Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-20-17, 05:09 PM   #151
Eclair
Game Master
俺はMだ

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
睇完漫畫覺得Captain Phasma呢個角色都幾自私,
為求生存可以用盡身邊可以利用的資源去保命,
為保持自己的名譽可以賊贓嫁禍比人食死貓同死人滅口(美女駕駛員R.I.P.)

同埋睇完漫畫之後覺得Captain Phasma件盔甲同武器應該仲有好多隱藏功能,
比下集導演兜到Captain Phasma經歷第8集果場大爆炸都唔死得…

呢D先係反派係奸角
好似電影無描寫又無咩對白…(中の人関係w)
真係同死左個路人甲無分別

宮本武蔵、頼光ママ、シェヘラザード、水着ネロ、土方歳三
、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー
Eclair 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-17, 10:59 PM   #152
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
睇完,還好吧又未算好差,但係唔慣正常角色去搞gag

Luke哥嘅發展反而應該最似樣,人大咗變老害,衰咗仲要著埋草,最後俾尤達大師點醒,先真係去到大師級屈阿中二病機,然後升仙

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-17, 11:12 PM   #153
Eclair
Game Master
俺はMだ

引用:
作者: sugihara 查看文章
睇完,還好吧又未算好差,但係唔慣正常角色去搞gag

Luke哥嘅發展反而應該最似樣,人大咗變老害,衰咗仲要著埋草,最後俾尤達大師點醒,先真係去到大師級屈阿中二病機,然後升仙

https://youtu.be/EIY-PsHrj9A?t=3

Mark Hamill本人好多場合講過不満就是了

、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー
舊 12-20-17, 11:38 PM   #154
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
引用:
作者: Eclair 查看文章
https://youtu.be/EIY-PsHrj9A?t=3

Mark Hamill本人好多場合講過不満就是了
其實連最清楚本專skywalker嘅人(冇人比mark更有資格談論luke吧)
都明示到咁
觀眾都仲要硬撐新星戰個演繹冇問題嘅
咁就證明星戰係時候完結了....或唔應該有呢新三部曲

舊 12-21-17, 09:04 AM   #155
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
*
其實1、2算有描寫下反派既人+本身有設定
覺得勁好正常、Maul 同 Dooku都可以一打二

而家既反派...Kylo長期中二+情緒不安定...Hux就白痴...Phasma完全係雑魚...Snoke叫最高統領都係死得雑魚一様...
你要Resistance輸都落D墨描寫得堆反派勁少少啦、尤其呢堆人本身無設定...
而家真係一堆白痴打緊一堆白痴...Poe一無左架X-Wing就咩都做到...Finn去人地架艦又係咩做唔到返黎

仲有就係動作場面1、2既Lightsaber戰都係數一數二精彩
EP7個幾場...OK...可以話Rey同Finn劇情上都無學過劍...但好難睇...
到EP8對Praetorian Guard先好睇D

1、2個劇情係行得好慢+悶
最少(連埋3)都見到Anakin比Palpatine慢慢引入Dark Side...而入Dark Side既原因都話叫想救Padme + 本身不満Jedi既制度

7、8呢邊只係話Snoke引Ben入Dark Side、剛好Luke感覺到而想係佢入Dark Side前殺左佢...
中間Snoke同Kylo點解相識?Snoke係邊個同邊度走出黎...到底Snoke係唔係Sith?...無提過就死埋...
仲有7既最後Snoke話係時候完成Kylo最後既訓練...就係自己比佢殺?因為戲中7同8之間個時間真係好短

EP7入面Kylo殺Han Solo個段又係...
2個人戲中無交流過、又無提2個人過去有咩確執、連回想都無...
最後Han Solo死左...好多觀眾只能”哦、死左啦?”既反應
到EP8 Rey神交時問返Kylo點解殺Han、都係無答案
(其實因為片酬太貴!

花多少少時間刻劃下角色、好過叫Finn同Rose過去賭場大冒険啦

中間啦,續集嚟講叫做合格,有啲好過 RotJ 但係仲未到 ANH 個級數

以上嘅吐糟相當同意, 本人又加啲上去

1. 一個關乎生死存亡的大行動, 居然由一個無責任嘅提出,而去執行的又橫衝直撞,最衰仲搭上條唔知乜水嘅友去,失敗似乎必然

2. FO玩嘢真係全體感染,明明開場頭三十幾分鐘,唔係靠一隻大嘢, 而係出動全部艦隊圍叛軍就死得,但走去「一炮炮」咁嚟,玩死自己

3. 玩「致敬」點知「劃虎不成反類犬」:
例子一,REY 跳入去個㝫
例子二:最後一戰

4. 明明有火箭用的時代卻去投彈,最慘是用啲太空紙紮棺材去掟,唔全滅無天理;話時話, 仲有A-WING, 咁B-WING 去晒邊?

5. CAPTAIN PHASMA 繼續路人化; 仲要輸得不明不白(一日無見條屍,信佢未死)

6. REY 個身世 -- 有人話未開估喎, 不過本人呢啲尼文就受咗; 無論點都好, 個交待法好鬼認兄妹嗰度咯

7. R2 和 FALCON 路人化嚴重,後者更變成「宇宙雞場」,誤打誤撞下解決了往後糧食問題~~~(無誤) 而LEIA 無咗之前嘅決斷力,變返個一籌莫展嘅大路人

8. REY 是否除了學會 FORCE 是乜水之外,根本上繼續無師自通

9. 繼續弄出一大堆,同劇情無關,互動性幾乎是零,志在賣玩具,又死毫無創意的古怪生物,倒人胃口

10. REY 件杉幾時變成深灰色㗎?

11. BB-8未免太犯規,基本上可以取代劇中任何非Jedi 角式, 成個 side quest 幾乎由佢一手搞掂(但失敗), 有咩問題全部由佢解決晒, 可見班編劇懶到痺

12. 班主角幾乎全無解決問題嘅能力, 反而係「麻煩製造者」兼「敗家仔」, 死咗觀眾未必會怨, 仲要好有自己攞嚟嘅味道

13. 咁其實 SNOOKE 既然可以 connect 到 REY, 係咪都可以 "Find My Luke" 呢? 搞咁多嘢~

14. 啲舊 speeder 好似無開過炮, 唔知其實衝出去做乜, 全部打算做神風?

係就係個賭場好靚, 開頭場大交叫都做好睇, 同班紅衛兵打都極正;

BB8玩蜜桃雞同 POE 「玩電話」嗰度幾搞笑

嗰個神風好正, 你可以拗點解唔早啲出, 不過算啦諗計要時間嘅~

個人去到個位好期待會有咁嘅事

LUKE 好似漫畫咁, 齋用光劍反彈AT-AT 啲炮, 打爆埋佢, 點知無發生~~~

-----

格劍精彩度 Top 4:

ESB
TCW (去到 Yoda 亮劍為止)
TLJ
RotS (對 Dooku 那一場)

------

嗰兩件負責「打靶」嘅係咪傳聞中嘅英國皇室人員嚟?

此篇文章於 12-21-17 10:45 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-17, 11:53 AM   #156
Eclair
Game Master
俺はMだ

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章

個人去到個位好期待會有咁嘅事

LUKE 好似漫畫咁, 齋用光劍反彈AT-AT 啲炮, 打爆埋佢, 點知無發生~~~
我反而想話
既然Leia可以天外飛仙 Luke識瞬間移動都唔奇啦…話Rey早走一歩上唔到機 唯有整分身過去不如瞬間移動…反正今集都Force萬能

話説今集士兵對士兵既地上戦真係可以話係完全無
(唔好同我講Finn + Rose走個段係…)
仲有就係個支所謂小型Death Star既砲…攻撃力低到…

不過真愛係マリー

此篇文章於 12-21-17 12:02 PM 被 Eclair 編輯。
舊 12-21-17, 01:04 PM   #157
肉羊哩咖
griffin611

引用:
我反而想話
既然Leia可以天外飛仙 Luke識瞬間移動都唔奇啦…話Rey早走一歩上唔到機 唯有整分身過去不如瞬間移動…反正今集都Force萬能

話説今集士兵對士兵既地上戦真係可以話係完全無
(唔好同我講Finn + Rose走個段係…)
仲有就係個支所謂小型Death Star既砲…攻撃力低到…

度門好硬正下, 本人又唔覺得要太深究

咁...

都話最後場「仗」超失敗㗎啦, Battle of Hoth 太經典啦; 不過白兵戰唔多係傳統嚟,可能我吔比TCW同Rebels縱壞 , 上集畀咗你少少, 算係咁,下一部可能又多返

亦難怪 Rogue 1 開頭咁大棚開題,一去到開拖就變成好多人嘅好戲

妙在

成班人走到去冧石嗰度一支鎗都無, 講唔通啫

舊 12-21-17, 06:26 PM   #158
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
點解今次星戰Yahoo Movie完全無上映場次睇…?
https://movie.yahoo-leisure.hk/movie...AD%A6%E5%A3%AB

舊 12-21-17, 07:35 PM   #159
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

我用開wmoov...冇問題...

http://wmoov.com/movie/details/34340

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-17, 09:34 PM   #160
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
度門好硬正下, 本人又唔覺得要太深究

咁...

都話最後場「仗」超失敗㗎啦, Battle of Hoth 太經典啦; 不過白兵戰唔多係傳統嚟,可能我吔比TCW同Rebels縱壞 , 上集畀咗你少少, 算係咁,下一部可能又多返

亦難怪 Rogue 1 開頭咁大棚開題,一去到開拖就變成好多人嘅好戲

妙在

成班人走到去冧石嗰度一支鎗都無, 講唔通啫
Battle of Hoth其實好短,全程Snowspeeder打AT-AT, 亦無地面戰(白兵同Dad Vader落地果時已經走淨千年鷹)

舊 12-21-17, 10:23 PM   #161
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: Fungfelix 查看文章
垃圾爛片,如果唔係叫star wars,仆直啦
非常同意,睇到差d訓著咁滯。
劇情唔精彩、gag又唔好笑、新角色唔討好、d雀擺明係賣可愛出玩具,真心覺得太刻意、太明顯,我唔buy。

Luke
黑化佢果段真係有d想叫救命,真係要佢臨老唔過得世?Luke真係俾迪迪尼攪到英名盡喪。
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-17, 10:47 AM   #162
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: hap3afrien 查看文章
Battle of Hoth其實好短,全程Snowspeeder打AT-AT, 亦無地面戰(白兵同Dad Vader落地果時已經走淨千年鷹)
都話咗白兵戰頭六件電影版得雞碎咁多,所以R1咁多人鍾意咯

話訧話主要係 snowspeeder同 AT-AT 對打(地面啲雓兵只係靶), 但係唔係反抗軍一味挨打, 仲有啲好醒嘅方法對付啲 AT-AT (Wedge 萬歲), 迫力一流, 仲要主角開埋威能都要輸, 老實講, 睇咁死耐戰爭片, 都無乜幾套接近到呢部

舊 12-22-17, 11:34 AM   #163
Eclair
Game Master
俺はMだ

白兵戦
4.開幕強行登艦
5.Hoth(真係好勉強算)
6.森林戦
1.王宮
2.闘技場Jedi+Clone出場
3.Obi Wan對General Greivous同時212大隊登場......仲有Order 66算嗎?

不過真愛係マリー
舊 12-22-17, 12:21 PM   #164
肉羊哩咖
griffin611

引用:
白兵戦
4.開幕強行登艦
5.Hoth(真係好勉強算)
6.森林戦
1.王宮
2.闘技場Jedi+Clone出場
3.Obi Wan對General Greivous同時212大隊登場......仲有Order 66算嗎?
5. -Hoth 唔算 (咁第8部咁都算啦)
6. +Jabba 船上戰
3. +Chewbecca 母星戰(有頭無尾) + Order 66 + 清洗 Jedi 總壇都叫做算
7. Takodana 星鎗戰
8. ...... Snooke 船上隻揪?

此篇文章於 12-22-17 02:01 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-22-17, 12:28 PM   #165
Eclair
Game Master
俺はMだ

EP5同Rogue One都係主角方輸反派臝
EP8都係、不過可以拍到咁爛…真係幾難…

不過真愛係マリー
舊 12-22-17, 12:45 PM   #166
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
算輸咩,我覺得兩邊一樣咁差,呢鋪打和啦

舊 12-22-17, 02:26 PM   #167
Eclair
Game Master
俺はMだ

對面FO艦隊同地面部隊都健在
Resistance死淨一船人都未算輸?

不過下集Rey無双就得架啦、反正而家都係任編劇玩
好似Starkiller用Force捉住部Tie Figher飛埋牆都唔出奇

不過真愛係マリー
舊 12-27-17, 05:08 PM   #168
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
其實我真係幾唔明 第7集話first order係前帝國餘黨 d死剩既作最後反擊都仲ok
泥到今集第8集無啦啦又佔哂上鋒 d艦要幾多有幾多 d士兵要幾多有幾多
打到反抗軍一仆一碌咁
喂 大佬呀 你係咁勁 舊帝國就唔駛亡啦
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-17, 09:59 AM   #169
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: dragonwing84 查看文章
其實我真係幾唔明 第7集話first order係前帝國餘黨 d死剩既作最後反擊都仲ok
泥到今集第8集無啦啦又佔哂上鋒 d艦要幾多有幾多 d士兵要幾多有幾多
打到反抗軍一仆一碌咁
有人會話, 4,5,6 集都係咁喇, 個帝國無喇喇就響度, 無解過, 咁你班友咁多年都無嘈~~

其實, 本人覺得, 個背景設定係咁就算吧喇, 無謂深究, 好似睇魔戒, 你要部戲講解班獸人魔族等會去幫獨眼魔咁啫嘛~

舊 12-28-17, 10:42 AM   #170
蒼之星雲
Insane Gamer
黑暗領域

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: dragonwing84 查看文章
打到反抗軍一仆一碌咁
呢個POINT返而容易解畫。

1)
第6集帝國軍最高領導層死哂,但帝國係控制全宇宙既,所以有大量餘黨係正常既。
而且睇返第7集D角色年齡,解放年代最多咪得30-50年,重整返勢力要D時間都好正常。
(正常大國失權,"分裂 > 收拾二五仔 > 再統一" 係要D時間)

2)
第7集一炮消滅佐共和國星系,即係咩主力都無哂啦~
正常Rebels都唔會有幾多人啦。

3)
(輕度劇透)其實帝國都唔見得好多人,爆佐架艦都媽媽聲

舊 12-28-17, 12:12 PM   #171
gingq7

先來總結: 唔當呢套係star wars的話, 就叫ok囉, 正常合格商業大片
但當佢係star wars就唔掂, 細bugs就唔提了, 但前言不對後語, 上集講d野駁唔埋今集, 跟住再破壞舊人型像已經扣晒分

sw1-3就算之前狂被批唔掂(1係悶,但2-3我覺得其實幾好), 但起碼唔會前言不對後語, 人物性格轉變起碼有原因, Obi-wan, Anakin人物有build up倒,
而8呢? Ley無啦啦變nobody, 無啦啦又識用force又識用劍, 成個角色都係毫無理由, 亦無作為
件Finn就成場浪費時間; Poe就仲衰, 行行企企

引用:
作者: Tannhauser Gate 查看文章
十個令星戰fans憤怒ge原因

雖然呢段吐嘈50幾分鐘, 但總結得好好

任何劇情bugs都可以容忍, 堆新角垃圾可以無視, 但你搞灣Luke就真係火都黎

一個當日單人衝入帝國最中心面對dark side最強大的兩個敵人的Luke, 竟然會因為Kyo有少少dark的傾向就諗住向呢個唯二的親人兼唯一好友的兒子落手? 都算,忍你,人總會犯錯
但跟住Luke整張地圖後隱居, 到真係有人黎求救時, 佢竟然話佢只係想等死? 咁整地圖黎把鬼? 成個第7集被廢晒
好喇, 最後Yoda幫佢燒書上埋最後一課(?), 當大家都以後佢已經拋開所有心魔復出, 好型咁單人孤劍走出去面對一排AT-AT, 竟然話俾我聽係用殘象咁肴底? OK, Fine, 係人都唔想死, 可以唔駛死人地用殘象解決危機都尚算合理, 但結果係用殘象都係會死? WTF? 既然係唔係都會死, 點解唔敢親身面對Kyo? 你趁Kyo訓緊覺時諗住殺人逼到人入dark side, 唔駛俾番個交代Kyo? 任何正常人在訓緊覺時發現師父偷偷地在床邊舉刀想殺你, 唔入dark side就奇
Luke趕唔切黎戰場先用殘象? 咁之前有一幕Rey望一望見倒個島海底有架X-Wing係為乜?

樓上有人問呢套野有咩優點或有邊場好睇, 我就只舉得出2場, 紅兵戰和Luke單人一劍行出去果下
但可惜, 紅兵戰先有大boss Snot死得不明不白, 再有Rey無啦啦超級好打, 氣氛完全被破壞;
Luke果場知道係殘象後就只剩笑話

此篇文章於 12-28-17 12:20 PM 被 gingq7 編輯。
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-17, 02:45 PM   #172
Eclair
Game Master
俺はMだ

你鬧既基本上我地前2頁都鬧晒
不過有無發現7、8個戦争規模都好鬼細
7…数埋Resistance 既X-Wing得12架左右可以爆左1個Starkiller Base
8…除左開場無打過…

望返4第1次打Death Star無艦隊不過数埋X-Wing + Y-Wing都有20幾架…
6既Endor就基本上係大型艦隊戦
即使到交左俾Disney後既Rogue One都係大型艦隊戦

所以係唔係話俾觀眾知7、8、9只係超小型既局地戦…其實除左呢班儍仔係度打之外成個銀河都好和平…

不過真愛係マリー
舊 12-28-17, 03:33 PM   #173
蒼之星雲
Insane Gamer
黑暗領域

註冊日期: Aug 2005
引用:
你鬧既基本上我地前2頁都鬧晒
不過有無發現7、8個戦争規模都好鬼細
7…数埋Resistance 既X-Wing得12架左右可以爆左1個Starkiller Base
8…除左開場無打過…

望返4第1次打Death Star無艦隊不過数埋X-Wing + Y-Wing都有20幾架…
6既Endor就基本上係大型艦隊戦
即使到交左俾Disney後既Rogue One都係大型艦隊戦

所以係唔係話俾觀眾知7、8、9只係超小型既局地戦…其實除左呢班儍仔係度打之外成個銀河都好和平…
應該係啦~ 7比人一炮打爆成個共和國星系,人人都驚佐佢啦~
Rebels點睇都唔夠First Order打啦~

-------------------------------------

個人認為呢集1開2仲好啦~
成套野黎講其實唔差,但太趕咁。好多細位交代得唔好,有D仲Bug Bug地。
分開返2集,交代返清楚D野,就算Luke變老害都正路D啊~

舊 12-28-17, 05:59 PM   #174
肉羊哩咖
griffin611

首先, 得罪講句: 以上都好腦補吓, 套戲入面從來無講過 FO 係點嚟, 不過的設定, 好有承傳帝國嘅味道 -- 亦可能有人故意 set 咗個模係咁都唔定~

本人唔收返呢部只係OK 嘅評價, 唔覺佢係天上有地下無, 亦唔係爛; 睇咗咁多評論, 好多上面吐過嘅糟嘅都講晒咁滯, 在帶返出嚟只係呢度無講幾點:

1. 成部有兩個重點: 有光就有影, 好似 DJ 條友話齋: 今日你炸我, 聽日我炸鬼返你, 光去暗來, 玩咗七套, 仲唔夠皮? 咁棧益咗班發死人財嘅衰人; 都係時候以前嗰套斬檻; LUKE 係咁, REN 都係咁, REY 最後多多少少都係咁,

2. 接上面, 衰咗唔緊要, 留得青山在, 那怕無柴燒, 最緊要學到嘢再嚟過, YODA 帶起, POE 同 FINN 呼應

3. 粉絲有期待套係點, 但導演好明顯玩好多呢味嘢 -- 等你以為係 ESB 咩, 引子就做到好層層, 點知去咗玩第二樣, 有啲仲玩得好難睇咁啫~ 所以出面好多兩極嘅反應

此篇文章於 12-28-17 06:02 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-30-17, 07:44 PM   #175
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
其實…
其實…一師一徒可以玩好多野,但而家拍到咁,唔夠過癮。同成個VII、VIII都只不過係新瓶舊酒,搬字過紙。你又玩番Obi-wan同Anakin條線,好悶囉…

根本觀眾Expect你Resistance Episode VI已經win左,天下太平。
而家似根d 二打六Star Wars小說咁,唔好睇,娛樂性好低。
亦去唔到Episode IV既精彩,同歡樂。
Luke整到好似龍珠咁…

新片一集至少「殺」一個舊人。重要係fans多年既like既角色,唔被人話先奇。
(你咁點賣玩具figure呀?)

(個仔攞左First Order根本同阿媽Resistance合作就已經玩晒。
個仔明明可以好好地…玩Han Solo個仔條線,唔玩開心歡樂合家歡打仗,玩家變…
真係好難可以拍得好睇…)

中段以為個劇有得救,點知都係無…
同Rey一樣咁失望。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[美劇] Star Wars: The Clone Wars Season 6 (March 7th,2014) IDGAF Neo Entertainment TREND 6 02-28-14 12:42 PM
[多機種] Lego Star Wars 3: The Clone Wars (已售) ahleung 電視遊戲討論版 30 01-18-12 11:09 AM
[3DS] LEGO Star Wars III: The Clone Wars Netnet 手提遊戲機討論版 5 03-26-11 10:39 AM
[PS2,XB]Star Wars: Episode III圖片及影片,美05年5月5日發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 1 11-07-04 01:00 PM
[PS2,XB]Star Wars: Episode III確定開發 神祕人1號 電視遊戲討論版 6 04-21-04 06:55 PM

現在的時間是 02:25 AM

手機版 | APP版