Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-18-17, 03:44 PM   #126
Eclair
Game Master
俺はMだ

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: Chitose1987 查看文章
只係想講下第一點

SW 既宇宙同我地唔同

從來都唔一定要遵守我地既物理定律,幾時守幾時唔守都係佢話事

咁多系列作你都唔會見到有人係太空艦或者飛機內無重力漂浮

開頭果堆轟炸機太空中可以自由落體投彈 + 搖控器會由高處跌落黎 + 唔著太空衣打開哂船艙口都無事 都已經說明左呢樣野
最少Clone Wars入面被吸出宇宙同水底無氧氣強如Anakin都一定死先

如果下下鍾意就改下設定兜劇情(而家Disney就係咁)
真係無野好講
當然編劇同Disney話個宙域特別有空氣+温度長期有20-30℃都得架

>>正宗當觀眾係智障既2017最佳代表電影

宮本武蔵、頼光ママ、シェヘラザード、水着ネロ、土方歳三
、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー
Eclair 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-17, 04:16 PM   #127
Chitose1987
God of Gamer
好孩子不要問

註冊日期: Apr 2010
唔係話佢改設定兜

而係...星戰呢類 Space Opera 既科學同物理從來都唔係需要特別駁斥既點...因為佢地唔係硬派 SF
Chitose1987 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-17, 05:39 PM   #128
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: Eclair 查看文章
不滿+劇透
不滿+劇透 請慎入!

7.至於Luke………連Obi Wan對上Anakin最初都係打算說得…係Anakin先亮劍至迫於無耐打…而Luke係Ben(Kylo ren)完全未入Dark Side只係Feel到佢身上有Dark Force就想先下手為強殺左Ben先…仲要講到自己係受害者…

一比之下有3集鋪Obi Wan同Anakin的性格同後者轉變
作為觀眾都會感受到Obi Wan無奈

Luke只可以用4-6的性格去估,咁佢又的確無大師個種風範,屈佢先下手為強可以話「有可能」但當然啦,大家覺得太突然理由唔夠強 ...
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-17, 09:01 PM   #129
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
早兩日入場睇,2個字,精彩
個人覺得完勝上集原力覺醒

今集一開頭 Roll 字o個下真係感動到喊出黎
同埋都知道今集係 Carrie Fisher 演出的最後一集
臨尾完場真係唔想佢完
雖然呢套都係無法取代 The Empire Strikes Back 係自己心目中的地位
但應該係第2位 b

舊 12-18-17, 11:53 PM   #130
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
>>>正宗當觀眾係智障既2017最佳代表電影

上集仲可以當迪迪尼式爽片笑下...

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-17, 02:30 AM   #131
王小虎

註冊日期: Apr 2002
我覺得係玩復古玩到過左火位。

Star Wars一向都係玩復古,例如Jedi=日本武士,Empire=德軍納粹,Han Solo=牛仔,以前都係好似打二戰咁,先打一輪空對空,再炸大艦=炸空母。甚至千歲鷹支炮,點解要真係坐個人上去而唔係遙控,好明顯就係復古二戰時果種機上炮台。

佢果種落炸彈方法同二戰的轟炸機一樣,本來都係想復古,但係好明顯玩大左,喺無重力宇宙走去用呢招。

一係你自己腦補話每粒炸彈其實有個暗藏的推動器,佢哋係射緊落去而唔係跌落去...
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-17, 09:33 AM   #132
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
最正都係老害死都唔教女主角任何野,然後gm直接介入裝外掛(主角威能)上去

害咁想自己一丁友neet到死,做乜上集又留張地圖比人搵佢...?

英國說大家抱團死

此篇文章於 12-19-17 09:36 AM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-17, 10:36 AM   #133
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
引用:
作者: Rance 查看文章
唔係掛星戰個名呢套片真係可以中途離場....

FINN都有得開後宮,不過係張達明後宮....

只要有心,人人都可以係JEDI....掃地僧都得....
ROSE 呢條女真係好樣衰下....................
佢家姐仲好樣過佢

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-17, 11:04 AM   #134
Eclair
Game Master
俺はMだ

引用:
作者: martinyau1979 查看文章
ROSE 呢條女真係好樣衰下....................
佢家姐仲好樣過佢
審美観就個個唔同既
有D人覺得ROSE可愛架…(我同事...汗)...…まあ…ノーコメント
又有人覺得D雀好可愛架(我FD...)…我覺得格格不入

比較想知認為好好睇好精彩既版友可以描述下邊部分好睇邊部分精彩嗎?

、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー
舊 12-19-17, 11:18 AM   #135
yorkyork

註冊日期: May 2010
有D巴哈仔仲可以話呢集係8集最好睇,
冇得頂
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-17, 11:42 AM   #136
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
Luke一定問左Disney借道具最後一戰先咁勁
S
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-17, 12:27 PM   #137
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

Nintendo Switch ID8287-9006-2513
引用:
作者: yorkyork 查看文章
冇得頂
google中文結果大部份都讚到今集有今生無來世

舊 12-19-17, 01:08 PM   #138
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
引用:
作者: yorkyork 查看文章
冇得頂
套戲要講點唔好睇
隨便都講得出十個
但好睇嘅我都想知點係套戲搵到
唔知有冇人整到十個必睇呢套戲嘅理由出嚟呢

舊 12-19-17, 01:58 PM   #139
Eclair
Game Master
俺はMだ

引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
google中文結果大部份都讚到今集有今生無來世
不要少看老鼠帝國控制傳媒既能力

不過真愛係マリー
舊 12-19-17, 02:39 PM   #140
王小虎

引用:
作者: 神名レオ 查看文章
套戲要講點唔好睇
隨便都講得出十個
但好睇嘅我都想知點係套戲搵到
唔知有冇人整到十個必睇呢套戲嘅理由出嚟呢
1-10.因為係Star Wars。比一舊水,好過唔睇邏邏孿。當然唔係fans唔適用。

要講好睇,某d場面例如Luke好似關公咁一夫當關好型。Luke同XX果段的對白幾正。開場rebel死得幾慘烈,好多戲會淡化只講結果,但係Leia的反應先係最正常。
舊 12-19-17, 03:15 PM   #141
Eclair
Game Master
俺はMだ

引用:
作者: 王小虎 查看文章
1-10.因為係Star Wars。比一舊水,好過唔睇邏邏孿。
"Rebellions Are Built on HOPE"
不過而家呢隊係Resistance...

7抱住”希望”去睇…好失望
8抱住有改善既”希望”去睇…超失望
9大概唔會入場睇

引用:
某d場面例如Luke好似關公咁一夫當關好型。Luke同XX果段的對白幾正。
本来我都覺得好型…不過一知道只係個分身就…
如果最後係Face to Face對返Kylo Ren
都仲話最後都有勇気面對返自己既錯…
都唔要求佢講”If you strike me down I will become more powerful than you can possibly imagine” 咁型
點知係…残念、それは残像だ!

引用:
開場rebel死得幾慘烈,好多戲會淡化只講結果,但係Leia的反應先係最正常。
呢段開始Poe個印象愈黎愈差、到架X-Wing 都比人炸埋…
成個EP8得頭幾分鐘威下…EP7戲分又少

不過真愛係マリー

此篇文章於 12-19-17 03:26 PM 被 Eclair 編輯。
舊 12-19-17, 04:30 PM   #142
王小虎

分唔分,佢都係有面對,佢亦付出了。Luke肯定唔係神,佢都有犯錯的時候,正如XX所言,要從錯中學習,唔係只係後生仔要學,就算Luke咁大年紀都係要學。

而家好多人睇戲,唔係神戲就係垃圾,我唔明呢種邏輯。我覺得套戲ok啦,至於係咪話網上傳媒先讚,至少我睇果場,出場果時我聽到後面有個後生仔話"好睇過果d英雄片啦",當然亦有人(唔識的,坐我隔嚟)睇成場戲郁來郁去好唔自然好似好悶咁。我見呢兩個反應,加埋我自己感想,我覺得套戲都係ok啦。
舊 12-19-17, 04:51 PM   #143
Chitose1987
好孩子不要問

註冊日期: Apr 2010
引用:
我覺得係玩復古玩到過左火位。

Star Wars一向都係玩復古,例如Jedi=日本武士,Empire=德軍納粹,Han Solo=牛仔,以前都係好似打二戰咁,先打一輪空對空,再炸大艦=炸空母。甚至千歲鷹支炮,點解要真係坐個人上去而唔係遙控,好明顯就係復古二戰時果種機上炮台。

佢果種落炸彈方法同二戰的轟炸機一樣,本來都係想復古,但係好明顯玩大左,喺無重力宇宙走去用呢招。

一係你自己腦補話每粒炸彈其實有個暗藏的推動器,佢哋係射緊落去而唔係跌落去...
真係唔好太 care SW 世界既物理法則

佢地既宇宙係比較神奇 除左上面已經提過既野外

對方炮擊射落戰艦個護罩度 或者爆炸都會有聲音 (其實所有宇宙戰場景都應該係類似超光速斬艦刀咁完全靜音)

太空中航行緊既艦船無油會停低呢件事更加係唔會係我地既宇宙發生
Chitose1987 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-17, 05:08 PM   #144
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
我想話啲場景好麻麻⋯⋯除左某人用自己隻艦開光速出自殺式地圖炮個幕,完場出嚟已經唔記得打過咩⋯⋯

暫時仍然係上年套Rogue One最好睇
睇完SW VIII我都去Google Play電影買返Rogue One睇,
的確佢個一集完故事係好睇的,而且佢又接得返SW IV的開場。

不過,問題嚟了如果Death Stars好似Rogue One咁講係設計者(女主角爸爸)刻意留下一個致命弱點,
咁第一個Death Stars可以被反抗軍炸爆好合理,
但點解之後SW VI入面的Death Star II,
以及SW VII The First Order的Starkiller Base都仲有炸某一個位置就成個星球都大爆炸的奇怪弱點呢?

另外,Rogue One入面早已經留下The Last Jedi的Easter egg。
就係女主角係果個放帝國武器檔案的"夾公仔機"檔案室搵Death Stars設計圖時,
其實有堆檔案係關於「超時空追蹤」、「導航系統」的,
就係SW VIII追蹤到The First Order追蹤到抵抗勢力艦隊的成果。

舊 12-19-17, 05:10 PM   #145
王小虎

呢個...不如問吓有幾多套"戲"太空戰鬥係冇音效的?
舊 12-19-17, 05:23 PM   #146
IDGAF
The One

引用:
作者: hap3afrien 查看文章
1. The Empire Strikes Back
2. Rouge One
3. Star Wars
4. The Force Awaken
5. Return of the Jedi
6. The Last Jedi

今集個tone唔知點咁
有d位無聊當有趣好反感 IMO

有人講得好啱
班殘黨同埋Luke其實係俾Poe, Finn同埋Rose害死:
如果條屎轎無實行, 個Hackerman就唔會出賣佢地, 大家就可以順利去到個舊基地
我覺得無論Finn同Rose果個計劃有無成功個結果都會係一樣,
比佢哋全團人去到"大閘門"基地用Leia個名義去發求救訊號,
都一樣都係等唔到援軍嚟。
之後,仲要面對Millennium Falcon的載客量上限問題添…

我懷疑Leia send咗呢段片去求救,所以無人嚟…

Kinect Star Wars: Galactic Dance Off - Princess in a Battle(Extended Difficulty)
https://www.youtube.com/watch?v=QmMItLni318

舊 12-19-17, 05:36 PM   #147
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

引用:
作者: 細路翔 查看文章
......
仲有當年未完全出師一次過對上自己老豆同皇帝都未嚇到噴屎,

你同我講封頂之後既路克"預知"到中二忍會入dark side就變成老害aaaaaa
諗諗下
其實都係按照傳統, 班高手中左究極奥義ブラ=サガリ都唔知

舊 12-19-17, 05:59 PM   #148
IDGAF
The One

引用:
作者: mrk 查看文章
琴日睇完尖沙咀IMAX版,
最正係IMAX大銀幕好正,
最差係冇咩3D效果(冇有人查過係咪假3D戲呢??)

內有劇透!
SW8部分內容有D SW4+5影子,
因為片商係迪迪尼關係所以前段睇得好歡樂,
Kylo Ren同Rey關係好似NARUTO o既中二佐同鳴人咁,
1個好憎恨自己屋企人,要殺佢,(衰然最後佢冇殺阿媽)
1個係孤兒出身,唔知自己父母係邊個!(前段我以為Rey係Ren既女性復製人,Snoke偷偷做呢引勇者Luke出黎添!但最後估錯!)
連Luke最後個場都有D Naruto feel(真係估唔到!)
同樓上兄台一樣,我都係好多地方估錯左!
咁邊套戲的3D效果出色?

以住睇的3D電影,其實都係得一兩幕3D效果出色,
多數都係科幻片出現立體投射式螢幕、全CG製的片段會有多少少層次,
其實都唔會好3D…

最3D的體驗係去Disneyland睇米奇幻想曲,但呢個設施都有成十年多啦,
估唔到戲院仲未做到果個級數。
https://www.hongkongdisneyland.com/z...-philharmagic/

我諗要VR+4DX果種震動座椅咁玩先最正~!
https://youtu.be/sLpIplowO44

今次睇SW VIII果間戲院片頭前開場除咗見到Dolby Atmos logo之外,
仲好似有個什麼Sony 4K 投影系統,效果我覺得OK啦。

舊 12-19-17, 11:40 PM   #149
Fungfelix
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
XBox Live Gamertagfelix110
垃圾爛片,如果唔係叫star wars,仆直啦

舊 12-20-17, 02:35 PM   #150
IDGAF
The One

因為想知上集Captain Phasma被掉落垃圾槽之後點逃出生天…

網友推介下係Google Play圖書果度,
買咗Journey to Star Wars: The Last Jedi-Star Wars: Captain Phasma呢本漫畫睇。
http://starwars.wikia.com/wiki/Star_...Captain_Phasma

本身已經做緊特價賣HKD$40.68,
可能我以前無買過書類嘢佢有個優惠,
就係買滿HKD$40就即減返HKD$40,結果港幣6毫幾就買到本書睇,
仲可以經過Google Play圖書APPS係iPad果邊睇返~!

睇完漫畫覺得Captain Phasma呢個角色都幾自私,
為求生存可以用盡身邊可以利用的資源去保命,
為保持自己的名譽可以賊贓嫁禍比人食死貓同死人滅口(美女駕駛員R.I.P.)

同埋睇完漫畫之後覺得Captain Phasma件盔甲同武器應該仲有好多隱藏功能,
比下集導演兜到Captain Phasma經歷第8集果場大爆炸都唔死得…

另外,好似仲有本英文小說講多d Captain Phasma的背景故事,
不過我就無諗住買埋嚟睇了,大家有興趣睇完分享下內容。

What Happened to Captain Phasma After Starkiller Base
https://www.youtube.com/watch?v=rzJf8A2PpJM

Phasma’s Best Story Isn’t in Star Wars: The Last Jedi
https://www.youtube.com/watch?v=a1KJKnTXvP0

此篇文章於 12-20-17 02:45 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[美劇] Star Wars: The Clone Wars Season 6 (March 7th,2014) IDGAF Neo Entertainment TREND 6 02-28-14 12:42 PM
[多機種] Lego Star Wars 3: The Clone Wars (已售) ahleung 電視遊戲討論版 30 01-18-12 11:09 AM
[3DS] LEGO Star Wars III: The Clone Wars Netnet 手提遊戲機討論版 5 03-26-11 10:39 AM
[PS2,XB]Star Wars: Episode III圖片及影片,美05年5月5日發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 1 11-07-04 01:00 PM
[PS2,XB]Star Wars: Episode III確定開發 神祕人1號 電視遊戲討論版 6 04-21-04 06:55 PM

現在的時間是 03:28 PM

手機版 | APP版