Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-28-18, 09:21 PM   #1
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
[抄襲邪神] 強國教授獲設計界奧斯卡獎 被爆翻dup英畫師作品

抄都抄得核凸過人,用影印機影重靚

https://hk.news.appledaily.com/china...80428/58128352

【抄襲醜聞】強國教授獲設計界奧斯卡獎 被爆翻dup英畫師作品

40,702
最後更新: 0428 16:28 / 建立時間 (HKT): 0428 11:49

• 適中字型
  • 較大字型
(互聯網)

西安美術學院爆出教授獲獎作品抄襲醜聞!該校新晉副教授樊雨的兩項作品,去年10月榮獲德國紅點獎最高榮譽獎至尊獎及紅點獎,卻被指涉嫌抄襲英國插畫師Russell Cobb的作品。主辦紅點獎的德國機構已撤銷頒給樊雨的獎項,西安美術學院更決定,暫停樊雨的副教授任職資格。
本月24日,微信公眾號「抄襲的藝術」發佈文章,稱西安美術學院一位樊姓青年教師的作品《Open Air Cinema National Museum》於去年10月27日榮獲德國紅點獎最高榮譽獎至尊獎(Red Dot: Best of the Best),其另一部作品《 Brain Art Museum》則榮獲紅點獎。(德國紅點獎創立於1955年,被喻為設計界的「奧斯卡獎」。)文章指,該名樊姓青年作品,涉嫌抄襲英國插畫師Russell Cobb在2011年的作品《New IdeasII》和《Note talking》,並給出了作品比圖。從中可以看到,樊姓教師的作品中很多元素,均和該插畫師的作品相差無幾,只是在部份區域暈染了一些色彩。有指,該名教師正是西安美術學院副教授樊雨。德國紅點傳播和公共關係主管Steinhoff證實,早前頒發給樊雨的Red Dot: Best of the Best獎項已被撤銷。而樊雨已經從名人堂和線上展覽中移走,不再擁有紅點獲獎者的身份或在紅點獎中保有的任何位置。Steinhoff稱,採取這一行動是因為他們確定樊雨使用了Russell Cobb的插圖,但他在參賽時並沒有提出Russell Cobb為插畫家和版權所有人。樊雨在提交獎項時指,西安音樂廳是其客戶,但紅點主辦方並沒有看到這方面的證據,因此紅點認為這部參賽作品是假的,侵犯了Russell Cobb的知識產權。Steinhoff說:「我們將保留以故意欺詐對樊雨采取法律行動的權利。他不但損害了原創者的聲譽,也損害了西安音樂廳和紅點設計獎的良好聲譽。」據悉,西安美術學院早前發出公報,稱學院召開黨委擴大會議,決定暫停樊雨的副教授任職資格,並就事件組成聯合調查組進行深入調查。紅星新聞

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-18, 10:37 PM   #2
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
真係o個句...藝術我真係識條_咩....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-18, 10:56 PM   #3
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
呢D叫改良,係好典型O既中國人做法

舊 04-28-18, 11:16 PM   #4
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: Rance 查看文章
呢D叫改良,係好典型O既中國人做法
老翻比正版好.............

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-18, 01:04 AM   #5
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
咪著,點解關邪神大人事a

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-18, 09:50 AM   #6
s3b21
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2003
我到E家都唔明點解可以抄到一模一樣改少少位置之類唔洗死掛?
我知道了可能鬼佬d野神級改少少就無獎攞
s3b21 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-18, 05:52 PM   #7
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
無知一問
其實係咪人類藝術由文藝復興到形象派藝術已經去到發展極限
所以現代藝術只能向正常人類唔會睇得明既方向發展?
有無對藝術有認識既板友可以講解下
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-18, 06:37 PM   #8
Fio

呢幅。。。係一幅
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-18, 05:09 PM   #9
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: s3b21 查看文章
我到E家都唔明點解可以抄到一模一樣改少少位置之類唔洗死掛?
我知道了可能鬼佬d野神級改少少就無獎攞
藝術嘅野我地識條鐵咩
肯定係吾同位置嘅擺位有其獨特意義, 放去隔離就冇feel啦
肯定係

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-18, 04:46 PM   #10
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: chitkan 查看文章
無知一問
其實係咪人類藝術由文藝復興到形象派藝術已經去到發展極限
所以現代藝術只能向正常人類唔會睇得明既方向發展?
有無對藝術有認識既板友可以講解下
我覺得藝術根本就無極限,設計,音樂,戲劇,畫畫,sculpture 等等,通通都係藝術
藝術只係表達思想嘅形式,最重要係創作人所表達嘅訊息
表達方式係作者嘅自由,無興趣嘅咪搵其他野睇囉,有興趣睇唔明嘅咪搵導賞/做research
睇藝術就好似學野咁,最緊要虛心,有時就算睇唔明意思都無問題,只係咁啱你同個作者唔click,當猜燈謎囉
同埋其實易明嘅藝術隨處可見,係大眾平時少留意,時常睇到啲"奇怪"嘅攞嚟講姐

另我覺得"藝術/fashion識條鐵"呢啲so call 笑話真係好唔尊重人
我讀過arts每次聽到都笑唔出
求其攞一兩件藝術品,連了解都費事就去嘲諷做藝術嘅人
係咪真係暗踩下其他人先會開心啲?
咁樣同"睇動漫=電車男/毒男/痴漢"理論有乜分別?
無乜大城市可以好似香港咁,不懂之餘仲要時常取笑藝術界
文化沙漠呢個名唔係浪得虛名

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 05-04-18 04:56 PM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-18, 05:52 PM   #11
大覺屋師真
The One

XBox Live GamertagShinMusyaMNG
其實識條鐵依句我主要係針對識條條友抄襲又點解唔變成抄考條鐵,如果改少少變成自己野, 又冇咁易被發現

又其實如果我係藝術家, D作品大眾會講識條鐵,我會好開心
因為証明自己嘅境界高,凡人先唔明

相薄
舊 05-05-18, 12:36 AM   #12
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
咁好多時其實藝術作品係要用某一種唔常用既觀點去睇先睇得出個價值既
唔講到油畫咁深奧,單單係王家衛拍既旺角卡門,其實已經唔多人識得睇究竟呢套戲點解係值得流芳百世
入面好多意景、拍攝方法、取鏡既角度、而至去到剪接,係內行人黎講係神級
但一般人無果個視角同level根本係睇唔到
所以好多根本唔識電影既人成日都笑人王家衛拍野故弄玄虛
其實一D都唔故弄玄虛,好多野係有意思有意景

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 05-05-18 12:39 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-18, 05:35 AM   #13
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章

又其實如果我係藝術家, D作品大眾會講識條鐵,我會好開心
因為証明自己嘅境界高,凡人先唔明
呢個正正就係大眾對藝術家嘅誤解囉
藝術家唔係要以離地反大眾為目的
用唔同嘅表達方式只係因為希望觀眾花多啲心機一/換角度理解
我唔係要人認錯道歉,我只係比大家知道,大眾一句類似嘅笑話其實唔多唔帶標籤同嘲諷
即係好似retarded(弱智)咁,講者未必有意,但事實上係對少眾不尊重
呢啲唔係是但補返句”oh I didn’t Know. (You know) I didn’t mean it”就可以當無野...

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 05-05-18 05:37 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-18, 10:38 AM   #14
大覺屋師真
The One

引用:
作者: N0T51B 查看文章
呢個正正就係大眾對藝術家嘅誤解囉
藝術家唔係要以離地反大眾為目的
用唔同嘅表達方式只係因為希望觀眾花多啲心機一/換角度理解
我唔係要人認錯道歉,我只係比大家知道,大眾一句類似嘅笑話其實唔多唔帶標籤同嘲諷
即係好似retarded(弱智)咁,講者未必有意,但事實上係對少眾不尊重
呢啲唔係是但補返句”oh I didn’t Know. (You know) I didn’t mean it”就可以當無野...

當然有藝術家比較貼地,大眾一睇就知/一睇就鐘意佢表達嘅意思.
但事實上真係有藝術家做緊d離地少少嘅野喎,
有人可以喺個山區隱居式咁鐘意做自己嘅藝術,吾一定要尋求有記者發現佢去報導比大眾知.
又例如畫一幅黑暗feel,有少少血腥嘔心嘅, 去表達對戰爭嘅反感. 幅畫一定無可能放喺商場大堂比大人細路去公開欣賞. 咁依幅接近吾到大眾嘅畫就唔係藝術?
你不認同依兩種藝術家都係藝術家?
你否定我對依種藝術家形態嘅憧景?

其實可以喺吾同人嘅理解/喜好之中有其不同價值(可以係比較少,甚至係負),依d先係藝術
否則只係金錢,一種由市場定價之物

好似一幅成幅粉紅色嘅畫咁, 一定會有多大眾比負評,覺得只係標奇立異,覺得無聊當有聊. 望多眼都廢事. 甚至有人話我photoshop click一下都得, or我買張紅粉色嘅布一樣得
進一步會有人會估下背後嘅意義: 代表緊畫家當時嘅心情? 定係畫家覺得依個世界太煩亂,想表達一個清淨嘅空間?
如果係油畫,亦有人會走埋去,欣賞d顏料嘅質感.
可能佢真係想表達一種心情; 亦可能係引人思考嘅依個動作,包含有負有正嘅評價結果,先係佢完成依幅藝術品嘅一刻
依個就係藝術嘅寬闊,應該包含所有,亦可以闊到乜都冇

我字面表達A,其實係並唔係A嘅意思,依種就係語言嘅藝術。但係咪一定要所有人都明?唔駛,因為咁就唔係語言藝術,只係表述

相薄

此篇文章於 05-05-18 10:44 AM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 05-05-18, 11:57 AM   #15
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

樓上令我諗到呢個

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-18, 12:10 PM   #16
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
睇返原圖係有次序解釋嘅,無腦唔識轉咪焗住照抄

http://wap.art.ifeng.com/?app=system...tentid=3419093

這位西美教授被舉報抄襲後無地自容,趕緊發郵件去請求Russell Cobb授權合作,這不是熱臉貼冷屁股,還坐實了抄襲的事實嗎?
而Rossell的回覆讓教授的心思落了空,他認為這是一次「徹底的複製和剽竊」,並說明自己曾在英國插畫協會工作10年,並擔任了5年主席職務,而這個組織恰恰致力於打擊剽竊,通過對Richard和西美教授行為和觀念的對比,你或許可以更加清楚「抄襲」和「挪用」的區別了吧!

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:04 PM

手機版 | APP版