Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 08-14-12, 09:35 PM   #1
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
Sleeping Dogs【香港秘密警察】攻略及心得交流區

香港秘密警察(日)
熱血無賴(中)
龍在江湖(台)

攻略及心得交流區

Health Shrines 地點攻略 (致電Amanda並完成第二次約會後, Health Shrines位置會於地圖上顯示)

Lock Boxes 地點攻略 (致電Ilyana並完成約會後, Lock Boxes位置會於地圖上顯示)

Spy Cameras 地點攻略 (與Not Ping第二次約會後, Spy Cameras位置會於地圖上顯示)

Jade Statues 地點攻略 (致電Tiffany並完成第二次約會後, Jade Statues位置會於地圖上顯示)

傢俬售賣地點攻略1, 2

常見問題FAQ

閉路電視hacking影片教學(鳴謝版友nakakula), 文字教學

中環Martial Arts Club影片教路指南(鳴謝版友nakakula)

Q: 點解有時叫我按但要按先岩? (PS3版本)
A: PS3版制調轉係已知問題, 菜單介面功能正常, 但遊戲進行時(例如格鬥/QTE/跳車)要按的情況其實應該按, 暫時未有改決方法, Sony已發致歉啟事並將於不久將來作出修正。

Q: 如何重玩故事任務?
A: 暫停遊戲或使用手機 > Social Hub > Missions。

Q: 爆機後如何繼續升Traid Level?
A: 1)重玩故事任務; 2)如果有功夫DLC可以到北角做Shaolin Showdown任務打和尚, 儲滿三個紅三角後, 離開作戰場地, 再重複; 3)不停重玩各區Martial Arts Club; 用以上方法時亦可考慮購入Mountain Master套裝, +15% Traid XP。

Q: 爆機後尚欠數個EVENT,應該怎樣完成?
A: 有11個隱藏EVENT,要去到位置附近範圍先會啟動:YouTube影片攻略

Q: 警察任務 Kidnapper Lead 2 喺賭船上打牌遇到鏡頭bug可以點解決?
A: 當你輸第一局既時候, 出現「你輸了YOU LOST」個畫面就揀Leave, 問你are you sure you want to cancel就揀cancel, 然後place bet, 鏡頭就會回復正常, 可以繼續任務。

Q: 停車場點收藏車? 點解得兩架車咁少?
A: 停車場係冇得收藏街邊搶番黎既車, 亦冇得泊車, 只可以攞你已經擁有(任務提供/DLC載具)或喺車型ICON Vehicle Store買左既車。

Q: Car Valet電召送車服務只可以送電單車嗎?
A: 可以轉其他車款, 首先要去停車場攞車, 揀好想要既車款按/Set Valet Vehicle就可以了。

Q: 我玩到XXX個任務, 進度係幾多呢? 仲有幾耐爆機?
A: 暫停遊戲 > Statistics > Completion, 有紀錄完成左幾多任務, 故事進度等等

劇透討論請用Spoiler tag, 反白係唔夠既, 回覆既時候請按工具列 icon

攻略/簡介後補, 見清場趕過黎哩邊, 但又冇人開, 開住哩個頂住先, 最緊要有咩唔識玩有個地方比大家發問

此篇文章於 08-24-12 03:09 PM 被 whassupbun 編輯。
whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-12, 09:37 PM   #2
whassupbun

[霸位以備將來不時之須]

舊 08-14-12, 09:48 PM   #3
pureman
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDpureman
thx
第一週目想做好差佬,係咪可以唔理d黑幫任?
pureman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-12, 09:51 PM   #4
wolfwolfwolf
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: pureman 查看文章
thx
全部都要做架
同埋應該唔會有二週目
wolfwolfwolf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-12, 09:57 PM   #5
pakchi70
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2004
PSN  IDpakchi70
啲health shrine 有攻略未?
pakchi70 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-12, 09:58 PM   #6
(=v=)b
God of Gamer
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

粵語歌~電台剩係播24味~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-12, 09:58 PM   #7
whassupbun

引用:
作者: pureman 查看文章
thx
引用:
作者: wolfwolfwolf 查看文章
全部都要做架
同埋應該唔會有二週目
係呀始終主角係臥底嘛 兩邊既任務都一定要做, 如果做晒警察任務, 唔做黑社會任務, 主線進度會停滯不前, 要完成黑幫任務先會unlock新既警察任務, 雖然有黑白兩道啫, 但唔好誤會隻game有得比你揀支線, 係冇的

舊 08-14-12, 10:01 PM   #8

引用:
作者: pakchi70 查看文章
啲health shrine 有攻略未?
其實唔係咁需要攻略
因為前期約女朋友出街之後地圖會顯示所有香爐既位置
舊 08-14-12, 10:28 PM   #9
Noble6
自瀆公國統帥

註冊日期: Jul 2012
Wii U IDfox1223
PSN  IDfox1223
XBox Live Gamertagfox1223
原全吾識得點hacking
有無人可以教學吓?

舊 08-14-12, 10:37 PM   #10
wang2009hk
Game Master

註冊日期: Nov 2009
3DS Friend Code2750 1121 2042
PSN  IDWang2008hk
XBox Live Gamertagwang2007hk
設定那兒字幕選中文是那些位會出中文啊..?

舊 08-14-12, 10:44 PM   #11
whassupbun

引用:
作者: Noble6 查看文章
原全吾識得點hacking
有無人可以教學吓?
OK, 明點HACK就易到你唔信
每次開始, 入0123, 如果個數字位置正確, 就會著綠色; 正確但位置唔岩, 就會亮黃色; 如果完全唔岩, 就紅色
當你入左0123, 佢變左0123
2著左紅色, 即係可以唔洗再試2字; 1著左綠色, 即係個PASSWORD入面有1字之餘你仲撞岩左個位置, 恭喜晒, 可以唔洗理佢; 而0同3就黃色, 即係密碼入面有哩兩個數字, 但你放佢地既位置唔岩, 要再估
下一步, 試其他組合, 第一個字唔會再係0啦, 你已經知道0字唔係排第一個位, 亦都唔會係1或2, 但有機會係3, 試下3140
噢, 又錯, 3140, 即係4亦都唔洗再試, 3岩左, 但0依家話你放錯位, 咁0既位置只剩下一個: 3105
3105, 再錯, 但你已經岩左三個字, 5唔岩, 就試下一個number, 試6字
3106, 恭喜你, 成功解碼

引用:
作者: wang2009hk 查看文章
設定那兒字幕選中文是那些位會出中文啊..?
字幕揀CANTONESE既意思係當角色講CANTONESE既時候先會出英文字幕, 哩個功能係比聽唔明中文既外國人, 唔係為我地而設, 隻game係冇得出中文字幕

此篇文章於 08-14-12 10:46 PM 被 whassupbun 編輯。
舊 08-14-12, 10:47 PM   #12
Suda

註冊日期: Sep 2008
Wii U IDsuda316
3DS Friend Code1075 0690 1475
PSN  IDhiku316
撞路人d對白笑到肚痛

Nintendo3DS
Suda 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-12, 10:48 PM   #13
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
未買game,純入嚟讚下頭post幅圖
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-12, 10:56 PM   #14
whassupbun

引用:
作者: 如月刃 查看文章
未買game,純入嚟讚下頭post幅圖
謝謝
向炒價說不, 支持你唔好買住

舊 08-14-12, 11:17 PM   #15
Z13
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2002
唔鍾意做任務
只鍾意捉人質同差佬駁火同捉路人上天橋掉佢落街
Z13 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 12:01 AM   #16
CCHander

註冊日期: Dec 2011
本身想買車 , 但係最平個架都要成15萬

橙色林寶堅尼要成69萬幾 , 幾時先可以儲夠錢
CCHander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 12:04 AM   #17
ZOMA
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
玩左陣,真係幾唔錯
地圖就唔似ga la~
但係都叫做用緊香港果種style來設計個地圖
條條路都好窄

其他野都唔差, 一路玩一路笑..
ZOMA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 12:34 AM   #18

引用:
作者: Suda 查看文章
撞路人d對白笑到肚痛
我聽到有個司機話

趕時間先黎塞車,唔通連個天都唔中意我
舊 08-15-12, 12:59 AM   #19
whassupbun

引用:
作者: CCHander 查看文章
本身想買車 , 但係最平個架都要成15萬

橙色林寶堅尼要成69萬幾 , 幾時先可以儲夠錢
做任務其實收入好高, 開locker都賺得好快
另外可以用手機 > Contact > Tran, 幫佢偷車, 幾萬銀一部

舊 08-15-12, 01:01 AM   #20
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
有小巴爭線玩~
HAHAHA
D SIDE TRACK任務都幾得意丫~

樓上唔識玩HACKING果個, 細個緊係無玩過MASTERMIND @@
佢仲要易過MASTERMIND勁勁勁多= =

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 02:18 AM   #21
Suda

觀音兵眼鏡店

地圖比預期仲大,依家唔敢行太遠,成日要reload返屋企

Nintendo3DS
舊 08-15-12, 02:46 AM   #22
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
好多地道粗口, 笑到停唔到
不過片入面D角色英文中夾一兩個字中文....好怪

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 02:47 AM   #23
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
咁多人死唔見你死
撞撞撞,因住撞到爆x眼啊你
靚女買衫唔係平d架咩
男人就好似買衫咁,件件都咁cheap
我咁有誠意,好心你就平d啦

邊鬼個諗埋D咁既對白架究竟

此篇文章於 08-15-12 02:59 AM 被 沙翁 編輯。
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 02:50 AM   #24
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
上左架新巴聽到國語歌 應該上唔同車有唔同歌, 好正

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 02:52 AM   #25
Suda

引用:
作者: PTX-003C 查看文章
好多地道粗口, 笑到停唔到
不過片入面D角色英文中夾一兩個字中文....好怪
正在有好多港女好有共鳴
大多數係粗口先轉廣東話,呢隻係好好的粵語粗口教材

間唔中撞到蝗

Nintendo3DS

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
PS3™ 情報總合區 草薙さん 電視遊戲討論版 3323 12-21-16 07:13 PM
[GALLERY] Celebrities and their Dogs KKH 照相館 0 07-19-06 11:26 PM
[PS2]日版Broken Sword: The Sleeping Dragon 圖片,預定5月發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 2 02-10-04 12:01 AM

現在的時間是 03:39 AM

手機版 | APP版