Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-05-13, 08:07 PM   #151
yorkyork
God of Gamer

註冊日期: May 2010
次次都講呢句,
有邊次真係唔放人落黎
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-13, 02:24 AM   #152
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
http://www.vjmedia.com.hk/articles/2013/09/05/48184

GEM 的真心膠謬誤 - 典型香港人的「沉默之聲」

藝人為政治發聲,當然是好事,至少不是「我討厭政治」,不是為自己套上遠離政治的光冕吧。立場相左,意見相異,不是大問題,至少她是冷靜表達意見,不是批鬥謾罵,不是破口大罵。既然GEM如此冷靜表達她的意見,那麼小弟亦心平氣和地分析其論據吧。
引用:
「我相對處於一個比較體諒的角色,因為就算有多少不滿也好,你一定要 be honest 的是,你在這個社會一定得到某些benefit,不是每樣事情你都覺得『唔gur』(很不爽)。有時打開報紙,見到有人好激烈地反對某些事,或者從早到晚叫特首下台,我反而覺得:『嘩!使唔使呀?』」

對着一位無民望、無誠信、無政績、更無足夠的民意授權的特首,反對他、要他下台,不是什麼大不了吧?這些不是激烈,是合理,是正常。美國1972年發生的水門醜聞,使美國共和黨遭受前所未有的衝擊,令有民意授權的尼克遜總統亦要辭職下台,更有多名政府高層被定罪,今天親愛的梁特首呢?或許你認為「外國例子不適用於中國香港」,那麽梁錦松偷步買車?曾蔭權接受款待?怎麼偷步買車要引咎辭職,僭建不用?囤地不用?經營劏房不用?早前多名立法會議員接受國泰款待也備受抨擊,怎麼啊?孔子曰:「為政以德」,孟子亦言:「民為貴,社稷次之;君為輕」,難道今天社會從政不須德行嗎?要他下台難道仍是激進嗎?

「我覺得好多人指教政府可以怎樣怎樣做,而我在做歌手這幾年間,亦有好多人 challenge 我的作品或者決定,問我為何不這樣做呀?其實我有九百幾個理由,但是觀眾不會知道你背後 concern 過的東西,亦看不見你面對的制肘。有時我無法告訴你為何不這樣做,但我有我的原因,特首可能都是一樣。」

音樂、藝術創作與政治絕不能相提並論!從政者要聆聽,要民意,正常不過,否則要諮詢、選舉來幹嘛!要是特首可以獨斷獨行,恃着「你識咩啊」、「我為你好家,聽我講啦」、「我好難做家」般的態度,不如行君主制吧!更何況是一位無足夠民意授權的特首,要人家甚麼也依他說,甚麼也依他做,自己不可有丁點意見,更要體諒人家,這是何等的反智行為!

「我想跟梁振英說句『加油』呀!他的壓力必然好大。先不要考慮他做每一個決定背後的原因,不要去 judge 他做得好不好,我真是好想跟他說一聲『加油』,因為這個角色實在很難做。我不想再對他施加壓力,想給他一份鼓勵。」

今時今日梁振英的問題,不是政績如何,而是其身不正。孔子數千年前已明言:「其身正,不令而行;其身不正,雖令不從。」梁振英僭建醜聞,「班子團隊」肢離破碎,行政、立法關係撕裂,任由文革式批鬥橫行,打壓異己,漠視民意,獨斷獨行,還要他「加油」?鼓勵他繼續任由警方濫權執法?鼓勵他繼續推行自由行?鼓勵他繼續拖延普選?

「我不覺得一個特首、或者一個政府可以怎樣幫助市民,一個政府應該盡最大能力去提高社會的生活質素,但哪個人可以幫到你呢?就是你自己!重點不是要求政府給你多少錢和福利,而是在有多少錢和福利的情況下,適當地調整個人心態。錢可能是愈多愈好,但 at the end 都是在乎你怎樣面對,所以我好希望自己的音樂,可以為觀眾帶來一些動力和鼓勵。」

今時今日的香港社會,你還以為是「獅子山下」時的香港?年輕人入不到大學,是政府開放越來越多的學位予大陸學生,你知道嗎?年輕人進修不了,是因為職業銜接不足,你知道嗎?多少年輕人初出茅蘆便要負擔沉重的學生貸款,你知道嗎?時薪只得三十元,吃得甚麼?中產到結婚也置不了業,你知道嗎?今時今日,幫助露宿者的明哥也被社署批評,訓街都被人趕,你又知道嗎?正是閣下這些「你班友想攞著數o者」的心態,令今天的香港變得烏煙瘴氣。議員出聲?為選票o者。樞機撐普選?搞你教會啲野算啦。佔領中環?教授教書去啦。反國教?你班靚仔讀好書未啊?但另一邊廂又為蛇齋餅糭,票投民建聯,漠視老師被批鬥、示威者被圍毆,又對某政協大聲喝罵講粗口置若罔聞,自行演繹何謂「雙重標準」。鄧小姐,你試過「秘撈 Tour」,不如你試下去當一個月露宿者?被人趕離,睡覺時灑清潔劑,更要在被人說「影響市容」、「好食懶飛」情況下,自行調整個人心態,親身嘗試那種滋味?

藝人為政治發聲,絕非問題,更是好事,但請緊記:要獨立思考、批判思考。小弟並非強逼你接受我那一套,但至少要有理據論證說服我,不要動輒說「佢好難做家」、「你地想攞著數o者」、「唔好成日反對啦」這些無知的港人論證。不要眼看報紙上「梁振英下台」就一口咬定是激進;不要眼見CCTVB上的衝擊畫面就斷定是示威者搞亂檔禍港的行為;不要道聽途說甚麼年輕人不上進就認定是年輕人的問題。你也是年輕人,難道你不明白嗎?

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-13, 08:01 AM   #153
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
你做偽人揾飯食唔表態冇人阻你,但有d 話隨便就說出只會顯得你低智 (當然你要財源滾滾沒法...
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-13, 08:35 AM   #154
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: J+1 查看文章
你做偽人揾飯食唔表態冇人阻你,但有d 話隨便就說出只會顯得你低智 (當然你要財源滾滾沒法...
由手機版發出
其實有乜所謂
民主社會下有腦嘅無腦嘅都可以發表意見
肯參與都好過有啲人懶清高,一副事不關己嘅嘴臉喺度講"我討厭政治"

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-13, 09:16 AM   #155
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
你啱,肯表態好過乜都唔講...
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-13, 12:35 PM   #156
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: N0T51B 查看文章
其實有乜所謂
肯參與都好過有啲人懶清高,一副事不關己嘅嘴臉喺度講"我討厭政治"
引用:
作者: J+1 查看文章
你啱,肯表態好過乜都唔講...
由手機版發出
+1

不過個人比較是
明確表態>完全沉默>>(無法跨越(ry))>>什麼都不知道就亂出聲罵左先之後又不再出找資料的人

不過篇文...見到那些comment真想笑
>指控需要提供證據,這是英國普通法。
>請編者做好全面資料搜集再作批判,將更有說服力。
>指的是我們這一批見慣大場面甚至死人都抱過嘅人,而唔係你講完佢會追住黎讚嘅“精英”。
到底是誰"沒有做好全面資料搜集就作批判"?

舊 09-08-13, 06:19 AM   #157
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
啱啱先有時間睇完篇文
呢個呀jam真係極品, 完全可以做成蟲接班人

p.s. G.E.M. = Get Everyone Masturbate

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 09-08-13 06:21 AM 被 N0T51B 編輯。
舊 09-08-13, 09:24 AM   #158
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
引用:
其實有乜所謂
肯表達意見係好
不過一定要有理據和論證
發表d反智既謬誤一定會比人插
若佢更反智
分分鐘話批評佢既人唔包容佢既[不同意見]
話人地係反民主
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-13, 12:27 PM   #159
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
作者: 女裝少年 查看文章
肯表達意見係好
不過一定要有理據和論證
發表d反智既謬誤一定會比人插
若佢更反智
分分鐘話批評佢既人唔包容佢既[不同意見]
話人地係反民主
咁呢啲係佢嘅個人意見
就算無理論都好只要無剝削其他人嘅權利都無乜所謂
唔一定需要插, 佢唔理佢就夠

舊 09-08-13, 03:15 PM   #160
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
佢係路人甲的話就梗係無人理佢講乜啦, 不過話哂都係公眾人物,
講野始於都要謹慎少少, 更何況佢講果 D全部都係謬論, 咪係度教壞細路啦

不過佢今鑊引來李私煙同淨心口服液力撐, 想唔萬箭穿心都難

舊 09-08-13, 05:29 PM   #161
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
作者: 神秘過客 查看文章
佢係路人甲的話就梗係無人理佢講乜啦, 不過話哂都係公眾人物,
講野始於都要謹慎少少, 更何況佢講果 D全部都係謬論, 咪係度教壞細路啦

不過佢今鑊引來李私煙同淨心口服液力撐, 想唔萬箭穿心都難
算啦, 以佢過往記錄, 使乜咁意外ar...
即係好似成蟲咁, 佢而家講乜我地連post都費事

舊 09-08-13, 07:29 PM   #162
Sito
人修羅

註冊日期: Mar 2011
引用:
算啦, 以佢過往記錄, 使乜咁意外ar...
即係好似成蟲咁, 佢而家講乜我地連post都費事
但最好笑係,條女當年不滿商台唔比獎佢就識得出來鬧人制度不公,再家就講埋d「駛唔駛呀」的言論
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-13, 09:56 PM   #163
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
完全唔配稱為『表態』
對香港現狀一D都唔了解,或者懶得/無法理解
純粹『想當然』地發言
根本無知婦孺
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-13, 11:26 PM   #164
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

>>“Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.”

睇見佢仲要死撐, 引用埋甘迺迪總統o既名言, 我真係連吐糟o既力氣都無了

舊 09-09-13, 12:44 AM   #165
Sito
人修羅

註冊日期: Mar 2011
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/...30908/51710408

>但G.E.M.鍥而不捨,繼續圍繞住「加油」呢兩個字、再拋出新問題係:「如果有位歌手唱極走音,叫佢加油係叫佢努力唱好啲,定係叫佢繼續走音?」

有人似乎為啖氣多啲囉,駛唔駛呀?m9
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-13, 02:40 AM   #166
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: Sito 查看文章
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/...30908/51710408

>但G.E.M.鍥而不捨,繼續圍繞住「加油」呢兩個字、再拋出新問題係:「如果有位歌手唱極走音,叫佢加油係叫佢努力唱好啲,定係叫佢繼續走音?」

有人似乎為啖氣多啲囉,駛唔駛呀?m9
連基本邏輯、比喻故唔識
拎走音同狼鷹D行徑來比?
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-13, 03:03 AM   #167
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
不賢者而居高位, 是播其惡於眾也

佢用唱歌走音黎比喻/偷換概念又好
老實講, 一個唱極都走音既歌手
你叫佢加油繼續唱
都只會係加油折磨一班聽眾
咁叫佢唔好再唱係好正常好合理
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-13, 03:39 AM   #168
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

Nintendo Switch ID4486 0587 6008
梁振英明天再落區三百個籌已派完
14/09/2013 9:40PM

梁x英周日(9月15日)下午2時30分至4時, 將出席第三場論壇
論壇地點是灣仔愛群道五號 - 鄧肇堅維多利亞官立中學。

當局明早會在禮頓山社區會堂, 派發三百張入場券, 但今天下午已有老人300在門外排隊, 職員在傍晚前 , 已派發全部三百個籌 , 明早會按籌號派發入場券.
社 民連原定晚上前往排隊, 通宵輪候入場券, 但由於三百個名額已滿, 他們取消行動. 他們批評建制派團體, 為了杜絕會場內一切的反對聲音, 朝早七點幾 , 派出六至七架旅遊巴, 接載過百名長者到場輪候門券, 他們對此感到憤怒和無奈 , 呼籲市民明天到會場外抗議.

E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
舊 09-15-13, 04:01 AM   #169
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: ZlWS 查看文章
梁振英明天再落區三百個籌已派完

14/09/2013 9:40PM

梁x英周日(9月15日)下午2時30分至4時, 將出席第三場論壇
論壇地點是灣仔愛群道五號 - 鄧肇堅維多利亞官立中學。

當局明早會在禮頓山社區會堂, 派發三百張入場券, 但今天下午已有老人300在門外排隊, 職員在傍晚前 , 已派發全部三百個籌 , 明早會按籌號派發入場券.
社 民連原定晚上前往排隊, 通宵輪候入場券, 但由於三百個名額已滿, 他們取消行動. 他們批評建制派團體, 為了杜絕會場內一切的反對聲音, 朝早七點幾 , 派出六至七架旅遊巴, 接載過百名長者到場輪候門券, 他們對此感到憤怒和無奈 , 呼籲市民明天到會場外抗議.

老人什麼都算了

>當局明早會在禮頓山社區會堂, 派發三百張入場券, 但今天下午已有老人300在門外排隊, 職員在傍晚前 , 已派發全部三百個籌

下次一決定做show時就直接宣布"入場劵已派完"好不好?
省錢省時間,老人家又不用辛苦排隊

舊 09-15-13, 04:14 AM   #170
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
助長經濟
老人唔排隊點有茶飲(錢收)
無錢收又點會購物bbb

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-13, 04:30 AM   #171
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

https://www.facebook.com/photo.php?f...51940773822448
【特首落區】梁振英明日2時30分至4時再出席地區論壇,今次地點是灣仔鄧肇堅維多利亞官立中學。

【長者軍團突襲 人力社記籌都無】
http://bit.ly/18eKhgV
【逾百人早一日排隊搶飛 長者撐場居多】
http://bit.ly/1ebjTg7
【高達斌號召300人撐場 稱不會發生衝突】
http://bit.ly/1ebIYaX

引用:
作者: knight-philip 查看文章
老人什麼都算了

>當局明早會在禮頓山社區會堂, 派發三百張入場券, 但今天下午已有老人300在門外排隊, 職員在傍晚前 , 已派發全部三百個籌

下次一決定做show時就直接宣布"入場劵已派完"好不好?
省錢省時間,老人家又不用辛苦排隊
痴晒線

https://www.facebook.com/mingpaoinews?fref=ts
特首論壇排隊攞飛
惡人手執煙頭作勢嚇記者

本報記者周六下午在禮頓山社區會堂外,採訪市民排隊輪候特首論壇門票期間,遭人用煙頭作勢恫嚇。

當本報記者採訪期間,隊尾有排隊人士不滿記者拍攝,大罵記者在未得同意下拍照,要求記者刪除照片,更言「我明天不要見到這張相出街。」

約5分鐘後,該排隊人士聯同2名友人走向隊頭繼續要求記者刪除照片,記者表明採訪是合法進行,與他們理論期間,其中一人(圖)手執煙頭,作勢欲將煙頭彈向本報攝影記者,警員(右)見狀阻止,警告若亂來便拘捕他,他們才願離開。

(明報記者攝)

舊 09-16-13, 12:19 AM   #172
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

星期日大家果然不理政治

今日隻六狗伯又一堆廢up
https://www.google.com/search?hl=zh-...8C%AF%E8%8B%B1

舊 09-16-13, 12:31 AM   #173
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
個server時快時慢,睇都睇唔到點出post。

排隊ge公公婆婆唔知收到中秋月餅未。

此篇文章於 09-16-13 01:04 AM 被 真十人€ 編輯。
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-13, 01:28 AM   #174
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: ZlWS 查看文章
星期日大家果然不理政治

今日隻六狗伯又一堆廢up
https://www.google.com/search?hl=zh-...8C%AF%E8%8B%B1
成日聽佢 D, 謬論會痴線架 lol
不過佢仲夠膽死話 D 論壇一次比一次好, 真係充份表現出乜野叫做掩耳盜聆同自欺欺人

政改不需英國支持?
美帝出聲你就可以話唔關佢事, 英國佬出聲我嫌佢出得遲添啦, 佢地欠香港人架...
林鄭同 689 成家係英國, 要收聲都唔該佢地收先啦

舊 09-16-13, 12:41 PM   #175
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
中共介入就得
外國介入就唔得

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
梁振英:雙非子女不應有香港人身份 明年私院雙非孕婦名額應為零 cnw1126 ~清談館~ 88 06-21-13 04:18 PM
[飲食新聞] "出前一丁"每包售$4.40...痴線! Busconcamp 飲食版 48 07-27-08 07:31 PM
痴線~ Sgodkyo ~清談館~ 11 02-23-05 01:15 PM
嘩~~~痴線架,賣成咁都得 kenpeter 電視遊戲討論版 115 11-16-04 11:23 AM
<< 急問>> <<< 7210點樣用電腦入歌?? >>> Minga 影音館 0 01-30-03 04:43 AM

現在的時間是 10:00 PM

手機版 | APP版