Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17  ... 最後
~清談館~>逃票蠱惑招 攻破港鐵 師奶二人組測試過關 慳 14.8元
NoxHY 02:20 AM 05-10-11
作者: 女裝少年:
我講左幾多次針冇兩頭利....
就港鐵加價為例, 有基層市民覺得唔合理, 但又有股民覺得合理
領滙加租, 租戶同屋邨邨民覺得唔合理, 但又係有股東覺得合理

合理同唔合理
響唔同人眼中有唔同睇法
人地覺得唔合理逃票, 冇人迫你一齊逃個喎
你覺得合理咪比足車資囉
但你覺得合理都好, 但港鐵加價唔合理既部份依然係存在
我既做法係分析利害, 作出最善選擇
而唔係你問既非a即b咁....
你答左我問題先講野啦

你眼中的"理"係咩"理"!?
法理定歪理?

道理!?sorry,"道理"依d太主觀性 每個人都有自己果套"道理",連犯罪事都可以說成合理事,跟本就唔可以客觀去睇一件事。
如果我話"我覺得你係度講d有違邏輯的言語好誤導人要求你自動消失"
我覺得好合理又好有道理,唔通你就要跟著做?

你連自己講合"理"個"理"都未解釋到state for what
你比到個解釋出黎再答埋我問題先出黎討論過啦朋友
02:22 AM 05-10-11
香港都係強國一部份
呢個唔到你唔承認
一國兩制...我唔仲有冇人信
你可以我舉既事例比較極端
但卻是實實在在地發生響我地國家
即係有d咁既事件存在
反而係我佩服你仲可以用法來做前提...

仲有#242
我冇將逃票合理化...

因為呢d都係事實
法就係任佢釋任佢解
本來就唔適合作為前提引申....

另:屠城只係稱呼一個
而家唔係討論緊死幾多人
知係講六四就得
あの…因為大陸司法黑暗、貪污腐敗,連帶香港的普通法也是沒基礎,這樣嗎?
講講下係香港發生既呢件事合唔合法理情,你可以去搵大陸扯埋去
你會唔會技窮得滯....

你再咁落去我就真係無得回咀,你叫我點對得住等花生既版友...
女裝少年 02:25 AM 05-10-11
作者: Deviantnip:
你拎埋d明顯無民主既極權政府,做埋d唔合理既事既例子
來同而家[逃票]件事來比

跟本無得比
人類社會係會進步
點解係要拎埋d過去仲未開化既事例來比較?
定係唔拎呢d野比較,就支持唔到你既論點?
港鐵壟斷鐵路市場
加價有冇問過人民?有經過政府, 但政府是民選的嗎?
我真係唔覺有幾民主同唔極權囉

香港有普選有公投咩?
去到17/20仲係中國特色既普選咋
我地香港幾時有民主
幾時唔使被極權干預
幾時開化過
塗鴉出動重案組....
SiEG~~ 02:26 AM 05-10-11
咁佢好可能認同大陸既黑暗法律好合情合理先扲尼講呢,
女裝少年 02:26 AM 05-10-11
作者: :
あの…因為大陸司法黑暗、貪污腐敗,連帶香港的普通法也是沒基礎,這樣嗎?
講講下係香港發生既呢件事合唔合法理情,你可以去搵大陸扯埋去
你會唔會技窮得滯....

你再咁落去我就真係無得回咀,你叫我點對得住等花生既版友...
原來你講既法
只係局限香港既基本法?
雷火武 02:27 AM 05-10-11
你唔可能因為強國一d唔公義既法例,就否定哂法律呢樣野
法律,當然有一部份係政府為自己利益而立既不合理條文
但有更多法律其實係保障社會安定而立

唔通你就係覺得因為個少部份由不公義強國政府做既野,就否定哂其餘法律既意義?
人類唔守法,社會會變成點?

點解講緊[坐車唔比足錢]
可以拉到去講強國個d不公義既法律?
而家講緊香港,唔好址開話題

我講香港政府唔極權,都算係架啦
強國邊度有得比你成班人成日去示威遊行衝擊政府,真係未死過呀.
02:32 AM 05-10-11
原來你講既法
只係局限香港既基本法?
拜託,而家好夜,其實我無咩心機陪你玩文字遊戲的....
請google 咩野叫普通法

同學,你東扯一d西扯一d之後
我覺得我好似估到你想提既point

「果條批准企業加價既法例本身唔合理」

希望我沒猜錯
女裝少年 02:32 AM 05-10-11
作者: InM-Hrka:
你答左我問題先講野啦

你眼中的"理"係咩"理"!?
法理定歪理?

道理!?sorry,"道理"依d太主觀性 每個人都有自己果套"道理",連犯罪事都可以說成合理事,跟本就唔可以客觀去睇一件事。
如果我話"我覺得你係度講d有違邏輯的言語好誤導人要求你自動消失"
我覺得好合理又好有道理,唔通你就要跟著做?

你連自己講合"理"個"理"都未解釋到state for what
你比到個解釋出黎再答埋我問題先出黎討論過啦朋友
都話法同理係兩回事
而且冇人會迫你認同佢覺得合/唔合理

你quote既post先講左港鐵和領滙的例子

而且你教師同學生的例子資源太少
同埋我都講左我既答案並唔會係你預設的[非a即b]
女裝少年 02:35 AM 05-10-11
拜託,而家好夜,其實我無咩心機陪你玩文字遊戲的....

同學,你東扯一d西扯一d之後
我覺得我好似估到你想提既point

「果條批准企業加價既法例本身唔合理」

希望我沒猜錯
我都好冇心機了....

我想講既係
法唔適合做前提...
因為法係可以由高牆自由去解讀和解釋
響撇除[高牆vs雞蛋]呢兩個身份純講道理既時候
法呢個前提, 對雞蛋一方係唔公平

off了...
xeno 02:38 AM 05-10-11
港鐵壟斷鐵路市場

香港有普選有公投咩?
去到17/20仲係中國特色既普選咋
我地香港幾時有民主
幾時唔使被極權干預
幾時開化過
塗鴉出動重案組....
你話人壟斷鐵路市場,咁你都絕對有你既選擇權
1.搭
2.唔搭
呢樣野絕對係你既自由, 無人迫到你

另外一樣野?
就你呢個民主問題
你可唔可以話我知邊個地方係有完全民主過
呢樣野?

我只係問你呢樣?希望你可以答到我~thx
02:40 AM 05-10-11
我都好冇心機了....

我想講既係
法唔適合做前提...
因為法係可以由高牆自由去解讀和解釋
響撇除高牆vs雞蛋呢兩個身份
純講道理既話
法呢個前提, 對雞蛋一方係唔公平
同學,請講出『逃票要付最高單程票50倍罰款』呢條法例,港鐵/阿大股東 政府可以用咩野角度自由去解讀和解釋,而對觸犯者有邊方面不公平?
至於純講道理,請提出逃票者可以佔既道理(無記錯你都講左話佢地唔合理)

-----------------
水務局壟斷食水市場

所以你對上一次交水費係幾時...
女裝少年 02:42 AM 05-10-11
作者: xeno:
你話人壟斷鐵路市場,咁你都絕對有你既選擇權
1.搭
2.唔搭
呢樣野絕對係你既自由, 無人迫到你

另外一樣野?
就你呢個民主問題
你可唔可以話我知邊個地方係有完全民主過
呢樣野?

我只係問你呢樣?希望你可以答到我~thx
正如飯都可以選擇食同唔食
通脹食品又加價?關我屁事

係冇地方完全民主
但唔該唔好講到好似香港有民主咁丫大佬....
Kaiser 02:44 AM 05-10-11
點解你地可以講咁耐...

呢個世界本身就係有唔公平的存在。

MTR加價係佢無顧及到市民的負擔,你最多只可以話佢無社會責任
(其實香港的企業不嬲都無CSR呢樣野,最多只係做下樣捐錢。)

市民逃票觸犯法例亦都係事實

我想講,兩件事係無必然的因果關係。
就算唔加價,逃票呢招仍然存在,亦都會有人用!

我估某人最終目的都只係想講呢樣野je:「睇下D人為左慳番D車錢想盡辦法逃票呀,好心你就咪加價啦

但我可以講的係,人的本性係貪心的,我真係唔覺得D人係因為MTR加價先諗逃票lor...

就算講到MTR加價對小市民有幾咁唔公平都無用,佢利用得條RULES去加價你都吹佢唔脹 (條RULES仲要係政府SET)
除非你話我知你會用行動去推翻呢條你認為唔公平的RULES,但現階段黎講我覺得無可能做得到。

我真係唔想講咁多... 有D野著眼係件事本身公唔公平、公唔公義有乜野用...
呢個世界周圍都係唔公平、唔公義,可以改變到幾多?

對一個人公平的時候又只會產生對另一個人的不公平
某種意義上「公平」可以係出自一個幾主觀的感覺而唔係全部根據於客觀的事實。
keijoey 02:45 AM 05-10-11
都話法同理係兩回事
你自己拎本字典查下「法理」係咩意思先啦

講講下開始覺得似討論「正版咁貴, 所以我要玩打擊奸商」
之後d人講到冇野好講, 就拉埋中日戰爭, 國仇家恨出黎支持自己
sugihara 02:46 AM 05-10-11
買飛諗縮數可以拉去世界大事已經夠癲
仲要兩邊一齊玩顛覆常識,真係...
雷火武 02:48 AM 05-10-11

係冇地方完全民主
跟本唔洗拉到民主唔民主

用得人地服務就應該比番佢定既收費
呢樣咁基本既野,你要拉到去香港民唔民主

一直已經有好多人講過,佢加價,係唔合情,但合法
逃票就一定唔合法
將唔合法既野講到合理亦係唔岩

我都唔想將個話題偏離到咁遠
比足錢坐車,呢個係[合法合情合理]既事來
如果你要否定呢點,真係再無野可以討論
作者: sugihara:
買飛諗縮數可以拉去世界大事已經夠癲
仲要兩邊一齊玩顛覆常識,真係...
我諗就算熟習世界歷史既博士,加埋倫理學研究家,同時事評論員
都唔會溝通得到..

係冇地方完全民主
有錢子弟
不食人間煙火
我地呢d平凡人真係唔會明你思考

唔食飯,仲有大把鮑參翅肚食,我都明既.
xeno 02:48 AM 05-10-11

係冇地方完全民主

有錯請指正
我既問題入面
邊句講到香港好似有民主?

冇錯唔食飯可以選擇食其他野
冇人迫你一定要食飯
再者唔洗你比錢
又點會關你事?
狙擊手sohan 02:50 AM 05-10-11

係冇地方完全民主
夠喇, 你O既表達太有問題, 我明你想講好多人不滿財團壟斷導致有人想慳錢做出違法行為之間O既因果關聯,其實這只是其中一個原因,D人逃票也可純粹出於個人私心,一蚊都唔想俾, 但港鐵遊戲規則中這叫做違法。

你想講社會不公義係其中一個令人挺而走險的原因我可理解, 這是自古以來都會有這樣的事,但不是可以理解,情有可原等等就是對的和可以做的。至少在港鐵既定遊戲規則中這叫違法,不要再用合理來形容這件事, 充其量只是能夠理解動機和原因。至於是否要做, 承受得起俾人拉的風險你係都要做咁其他人無你辨法, 但做還做, 唔好拗自己咁做係啱。
SiEG~~ 02:52 AM 05-10-11

係冇地方完全民主
飯唔食可以食咩???你食既野全部都同通脹有關,點唔關你事???請加以說明有咩野食係唔關通脤事?
02:54 AM 05-10-11
作者: SiEG~~:
飯唔食可以食咩???你食既野全部都同通脹有關,點唔關你事???請加以說明有咩野食係唔關通脤事?
屎...

應該話,既然你都識講係因為通脹加價,你有咩野理由責難人?你要人地倒蝕賣,不,送俾你好唔好

如果係個別食品加價,你知唔知咩野叫substitute...
-------------
訓先,感謝佢為我帶來愉快的半晚
SiEG~~ 03:00 AM 05-10-11
睇下佢可以講得出係咩等我食lunch 冇咁貴負擔ma
怪盜小G 03:08 AM 05-10-11
我仲企緊係哩個玄學世界既門口......
NoxHY 03:09 AM 05-10-11
仲有#242
我冇將逃票合理化...
港鐵賺十幾億都理所當然加價
小市民點解唔可以理所當然地逃票?
借問聲你係唔記得自己講過乜定唔識字
"理所當然"你查下咩意思先啦

都話法同理係兩回事
而且冇人會迫你認同佢覺得合/唔合理

你quote既post先講左港鐵和領滙的例子

而且你教師同學生的例子資源太少
同埋我都講左我既答案並唔會係你預設的[非a即b]
你已經講左好多次法同理不同 我都知
所以先問你 你口中的"理"係咩理先!?
如果係"道理"就算啦 你自己一開波都暗示左逃票係合理 已經冇道理可言

而我只係比左個小學生都識答ge yes/no question ok 唔駛你答yes/no
同學A同老師講要求加班會費,聲稱為左班會有更好發展,老師批准左。
同學B因為同學A要求加班會費就偷左佢本書唔還。
咁試問依個情況 如果你係老師 請問你點處理?你ge最善選擇又係咩a?

係依個地球度存在完全公平係冇乜可能ge事,法理就係要減少依d不公平事
你自己諗諗如果一個無法理ge社會會係點先講"不以法為前提"啦
另外提埋你一個完全民主ge社會係比一個獨裁社會更快玩完
你要講完全民主同道理 等人類先死光吧
貓部 03:11 AM 05-10-11
屎...

應該話,既然你都識講係因為通脹加價,你有咩野理由責難人?你要人地倒蝕賣,不,送俾你好唔好

如果係個別食品加價,你知唔知咩野叫substitute...
-------------
訓先,感謝佢為我帶來愉快的半晚
我唔認同屎係食物囉...

不過,如果以唔合理既思考方式去思考一下,可能都......
雷火武 03:11 AM 05-10-11
作者: 怪盜小G:
我仲企緊係哩個玄學世界既門口......

好彩我睇呢個post時無飲水
第一 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17  ... 最後

返回主題版面