Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-20-17, 09:37 PM   #926
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: Hitomi 查看文章
有無人今年跨年呀喂~~香港航空跨年直航札幌三千幾…忍不住買左! 太平啦!!

想賜教一下... 12月31日這天到底住溫泉酒店還是回市區等倒數??
其實對於倒數這類活動不熱衷,倒是覺得如果1月1日很多店鋪不開門,
不如12月31日住溫泉區,1月1日欣賞溫泉區風景,
晚一點回市區…這樣子…

有沒有心得分享一下…?
上年同fd食完燒肉後去左淺草花やしき跨年,個氣氖都幾好
札幌都應該有d倒數活動吧,研究下可能ok呢

舊 06-21-17, 12:49 AM   #927
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: maxwaver 查看文章
上年同fd食完燒肉後去左淺草花やしき跨年,個氣氖都幾好
札幌都應該有d倒數活動吧,研究下可能ok呢

札幌有倒數活動呀
不過我帶住個2歲小朋友應該比較難去D大型倒數活動
所以倒數活動可去可不去(本來就不熱衷)

聽聞1月1日好多地方景點唔開~但OUTLET會照開(到時再CHECK)
所以諗緊不如12月31日住溫泉區~1月1日中午離開去OUTLET再番市區
咁樣

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-22-17, 12:04 AM   #928
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
早兩年去過鬼怒川温泉
睇完紅白去浸,浸到過明年
第日走左去日光二社一寺初詣
之後去那須温泉再浸過
年未年始可能係温泉區最旺日子,基本上間間都full booking
check-in / out 都排左我成半個鐘

btw 正日check out時有新年賀禮收
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-22-17, 01:13 AM   #929
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
引用:
有無人今年跨年呀喂~~香港航空跨年直航札幌三千幾…忍不住買左! 太平啦!!

想賜教一下... 12月31日這天到底住溫泉酒店還是回市區等倒數??
其實對於倒數這類活動不熱衷,倒是覺得如果1月1日很多店鋪不開門,
不如12月31日住溫泉區,1月1日欣賞溫泉區風景,
晚一點回市區…這樣子…

有沒有心得分享一下…?
上年同班FD上北海道11日
跨年果日住guesthouse, 同guesthouse班人一齊上北海道神宮初詣
其實初詣都幾值得去,感受吓氣氛之餘參拜完仲有廟會買野食

但1月1號冇乜舖頭開就真嘅,我哋果日參拜完訓到晏晝,之後就去札幌d宅店行左大半日
第二日就落登別浸溫泉, 超多人, checkin都半粒鐘

舊 06-22-17, 09:08 AM   #930
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: rorimoe 查看文章
早兩年去過鬼怒川温泉
睇完紅白去浸,浸到過明年
第日走左去日光二社一寺初詣
之後去那須温泉再浸過
年未年始可能係温泉區最旺日子,基本上間間都full booking
check-in / out 都排左我成半個鐘

btw 正日check out時有新年賀禮收
初詣多唔多人? 我驚勁排隊咋~我帶住個小朋友不能OUTDOOR太耐

我都好驚BOOK唔到
所以我刨晒4個溫泉區酒店(登別/洞爺/定山溪/支笏湖)
拿拿臨想BOOK左先
點知睇中果幾間都唔受小朋友(雖然都估到下)

引用:
作者: Gnosis 查看文章
上年同班FD上北海道11日
跨年果日住guesthouse, 同guesthouse班人一齊上北海道神宮初詣
其實初詣都幾值得去,感受吓氣氛之餘參拜完仲有廟會買野食

但1月1號冇乜舖頭開就真嘅,我哋果日參拜完訓到晏晝,之後就去札幌d宅店行左大半日
第二日就落登別浸溫泉, 超多人, checkin都半粒鐘
唔知溫泉區果頭有無神社有得初詣
我驚出市區勁多人排隊

我係去27至1月3~所以溫泉區一定係踩中間幾日

舊 06-22-17, 11:00 PM   #931
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

引用:
初詣多唔多人? 我驚勁排隊咋~我帶住個小朋友不能OUTDOOR太耐

我都好驚BOOK唔到
拿拿臨想BOOK左先

唔知溫泉區果頭有無神社有得初詣
我驚出市區勁多人排隊

我係去27至1月3~所以溫泉區一定係踩中間幾日
初詣一定排到嘔wor
倒數玩完兩點幾諗住順路淺草寺然後望到條隊果斷放棄

二號下午兩三點去神田明神都排左粒幾鐘先入得...
呢張去到門口仲要再廿分鐘先達陣

如果帶住小朋友二三號先去應該好d

此篇文章於 06-22-17 11:03 PM 被 maxwaver 編輯。
maxwaver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-22-17, 11:05 PM   #932
Eking
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
帶小朋友去熱門又唔係大地方, 幾時去都差唔多

舊 06-22-17, 11:46 PM   #933
rorimoe
Crazy Gamer

引用:

我都好驚BOOK唔到
拿拿臨想BOOK左先
我checkout左先去所以唔算好多人
不過掉錢入賽錢箱都要排隊

舊 06-22-17, 11:46 PM   #934
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: maxwaver 查看文章
初詣一定排到嘔wor
倒數玩完兩點幾諗住順路淺草寺然後望到條隊果斷放棄

二號下午兩三點去神田明神都排左粒幾鐘先入得...
呢張去到門口仲要再廿分鐘先達陣

如果帶住小朋友二三號先去應該好d
朝早去一定係多人到暈

我夜晚2340到神宮附近地鐵站, 有人潮管制, 逐批逐批放行參拜, d人參拜完都好識做冇留係原地
最後0015就排到, 其實幾萬人排緊隊有呢個速度算係相當流暢
上傳的圖像
檔案類型: jpg DSC_1377.jpg (223.6 KB, 2 次查看)

此篇文章於 06-22-17 11:51 PM 被 Gnosis 編輯。
Gnosis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-17, 12:13 AM   #935
rorimoe
Crazy Gamer

去outlet 都一樣唔方便
假期冇巴士個個都搾車

我2號去完那須出來經過那須outlet
去outlet條車龍超過2公里
舊 06-23-17, 10:41 AM   #936
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

31住溫泉酒店我1月1會HEA到最last min先check out走人...
扣埋坐車應該下午先會出動去其他地方~

如果你地講到1月1咁嚴峻
最多留溫泉區附近行下睇下風景晏d先出番市區

舊 06-27-17, 01:23 AM   #937
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
有無LL水團2日聖巡好介紹??
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-17, 12:12 AM   #938
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
內浦其實好細,兩日排密d夠跑完90%,三日大瀨琦以外輕鬆完走
沼津市內同沼津港就半日多d都夠(唔執著影相timing的話)

飯TERO

舊 06-28-17, 03:57 AM   #939
怪盜小G
しゃろとも

唔多識點搭車去

行路??
舊 06-28-17, 09:27 AM   #940
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

發覺有個大問題…12月31日有些溫泉酒店(我去北海道)似乎唔營業…睇中的酒店~
可以訂明年1月的房~但12月31日偏偏唔俾訂…有D 酒店 連30都無得訂…
睇黎要住到想住的酒店+房型真係要12月28+29住左佢..
可能12月31日焗住留市區…

12月31日d 百貨公司收得早? 同埋有無開始大減價?
舊年聖誕節去大阪行商場連Pre-sale都唔覺有

此篇文章於 06-28-17 09:46 AM 被 Hitomi 編輯。
舊 06-28-17, 11:46 AM   #941
rorimoe
Crazy Gamer

年未有好多公司攪忘年會
有機會全館貸切

北海道冬天五點都已經天黑
都係得地下街/狸小路可以行下
由手機版發出
舊 06-28-17, 02:06 PM   #942
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

引用:
唔多識點搭車去

行路??
內浦d點密建議直接行,沼津行or搭巴士都ok

https://www.google.co.jp/url?sa=t&rc...XFKT8tBdcGoEBQ

自已砌

舊 06-28-17, 02:29 PM   #943
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: rorimoe 查看文章
年未有好多公司攪忘年會
有機會全館貸切

北海道冬天五點都已經天黑
都係得地下街/狸小路可以行下
由手機版發出
我秋天去非北海道的市區5點幾都已經全黑~所以我都預左冬天北海道會更早~
不過如果12尾連pre-sale都無我就真係無興趣shopping…

宜家plan緊一個好保守的行程
冬天(主要係風雪的交通問題…)帶住小朋友諗諗下不如cut左道南d地方...

12/27 札幌 (14:00 落機 > 周圍行下)
12/28 札幌 (襯未年終閉館入下mud館物館之類)
12/29 定山溪 (食完早餐立即出發)
12/30 小樽 (住運河果頭溫泉酒店~定山溪去到小樽都夠鐘check in~龜在酒店到夜晚先去影下相))
12/31 小樽 (中午兜下附近~黃昏住望海的溫泉酒店~)
1/1 札幌 (12點check out走人~下午去outlet)
1/2 札幌 (shopping)
1/3 香港 (食完早餐立即入機場行番幾粒鐘)

舊 06-28-17, 08:07 PM   #944
Aqours
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2006
引用:
其實去內浦主要都係兩條路線
1.沼津站坐巴士
https://www.tokaibus.jp/page.jsp?id=8114

2.三島坐HPT去伊豆長岡, 再轉巴士
http://www.izuhakone.co.jp/railway/n...29/index.html/
http://www.izuhakone.co.jp/bus/12239/index.html/

基本上果頭d打卡位都係沿住海邊行就去到晒
黑澤家入唔入到去就睇運啦

只有兩日就建議(假設住沼津站附近) :

Day1
三島>坐HPT去伊豆長岡>坐巴士去三津Sea paradise > 行sea paradise, 食松月, 安田屋溫泉(呢家應該係限12:00-14:00) > 沿海行過去學校, 沿途回收打卡點 > 係木負農協坐巴士番沼津 > 行沼津站附近 (gamers, 仲見世通之類) > sun sun sunshine cafe dinner

Day2
一早過(坐巴士/行)沼津港果頭行/食早餐 (新鮮館,大水門開10點, 深海館裝修中好似) > 坐巴士去淡島 > 離宮lunch > 行淡島+hea下/ 過番sea para果頭睇日落 > 坐巴士番去時係上土站(riverside hotel門口, 旁邊係善子屋企)落車 > 沿狩野川行過去歐蘭陀館(曜屋企)食dinner > 完

基本上初見都係呢D
Aqours 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-17, 02:18 AM   #945
怪盜小G
しゃろとも

O~THX

有無住處介紹
舊 07-10-17, 06:19 PM   #946
dagege
Senior Gamer
蘿莉萬歲正太死開

註冊日期: Sep 2004
而家官方係沼津及內浦搞左個蓋章活動
係聖巡点都可蓋章
可以順便玩下
http://llsunshine-numazu.jp

ID: 247137411
The Idolmaster Milliom Live! Theater Days
ID: 3TUDGU9T
LoveLive! 學園偶像祭(日版)
ID: 376562903
大叔的音遊實錄
https://twitter.com/dagege_JP
dagege 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-17, 06:28 PM   #947
dagege
Senior Gamer
蘿莉萬歲正太死開

註冊日期: Sep 2004
引用:
O~THX

有無住處介紹
有錢:
住內浦温泉旅館(安田屋旅館,淡島hotel)
無錢:
住沼津商務酒店(東橫Inn)

ID: 247137411
The Idolmaster Milliom Live! Theater Days
ID: 3TUDGU9T
LoveLive! 學園偶像祭(日版)
ID: 376562903
大叔的音遊實錄
https://twitter.com/dagege_JP
dagege 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-17, 11:39 PM   #948
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
7月底去京阪,大家有無咩活動建議去?蓋章活動之類,上年唔知宇治搞緊,回程先見到
Lamsze 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-17, 12:49 PM   #949
怪盜小G
しゃろとも

引用:
作者: dagege 查看文章
有錢:
住內浦温泉旅館(安田屋旅館,淡島hotel)
無錢:
住沼津商務酒店(東橫Inn)
BOOK左住善子家側果間EIVERSIDE

但睇地圖離車站好似有D遠

此篇文章於 07-12-17 01:27 PM 被 怪盜小G 編輯。
舊 07-12-17, 02:46 PM   #950
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Lamsze 查看文章
7月底去京阪,大家有無咩活動建議去?蓋章活動之類,上年唔知宇治搞緊,回程先見到
應該都是花火大會果類吧
不過~一次就夠~好死多人好死焗好死熱

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.7 Hitomi ~清談館~ 1001 01-09-15 12:40 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 11:09 PM

手機版 | APP版