Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-17-17, 01:24 PM   #2901
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
一早話過只剩革命一途
Day one已經講過話只能靠自己
眼見其他討論區仲係鬧緊泛民,鬧緊本民青
問黃瓦全去左邊,問鄭蟲太做緊乜……
結論都係諗住假手於人
人地外國我N年前貼過條片
有個球迷走落球場比警衛捉到
但因為警衛濫用暴力,人地已經訓低被制服仲要抽水
跟住一班觀眾就衝落去救個球迷同追打警衛
人地唔會問: 係咪你衝先?
反而係驚衝得慢過人
你睇下你班香港人……
連你地最鄙視既支那人,遇到強拆都會掟汽油彈
你話你地係咪全世界最低賤既民族

光明頂講左膠
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-17, 02:05 PM   #2902
Alpha2
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2016
只要一日仲有份工,有飯食唔餓得死, 港人都只會逆來順受,
有怨氣最多咪係facebook貼下文, 或者o係社交媒體食吓花生咁大把
Alpha2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-18, 11:39 AM   #2903
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: david 查看文章
政府擬縮短選舉投票時間 建制支持 泛民反對

應該係計過數,頭尾一個鐘都係反對派O既人,所以就要切頭切尾。
真係開口中...

縮短投票時間有陰謀?十大尾段投票率最高票站皆民主派陣地

引用:

政府早前就縮短選舉投票時間進行諮詢,預料快有定案,有指政府擬向首、尾半小時或一小時「開刀」,《蘋果》翻查2016年立法會選舉最後一個小時投票紀錄,發現投票率狂升的票站不單位處中產屋苑,更是民主派擁有過半、甚至高達六成半支持的票站,如太古城、麗港城最後一小時有逾1700人投票。麗港城「票王」譚文豪和太古城區議員趙家賢均反對縮減投票時間,認為政府圖打擊民主派在中產區的選情。

現時立法會與區議會的投票時間為上午7時半至晚上10時半。政府早前發出諮詢文件,建議將開始投票時間推遲,並將結束投票時間提早,削減現時長達15小時的投票時間。以2016年立法會選舉為例,最後1小時有22萬人投票,首1小時則不足5萬人投票,民主派一直指政府藉此打擊選情。

《蘋果》根據選舉事務處提供的數據,發現2016年立法會選舉最後一小時投票率狂升的頭十個票站,依次為太古城、麗港城、寶翠園、珀麗灣、嘉亨灣、匯景花園、駿景園、江庫花園及清半灣半島,而上述10個票站,民主派得票率最少也有53%,最高更達65%,全數力壓建制派。

而上述票站最後一小時的投票率,更狂升至少11個百分點,顯著地推高該區的投票率,例如當年票站外「打蛇餅」的太古城,在該區的太古城西票站,最後一小時多達1707人投票,足足把該區的投票率推高近20個百分點。若以人數計算,最後一小時最多人蜂擁投票的是麗港城,近1800人在晚上9時半至10時半到票站衝刺投票,該屋苑的投票率更高達71%。

綜合上述十個票站,得票最高的民主派候選人橫跨所有光譜,例如太古城的民主派票王是民主黨許智峯和眾志羅冠聰、麗港城則是公民黨譚文豪、珀麗灣則為朱凱廸、駿景園則是工黨張超雄,清水灣半島則是公民黨楊岳橋,從上述數字反映,若落實縮減投票時間安排,民主派料受影響。

麗港城「票王」譚文豪明言反對縮減投票時間,認為不少民主派支持者都想觀望各候選人的選情,才在最後一小時將自己的一票投給最危急的候選人,讓最多的民主派入局。他指,擔任票站職員的公務員當日可賺取不錯的薪水,相當具吸引力,故政府早前以人手原因作為縮減投票時間,根本並非理由,又指一般市民在周日有很多事務要處理,甚至要上班,故必須維持現有投票時間。

上屆最後一小時在太古城排在隊尾投票的趙家賢指,當時不少投票的人士也是想票投民主派,大部分均是年輕選民,又指香港並非強制投票,故投票時間長達15小時實屬合理。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-18, 11:55 AM   #2904
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
會投非保蝗派的人都比較關心政治吧
縮短時間都應該會設法去投
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-18, 05:40 PM   #2905
麥魚仔
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 真!DC 查看文章
會投非保蝗派的人都比較關心政治吧
縮短時間都應該會設法去投
由手機版發出
無岩心水,打算唔去投。

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-18, 07:49 PM   #2906
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
睇完新界東的立法會補選論壇,究竟我睇咗乜?

立法會補選論壇 (2018)

https://www.youtube.com/playlist?lis...128zeCRRlKDDVe

千禧年代: 立法會補選論壇: 新界東

https://www.youtube.com/watch?v=rSOu...ature=youtu.be

舊 03-10-18, 07:48 PM   #2907
IDGAF
The One

https://youtu.be/GlkYHDLvwLQ

舊 03-10-18, 08:18 PM   #2908
mok

註冊日期: Feb 2008
今屆個個都唔投,由得佢得玩夠佢
mok 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-18, 09:25 PM   #2909
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

註冊日期: Mar 2007
我就投硬 仲叫埋d親戚朋友同事街坊記得投

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-18, 09:32 PM   #2910
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

泛民呃左咁多年政治飯, 係時候要還

光明頂講左膠
舊 03-10-18, 10:49 PM   #2911
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
方國珊燒咗咁多年錢都仲有錢去參選....

舊 03-10-18, 11:52 PM   #2912
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

港島區一席...
未投已經定輸贏
咁就至少俾人食多一席

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-18, 08:54 AM   #2913
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

行山前經過票站,票已投,
雖則知投左都冇用

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-18, 11:44 AM   #2914
鳳熾魂
God of Gamer
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
新東表示無野好投投井好過

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-18, 11:58 AM   #2915
IDGAF
The One

票已投!
結果點無所謂,最少有參與先。

舊 03-11-18, 05:25 PM   #2916
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
新東表示無野好投投井好過
都唔知投乜好~
我老豆揸的士~的士總會叫佢投標哥

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-18, 05:50 PM   #2917
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
頭先去投完, 個票站靜英英咁...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-18, 08:03 PM   #2918
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: DC 97 查看文章
都唔知投乜好~
我老豆揸的士~的士總會叫佢投標哥
總會唔叫佢死死死唔通娥姐咩

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-18, 09:14 PM   #2919
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

註冊日期: Mar 2007
淨係見到河套區隻新大白象都唔好投保皇黨
其他自己諗

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-18, 10:22 PM   #2920
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
投唔投都阻唔到架啦,個問題只係你想唔想比飯民永續抗爭既啫

Sent from my Nokia 3210 using Gaforum

舊 03-11-18, 11:13 PM   #2921
nds
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2013
香港人有自由無民主,世界始於有共產黨笑了^~^

此篇文章於 03-11-18 11:42 PM 被 nds 編輯。
nds 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-18, 12:00 AM   #2922

註冊日期: Mar 2010
憎泛民,你唔投或者投白票,我理解。最唔明係點解會冇底線地叫人投埋建制。
就係呢班人賣香港搞到每況越下,當正呢班人係仇人都不足為過。
你投票益呢班仇人,究竟係咩心態。

由學聯到前年高登分裂,我暫時就睇唔到焦土有咩用? 家下本土年輕激進已經冇哂可以召集群眾的力量。
就算你放眼今日的泛民,佢地搞的七一遊行同元旦遊行都少好多人。天琦、梁游到今日都依然仲係被標籤做罪人...
究竟我地焦左D乜? 唔係焦到D人反彈會出黎反抗咩? 似乎係焦到D人死心變政治冷感,搵錢R著數多D WO?
唔派錢仲反應大過補選...
你要搞革命,甚至退一步的佔中,講到底人多先有意思,禁樣大家焦黎焦去,我地又得到過D咩?
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-18, 12:17 AM   #2923
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
真正既焦土係敵我全部OWATA

係全部

唔係死剩建制咁白痴

果D咩射落海唔係鬼就係白痴仔
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-18, 12:38 AM   #2924
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 001015 查看文章
憎泛民,你唔投或者投白票,我理解。最唔明係點解會冇底線地叫人投埋建制。

由學聯到前年高登分裂,我暫時就睇唔到焦土有咩用? 家下本土年輕激進已經冇哂可以召集群眾的力量。
就算你放眼今日的泛民,佢地搞的七一遊行同元旦遊行都少好多人。天琦、梁游到今日都依然仲係被標籤做罪人...
究竟我地焦左D乜? 唔係焦到D人反彈會出黎反抗咩? 似乎係焦到D人死心變政治冷感,搵錢R著數多D WO?
你要搞革命,甚至退一步的佔中,講到底人多先有意思,禁樣大家焦黎焦去,我地又得到過D咩?
一班黃子華魚蛋論的人,我得唔到的,你都唔可以得到!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-18, 01:26 AM   #2925
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

引用:
作者: 001015 查看文章

既然香港係死硬
長痛不如短痛
從來冇諗過香港人呢個低等民族會反抗喎
不如掉返轉我問你
含左咁多年你又得到過d咩?
又有咩白痴得過, 明知泛民只係呃政治飯食既廢柴, 都仲要投比佢地?

光明頂講左膠

此篇文章於 03-12-18 01:33 AM 被 女裝少年 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:22 AM

手機版 | APP版