Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-07-18, 02:24 PM   #326
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: padage 查看文章
tomb raider核心係爬爬爬呢點保留得好好,係好成功既傳型
gow硬傷正正係花費時間係店買野升級同收集材料, 無左以往核心個爽快感
你應該係並非核心act玩家,所以點變都無所謂好玩就好
其實呢...tomb raider個所謂爬爬爬呢點已經改到可有可沒...
佢係比條線你跟住行...
對比之前係真心要死幾十次和唸計點過...完全係兩樣野~
但佢個畫面真心超靚...仲要無敵小背心...加超正電影故事感...
呢三點我有衝動得閒入去玩多兩次...但線上獎盃太難了...搵笨..呢度要扣分....

其實沒話核唔核心...只要隻game係改得好又保留到原作感就夠啦...
mario, zelda咪又係咁改....
至少gow就算改左都仲係好爽快...只係怪太少....BOSS太少....呢個就真既...
但好多人仲係未識玩咁...一味來回丟斧頭....睇完我就O咀...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-18, 02:27 PM   #327
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: whassupbun 查看文章
我都算GoW fans, 集集都有玩同白金晒, 不過如果講ACT, 我會覺得DmC, 魔女, Metal Gear Rising, Vanquish果D先係真正純ACT, GoW其實一直都係靠大場面, 講ACT連招果種快感都係日廠正D同埋個系統會有深度好多
其實今集GoW似薩爾達, 又或者以前隻Darksider
講ACT GAME, DMC真心超正...但佢出咁多集真係有點兒悶...
其實之前隻新版DMC不差的, 打擊感幾正....可惜D人又話咩人設差...
舊 05-07-18, 03:24 PM   #328
padage
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2016
引用:
我都算GoW fans, 集集都有玩同白金晒, 不過如果講ACT, 我會覺得DmC, 魔女, Metal Gear Rising, Vanquish果D先係真正純ACT, GoW其實一直都係靠大場面, 講ACT連招果種快感都係日廠正D同埋個系統會有深度好多
其實今集GoW似薩爾達, 又或者以前隻Darksider
以前隻darksider係抄戰神,再加d zelda, 今集戰神我玩玩下真係以為自已玩緊darksider 2
padage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-18, 05:11 PM   #329
k8888
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAvalon133
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
但好多人仲係未識玩咁...一味來回丟斧頭....睇完我就O咀...
如果是打戰神模式...
不去飛斧打近戰比怪圍
都只會是將自己致身在危機之中....

其實我個人都係覺得以呢隻GOW的戰鬥節奏
以這個視點去進行打鬥部分是麻麻地.....
k8888 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-18, 05:48 PM   #330
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: k8888 查看文章
如果是打戰神模式...
不去飛斧打近戰比怪圍
都只會是將自己致身在危機之中....

其實我個人都係覺得以呢隻GOW的戰鬥節奏
以這個視點去進行打鬥部分是麻麻地.....
所以有CHING話似仁王FEEL都正確嫁...
3代以前玩最難都不可一味9斬啦....
舊 05-07-18, 06:08 PM   #331
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
戰神核心唔係QTE嗎⋯
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-18, 06:22 PM   #332
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
由PS2到PS3, 甚至PSP
GOW 都做到 “由一開始同boss對戰,越打越後,將場景拉遠先發現個boss 係幾咁壯大,個場景幾咁宏偉”
個感覺就係”wa...,凡人點同神鬥啊”

去到今集,個boss 加場景一定比前作好
問題係個視點令玩家感覺,拉遠睇個boss就大,行近去就摸似象腳
完全感受唔到一個凡人面對神嘅壓逼感
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-18, 06:38 PM   #333
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: padage 查看文章
段估capcoin已經計劃緊新dmc參考戰神, 求神拜佛呢種風氣唔好去埋魔女度
否則act已完
魔女又唔關CAPCOM事

再者,哩種第三身視點動作戰鬥白金一早玩過,而且玩得唔錯差
爽快度比GOW4更高
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-18, 07:40 PM   #334
qwe
Game Master

引用:
作者: Terry仔 查看文章
GOW 都做到 “由一開始同boss對戰,越打越後,將場景拉遠先發現個boss 係幾咁壯大,個場景幾咁宏偉”

問題係個視點令玩家感覺,拉遠睇個boss就大,行近去就摸似象腳
之前有泰坦, 北歐未出巨人姐
以前打老豆都係咁高咁大
同埋點解會有人同神鬥都種感覺, 戰神黎WO
舊 05-07-18, 08:21 PM   #335
jeffyen83

註冊日期: Apr 2010
其實個人認為gow唔算硬派act
個系統同dmc忍龍果類差太遠

連段或攻防變化都太小
當然今集就好偏向rpg,
越級打,唔計被秒,都要磨好耐。。。
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-18, 08:24 PM   #336
jeffyen83

註冊日期: Apr 2010
引用:
講ACT GAME, DMC真心超正...但佢出咁多集真係有點兒悶...
其實之前隻新版DMC不差的, 打擊感幾正....可惜D人又話咩人設差...
Dmc3我個人百玩不厭X)

我覺等新果隻DmC剩係個屬性系統已經令隻game唔合格
流程又有d悶。。。
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-18, 09:48 PM   #337
k8888
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAvalon133
引用:
所以有CHING話似仁王FEEL都正確嫁...
3代以前玩最難都不可一味9斬啦....
一向都係不可9斬架...
但問題係佢今代呢種視點呢種戰鬥節奏
有一些位變左根本想人飛斧

當然到拎左雙刀呢個問題又無咁嚴重
k8888 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-18, 11:18 PM   #338
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
次次空手QTE變手撕就覺得好好笑

舊 05-08-18, 10:19 AM   #339
padage

引用:
作者: 野良猫 查看文章
魔女又唔關CAPCOM事

再者,哩種第三身視點動作戰鬥白金一早玩過,而且玩得唔錯差
爽快度比GOW4更高
無講過魔女關C社事,係講緊新魔女唔會改革到gow呢套
第三身有好多種,一定唔係gow呢種,三上做bio4就係新gow呢種,而三上都講過呢種會有視覺盲點,怪要設定到盡量少打背既情況,新gow係固意利用盲點去打背
如果係darksiders同nier,mgsr個種又唔同,動作可以靈活好多,至少一推後就跑後
視點唔係一件單純視覺既事,係直接影響操作性同控場能力

當然我明白gow一向唔係硬派act, 因為一直3大act不入(而家更加唔係),但至少有其江湖地位,現今反而不缺魂類,bio,巫師類game,最缺係典型流暢act

此篇文章於 05-08-18 10:30 AM 被 padage 編輯。
舊 05-08-18, 10:27 AM   #340
padage

引用:
作者: Terry仔 查看文章

因為借左魂個手感,結果缺點就打大boss係修腳甲,比著以前gow就跳上去打番幾圈麻雀先啦
舊 05-08-18, 11:08 AM   #341
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
岩岩開始玩~感覺好慢
無乜動力玩

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-18, 09:55 PM   #342
WonderJimmy2

註冊日期: Jun 2007
PSN  IDWonderjimmy
XBox Live GamertagWonderJimmyUS
改完視點變做修腳甲同埋限制咗敵人類型我覺得都啱,尤其今次咁多山怪同猩猩變種。

今集戰神嘅變化都係回應近年遊戲類型嘅轉變,我覺得無可厚非喇;還好唔太過份darksoul化,打怪都算爽嘅。

不過隻game主線敵人都係偏易,唔去打副線果班女武神我覺得實在太浪費喇!
WonderJimmy2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-18, 11:12 PM   #343
qwe
Game Master

想問下打毒氣場女武神希露德係咪隨機出?
試過打嬴1次但之後死左, 然後無再見過, 但地圖仲有標記係度
舊 05-11-18, 12:13 PM   #344
聖鬥士星矢

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDMacao-Seiya
XBox Live GamertagMacaoSeiya
引用:
作者: DC 97 查看文章
岩岩開始玩~感覺好慢
無乜動力玩
我一向有玩開GOW系列, 今集連續打左幾晚, 越打越覺得唔對路, 為了拖長個流程今集變左主打執寶物執寶箱? 以前Kratos一打開遇神殺神遇佛殺佛哥個氣勢去左邊? 被無啦啦有D 裂縫的高LEVEL怪物秒殺? 開個寶箱要飛三個鐘有好多我飛好多次浪費好多時間先開到, 究竟想點呀? 為了OPEN WORLD加左太多原素, 我個人覺得OVER左, 以前GOD OF WAR每執一樣武器防具, 貴精不貴多, 樣樣武器都計到好盡好有效, 現在執防具執素材太多了...

初初接觸一代時, 就係貪哥種精彩爽快, 幾個鐘爆機好似睇左套好戲咁...

雖然隻GAME銷量好成功, 但不是我想要的GOD OF WAR...
聖鬥士星矢 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-18, 12:51 PM   #345
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 聖鬥士星矢 查看文章
我一向有玩開GOW系列, 今集連續打左幾晚, 越打越覺得唔對路, 為了拖長個流程今集變左主打執寶物執寶箱? 以前Kratos一打開遇神殺神遇佛殺佛哥個氣勢去左邊? 被無啦啦有D 裂縫的高LEVEL怪物秒殺? 開個寶箱要飛三個鐘有好多我飛好多次浪費好多時間先開到, 究竟想點呀? 為了OPEN WORLD加左太多原素, 我個人覺得OVER左, 以前GOD OF WAR每執一樣武器防具, 貴精不貴多, 樣樣武器都計到好盡好有效, 現在執防具執素材太多了...

初初接觸一代時, 就係貪哥種精彩爽快, 幾個鐘爆機好似睇左套好戲咁...

雖然隻GAME銷量好成功, 但不是我想要的GOD OF WAR...
一開始我發現佢唔識跳我都打左個凸
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-18, 03:07 PM   #346
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
作者: 聖鬥士星矢 查看文章

點解Kratos性格/氣勢改變左, 全隻game都不停強調Kratos已經唔再係以前既佢, 其實最尾Freya/Baldur段cutscene已經講得好白, 亦都已經將全隻game既宗旨濃縮晒, the cycle ends here, we must be better than this, Kratos就係唔想永遠無止境咁樣殺戮, 惡性循環, 怨怨相報何時了。佢亦都教佢個仔, 所有人/神都可以選擇同決定自己命運, 唔應該受過去束縛, 以前既你, 唔代表今日既你, 人係可以改變。

玩法就各花入各眼啦, 人人喜好唔同
睇製作人訪問, 佢地自己都整厭左舊玩法了, 如果想玩番舊作果種玩法, 要等其他廠填補哩個空缺了。

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-18, 03:23 PM   #347
Sar8
The One

成隻game個主線好簡單,直接
但係好多細節位深化隻game

全部拿10分就有D過譽,對我接受新玩法都覺得打鬥有D不足,不過95分甚至以上一D都唔出奇
最抵讚係我老爺ps4都順暢咁玩到唔洗買新機

舊 05-11-18, 04:05 PM   #348
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
作者: Sar8 查看文章
全部拿10分就有D過譽,對我接受新玩法都覺得打鬥有D不足,不過95分甚至以上一D都唔出奇
GoW出後, 成日有人講今個世代最高評價就係佢同Switch隻薩爾達
之前我問friend借左, 但未玩就還番, 睇黎都係要入番隻黎玩下, 睇下邊隻勁D
今個世代之後既game我諗都只係得RDR2, TLOU2可以爭啦...

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-18, 04:08 PM   #349
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
God of War︱真.諸神的黃昏

GOW @ 近日再有更新檔 

更新 1.21,另追加拍攝模式功能。

P.S.
全城搶購中,昨晚見到 旺角信和 2/F 有 行貨中英文版 $ 418

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html

此篇文章於 05-11-18 04:11 PM 被 風間鈴木仁 編輯。
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-18, 05:09 PM   #350
Sar8
The One

引用:
GoW出後, 成日有人講今個世代最高評價就係佢同Switch隻薩爾達
之前我問friend借左, 但未玩就還番, 睇黎都係要入番隻黎玩下, 睇下邊隻勁D
今個世代之後既game我諗都只係得RDR2, TLOU2可以爭啦...
兩邊風格唔同,zelda更著重玩法
戰神就玩法上肯定輸zelda

其實係今個世代呢類型ACT game好少
大多都係Darksoul好似仁王果D,同類既game數返今個世代好似得Nier

此篇文章於 05-11-18 05:13 PM 被 Sar8 編輯。
Sar8 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
God of War: Ascension neo2046 電視遊戲討論版 277 03-27-14 12:47 PM
徵:God of War 4: Ascension DC 97 買賣專區 4 03-31-13 02:30 AM
God of War IV ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 6 12-23-11 02:49 PM
God Of War II nakakula 攻略及心得交流區 25 11-15-07 12:11 PM
[PS2]God of war Q頭 電視遊戲討論版 4 07-23-05 03:21 PM

現在的時間是 09:47 PM

手機版 | APP版