Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-08-18, 02:56 PM   #3226
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
其實依家部Switch咪就係用左三四年前嘅手機技術造出嚟囉...
咁三四年後嘅今日再用現時番左幾番嘅手機技術造係咪會各方面都有進步呢?
都係口痕講多左幾句添。

至於加價,好似PS4 Pro同XB1X咁,出新Switch加價就一定,
不過現時部Switch減價形成高低配可以進一步提高銷量。
至於換唔換就睇個人取向嘞。
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 03:04 PM   #3227
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
新極都唔預佢想完全取代現行版

手機Core用家興年年幾千蚊換機
但Switch都咁做嘅,就無一開始慳成本壓銷售價嘅意義...
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 03:31 PM   #3228
AKIRA桑
Senior Gamer
Splatoon中

註冊日期: Mar 2018
Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 「Nintendo Switch Online」服務9月開始營運

引用:
作者: leungky1 查看文章
新極都唔預佢想完全取代現行版

手機Core用家興年年幾千蚊換機

但Switch都咁做嘅,就無一開始慳成本壓銷售價嘅意義...

由手機版發出

無錯,其實外國輿論覺得最有可能係可以降價$50或100美金既新機種,借此取代3ds既$200美元既兒童市場。

從我的iPad使用Tapatalk 發送
AKIRA桑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 03:45 PM   #3229
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: MultiPASS 查看文章
其實依家部Switch咪就係用左三四年前嘅手機技術造出嚟囉...
咁三四年後嘅今日再用現時番左幾番嘅手機技術造係咪會各方面都有進步呢?
都係口痕講多左幾句添。

至於加價,好似PS4 Pro同XB1X咁,出新Switch加價就一定,
不過現時部Switch減價形成高低配可以進一步提高銷量。
至於換唔換就睇個人取向嘞。
呢點不同意...唔係三四年前就叫OUT....
有時CPU/DISPLAY出新都好...不代表出果年就有呢個技術去駕與...
其實講真...只係手機出得太快..
而加每年新機更新都唔知有咩大分別....
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 03:58 PM   #3230
andyng111
Junior Member

註冊日期: Jun 2005
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
而家係用Nintendo account, eshop,online service都係用佢
(無eshop account呢樣野)
id係舊世代產物
而家一直做緊將舊id連接過nintendo account(相信過多幾年會將id淘汰)

呢度有巴哈教學點將id同nintendo account連埋
需要嘅可以入去
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=31587&snA=454
thanks a lot!
咁一部機可以同時用多個人既nintendo account?
如果其中一個account買左隻game,同一部機上其他account都可以玩?
andyng111 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 04:00 PM   #3231
AKIRA桑
Senior Gamer
Splatoon中

註冊日期: Mar 2018
Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
引用:
作者: charcsc2000 查看文章

有時CPU/DISPLAY出新都好...不代表出果年就有呢個技術去駕與...

因為iphone7已經比NS同級,當然架構係唔一樣,特別係散熱上,記憶體亦得2G。所以只要iOS唔玩野,iphone7已夠玩,亦解釋了iphone8同X發佈時要玩AR同Face認證呢gimmick野。

AKIRA桑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 04:07 PM   #3232
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

老任用嘅技術,
永遠唔會係最新。
話時話,
我就連玩 TV mode 嘅 online game (Splatoon 2),
㩒 Home 去想 add friend 或者睇吓朋友玩緊咩 game,
睇完㩒返 home 掣去返 game,
佢都話 error,
online game 定斷。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 04:22 PM   #3233
WAL1
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2002
隻隻GAME唔同
上次睇KING SIR打街覇LIVE,
佢可以一邊等人一邊出返HOME ADD新FRD。
WAL1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 04:24 PM   #3234
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
冇話佢out,對一眾中小廠商Switch係佢地嘅新大陸新天地,
所以就算有新Switch,現時部Switch都會繼續出而且會減價進一步增加銷量。

至於傳聞中嘅新Switch就針對高技術力大廠,可以將高階PS4/XB1/PC遊戲port去Switch,
老任唔想再步入Wii後期嘅困景,一部有更強大能力嘅Switch推出係有現實需要。
而且兩年半出一部高階機種都唔算過份丫。
舊 10-08-18, 04:37 PM   #3235
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: WAL1 查看文章
隻隻GAME唔同
上次睇KING SIR打街覇LIVE,
佢可以一邊等人一邊出返HOME ADD新FRD。
好易理解
如果想keep 住隻game 係background running,首要一定係多ram
PS4 & XBOX 個OS都做咗好多野,俾玩家in game 時做到其他野

我反而鍾意將d ram 用曬去game 到,OS 盡量簡化
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 04:37 PM   #3236
charcsc2000
J神哥

引用:
冇話佢out,對一眾中小廠商Switch係佢地嘅新大陸新天地,
所以就算有新Switch,現時部Switch都會繼續出而且會減價進一步增加銷量。

至於傳聞中嘅新Switch就針對高技術力大廠,可以將高階PS4/XB1/PC遊戲port去Switch
老任唔想再步入Wii後期嘅困景,一部有更強大能力嘅Switch推出係有現實需要。
真心玩switch完全不唸呢樣...
ps4個d game最好用返ps4玩...(你睇無雙3..戰女, fifa個d出得幾差就知)
ns就玩返老任或專為ns玩的遊戲會好d....

沒話不比佢更新, 我情願佢出多d game好過...
硬件幾勁沒game都係沒意思~
舊 10-08-18, 04:39 PM   #3237
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: andyng111 查看文章
咁一部機可以同時用多個人既nintendo account?
如果其中一個account買左隻game,同一部機上其他account都可以玩?
game可以一齊玩...但online只有買果個acct先得~
所以我建議一帳就得....因為可以轉區~
舊 10-08-18, 04:40 PM   #3238
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: AKIRA桑 查看文章
因為iphone7已經比NS同級,當然架構係唔一樣,特別係散熱上,記憶體亦得2G。所以只要iOS唔玩野,iphone7已夠玩,亦解釋了iphone8同X發佈時要玩AR同Face認證呢gimmick野。

ios12的出現...證實左不關硬件事...係軟件寫程式的問題...
其實我自己仲用緊iphone se...個解析度好低...但真心好慳電~
舊 10-08-18, 04:42 PM   #3239
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 八仙果 查看文章
老任用嘅技術,
永遠唔會係最新

話時話,
我就連玩 TV mode 嘅 online game (Splatoon 2),
㩒 Home 去想 add friend 或者睇吓朋友玩緊咩 game,
睇完㩒返 home 掣去返 game,
佢都話 error,
online game 定斷。
呢樣真...硬件點樣都係追唔到, 要勁要畫面靚就玩pc...
xbox x好勁....但沒game呢下死...
舊 10-08-18, 04:43 PM   #3240
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:

至於傳聞中嘅新Switch就針對高技術力大廠,可以將高階PS4/XB1/PC遊戲port去Switch,
以老任來講就算出高階版,
都係好似由3ds-->new 3ds既進化

唔會另出部新機,
資源上一定做唔到,
到時只會冇game出
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 04:53 PM   #3241
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:

只要switch繼續以手提mode為核心去設計
咁佢個機能就點都會同純家用機有一個世代差距
追到PS4個陣 到時已經出左PS5

老任走得呢條路 就唔應該諗住去爭高畫質3A大作

唔想再步入Wii後期嘅困景,就要積極發展中小型作品
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 05:20 PM   #3242
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: wsx360 查看文章

今時今日先來玩3A已經太遲...
有心玩的人一早已有PC, PS4, XBOX...

SWITCH正正就係個手提+DOCK吸引到班人買...
我自己都唔會係NS玩所謂的3A大作...
舊 10-08-18, 05:43 PM   #3243
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
真心玩switch完全不唸呢樣...
ps4個d game最好用返ps4玩...(你睇無雙3..戰女, fifa個d出得幾差就知)
ns就玩返老任或專為ns玩的遊戲會好d....

沒話不比佢更新, 我情願佢出多d game好過...
硬件幾勁沒game都係沒意思~
呢啲嘢好睇個人喜好嘅,
咁他日真係有高階版咪唔好換囉,
最緊要自己開心。
舊 10-08-18, 05:50 PM   #3244
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:

老任唔用最頂尖機能最重要係成本考慮,
如果唔追求大作又點會要B社出Skyrim、Doom呢?
又做乜整隻Mario Odyssey用盡機能直逼PS4質素?
Zelda又做乜要Monolith soft啲人整咁大嘅開放世界?
不如唔好出S姐4同B姐3啦...
用你嘅講法,不如出2D game咪仲好?
舊 10-08-18, 05:54 PM   #3245
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: lodoss 查看文章
以老任來講就算出高階版,
都係好似由3ds-->new 3ds既進化

唔會另出部新機,
資源上一定做唔到,
到時只會冇game出
新高階機種都係Switch嘅family亦可以兼容所有game,
正如PS4 Pro係咪可以玩晒PS4嘅game?
XB1X都係咁,點會冇game呀?
舊 10-08-18, 06:08 PM   #3246
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: andyng111 查看文章
係,一機最多8個account

我從使用 Tapatalk 的 G8342 發送

舊 10-08-18, 06:28 PM   #3247
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
新高階機種都係Switch嘅family亦可以兼容所有game,
正如PS4 Pro係咪可以玩晒PS4嘅game?
XB1X都係咁,點會冇game呀?
你要理解到"新舊機要完全兼容所有game",
即同一隻game要寫4個mode,
現在已經成日比人話優化做得唔好,
到時只會更難處理, 必定會多左bug,
同時開發成本同時間都會多左,
呢個係吃力不討好.
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 07:13 PM   #3248
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
老任唔用最頂尖機能最重要係成本考慮,
如果唔追求大作又點會要B社出Skyrim、Doom呢?
又做乜整隻Mario Odyssey用盡機能直逼PS4質素?
Zelda又做乜要Monolith soft啲人整咁大嘅開放世界?
不如唔好出S姐4同B姐3啦...
用你嘅講法,不如出2D game咪仲好?
switch 機能以手提機黎講已經萛高階
現時技術根本做唔到同ps4,xb1機能睇齊既手提機

高畫質3A大作係講緊歐美大廠個堆好似電影咁靚既game
以現時標準黎計Mario,Zelda的確唔萛3A

但係唔一定要3A先叫大作,而且3A都唔保證係好game

目前最多人玩兼最賺錢既fortnite本身都唔係3A大作,畫面仲要係卡通風格

老任行得switch呢條路一定會有取捨
我覺得比起諗計食人個餅 不如努力行自己開創既路
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 08:47 PM   #3249
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
switch 機能以手提機黎講已經萛高階
現時技術根本做唔到同ps4,xb1機能睇齊既手提機

高畫質3A大作係講緊歐美大廠個堆好似電影咁靚既game
以現時標準黎計Mario,Zelda的確唔萛3A

但係唔一定要3A先叫大作,而且3A都唔保證係好game

目前最多人玩兼最賺錢既fortnite本身都唔係3A大作,畫面仲要係卡通風格

老任行得switch呢條路一定會有取捨
我覺得比起諗計食人個餅 不如努力行自己開創既路
如果Mario、Zelda呢啲上億美金開發費幾百人經年開發唔叫Triple A大作...我真係唔知喎,
或者你真係把炮過所有歐美日製作公司可以定Mario或者Zelda唔係Triple A作品啦!失覺晒
舊 10-08-18, 08:54 PM   #3250
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: lodoss 查看文章
你要理解到"新舊機要完全兼容所有game",
即同一隻game要寫4個mode,
現在已經成日比人話優化做得唔好,
到時只會更難處理, 必定會多左bug,
同時開發成本同時間都會多左,
呢個係吃力不討好.
講緊強化版Switch可以handheld mode行到1080p同dock一樣,點計四個mode?
Bug呢樣嘢依家隻隻game都有唔同程度嘅bug,所以有patch去修補,
你幾時見過一隻game可以由始至終都係ver1.0?

標籤
Nintendo Switch 討論, Switch 遊戲, 任天堂 Switch

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Nintendo Switch ID 收集區 八仙果 攻略及心得交流區 15 02-08-23 03:17 AM
[NS] Warframe Nintendo Switch jyeung1 電視遊戲討論版 4 07-10-18 10:56 AM
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol 1 neo2046 電視遊戲討論版 8621 07-02-17 10:49 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 06:28 PM

手機版 | APP版