Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-17-13, 12:59 PM   #201
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: ta423 查看文章
因為呢套無男主角?
佢d女主man到勁過男人的說

舊 11-17-13, 01:41 PM   #202
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
講人人平等, 反專制反階級制度, 講自由
哩D普世價值思想
十套少年動/漫有9套都有
唔覺算係政治作品

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-13, 02:14 PM   #203
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: mok 查看文章
話說,沒有人覺得這是一部政治作品嗎?這作品的第一集第一句對白,就是說獨裁者希特拉成立內閣,這已經是相當象徵性的對白了,而整個學園又是用極制服建立的森嚴階級制度,鬼龍院也說過校園的學生都是服從在體制下的豬,還有OP中有一幕是由無數人組成的「網」。到了今集,真子因為進入體制而享受奢華生活,最終墮落到跟流子兵戎相見……整部作品都是充滿著反強權的政治暗示啊。
大把作品玩歷史NETA

依套暫時都係知道無壞,但無須深究
否則都好難投入佢嘅歡樂劇情~
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-13, 02:52 PM   #204
Leaf
God of Gamer
我有錯嗎

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: 真!DC 查看文章
講人人平等, 反專制反階級制度, 講自由
哩D普世價值思想
十套少年動/漫有9套都有
唔覺算係政治作品
問題是不停醜化反體制者例如流子同時不斷美化敵方高層幹部我都是第一次見

引用:
劉表様はご自分を愛することにかけては最高の色情魔。この中原を遠く離れた土地からあのお方は戦という札をちらつかせるだけで乱世を動かす天下人の気に浸ってこられました。つまり劉表様は天下と性交せずともただ自慰にふけっているだけで恍惚を充分に味わえるお方。ですが袁と曹が天下を争っていた頃であればともかくこれより先は天下と交わろうとなさらないお方に乱世の生き場所はありません。

http://hksan.net/forum/index.php?showtopic=12437
麻雀って楽しいよね
Leaf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-13, 03:17 PM   #205
真!DC
Banned User
奉行我道

有醜化主角方嗎?
都係戰略性徹退啫

美化敵幹部日式作品一般都有
由手機版發出
舊 11-17-13, 03:43 PM   #206
mok
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2008
其實說人是“體制下的豬”,已經是一個很專門的政治用語……
mok 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-13, 03:32 PM   #207
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
OP ED銷量

21 10345 エイル
2865 キルラキルED

舊 11-19-13, 07:02 PM   #208
團子~o~
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDLuke365
末段提到那一個「壞慘總戰舉」咩黎架
皋月講過話要重整秩序,係咪即係公司架構重整

業餘粵翻詞人乙名

Youtube頻道:
http://www.youtube.com/playlist?list...moG1KUp3YSbgzP

團子~o~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-13, 07:41 PM   #209
Leaf
我有錯嗎

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: 團子~o~ 查看文章
末段提到那一個「壞慘總戰舉」咩黎架
皋月講過話要重整秩序,係咪即係公司架構重整
群架;邊個最好打就邊個話事掛

引用:
劉表様はご自分を愛することにかけては最高の色情魔。この中原を遠く離れた土地からあのお方は戦という札をちらつかせるだけで乱世を動かす天下人の気に浸ってこられました。つまり劉表様は天下と性交せずともただ自慰にふけっているだけで恍惚を充分に味わえるお方。ですが袁と曹が天下を争っていた頃であればともかくこれより先は天下と交わろうとなさらないお方に乱世の生き場所はありません。

http://hksan.net/forum/index.php?showtopic=12437
麻雀って楽しいよね
Leaf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-20-13, 02:02 PM   #210
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: money 查看文章
OP ED銷量

21 10345 エイル
2865 キルラキルED

剛在k島得知11月22日正是甘迺迪在車上遇刺的日子……製作群故意的乎?
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-13, 01:35 AM   #211
money
◆.西野司命.◆

終於正式打四天王

舊 11-22-13, 08:41 PM   #212
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
流子和真子是好感情(百合)

大猩猩說了「你跟得上我的速度嗎?」時我笑了(cv梗),他的確是好人不過變身實在是……

短髮的會長真的很好看

終於到第二季的高潮了!今集不經不覺就完了真是看得不夠喉,大慨過了4集左右就是和會長的決戰了吧?
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-13, 10:06 PM   #213
真!DC
Banned User
奉行我道

點睇殺老爸同攞走半邊校剪都係唔同人

舊 11-22-13, 10:50 PM   #214
leungky1

無七日劇情都要塞個七日後
咁不如一日內亂鬥仲爽快......

我估四天王打唔夠三集就有場外因素影響
舊 11-22-13, 10:57 PM   #215
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
四天王轉做隊友既機率都好高下啦
而且猿投山之前比足一集佢黎型,我諗之後就算點變都好猿投山都起碼可以活到後半掛

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-13, 02:08 AM   #216
靈格斯
Crazy Gamer

引用:
作者: leungky1 查看文章

比風紀show off(自爆性)o者
或者會長果邊另有行動
比夠7日只係拖延時間做野

舊 11-23-13, 03:28 AM   #217
團子~o~
Crazy Gamer

引用:
作者: leungky1 查看文章

要7日架,學校要起擂台同個5碌野
既然係第一回總戰舉,即是以前無搞過,要封校一星期整場地。

業餘粵翻詞人乙名

Youtube頻道:
http://www.youtube.com/playlist?list...moG1KUp3YSbgzP

此篇文章於 11-23-13 03:37 AM 被 團子~o~ 編輯。
舊 11-23-13, 03:54 AM   #218
gingq7

註冊日期: May 2008
俾七日班人亂鬥其實無意思...
位就得5個, 四天王又唔互打, 點可能有二星打得贏著三星的四天王, 擺明結果係內定的
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-13, 05:10 AM   #219
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: gingq7 查看文章
俾七日班人亂鬥其實無意思...
位就得5個, 四天王又唔互打, 點可能有二星打得贏著三星的四天王, 擺明結果係內定的
目的好明顯根本就係第五柱
就係會長想將流子收編落旗下

睇穿了流子呢種受性格,唔咁做唔會甘心接受會長的攻
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-13, 11:47 AM   #220
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
重以為最強會去執雞的說

舊 11-23-13, 09:35 PM   #221
團子~o~
Crazy Gamer

四天王每次回想,皐月就多個造型(流子淚目)
猿投山3年前投誠,其時14歲的長髮水手服
風紀長就5年前,其時12歲的短髮look
仲有犬牟田同蛇崩,由於蛇崩跟最耐,即係犬牟田版的皐月會係小學生
而蛇崩就係純潔個集開頭的蘿莉版?
皐月拎著有自己咁高的縛斬對兩人佈教~

業餘粵翻詞人乙名

Youtube頻道:

舊 11-29-13, 01:35 AM   #222
money
◆.西野司命.◆

舊 11-29-13, 09:34 AM   #223
leungky1

全集打反而唔多正常~

劇情係咪放慢左?
總覺得無雜誌之前講嗰種驚奇......
舊 11-29-13, 11:48 AM   #224
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
自攻自受的m男最噁心了(?

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-13, 05:26 PM   #225
團子~o~
Crazy Gamer

有個問題想問,點解流子殺必死的時候
真子仲亢奮過其他人,面紅都算,重點係點解要流鼻血...

業餘粵翻詞人乙名

Youtube頻道:

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:38 AM

手機版 | APP版