Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-10-04, 12:42 AM   #26
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 普通人一個
真係勁,如果比我整.....一隻手都要整成日.......

不過話時話,用刀時小心D,我見你用刀時刀鋒好近手....
引用:
作者: mew
kog你d手指甲好長同埋小心手指唔好比刀界親
多謝兩位關心先~~ \/

記得3年前即場教朋友製作模型時,我都同樣講過相同既說話,
但到自己製作時又...... ,都係果句,用刀要小心........

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-04, 02:32 AM   #27
ultrachiu
Ultimate Gamer
不如中午出去食飯囉?

註冊日期: Feb 2003
正...吸左咁多料可以整呢隻,希望可以整得好好睇睇

我其實始終都係一個好人...
囡囡賣哂啦,唔好問啦
ultrachiu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-04, 03:21 AM   #28
matchkid
Junior Member

註冊日期: Jun 2004
我想問下呢﹐我有只Strike MG, 咁我應該點整啊﹖係要整完骨架先﹐裝甲分開噴﹐定係成只整好再噴呢﹖因為我暫時淨係整左骨架。唔該﹗﹗
matchkid 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-04, 03:39 AM   #29
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: matchkid
我想問下呢﹐我有只Strike MG, 咁我應該點整啊﹖係要整完骨架先﹐裝甲分開噴﹐定係成只整好再噴呢﹖因為我暫時淨係整左骨架。唔該﹗﹗
我會成隻組合好先,要修正既都修正好曬.......即頭頁d圖,
之後拆返曬d件噴灰(水畢地),白,紅,黃和藍既件用白色噴灰,
黑和灰既件用灰色噴灰,之後上色噴油滲線..........

你可以全隻組合好先(難拆返開既可免),修正後拆返開噴灰上色......
通常我會噴佐外殼先再噴骨架.....

上面既製作方法遲d都會post......

舊 07-10-04, 06:38 AM   #30
matchkid

註冊日期: Jun 2004
唔該晒﹐但係畢地有冇咩牌子分嫁﹖我係新手﹐所以有好多野都唔係好識。麻煩晒~~
同埋你有冇辦法可以睇得番你以前O個D模型啊﹐真係好鬼死靚﹗﹗
期待你的教學~~THX
matchkid 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-04, 08:05 AM   #31
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: kog
link
AA(是 瞬間接剤 既一種品牌名),可以分好多種類,所以......

O-SECOND = 瞬間接剤 既其中一種品牌......

乜咁多種架

O-SECOND係d文具店好多得賣,但個價都係幾蛟起....不禁有d懷疑佢o既威力......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-04, 10:20 AM   #32
juno
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2002
KOG 你會唔會去模版版聚呢?
juno 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-04, 01:21 PM   #33
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: matchkid
唔該晒﹐但係畢地有冇咩牌子分嫁﹖我係新手﹐所以有好多野都唔係好識。麻煩晒~~
同埋你有冇辦法可以睇得番你以前O個D模型啊﹐真係好鬼死靚﹗﹗
期待你的教學~~THX
畢地大可分3類:

普通畢地:用來修補夾口空隙,我喜歡用"aa膠+爽身粉"代替......

水畢地:分噴罐裝和樽裝,有少量滲透能力;
噴罐裝:可作修補微量沙紙痕跡,平滑表面(1000號以上),色澤統一和Check件用...
樽裝:可當普通畢地用(滲入式),但只限微量夾口/沙紙痕,另開浠後可用噴筆噴...

造型畢地/混合畢地:a,b兩支,混合後硬化,造型為主...
p.s. "aa膠+爽身粉"算是混合畢地既一種...

urphoto d圖短期內唔會再補,天天 果d你或用"搜尋所有 kog 建立的主題"搵......

舊 07-10-04, 01:27 PM   #34
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: jaVaj ◣
乜咁多種架

O-SECOND係d文具店好多得賣,但個價都係幾蛟起....不禁有d懷疑佢o既威力......
黏著度是比普通裝aa(黃盒)低,但同時低白化,上色後用都得......

舊 07-10-04, 01:36 PM   #35
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: juno
KOG 你會唔會去模版版聚呢?
聯盟?其實"版聚專區"我都有講,主因是今月有兩三件急件要製作先,
完成後還有時間製作"版聚用既模型"的話,我一定會去,所以現時未知...... \

舊 07-12-04, 04:18 PM   #36
Rugawa
Insane Gamer
百式制霸~!

註冊日期: Aug 2003
請問怎樣減輕油掃的掃痕呀?尤其是平滑白色表面,
如果想令顏色啞色一點又應該要點做?

WoW世界專殺攔路鼠雜兵一名
ID:Rugawa
class:Orc shaman
Rugawa 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-04, 09:18 PM   #37
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: Rugawa
請問怎樣減輕油掃的掃痕呀?尤其是平滑白色表面,
如果想令顏色啞色一點又應該要點做?
1.水性油or加d去筆添加剤~~

2.加 H-40(水性) or 30(油性)...or完成後噴下面其中一topcoat....

B-514 Mr.スーパークリアー(溶剤系スプレー)つや消し ( 油性 )

B-503 トップコート(水性スプレー)つや消し ( 水性 )

舊 07-16-04, 10:59 AM   #38
singsingjai
Crazy Gamer

究竟如何上色?
我次次組完件後就直接上色(係咁油舊件), 發覺好難先上到色 = =

d油(水性)已開稀了...可是仍太杰,油食唔上表面
有咩方法解決?

係唔係每次上色前都要噴灰架?
可否直接油上去?
謝謝

i love toys
i love you!
singsingjai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-04, 04:01 PM   #39
kewell

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: singsingjai
究竟如何上色?
我次次組完件後就直接上色(係咁油舊件), 發覺好難先上到色 = =

有咩方法解決?

可否直接油上去?
謝謝
可能係開得太稀
kewell 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-04, 05:24 PM   #40
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: singsingjai
究竟如何上色?

有咩方法解決?

可否直接油上去?
謝謝
用乜開?水性油手掃唔開都得,你試下唔開浠直接掃上得唔得......
再者,雙星比郡氏浠,雙星唔開好過開(手掃的話)......

自己喜歡啦,"組完件後就直接上色"手掃影響唔大,
如果噴油,沙紙磨過或改過件就噴灰好d.........
當然可以直接油上去......

舊 08-07-04, 09:25 PM   #41
kog
Moderator
リン・ミンメイ

噴灰:

用水洗清,放回盒子風乾/吹乾~~

搵野固定叉起佢噴~~

噴罐畢地和模型既距離約10~12寸左右,有毛髮等乾後用幼沙紙磨甩~~

我噴佐兩次/兩層,每次要乾佐先再噴下次,表面一濕就要停~~

鮮色/淺色用白色噴畢地,灰色/深色用灰色噴畢地~~

此篇文章於 08-26-05 02:05 AM 被 kog 編輯。
舊 08-07-04, 09:28 PM   #42
kog
Moderator
リン・ミンメイ

上色:

平時開油我會搵返d"吉"樽裝起,通常新油我會1/3開浠噴,陰影會再浠d~~

先噴裝甲內層顏色~~

噴筆噴油既距離可以比較近,先係表面噴幾層主色,但小心唔好噴到裝甲內層~~

陰影(1).用噴油(邊位)噴模型既邊位,氣壓和出油量要細d~~

陰影(2).set細氣壓和出油量,近距離噴~~

高光.用白色直接噴係d冇陰影既地方,越中間越白~~

盾既噴法(大面積),第一次打橫噴,第二次打直噴,第三次打橫噴.....咁噴會比較平均~~

油紙跟邊貼,打少少陰影,再噴其他地方~~

洗筆時我會直接噴返落大既開油水"吉"樽裝起,咁唔洗四處飛~~

此篇文章於 08-26-05 02:11 AM 被 kog 編輯。
舊 08-07-04, 09:29 PM   #43
kog
Moderator
リン・ミンメイ

滲線:

用雙星琺瑯油溝出,再加開油水(x-20)開浠,似水咁就ok~~

先用幼筆滲線,乾佐後再用棉花棒+開油水(x-20)抹佐出界地方~~

一次未得,再滲多次,同樣乾後用比較尖既棉花棒抹~~

細微地方用手掃上(眼,頭燈....)

不定期連載~~

此篇文章於 08-26-05 02:14 AM 被 kog 編輯。
舊 08-07-04, 10:08 PM   #44
“寶”

註冊日期: Apr 2004
我想問下個 d 灰色滲入左 d 邊之後~
點樣整番多左個 d 位呀??
“寶” 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-04, 10:18 PM   #45
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: “寶”
我想問下個 d 灰色滲入左 d 邊之後~
點樣整番多左個 d 位呀??
如果一濕就停是好少會滲入d 邊到,通常噴得過多先會;

整番d線位只有等乾佐後再用p刀開返(p.1有講)~~

舊 08-07-04, 11:38 PM   #46
Rugawa
Insane Gamer
百式制霸~!

大家都係膠達...乜你隻靚咁多...d陰影好巧功夫啊...滲線亦係我最想學既技巧

WoW世界專殺攔路鼠雜兵一名
ID:Rugawa
class:Orc shaman
Rugawa 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-04, 11:57 PM   #47
wild_rock

註冊日期: May 2004
睇左後覺得好有用, 但有d 唔明

想問下 kog 兄
陰影(1).用噴油(邊位)噴模型既邊位,氣壓和出油量要細d~~
是否指 噴槍的中心點 唔對準邊位, 用外圍 "high" 中邊位
如果 個位大好多, 可唔可以 左右 移動 or 應該一下一下噴

噴一條線 同上面 有什麼 不同
wild_rock 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-04, 12:29 AM   #48
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: wild_rock
睇左後覺得好有用, 但有d 唔明

想問下 kog 兄
是否指 噴槍的中心點 唔對準邊位, 用外圍 "high" 中邊位
如果 個位大好多, 可唔可以 左右 移動 or 應該一下一下噴

噴一條線 同上面 有什麼 不同
1.對,即中心點唔對準邊位, 係用外圍噴;
其實噴油應該是一下一下,由左到右咁噴,即唔好一直開住左右左右咁噴.....

2.噴筆既中心點是比較多顏料(深色),外圍比較少顏料(淺色),

噴上模型表面就會出現.....越邊位越深,越中心位越淺,即漸變効果會自然一些,
set細氣壓和出油量,近距離噴...噴出來其實係一條線,要自己噴返漸變効果出來,

兩者比較,前者較易掌握,不過要分件多先得,而後者比較易過量,或出現一條條現象,
而漸變効果要用手勢噴出............通常可以既我都會用前者既方法噴先..............

此篇文章於 08-08-04 12:35 AM 被 kog 編輯。
舊 08-08-04, 01:04 AM   #49
wild_rock

註冊日期: May 2004
仲有想問下, 如果 "set細氣壓和出油量,近距離噴", 咁條線 係一下一下 咁噴出黎 or 按住出油個制 由左至右 噴出一條線???

原來我一直 都噴錯, 我係左右左右 咁
好彩有 kog 兄 提點, thank you.
wild_rock 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-04, 01:10 AM   #50
singsingjai
Crazy Gamer

係咪一定要噴筆先做到陰影?
手油得唔得?
thx!

i love toys
i love you!
singsingjai 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具