Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-05-06, 01:11 AM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
Hong Kong Park

秋天來了, 又可以出動了.

此篇文章於 11-05-06 04:08 AM 被 KKH 編輯。
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-06, 01:33 AM   #2
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
遊蕩團來了?
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-06, 03:29 AM   #3
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

遊蕩團啊...

但是, 怎樣才可以成功搞一個以「拍照」為主要活動的遊蕩團呢? 我開始有點猶豫了.

舊 11-05-06, 08:47 AM   #4
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: KKH
遊蕩團啊...

但是, 怎樣才可以成功搞一個以「拍照」為主要活動的遊蕩團呢? 我開始有點猶豫了.

次次出到黎遊蕩團都會變成吹水團

舊 11-05-06, 11:02 AM   #5
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

「遊蕩團」變「吹水團」... 其實吹水不要緊, 但主要活動必要是拍照才行!

還有「照相館」也變了「敗家館」... 敗家也當然可以, 但貼圖互丙才最重要啊!
舊 11-05-06, 11:04 AM   #6
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

舊 11-05-06, 11:21 AM   #7
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
不是次次...只係上次...

香公等次次大家都係邊談邊影..

功課.人家次次都有交...好不好另一回事...../\

舊 11-05-06, 11:30 AM   #8
Rosicky
God of Gamer
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
引用:
這張感覺上很blur
可能畀d 4-ways迷惑左

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-06, 01:46 PM   #9
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

就是這種感覺~
舊 11-05-06, 01:53 PM   #10
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: KTN
不是次次...只係上次...

香公等次次大家都係邊談邊影..

功課.人家次次都有交...好不好另一回事...../\
人家唯一一次出席既花展遊蕩團都有好好地影相啊

舊 11-05-06, 01:58 PM   #11
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

>「照相館」變了「敗家館」
就是嘛~
想想當初買機時多爛的相都敢貼~
現在越貼越少......

>「遊蕩團」變了「吹水團」
會不會遊蕩團都給大家丸舒適的環境坐在慢慢吹水了~
而且都在市區或公園仔,令人慢慢失去「我是來拍照」的覺悟?
來個「亡命行山團」或者「奪命郊遊團」之類的如何?
舊 11-05-06, 04:04 PM   #12
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: 奸詐餅
>「照相館」變了「敗家館」
就是嘛~
想想當初買機時多爛的相都敢貼~
現在越貼越少......
對自己的要求高了? 老實說, 你連「習作薄」都開了, 我全力支持!

我又說多一些,
整體來說, 照相館的貼圖量始終不多啊, 為什麼呢?
害羞? 怕人家踩? 還是只有興趣敗家沒興趣拍照呢?
「敗家」方面其實我覺得 OK 啦, 這本來就是男人的天性.
不過我覺得敗家之餘, 也應該多鼓勵拍照+貼圖+互丙!
遊蕩團, Photo Challenge, 研習區... 或多或少都是為了鼓勵大家拍照的.
效果呢, 我覺得搞得多, 大家反而變被動了... 我更不想演變成負擔.
攝影這東西, 對我們來說只是嗜好而已, 平日工作壓力已經夠大, 連嗜好都有壓力就無謂了.
隨大家喜歡吧.

引用:
作者: 奸詐餅
>「遊蕩團」變了「吹水團」
會不會遊蕩團都給大家丸舒適的環境坐在慢慢吹水了~
而且都在市區或公園仔,令人慢慢失去「我是來拍照」的覺悟?
來個「亡命行山團」或者「奪命郊遊團」之類的如何?
我讚成遊蕩團缺乏『「我是來拍照」的覺悟』!
不如搞三日兩夜長洲團?~ 又或者三日兩夜米浦禁區團?~
舊 11-05-06, 04:09 PM   #13
Rosicky
我愛攝影

不妨考慮下露營團..夜晚睇星星簡直係正

舊 11-05-06, 05:24 PM   #14
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

對自己的要求高了?
唔....呀....
多看別人的作品久而久之「要求」的確比以前高了不少,但「技術」卻是不懂長進~

米埔好~
最起碼不會「碌落山死掉」,但要小心高空轟炸~
舊 11-06-06, 09:24 AM   #15
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: Rosicky
不妨考慮下露營團..夜晚睇星星簡直係正
露營團的確唔錯....但黎緊的天氣越黎越凍(由其半夜3:00至6:00),
露營用品亦唔係個個有,會唔會有點唔方便呢?若硬要搞的話,會唔會
搞個BBQ團好呢(開始時間為22:00打後,一路去到天光,又可以影星,
又可以影日出,最重要的是各位覺得凍的時候,有爐火可以取下暖).....

又或者玩大少少,去澳門....一早出發,約22:00回航....都係幾舊水....
有冇人有興趣呢?澳門的觀光塔真係好靚呢

小弟以上並唔係吹水,想真真正正出去戶外影下戶外星空,
請比意見

此篇文章於 11-06-06 09:33 AM 被 加賀KAGA 編輯。
加賀KAGA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-06, 09:40 AM   #16
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
老實, 早排俾大炮攪到我心情十分差, 拍照動力大減....

而家會盡力追回進度

Rice

舊 11-06-06, 10:28 AM   #17
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
露營其實不錯. 但要搞就要11月中前搞. 不然會凍的要命...
但天色最好的時份...卻是12月頭........
影星星...想了很久...早幾年帶鴨仔團camp時, 經常夜出偷看星星....(笑

其實可以去租青年旅社, 但經常full booking...外出扎會好一點. 但又要找個沒II的....
又或者...其實浪茄不錯. 一來有個大海景. 二來沒II, 只有牛....又有卻足水源...
不過時間上...要大家夾就比較難

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-06, 10:33 AM   #18
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: antony chan
露營其實不錯. 但要搞就要11月中前搞. 不然會凍的要命...
但天色最好的時份...卻是12月頭........
影星星...想了很久...早幾年帶鴨仔團camp時, 經常夜出偷看星星....(笑

其實可以去租青年旅社, 但經常full booking...外出扎會好一點. 但又要找個沒II的....
又或者...其實浪茄不錯. 一來有個大海景. 二來沒II, 只有牛....又有卻足水源...
不過時間上...要大家夾就比較難
想搵D少光害的地方...
我正是想入反射黎影星空....XD

舊 11-06-06, 10:38 AM   #19
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
作者: 加賀KAGA
想搵D少光害的地方...
我正是想入反射黎影星空....XD
沒光害的話, 以我經驗, 浪茄是不錯.
一來介毒村入夜會熄燈, 二來海對面只有船.
不過要帶備露營用品. 如營燈. 帳篷等等

*好像大OT了w

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-06, 10:38 AM   #20
Rosicky
我愛攝影

上星期我去了貝澳露營,要紮營那種,但那兒要booking的,不過我地係野外紮...

那兒可以看到日落,星星也可以看到,但日出就看不到了……

但如果要帶埋紮個d野再加相機,負重會好多...上次都揹到想死..orz

舊 11-06-06, 10:45 AM   #21
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: antony chan
沒光害的話, 以我經驗, 浪茄是不錯.
一來介毒村入夜會熄燈, 二來海對面只有船.
不過要帶備露營用品. 如營燈. 帳篷等等

*好像大OT了w
影星的確好正ga.....之前用D200加俄仔500mm f.8,iso 100 40s曝左5張再合埋一張,
真係好靚,但我冇赤道儀所以就差少少,好想再去影一次

舊 11-06-06, 11:45 AM   #22
Rosicky
我愛攝影

引用:
就是這種感覺~
後期加工了嗎?

舊 11-06-06, 11:50 AM   #23
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: Rosicky
後期加工了嗎?
是.

舊 11-06-06, 11:57 AM   #24
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

XBox Live Gamertagk0h4ku
引用:
是.

HDR?

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-06, 12:02 PM   #25
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: Hayami
HDR?
是.

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
~2007年度 AL討論區~ cloud 學術文化綜合研討區 591 08-04-07 12:59 PM
[GALLERY] Dragon boat mayhem in Hong Kong KKH 照相館 0 06-01-06 06:36 PM

現在的時間是 10:23 PM

手機版 | APP版