Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-11-04, 08:19 PM   #1
Chris皇
God of Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDPanzerRaptor
XBox Live GamertagRaptorReaper
大家是第幾代高達fans?

第一代:元祖高達-ZZ Gundam等(1978-1987)
第二代:CCA,0080,F91,G Gundam,V Gundam等(1988-1994)
第三代:Wing G,Turn A,08 MS Team,X Gundam等(1995-2001)
第四代:SEED -將來(2002-Future)

此篇文章於 07-11-04 08:27 PM 被 Chris皇 編輯。
Chris皇 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:22 PM   #2
kimtam
Game Master
飄銀泣悲哀

註冊日期: Jan 2002
XBox Live Gamertagkimtam
第一代同第二代

「如果兄長只生在普通人的家庭,不用承繼父親大人的陰陽師地位,說不定,他能抓住平凡人的幸福...」

My Blog:http://himyiktam.blogspot.com
kimtam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:24 PM   #3
法修
Game Master
Ace Killer

註冊日期: May 2004
第四代睇得比較多
但代代套套都睇唔足, 唔算係fans
法修 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:24 PM   #4
STAN
Game Master

註冊日期: Mar 2004
第二代吧~~

各機、変形開始!
行くぜ!ダブルオーフォメイシュン!
天下無敵のリアルロボット!ここに見参!!
俺たちが!!ガンダムだ!!!
STAN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:24 PM   #5
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
可以咁分的咩....咁我算係1,2,3代....\/

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:25 PM   #6
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
第一代
既the 08th tem

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:25 PM   #7
masaki
小峽谷肥安娜

註冊日期: Aug 2002
咁好難分...
我最鍾意既係turnA
不過g,w,x我都唔鍾意
而且ova你又冇計入去....

但近幾套除左turnA我都唔鍾意架喇
突顯唔到高達既獨特同強

"唔該要串光陰走辣"
"加左價, 要3串金喎"

masaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:25 PM   #8
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
1,3,4

舊 07-11-04, 08:26 PM   #9
StevenLeong

通病型

1-4代 通殺

但比較like 1-2代
StevenLeong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:26 PM   #10
Chris皇

PSN  IDPanzerRaptor
XBox Live GamertagRaptorReaper
我是在97左右,首次正面接觸Gundam,
在機戰F...
本來一向只看其出色的性能,甚少理會故事~

直至近排SEED太出名,連女仔都看..
D friend便叫我睇下,
我又幾喜歡SEED 段故,可能係對象arm 掛 ~

So,嚴格來說,是第四代~
Chris皇 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:30 PM   #11
^-^小人物
Game Master

PSN  IDHero_Infinity
XBox Live GamertagHero Infinity
引用:
作者: jaVaj ◣
可以咁分的咩....咁我算係1,2,3代....\/
一樣
第4就睇下將來點先

BlackTEAM
^-^小人物 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:31 PM   #12
masaki
小峽谷肥安娜

引用:
作者: 皇上校
我是在97左右,首次正面接觸Gundam,
在機戰F...
本來一向只看其出色的性能,甚少理會故事~

直至近排SEED太出名,連女仔都看..
D friend便叫我睇下,
我又幾喜歡SEED 段故,可能係對象arm 掛 ~

So,嚴格來說,是第四代~
咁你應該由0079開始接觸了

"唔該要串光陰走辣"
"加左價, 要3串金喎"

masaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:33 PM   #13
危險人物
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2002
~第一代~
危險人物 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:34 PM   #14
fayfer
Crazy Gamer

我係第三代
w gundam fan

舊 07-11-04, 08:37 PM   #15
ai.
RELEASED

第一代只係睇過一年戰爭同nu,之後就jump到第3代了.
第4當然有睇.

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:38 PM   #16
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
我係先o係無記睇機動戰士--再起風雲、雷霆一擊(Z、ZZ)
當時細個只係當係一套幾好睇o既卡通睇
大o左之後,都有留意下Gundam,跟住無記又有播G、W、08小隊、0083
就越o黎越迷Gundam
再補完埋其他Gundam動、漫畫(仍然補完中)
不能自拔...貢獻於Gundam書籍、games、玩具等o既錢都有增無減

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:41 PM   #17
小嘉
The One

第一代同第二代
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:43 PM   #18
God Gundam
Game Master
究極之神高達

註冊日期: Jan 2003
元祖派fans一名,唯獨相當抗拒Turn A

舊 07-11-04, 08:44 PM   #19
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

我中一時才玩機戰F,初初對高達有d認識如:
newtype=命中回避好高,
高達有好多部,
渣古勁過rx-78 (機戰F係咁ga....)
---
之後玩過ss的z gundam橫向動作game,
覺得主角last變成傻仔後好汗.........
之後睇z vcd...........
<-----成為了z gundam
msz006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:46 PM   #20
法修
Game Master
Ace Killer

註冊日期: May 2004
引用:
作者: Metal Gear NT
我係先o係無記睇機動戰士--再起風雲、雷霆一擊(Z、ZZ)
當時細個只係當係一套幾好睇o既卡通睇
大o左之後,都有留意下Gundam,跟住無記又有播G、W、08小隊、0083
就越o黎越迷Gundam
再補完埋其他Gundam動、漫畫(仍然補完中)
不能自拔...貢獻於Gundam書籍、games、玩具等o既錢都有增無減
原來無記叫Z=機動戰士 再起風雲、ZZ=機動戰士 雷霆一擊
已經一d印象都無,G係未可以叫機動戰士 石破天驚?
法修 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:46 PM   #21
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
第一代
睇過"雷霆一擊"同"風雲再起"

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:47 PM   #22
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
1代
原組GUNDAM後

舊 07-11-04, 08:48 PM   #23
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
u.c系~

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-04, 08:48 PM   #24
豆腐
無間豆

引用:
作者: 法修
原來無記叫Z=機動戰士 再起風雲、ZZ=機動戰士 雷霆一擊
已經一d印象都無,G係未可以叫機動戰士 石破天驚?
不過佢照原作個標題

"機動武鬥傳"
可能係唯一一個跟原作既標題......

舊 07-11-04, 08:49 PM   #25
豆腐
無間豆

引用:
作者: Shinning Gundam
元祖派fans一名,唯獨相當抗拒Turn A
TURN A唔係睇高達架~~~
係睇劇情