Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-13-17, 03:15 AM   #76
jeffyen83
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2010
玩到第三章
感覺敍事手法同上集好唔同,直白易明左,但冇左種神秘感
仲有好多播片過場。。。

地圖暫時覺得大而空洞,唔係上集果種小而精
氣氛感覺冇上集甘扭曲
壓迫感暫時完全冇,所以未有上集小心翼翼推進甘玩
除左暗殺都係按住L1甘跑住去

戰鬥可能地圖大左
冇左上集果隻因應版圖而精心安排既敵人佈置
亦因為甘戰鬥密度低左,又暫時未有上集卡爬梯,堆屍燒敵人果類多元玩法(暫冇火柴用)

換武器唔再係慢鏡,變左暫停

仲有個對話系統同收集物資好fo4..
而且仲攪埋d支線任務,唔做又可能拎小d野
我覺得支線任務同掃描頻道系統可能會減低我多周目既動力
簡單講就係個氣氛同玩法已經有異於上集
如加埋傷害數字同刷裝,可以當fo4玩。。。。

可能我太鍾意上集(爆左幾次),暫有小小失望
當然只係三章,可能之後會好d

有野要讚既係幀數幾穩

此篇文章於 10-13-17 04:30 AM 被 jeffyen83 編輯。 原因: 更新一下
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 09:06 AM   #77
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
睇完樓上咁講可以慳番
版圖細敵人之多,一步一驚心嘅感覺先好

有支線任真係笑咗

今集變化突然咁大
三上會唔會只係掛名監製,根本連對隻game內容出聲嘅機會都冇
佢做嘅只係安排人手同跟進進度
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 10:37 AM   #78
hkfaker
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2009
引用:
作者: jeffyen83 查看文章
玩到第三章
仲有好多播片過場。。。

氣氛感覺冇上集甘扭曲

戰鬥可能地圖大左
亦因為甘戰鬥密度低左,又暫時未有上集卡爬梯,堆屍燒敵人果類多元玩法(暫冇火柴用)

有野要讚既係幀數幾穩

聽您講解完 反而有番啲興趣.....
hkfaker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 11:56 AM   #79
jeffyen83

引用:
作者: 野良猫 查看文章
睇完樓上咁講可以慳番

有支線任真係笑咗

今集變化突然咁大
三上會唔會只係掛名監製,根本連對隻game內容出聲嘅機會都冇
甘玩落又唔算差既,但以我暫時進度,唔好太期望似上集
暫時玩落好歐美遊戲feel

另再補充一下,調查物品唔係上集甘行近就有o制提示
要類似fo甘上下左右對準小小。。。呢樣好反感

引用:
作者: hkfaker 查看文章
聽您講解完 反而有番啲興趣.....
甘個個喜好唔同,以上都只係我個人感受而已
同獨立睇,暫時唔算差既隻game
買左應該唔會太後悔。。。我估

此篇文章於 10-13-17 12:00 PM 被 jeffyen83 編輯。
舊 10-13-17, 12:12 PM   #80
強殖裝甲加爾巴

註冊日期: Apr 2005
Nintendo Switch IDSW-1641-9509-2409
PSN  IDtofurugawa
XBox Live Gamertagtofurugawa
引用:
玩到第三章
仲有好多播片過場。。。

氣氛感覺冇上集甘扭曲

戰鬥可能地圖大左

有野要讚既係幀數幾穩
果然keep唔到上集氣氛同玩法,買唔買好

舊 10-13-17, 12:14 PM   #81
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
甘玩落又唔算差既,但以我暫時進度,唔好太期望似上集
暫時玩落好歐美遊戲feel

另再補充一下,調查物品唔係上集甘行近就有o制提示
要類似fo甘上下左右對準小小。。。呢樣好反感
咪就係Bio7果種物品提示,等你有機會拎少物資

BTW,出面賣幾錢?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 12:22 PM   #82
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
少左戰鬥既話我鐘意,覺得上集太多戰鬥
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 12:41 PM   #83
強殖裝甲加爾巴

Nintendo Switch IDSW-1641-9509-2409
氣氛感覺冇上集甘扭曲

戰鬥可能地圖大左
亦因為甘戰鬥密度低左,又暫時未有上集卡爬梯,堆屍燒敵人果類多元玩法

以上亦係上集精妙之處,上集遊戲框架根本係BIO4進化ver.,尤其是敵人精心佈置太重要,步步為營投入感覺一流,改左表示唔洗玩

舊 10-13-17, 01:53 PM   #84
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: 真!DC 查看文章
少左戰鬥既話我鐘意,覺得上集太多戰鬥
由手機版發出
上集係幾恐怖
但係我玩恐怖生存咁多戰鬥 都係幾頭痛
由手機版發出
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 02:20 PM   #85
jeffyen83

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
咪就係Bio7果種物品提示,等你有機會拎少物資

BTW,出面賣幾錢?
但第三身甘樣,玩得耐幾唔舒服

我預購下載版既,為左可以12點解鎖玩
舊 10-13-17, 02:32 PM   #86
hlcw99
LAZY KING

註冊日期: Dec 2013
PSN  IDhlcw99
少左戰鬥可以係好事...

不過地圖大而空洞,氣氛少左扭曲就好擔心....
hlcw99 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 03:32 PM   #87
KA版柯柏文
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2006
引用:
作者: 野良猫 查看文章
睇完樓上咁講可以慳番

有支線任真係笑咗

今集變化突然咁大
三上今集其實連監制都不如,衹係吉祥物、有訪問就應廠商跟埋制作人去. 以前D傲氣已收哂皮
KA版柯柏文 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 05:07 PM   #88
Faiz_ko
Junior Member

註冊日期: Oct 2013
玩左陣 個人覺得好玩過上集.
地圖大要你周圍走..其實係一定要..因為子彈好唔夠
同埋D支線都唔係話無用..可以幫你拎到D強力武器,,,
暫時感覺良好
Faiz_ko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 09:57 PM   #89
gingq7

註冊日期: May 2008
但三上唔係老闆咩? 覺得隻game ok放心比手下攪 和 無影響力, 完全兩回事喎
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-17, 01:02 AM   #90
jeffyen83

引用:
作者: 強殖裝甲加爾巴 查看文章
果然keep唔到上集氣氛同玩法,買唔買好

玩到第6章
單論gameplay,我個人覺得都ok既

但唔好同上集比較會好d,因為我覺得兩隻game已經唔太同類型
舊 10-14-17, 01:41 AM   #91
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
開頭初初入stem响大屋初遇殺手都有上集感覺,但一出到小鎮,比支線任務我?我玩緊open world rpg?
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-17, 06:28 PM   #92
fatboy04

註冊日期: Nov 2006
地圖好大啊,武器又多又有得改,敵人又多,好玩呀
由手機版發出
fatboy04 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-17, 06:50 PM   #93
大懶財

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDJACKYSIN
我淨係想知故事有冇吸引力

玩法都唔太介意

以為今集都係三上整。。。

啱聽嘅說話,就係金石良言....相反就當你透明.
(  ̄ー ̄)人(゚д゚;)
大懶財 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-17, 07:15 PM   #94
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
引用:
作者: 大懶財 查看文章
我淨係想知故事有冇吸引力

玩法都唔太介意

以為今集都係三上整。。。
上網評價話比上集直白左好多
由手機版發出
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-17, 10:15 PM   #95
rokuna
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: fatboy04 查看文章
地圖好大啊,武器又多又有得改,敵人又多,好玩呀
由手機版發出
點解d 評語咁極端

我鐘意你講既評語囉

d game 唔好一齊出好冇.??
rokuna 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-17, 10:45 PM   #96
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
玩左好開頭玩到Ch3第二間安全屋
感覺有點像the last of us
敵人話多唔多話少又唔少咁;因為地方大所以敵人密度低
又係比敵人睇到會追住你,你甩開佢視線佢又會行番原位
變左潛入game
暫時我覺得都ok,地方大敵人可以運路避很好

另外想問下揸菜刀隻女喪屍殺唔殺倒?
試過暗殺佢插完佢竟唔死w
由手機版發出

此篇文章於 10-14-17 11:00 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-17, 11:35 PM   #97
fatboy04

註冊日期: Nov 2006
引用:
變左潛入game

由手機版發出
係啊,真係似玩緊last of us
由手機版發出
fatboy04 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-17, 01:25 AM   #98
強殖裝甲加爾巴

唔同前作比較的話,係隻好game,質素依然有係唔同風格玩法

舊 10-15-17, 01:54 AM   #99
Sito
人修羅

註冊日期: Mar 2011
引用:
變左潛入game

由手機版發出
殺到,暗殺唔死應該只係血多,我補槍就殺到

我無聊行入一間屋到遇到女鬼,只衝主線應該會miss左好多野
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-17, 08:51 AM   #100
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: Sito 查看文章
殺到,暗殺唔死應該只係血多,我補槍就殺到

我無聊行入一間屋到遇到女鬼,只衝主線應該會miss左好多野
隻渣刀女鬼行得好慢
你snake完佢即刻走開佢視線 等陣snake 多次就得
無記錯3下死
由手機版發出
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
放 PS3 The evil within mr123 買賣專區 2 12-09-14 11:35 AM
PS4 EVIL WITHIN pckkuen 買賣專區 1 11-21-14 10:30 AM
Beyond Good & Evil 2 神祕人1號 電視遊戲討論版 8 05-09-09 08:17 PM
Resident Evil 5 imgahou PC電腦遊戲討論版 2 11-06-08 02:17 PM
evil genius 雪舟等楊 PC電腦遊戲討論版 75 10-11-04 11:43 PM

現在的時間是 06:13 AM

手機版 | APP版