Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 03-12-13, 02:44 PM   #51
ryankam16
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDryankam16
引用:
作者: whassupbun 查看文章
其實我見隻Chains of Olympus (MetaCritic 91%)同Ghost of Sparta (MetaCritic 86%)評價都好高, 只係擺喺度一直冇時間玩
喺PS4出之前梗係想見到GoW系列go out with a bang 但GoW:A就未必能夠比到大家美好既回憶 依家我所有期望都放晒喺PSP HD
引用:
作者: holsety 查看文章
咪啱羅, 呢隻係前傳, 我都諗住玩完順住再玩psp
又係喎,咁打爆埋GOW:A先
ryankam16 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-13, 04:13 PM   #52
sorlohk

註冊日期: Jul 2007
PSN  IDalfredmoody
引用:
作者: 王小虎 查看文章
單機真係差d,尋晚未打完故事走去玩網戰,幾好玩,升到level 6,可以比個機會去試吓。另外quick match會每舖隨機連去pvp或co-op,我覺得唔錯。

http://www.joystiq.com/2013/03/11/co...in-upcoming-p/
下個patch會改其中一個trophy個名,原本係Bros Before Hos,Hos係Hoes的同意字,兩個都係俚語,意思都係女性的貶稱,改名後變為Bros Before Foes,敵人的意思。
唔知呢隻盃個中文係咩黎 中文名會唔會都 patch 埋
sorlohk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-13, 04:17 PM   #53
martinyau1979
God of Gamer

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
蛇道個part 幾正, 打到隻三頭犬, 估唔到仲有機會遇到 第3集令我kick 咗好耐既怪, 好在今似無咗的羊頭人. 上集的羊人真係幾難打

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-13, 05:46 PM   #54
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
作者: sorlohk 查看文章
唔知呢隻盃個中文係咩黎 中文名會唔會都 patch 埋
紅顏禍水
頭POST我中英對照打晒你都唔睇

edit: 突發!! 岩岩sync左杯, 連中文名都改埋, 唔再係「紅顏禍水」, 依家叫「危機當前」

引用:
作者: martinyau1979 查看文章
蛇道個part 幾正, 打到隻三頭犬, 估唔到仲有機會遇到 第3集令我kick 咗好耐既怪, 好在今似無咗的羊頭人. 上集的羊人真係幾難打
第一次打三頭犬打到我訓著, 佢又殺唔到我, 我狂counter然後騎佢幾廿次都唔死, 打左幾鬼耐
以為有bug, restart checkpoint, 今次counter完唔騎, 用棍扑佢好快就搞掂左 原來唔騎仲有效

拎左兩舊魔法石之後易打好多, 尤其是分身果下都幾屈機 upgrade滿之後減cooldown仲可以不停用, 你班契弟都恰得我耐, 仲唔有仇報仇

不過睇到有人話第28章有關超難打, 依家驚緊

此篇文章於 03-13-13 04:21 AM 被 whassupbun 編輯。
whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-13, 06:05 PM   #55
Echo01
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
紅顏禍水

第一次打三頭犬打到我訓著, 佢又殺唔到我, 我狂counter然後騎佢幾廿次都唔死, 打左幾鬼耐
以為有bug, restart checkpoint, 今次counter完唔騎, 用棍扑佢好快就搞掂左 原來唔騎仲有效

拎左兩舊魔法石之後易打好多, 尤其是分身果下都幾屈機 upgrade滿之後減cooldown仲可以不停用, 你班契弟都恰得我耐, 仲唔有仇報仇

不過睇到有人話第28章有關超難打, 依家驚緊
28章個度我卡佐1日都過唔到, normal 難度

無血補, 無checkpoint, 要連打幾場, 最慘係敵人數目又多...

PS: 個彈反根本超多餘, 判斷怪, 操作煩, 反到又未必打得中, 最KAI既係傷害奇低
Echo01 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-13, 06:06 PM   #56
sorlohk

引用:
紅顏禍水
我 post 之前有 check 過架 明明個陣頭 post 呢隻盃未有中文的!!!!!!
舊 03-13-13, 12:04 AM   #57
cuttlefish

註冊日期: May 2009
PSN  IDDeathKnightK
引用:
作者: Echo01 查看文章

無血補, 無checkpoint, 要連打幾場, 最慘係敵人數目又多...

PS: 個彈反根本超多餘, 判斷怪, 操作煩, 反到又未必打得中, 最KAI既係傷害奇低

28章車輪戰果度真係唔係講笑...冇check point中間瓜o左要重打.....淨係打normal都卡o左我半日有多....
hard唔敢想像
cuttlefish 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-13, 03:34 AM   #58
whassupbun

引用:
我 post 之前有 check 過架 明明個陣頭 post 呢隻盃未有中文的!!!!!!
我跟自己進度update, 有D隱藏盃我要解左先見到中文名同描述, 可能頭先咁岩你reply完我就update

edit: 突發!! 岩岩sync左杯, 連中文名都改埋, 唔再係「紅顏禍水」, 依家叫「危機當前」

引用:
作者: Echo01 查看文章

引用:
作者: cuttlefish 查看文章
28章車輪戰果度真係唔係講笑...冇check point中間瓜o左要重打.....淨係打normal都卡o左我半日有多....
hard唔敢想像
岩岩Hard搞掂左哩part 試左幾次就過到, 冇想像中咁難, 大家比D信心自己

第二十八章心得分享
(如果你一路冇乜執過眼球/羽毛加體力同魔法, 又冇upgrade過銜尾蛇護身符((減慢敵人動作))同奧可斯的誓約石((分身術)), 咁就真係祈求宙斯憐憫你)

一開波, 碌埋左右是旦一邊等兩條蛇出黎, 佢地會堆埋一齊, 即刻L2+正方減慢佢地, 再放分身術, 然後碌去另一邊等佢地過黎, 大貪D可以趁佢地freeze左果陣打一兩下, 不過盡量小心, 佢地最大威脅只係石化死光, 你跑開就OK
如果你企喺左右兩邊位置, 大多數機會得一條蛇會追你先, 咁你可以同佢單挑易D應付
當另一隻都追到埋黎就碌開/跑番去另一邊, 如果你有upgrade護身符/誓約石應該好快recharge完,趁佢地堆埋一齊果時又freeze+分身, 一路用哩個戰術打到佢地發紅光即刻R1
哩個時候輪到放電班八婆出現, 佢地係首要目標, 其他乜都唔好理, 衝去佢地身邊狂按R2用魔法, 有幾多放幾多, 打到佢地發紅光為止, 即刻按R1殺佢地補番魔法, 而剩低既蛇應該都會被牽連瀕死, 不過除非D蛇都發紅光, 否則集中對付班巫婆先
我自己就鍾意用火魔法, 試過用電係要用多一兩格魔法先殺得死佢地
應該D蛇會死晒先, 然後仲有一兩隻巫婆, 哩個時候你都應該冇乜魔法剩, 可以企喺畫面中下方平台邊緣, freeze+分身, 分身好大機會爆到D巫婆飛落街死唔洗你打, 咁就完成Round 1, 最難既部份你已經過左

等freeze+分身recharge完先拉制, Round 2開始
Round 2同3其實超易, 不過都要謹慎D唔好貪心, 慢慢打總好過太魯莽死左又要由Round 1黎過
一開波, 對住兩隻阿凡達可以長按L1擋都冇問題, 佢地係唔會破到你防, 你等佢地完左combo先出手, freeze+分身+combo隨你喜歡, 佢地一回氣你又長擋, 好簡單
去到有雀出現, R1+L桿方向+O即刻掉佢地落街, 繼續招呼阿凡達, 佢地發紅光果時用R1殺會補體力, 睇你有冇需要
阿凡達死晒就輪到電鎚大舊佬出現, 你依家應該企緊喺最篤篤, 行前幾步安全距離內放freeze+分身, 再走番篤篤等佢, 當佢就黎行到埋身, 或者D火就黎燒到黎, 就走去另一端, 重複

Round 3, 企遠D等隻人馬衝埋黎玩QTE, 不時又玩下freeze+分身, 好快佢就死
飛刀巫師出場, 又係可以長按L1死擋, 佢地唔識破防, 用番Round 2既戰術, 搞掂

最難只係Round 1, 你過到Round 1已經可以開香檳

此篇文章於 03-13-13 04:21 AM 被 whassupbun 編輯。
舊 03-13-13, 02:13 PM   #59
ZOMA
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
龜速玩到第8章
一開始以為係我問題,點解咁難玩,碌又碌唔到,反又反唔到...
睇番大家討論,原來真係d硬直好大..

以前最鍾意用 正方正方三角
宜家好似用三角都好難碌走,比人圍毆果陣一定比人打番..
都係用番正方慢慢打算@@...

so far唔會好失望,但冇乜驚喜..
ZOMA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-13, 03:20 PM   #60
whassupbun

哎頂~ Hard爆機, 12小時, 所有盃解晒, 除左Fully Loaded完全進化upgrade爆Kratos未解到 特登為左一個盃要打多次

舊 03-13-13, 04:53 PM   #61
sorlohk

引用:
哎頂~ Hard爆機, 12小時, 所有盃解晒, 除左Fully Loaded完全進化upgrade爆Kratos未解到 特登為左一個盃要打多次
NG+ 有無繼承?
舊 03-13-13, 04:55 PM   #62
whassupbun

引用:
NG+ 有無繼承?
你揀NG+佢會講明廢除獎盃同清除紀錄, reset晒Chapter Select, 好反智, 都唔知佢整個NG+黎做乜

我冇諗過會唔夠紅珠, 我真係乜箱都開晒 , 我冰刀同紫刀差一兩格就滿喇頂你
睇怕再玩多次Easy要長用冰刀, 有得拎多D紅珠

此篇文章於 03-13-13 04:58 PM 被 whassupbun 編輯。
舊 03-13-13, 05:07 PM   #63
sorlohk

引用:
你揀NG+佢會講明廢除獎盃同清除紀錄, reset晒Chapter Select, 好反智, 都唔知佢整個NG+黎做乜
以前個幾集都唔會咁 攪咩呀
NG+ 根本就係俾你開盃之嘛
舊 03-13-13, 05:10 PM   #64
CCHander

註冊日期: Dec 2011
online play個到 , 有冇人知武器碎片點拎?
CCHander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-13, 06:05 PM   #65
whassupbun

引用:
作者: CCHander 查看文章
我剩係試左, 未正式開始玩MP 白金埋先 大家搵日夾個時間一齊大亂鬥

重大發現, 碌地個硬直原來係有辦法避免, 推實R桿, 佢碌緊地果時你猛按L3, 咁就可以不停碌地, 唔洗等佢企直起身停一停
爆左Hard玩Easy先發現, 都易打到冇乜需要碌地 不過可以行得快D

此篇文章於 03-13-13 06:52 PM 被 whassupbun 編輯。
舊 03-13-13, 06:24 PM   #66
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: CCHander 查看文章
武器碎片有咩用?

舊 03-13-13, 06:49 PM   #67
CCHander

引用:
我剩係試左, 未正式開始玩MP 白金埋先 大家搵日夾個時間一齊大亂鬥

重大發現, 碌地個硬直原來係有辦法避免, 推實R桿, 佢碌緊地果時你猛按L3, 咁就可以不停碌地, 唔洗等佢企直起身停一停
爆左Hard玩Easy之發現, 都易打到冇乜需要碌地 不過可以行得快D
好丫 , 有時間一齊玩 一陣先加你~
引用:
作者: holsety 查看文章
武器碎片有咩用?
online play比較利害既武器都要靠草夠3個武器碎片換

唔理係咩類型的武器 , 都有武器要以上途徑獲得

我而家草緊 , 但係未知獲得途徑

此篇文章於 03-13-13 06:54 PM 被 CCHander 編輯。
舊 03-13-13, 07:16 PM   #68
王小虎

註冊日期: Apr 2002
我估係白箱再隨機跌(即係有可能白箱都未必一定跌),我開過兩個白箱,不過我要check吓我有冇先知。
http://community.us.playstation.com/...2331#U39862331

另外呢度有beta的一d武器,一定唔齊不過暫時未有有心人寫晒上網。
http://www.epicgamerworld.com/god-of-war-ascension/
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-13, 11:46 PM   #69
吳政常

註冊日期: May 2007
救命卡關了....去到有度要跳上去打爆石解鎖鏈,落返去拉完可以將條斷左既鎖鏈接合返,之後就完全唔知點做,有幾個大齒輪既
吳政常 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-13, 11:52 PM   #70
whassupbun

引用:
作者: 吳政常 查看文章
救命卡關了....去到有度要跳上去打爆石解鎖鏈,落返去拉完可以將條斷左既鎖鏈接合返,之後就完全唔知點做,有幾個大齒輪既
齒輪果度, 原本咪有舊石可以推去手制果度跳上上層, 你依家推番舊石回原位先, 還原左條鎖鏈就拉個手制, 咁會帶動埋組齒輪, 手制拉到盡你就衝去舊石度推佢入去卡住組齒輪, 然後老化番條鎖鏈, 再拉手制拉到綠色光果點返回原位, 咁你就可以爬上去組齒輪再勾住綠色光果點fing入下一關

舊 03-14-13, 12:04 AM   #71
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
其實恩典有咩用?

舊 03-14-13, 01:33 AM   #72
CCHander

玩四人恩典
D人真係好狼死
三四個圍你一個根本走都走唔到
次次想自殺但係死左又話XX殺左你
點解連自殺既機會都唔比人
舊 03-14-13, 01:43 AM   #73
王小虎

註冊日期: Apr 2002
今晚都執到粒武器碎片,應該係開白箱。

故事有關有幅畫寫左個密碼:QUJIKPHIUEEEKMJQUJ,比人拆解左,game內如果跟住密碼去做指定動作,幅畫會變另一幅,好正。

http://www.ign.com/wikis/god-of-war-...IUEEEKMJQUJ%29
有人估係第四集提示:
http://www.gamefront.com/god-of-war-...tion-theories/
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-13, 02:16 AM   #74
whassupbun

裝左Patch 1.02之後, menu冇左按正方形入The Last of Us demo, 是甚麼咩意思?

終於白金左, 快快脆脆玩Easy 5個鐘升爆Kratos清左剩番個盃就收工, 正式轉攻multiplayer

其實玩Easy先真正似番GoW既感覺, Hard太危險, 打得唔暢快, 儲怒火計又成日比人打斷, 變相少左機會可以出勁招, 成日比人圍攻冇得發圍搞到Kratos變左弱者咁, 冇左以前遇神殺神果種霸氣

此篇文章於 03-14-13 02:32 AM 被 whassupbun 編輯。
舊 03-14-13, 06:48 AM   #75
SHCEHUK
Game Master

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDcshhenry
引用:
裝左Patch 1.02之後, menu冇左按正方形入The Last of Us demo, 是甚麼咩意思?

終於白金左, 快快脆脆玩Easy 5個鐘升爆Kratos清左剩番個盃就收工, 正式轉攻multiplayer

其實玩Easy先真正似番GoW既感覺, Hard太危險, 打得唔暢快, 儲怒火計又成日比人打斷, 變相少左機會可以出勁招, 成日比人圍攻冇得發圍搞到Kratos變左弱者咁, 冇左以前遇神殺神果種霸氣
GAME還未開封,但我想問打完一周目後,再選其他難度時會不會繼承所有東西,
因我見各網友話NG+不繼承
SHCEHUK 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
God of War: Ascension neo2046 電視遊戲討論版 277 03-27-14 12:47 PM
God of War IV ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 6 12-23-11 02:49 PM
God Of War II nakakula 攻略及心得交流區 25 11-15-07 12:11 PM
[PS2]God of war Q頭 電視遊戲討論版 4 07-23-05 03:21 PM

現在的時間是 07:42 AM

手機版 | APP版