Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-06-13, 03:28 PM   #26
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
google到一篇review, 9/10
http://www.onlysp.com/state-of-decay-review/

State of Decay is a hardcore game and offers little to no hand-holding from the get go. You’re on your own in this dangerous world, it’s up to you to decide how you want to handle it.

State of Decay is quite simply the open world zombie survival game that you’ve been asking for, for years. We had our doubts that Undead Labs, a brand new developer, could live up to the big promises they made when discussing the game and telling us about the features it included, but they managed to provide almost the exact product they described. It’s a surprise to me that Microsoft didn’t take the game a step further and make it a full retail release. Undead Lab’s deserves your time and money for a project that’s much too ambitious for the $20 price tag it currently holds. If you’re an Xbox fan that’s been waiting for new exclusive IP worth sinking your time and money into, this is it.

(Reviewed on Xbox 360. Review code supplied by Undead Labs. Thanks!)
ONLY SINGLE PLAYER SCORE

Story – 8/10

Gameplay/Design – 10/10

Visuals – 8/10

Sound – 9/10

Lasting Appeal – 10/10
舊 06-06-13, 04:17 PM   #27
RS 200
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
今晚返去dl, 睇落真係幾得~
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 04:49 PM   #28
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
作者: RS 200 查看文章
今晚返去dl, 睇落真係幾得~

一齊研究

暫時睇晒上面幾篇review, 我覺得Polygon果個描述得最貼切, 有興趣的可以睇下, 尤其是所有野都喺你掌握之中, 盲目冒險後果自負哩一點
就算Telltale隻Walking Dead, D角色係會死, 但都係故事情節set左會發生;
不過State of Decay (SoD), 邊個死, 幾時死, 死唔死, 你真係估唔到 (當然除了劇情特定既少數角色)
可能你同同伴搜屋搵資源果時冇留意附近有一大群喪屍行緊過黎, 你又大大聲搜屋引晒佢地過黎, 出發前又冇做好準備, 唔好彩帶左D就快爛既武器, 兩個鬥十幾隻好快就用盡氣力, 咁你就唯有攬住個同伴等冚家祥

排行榜玩家人數暫時已有: 130528名

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 08:59 PM   #29
ledjoker
Junior Member

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: whassupbun 查看文章

一齊研究

暫時睇晒上面幾篇review, 我覺得Polygon果個描述得最貼切, 有興趣的可以睇下, 尤其是所有野都喺你掌握之中, 盲目冒險後果自負哩一點
就算Telltale隻Walking Dead, D角色係會死, 但都係故事情節set左會發生;
不過State of Decay (SoD), 邊個死, 幾時死, 死唔死, 你真係估唔到 (當然除了劇情特定既少數角色)
可能你同同伴搜屋搵資源果時冇留意附近有一大群喪屍行緊過黎, 你又大大聲搜屋引晒佢地過黎, 出發前又冇做好準備, 唔好彩帶左D就快爛既武器, 兩個鬥十幾隻好快就用盡氣力, 咁你就唯有攬住個同伴等冚家祥

排行榜玩家人數暫時已有: 130528名
點搵同伴一起行動?唔該
ledjoker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 10:36 PM   #30
whassupbun

引用:
作者: ledjoker 查看文章
點搵同伴一起行動?唔該
平時係冇得叫同伴同你一齊出動
不過有時你返基地同佢地傾計會有mission可以一齊出去, 例如要同其他社區既生還者做交易, 叫埋你去幫手睇水; 或者一齊出去殺殺喪屍; 尋人任務等

另外我想分享下D可能隻game冇清楚講解既野, 新手可以參考一下

設施建立及升級
如果想upgrade或起新設施, 但唔夠資源, 又唔知去邊度先收集到, 係可以按實上制, 揀設施果頁, 再揀無線電設施, 可以叫Lily幫手打探邊度有資源(每次都會消耗Influence), 想要建築材料就揀建築材料icon, 想要藥物就揀藥物icon, 揀左之後等進度時間完結, 物資既地點就會喺你地圖出現, 你入地圖, 按新出現個marker, 就會顯示果個區域邊幾間建築物入面有機會藏有你想要既物資
請緊記: 物資有限, 如果打算撤離或搬遷基地, 已用既建築物料唔會還番比你, 新基地原本唔包括既設施, 就算你舊基地起左, 新基地亦要再起過

維修武器及車輛
當手持既武器使用過度, 喺畫面mini map左上方會見到武器圖案變為黃色, 喺道具欄就會顯示為Damaged, 如果你繼續用就會隨時爛, 到時要赤手空拳, 被喪屍圍果時就大檸樂
如果想維修武器, 首先要先起一間Basic Workshop, 基地內同時需要一位有維修技能既生還者(睇佢地個人資訊就知佢地有咩專長), 然後將想維修既武器放入supply locker, 隔一定時間後就會維修完成(哩個我要搵搵實際時間需時幾耐)
維修車輛都係類似, 但首先要將Basic Workshop升級為Workshop, 然後將車輛泊好喺基地外圍指定車位, 隔14真實小時就會維修好
溫馨提示, 如果想D車冇咁易爛, 撞喪屍既時候請善用車門同倒車方法

格鬥
如果1on1我諗大家都冇問題, 但不停揮動武器好快用盡氣力, 其實有個超易既方法解決一般喪屍, 喺唔係被圍既情況之下, 可以企定定等零丁既喪屍走埋黎主動襲擊你, 當佢撲向你既一刻, 按B制閃避, 畫面會變為慢動作, 即時按X, 就會使出還撃技打到隻喪屍訓低(訓唔訓低視乎角色Powerhouse能力值), 再走埋去按LB+Y亨爆佢個頭, 搞掂 唔洗好似平時成個癲佬咁舞黎舞去又嘥力

最後提提大家, 當你離開遊戲後, 隻GAME係會繼續進行, 但唔洗擔心, 你既角色/同伴/基地唔會喺哩段時間被襲擊, 亦唔會有死傷, 遊戲繼續進行係對你有百利而無一害, 因為你既武器, 車輛, 建築, 會喺哩段時間內完成, 即係你琴晚熄機前開始起左一幢設施, 第二日你再開機就會完成, 唔洗又等一大輪

暫時分享住咁多, 仲有好多野我都未發掘

edit: 其他forum見到有人唔明點換人同點回復體力同氣力, 追加一下解釋

回復體力/氣力及轉換角色
換人同回復體力氣力係息息相關, 因為如果你唔換人, 永遠用死一個固定角色, 你既角色氣力只會不斷下降, 亦都只能夠有限度回復, 就算你點食零食, 都唔會返到去氣力全滿狀態; 體力亦都一樣, 被扣後就算食藥都唔一定能夠完全補滿血, 唯一解決方法就係換人休息, 隔真實時間30分鐘後, 換出既角色體/氣力就會回復全滿
咁點可以換人呢? 除左最簡單行埋其他同伴身邊直接按Y同佢調換之外(我唔建議咁做, 因為當你基地容納左好多生還者之後, 行埋身邊按Y你冇睇清楚就按Yes會好易接錯任務), 亦都可以按實上制, 喺第一頁同伴資訊畫面選擇其中一位同伴頭像然後按X即可
請注意, 並非所有同伴都可以使用, 先決條件你一定要同佢成為朋友, 當佢有任務既時候, 你同佢一齊順利完成就可以增進好感度, 隨之然成為朋友
用唔同既同伴冒險, 既可以換出已疲勞過度既角色休息, 又可以升級新同伴既各種技能, 但要注意, 新同伴既格鬥技能/射擊技能/氣力等等可能未經升級, 冇你用慣既角色咁強, 所以行動時要小心

此篇文章於 06-07-13 01:19 AM 被 whassupbun 編輯。
舊 06-06-13, 11:53 PM   #31
ledjoker

引用:
平時係冇得叫同伴同你一齊出動
不過有時你返基地同佢地傾計會有mission可以一齊出去, 例如要同其他社區既生還者做交易, 叫埋你去幫手睇水; 或者一齊出去殺殺喪屍; 尋人任務等

另外我想分享下D可能隻game冇清楚講解既野, 新手可以參考一下

設施建立及升級
如果想upgrade或起新設施, 但唔夠資源, 又唔知去邊度先收集到, 係可以按實上制, 揀設施果頁, 再揀無線電設施, 可以叫Lily幫手打探邊度有資源, 想要建築材料就揀建築材料icon, 想要藥物就揀藥物icon, 揀左之後等進度時間完結, 物資既地點就會喺你地圖出現, 你入地圖, 按新出現個marker, 就會顯示果個區域邊幾間建築物入面有機會藏有你想要既物資
請緊記: 物資有限, 如果打算撤離或搬遷基地, 已用既建築物料唔會還番比你, 新基地原本唔包括既設施, 就算你舊基地起左, 新基地亦要再起過

維修武器及車輛
武器使用過度, 喺道具欄就會顯示為Damaged, 如果你繼續用就會隨時爛, 到時要赤手空拳, 被喪屍圍果時就大檸樂
如果想維修武器, 首先要先起一間Basic Workshop, 基地內同時需要一位有維修技能既生還者(睇佢地個人資訊就知佢地有咩專長), 然後將想維修既武器放入supply locker, 隔一定時間後就會維修完成(哩個我要搵搵實際時間需時幾耐)
維修車輛都係類似, 但首先要將Basic Workshop升級為Workshop, 然後將車輛泊好喺基地外圍指定車位, 隔14真實小時就會維修好
溫馨提示, 如果想D車冇咁易爛, 撞喪屍既時候請善用車門同倒車方法

格鬥
如果1on1我諗大家都冇問題, 但不停揮動武器好快用盡氣力, 其實有個超易既方法解決一般喪屍, 喺唔係被圍既情況之下, 可以企定定等零丁既喪屍走埋黎主動襲擊你, 當佢撲向你既一刻, 按B制閃避, 畫面會變為慢動作, 即時按X, 就會使出還撃技打到隻喪屍訓低, 再走埋去按LB+Y亨爆佢個頭, 搞掂 唔洗好似平時成個癲佬咁舞黎舞去又嘥力

最後提提大家, 當你離開遊戲後, 隻GAME係會繼續進行, 但唔洗擔心, 你既角色/同伴/基地唔會喺哩段時間被襲擊, 亦唔會有死傷, 遊戲繼續進行係對你有百利而無一害, 因為你既武器, 車輛, 建築, 會喺哩段時間內完成, 即係你琴晚熄機前開始起左一幢設施, 第二日你再開機就會完成, 唔洗又等一大輪

暫時分享住咁多, 仲有好多野我都未發掘
好有用,唔該晒.隻遊戲實在好精彩!
舊 06-07-13, 12:04 AM   #32
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
playing demo, fully adventure of feeling and survival, be perfect if in coop ,play with each other

舊 06-07-13, 12:28 AM   #33
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagpandahahaha
隻野真係唔錯,岩岩開始玩到metalgear咁係咁避黎避去

Pandahahaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-13, 04:38 AM   #34
whassupbun

追加一下離開遊戲後, 世界繼續運作既官方清晰解釋 (官方FAQ)

當你離開遊戲時, 如果:
  • 你既社區狀態良好, 士氣高昂(畫面左上方Morale條bar)
  • 車輛泊喺基地外既車位, 廚房內有充足食物
  • 需要維修既武器已放入工作枱旁既locker
  • 足夠時間過後

你再進入遊戲既時候, 就係見到各位生還者都開開心心, 武器同車輛都維修好, 甚至當你唔喺度既時候, 其他生還者可能會增添左新物品。佢地會如常生活, 過住同你online果時見到佢地一樣咁獨立生活。

相反, 當你離開遊戲時, 如果:
  • 士氣正下降中
  • 太多Infestations疫區
  • 有生還者病左
  • 冇足夠床位供應比所有人訓

你返入遊戲就大檸樂
(官網冇明確講有幾大鑊, 但其他玩家試過病左既生還者屍變然後感染甚至殺死其他生還者, 大家冇餐溫飽, 士氣極低落等)

遊戲世界會依照你鋪下既路繼續發展。

請注意: 如果你offline得愈耐, 改變既速度就會愈慢。例如你off左一日, 你再入game會見到較大既轉變。如果你off左兩日, 可能會再改變多啲啲。但off一個禮拜同off一個月既轉變就唔會有太大分別。因為佢地預計玩家多數係成年人, 明白成年人有時離開隻game一暫停就停幾個月。

汽車及武器維修解釋 (EDIT: 時間上的解釋將會被取代, 官方已準備發放新UPDATE, 將維修完成時間改為遊戲世界內每日黎明)
視乎設施, 生還者技能, 現實時間(非遊戲世界時間), 同埋log out, 哩幾種因素結合。

首先, 維修武器需要建立Workshop, 想整車就要upgrade為Machine Shop, 然後再比時間 (如果設施有具備所需技能既生還者注守, 維修後可以有bonus)。時間計法如下:

假設你星期一凌晨12點正log in, 於凌晨12時正至下午2時內任何時間將已損壞既武器放入Workshop既Supply Locker, 然後log out, 下午2時後再log in入遊戲就會見到武器已經維修完畢。(即係要等14小時)

每次你log in入遊戲就會再reset 14小時既時限。所以如果你第二日中午12點log in, 就要再隔多另一次14小時, 即係凌晨兩點後, 武器就會維修好。

汽車維修都係同樣道理。
---------------------------------------------

頂你, 搞到咁複雜, 哩隻唔係XBLA game黎架咩

此篇文章於 06-07-13 10:06 PM 被 whassupbun 編輯。
舊 06-07-13, 07:31 AM   #35
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
就係因為xbla game可以唔駛投放咁多資源落畫面度

舊 06-07-13, 09:05 AM   #36
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

seach野個時唔好亂用lb加快,我一開始救個條女,就係咁打跌野引左6~7隻喪屍圍死左

隻game中毒度幾高,可惜唔可以call隊友一齊出去seach物資

舊 06-07-13, 12:13 PM   #37
whassupbun

引用:
作者: Sar8 查看文章
就係因為xbla game可以唔駛投放咁多資源落畫面度
如果只計靚唔靚其實佢OK, 有D似粗糙版Saints Row 1-2
但其他技術問題例如渣車果時成日都窒畫面係我唯一有D不滿既地方, 搞到我要慢駛, 驚炒車, 因為D車炒左就冇, 唔會respawn (雖然地圖都有好多架比你炒 )

引用:
作者: Pandahahaha 查看文章
seach野個時唔好亂用lb加快,我一開始救個條女,就係咁打跌野引左6~7隻喪屍圍死左

隻game中毒度幾高,可惜唔可以call隊友一齊出去seach物資
條女技能升成點? 我升到佢fighting, powerhouse, 同shooting都爆滿, 如果佢依家死我應該接受唔到

我都試過search打跌野, 一聽到D野跌爛勁大聲果時心諗"哎_街嘞...", 果時我做緊另外既mission, 同兩條友一齊, 以為三個人應該夠揪, 點知見到四方八面D喪屍跨晒欄咁狂奔過黎, 即刻淆晒底
雞咁腳爬上天台走佬

你話想要RDR大地圖版既TLOU, 哩隻滿唔滿足到你既願望先?

舊 06-07-13, 01:12 PM   #38
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

講map大細,呢隻game 個map真係好大,我開頭以為得一開始個camp 個區玩,點知原來咁多地方行

至於條女我好低lv已死,好似得shooting.有4星,不過佢死左之後冇晒friend,好彩熄機前同左另一條女出去seach 升返多個friend

講開隻game個問題,佢冇啦啦跌格數有時好煩,由其渣車個時

此篇文章於 06-07-13 01:18 PM 被 Pandahahaha 編輯。
舊 06-07-13, 01:34 PM   #39
whassupbun

引用:
作者: Pandahahaha 查看文章
講map大細,呢隻game 個map真係好大,我開頭以為得一開始個camp 個區玩,點知原來咁多地方行

至於條女我好低lv已死,好似得shooting.有4星,不過佢死左之後冇晒friend,好彩熄機前同左另一條女出去seach 升返多個friend

講開隻game個問題,佢冇啦啦跌格數有時好煩,由其渣車個時
個地圖我真係好佩服佢, 大得黎佢仲要係間間屋都入到 入到去, 仲可以搜屋, 封窗, set據點, 其他大廠既open world game都唔得啦
最正係, 細屋, 你可以做outpost; 大屋, 係直情成個基地搬埋過去都得, 有空地再比你起其他設施
簡直就同睇Walking Dead漫畫一樣, 見到佢地要打探地形再搵有利位置搬遷, 再建立個新社區 (好似漫畫監獄果part咁), 完全就係夢想成真
所以我先話喪屍漫畫/電視/電影fans係冇可能唔玩哩隻game

可惜就係技術上既問題啦, 如果等得我諗等PC版會更完美(暫時未有推出日期), 就算Undead Labs自己改唔好隻game, 都一定有忠實fans自己出patch

舊 06-07-13, 03:00 PM   #40
whassupbun

官方已提交首個Update, 正接受批核中, 預料下星期會正式發佈

更新內容最重要既一樣係Workshop now repairs weapons and vehicles at game dawn rather than the next real-world day
即係我上面打既汽車武器維修時間解釋將會作廢, 更新推出後將改為遊戲入面每逢黎明就會維修好武器同汽車, 無需等現實世界下一日

舊 06-07-13, 03:09 PM   #41
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
官方已提交首個Update, 正接受批核中, 預料下星期會正式發佈

更新內容最重要既一樣係Workshop now repairs weapons and vehicles at game dawn rather than the next real-world day
即係我上面打既汽車武器維修時間解釋將會作廢, 更新推出後將改為遊戲入面每逢黎明就會維修好武器同汽車, 無需等現實世界下一日
發行係M$, 可能唔駛俾update fee. 所以update得爽手D
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-13, 04:20 PM   #42
The Dog

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagBrasil KK
引用:

多謝你咁詳細解釋隻game點正...睇完之後, 已經即刻去xbox個網set download... 今晚dl後即玩...睇黎, 我都會乖乖奉上1600 point
The Dog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-13, 04:58 PM   #43
whassupbun

引用:
作者: The Dog 查看文章
多謝你咁詳細解釋隻game點正...睇完之後, 已經即刻去xbox個網set download... 今晚dl後即玩...睇黎, 我都會乖乖奉上1600 point
試左demo唔岩玩都唔緊要, 最緊要比個機會隻GAME睇下自己岩唔岩玩

掛住打字, 唔記得貼片
例如哩D moment, 令隻game好緊湊:
http://youtu.be/pTiOT8ya8aA?t=6m11s
IGN個Let's Play幾集內容都好豐富, 如果demo唔夠皮可以睇埋D片
因為實情我唔知demo比你玩幾多, 如果只係第一個區域, 可能體驗唔到之後再開放多D地圖有幾正

如果有COOP你話幾咁完美

仲有記得要用車門殺下喪屍, 好過癮

此篇文章於 06-07-13 05:46 PM 被 whassupbun 編輯。
舊 06-07-13, 05:38 PM   #44
The Dog

我好中意玩呢類喪屍, 末日, 求生的game... 之前telltales出的walking dead, 我都返玩好多次.
今次呢個自由度大, 仲要每次玩既經歷都唔同, 實在係太正了...
如果有co-op, 更加不能想像
舊 06-07-13, 05:40 PM   #45
The Dog

引用:
試左唔岩玩都唔緊要, 最緊要比個機會隻GAME睇下自己岩唔岩玩

掛住打字, 唔記得貼片
例如哩D moment, 令隻game好緊湊:
http://youtu.be/pTiOT8ya8aA?t=6m11s
IGN個Let's Play幾集內容都好豐富, 如果demo唔夠皮可以睇埋D片
因為實情我唔知demo比你玩幾多, 如果只係第一個區域, 可能體驗唔到之後再開放多D地圖有幾正

如果有COOP你話幾咁完美

仲有記得要用車門殺下喪屍, 好過癮

你剛post出黎youtube條片... 好正
打打下個斧頭爛左, 成班喪屍沖入屋
舊 06-07-13, 05:46 PM   #46
david
The One

註冊日期: Mar 2002
隻O野睇落好正,我又D/L試O下先,高質喪B GAME自L4D同DR1之後都未見過。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-13, 06:45 PM   #47
whassupbun

哩段可以比你睇下點解SoD係一隻要謹慎行動既求生GAME, 而亂爆無雙既後果
http://youtu.be/BylVUWLq0uA?t=20m37s

舊 06-07-13, 07:56 PM   #48
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
好耐冇買xboxlive game. 想問我宜家用曰本地區ac玩demo. 想直接買隻game係咪要先到港服/美服地ac 買, 買完用返曰本ac玩得唔得?

舊 06-07-13, 09:08 PM   #49
whassupbun

引用:
作者: holsety 查看文章
好耐冇買xboxlive game. 想問我宜家用曰本地區ac玩demo. 想直接買隻game係咪要先到港服/美服地ac 買, 買完用返曰本ac玩得唔得?
冇經驗, 答你唔到
不過唔係下載左落主機, 主機上任何一個acc都玩得嗎?

舊 06-07-13, 09:18 PM   #50
ledjoker

引用:
冇經驗, 答你唔到
不過唔係下載左落主機, 主機上任何一個acc都玩得嗎?
係可以的.

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] [XBLA,XBONE] Happy Wars (Toylogic製作 | 金會員免費 F2P| 已配信) - 戰士,法師,牧師 15vs15 online 大亂鬥 ahleung 電視遊戲討論版 52 04-24-15 12:22 PM
[多機種] [XBone & XBLA] Max: The Curse of Brotherhood (已配信) ahleung 電視遊戲討論版 7 10-06-14 10:52 AM
[Xbox360] [XBLA] State of Decay【腐朽之都】攻略及心得交流區 (常見問題請先閱頭帖) whassupbun 攻略及心得交流區 209 07-25-13 11:23 AM
State of the arts 點解? House 學術文化綜合研討區 6 08-20-07 04:56 PM
[GALLERY] REUTERS - THE STATE OF THE WORLD KKH 照相館 0 10-25-06 08:56 PM

現在的時間是 12:35 AM

手機版 | APP版