Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 15  ... 最後
電視遊戲討論版>ポケットモンスター Let's Go! ピカチュウ・Let's Go! イーブイ|對應中文|發售中
issac92354 09:41 PM 05-30-18
作者: 強化人間ですの~★:
switch既特性就係無online無野生戰鬥能力改cp?
個特性應該係單手玩
不過我諗唔到有咩緊要事要單手做住咁玩pokemon
由手機版發出
強化人間ですの~★ 09:42 PM 05-30-18
作者: 赤武神:
依家冇人確定冇online wo~
仲有let's go pokemon有等級,PKG係得CP值沒等級

半人馬-RigiL- 09:45 PM 05-30-18
作者: issac92354:
個特性應該係單手玩
由手機版發出
玩開pkg,成日無聊單手捉怪 lol
由手機版發出
神名レオ 09:48 PM 05-30-18
精灵宝可梦 Let's Go 皮卡丘/伊布 发布会问答环节细节
转口吧禾大

本作是正统作品LGPE,下一作是完全新作,强调是完全新作是因为本作不是完全新作,下一作也不是LGPE的加强版(资料片),但是不能就给予否认,将本作从正统作算入衍生作或者周边作。在提到明年新作的同时,提到xy和sm也仅仅是因为这两部作品也是完全新作,请勿过度解读。
皮卡丘版本只能选择搭档皮卡丘,伊布版类同,两个版本宝可梦分布有区别,一些宝可梦出现条件也不同。
本作可以复数建立存档。
搭档宝可梦皮卡丘和伊布不能进化,可以存入箱子,会占据队伍六个空位之一。要想获得皮卡丘和伊布的进化可以在野外捕捉其他的皮卡丘或者伊布并进化。本作箱子系统有些不同,背包里会有一个箱子。
Go和LGPE的联动功能不是一开始解锁的,要推进一部分游戏流程。解锁之后可以自由进行双向传递。
复数传送宝可梦的时候有配套小游戏。
Go系统里的糖果功能在新作中弃用。
不太确定LGPE获得的宝可梦传入Go之后能不能换成糖。
大体型宝可梦放出来不是跟随而是自动骑行,也就是说跟随的只能是体型相对较小的宝可梦,本来有骑上任何体型宝可梦的想法,但是制作后期否定了。
没有秘传招式。
虽然机能和交互方式改变,不过仍然存在经验系统,通过捕获和npc对战获取。经验系统的分配方式不明。
Go中的特殊事件宝可梦,例如带着各种帽子的皮卡丘不能传入新作。
手持模式捕获宝可梦的时候,需要挥动jcon,并按下投掷键。没有触摸屏,需要陀螺仪。
目前没有超级进化和Z招式的细节,官方没有回答。
交换和联机对战支持本地和网络功能,说没有联网功能的原句是说双人模式(协力抓pm)或多人模式不支持联网,只能本地。
增田在目前的说法是只有初代宝可梦登场,没有更多细节。可以将Go获得的阿罗拉椰蛋树传入LGPE,也没有更多细节。以上都请勿过度解读。
换装系统暂时不明,不过搭档宝可梦可以加上装饰,按照预告视频。
不能去城都地区冒险。
地图是以原本关都地区为基础制作,不过部分设计有改变。
虽然LGPE可以获得一些阿罗拉形态宝可梦,但是LGPE和太阳月亮不能联机(获得日月的阿罗拉形态精灵)。
因为是双版本,所以历代双版本的常驻要素都在这作里面有体现。
两作剧情没有区别。
以上~
赤武神 09:54 PM 05-30-18

睇官網最實際,另外有d報導又話有網上聯機所以唔好否定住

プレイ人数
1~2人(対戦・交換など 未定)
通信機能
未定
MultiPASS 10:02 PM 05-30-18
switch既特性就係無online無野生戰鬥能力改cp?
呢個game係重製加Go嘅玩法,
要傳統玩法嘅等出年下半年全新作啦。
擺明呢隻係試「GO」玩法水温想食埋GO嘅客層,
唔受歡迎嘅就唔會响新作出現,
至於online要等九月Nintendo Online上左先知點俾錢玩。
qwe 10:06 PM 05-30-18
作者: 赤武神:
依家冇人確定一定冇online wo~ (最多見到話未定)
仲有let's go pokemon有等級,PKG係得CP值沒等級
能力系統果d一定有簡化,但未必完全等同於PKG

依家知道既details還未太全面,等多d深入介紹吧
好似official q&a講左無,不過到最後話玩家要求加返到吹唔漲

發現好多都驚go的玩法會變左正傳,呢樣真係無驚過,無可能吧
呢隻點睇都係試水溫+吸GO玩家入坑
lineage19 10:10 PM 05-30-18
作者: issac92354:
個特性應該係單手玩
由手機版發出

我由GBA開始集集都有開單手模式架, 真係爽好多架
HM 11:42 PM 05-30-18
正作我信唔會亂來,當時pinball, pokken呢D受歡迎都唔會將下隻正作變彈珠
不過浪費左一次重制機會係真既

結論:niantic本社馬上爆破,請。
真係好可惜囉
一次重制機會咁就無左
都唔知有生之年仲等唔等到下一次重製

大家要求真係好簡單
好似FRLG咁既重製方法整過晒就得
所有人都會收貨
iu fu pig 11:59 PM 05-30-18
作者: 神名レオ:
精灵宝可梦 Let's Go 皮卡丘/伊布 发布会问答环节细节
转口吧禾大

Go系统里的糖果功能在新作中弃用。

以上~
佢地都知道食糖喺幾咁無益,如果唔喺有升經驗值系統會差過食糖,可以預我買齊兩隻
咁講法呢隻當喺正統作?只喺出年新作喺原全唔同咁解?

粉絲已經失望到谷底,無乜消息會再刺激到我
唯一就喺出年隻新作
enishi 12:02 AM 05-31-18
https://m.gamer.com.tw/gnn/detail.php?sn=163307

媒體:電視模式是使用 JoyーCon 體感來捕捉寶可夢,那攜帶模式下要怎麼捕捉寶可夢?

增田:攜帶模式下要用陀螺儀對準寶可夢,按下控制器按鈕丟球。之前也想過用觸控滑螢幕,但 Nintendo Switch 主機單手拿不太穩,後來沒有採用這個點子。

媒體:交換和戰鬥除了面連之外,可以連上網路對戰嗎?

增田:可以。透過 Wi-Fi 上網。
由手機版發出
neo2046 12:18 AM 05-31-18

mrk 06:29 AM 05-31-18
作者: wsx360:
核心玩家去晒PS4
Wii年代喎!(PS4都未出!)
前期去左X360個面,後期再轉攻埋PS3 D獨佔作!
然後呢代WiiU OS+性能太弱鷄、早期X1一定要硬食K2下行錯路,
先搞到個個只能選PS4!(但PS4行番老本(專注番主機性能)係做得好好)

PS:但switch既出現又會拉走左部分玩開PS4玩家!(搞到PS4機主流失中)
neo2046 11:03 AM 05-31-18
Pokémon Let's Go, P&E vs. Pokémon Yellow - Graphics Comparison (Switch vs Game Boy) | GameXplain
https://youtu.be/eD1Q9ZKlWeM
作者: :

charcsc2000 11:16 AM 05-31-18
作者: neo2046:
Pokémon Let's Go, P&E vs. Pokémon Yellow - Graphics Comparison (Switch vs Game Boy) | GameXplain
https://youtu.be/eD1Q9ZKlWeM
把鬼...睇完覺得加邊GB仲好玩..
charcsc2000 12:03 PM 05-31-18
已經確認左手機版和NS版的PM GO是可以互傳...
咁呢隻確係方便想玩手機PM GO但又不想周圍去的人...

https://gnn.gamer.com.tw/7/163307.html
HM 02:11 PM 05-31-18
作者: charcsc2000:
把鬼...睇完覺得加邊GB仲好玩..
玩番FRLG啦
zzzdx 02:15 PM 05-31-18
已經確認左手機版和NS版的PM GO是可以互傳...
咁呢隻確係方便想玩手機PM GO但又不想周圍去的人...

https://gnn.gamer.com.tw/7/163307.html
諗到幾樣野:
PMGO中的地區限定
刷IV/色違
傳去比NS升完級傳番去GO
本身PMGO冇既技能組合
叫GO專用地區實際係GO倉
咁有買既人在PMGO果邊既優勢應該會大好多
6402oen 02:17 PM 06-01-18
monsterball plus 行貨
http://www.nintendo.com.hk/monsterballplus/
charcsc2000 02:29 PM 06-01-18
作者: HM:
玩番FRLG啦
講真以前初代真心最好玩....只要有愛...真係咩招都用到~
charcsc2000 02:30 PM 06-01-18
作者: zzzdx:
諗到幾樣野:
PMGO中的地區限定
刷IV/色違
傳去比NS升完級傳番去GO
本身PMGO冇既技能組合
叫GO專用地區實際係GO倉
咁有買既人在PMGO果邊既優勢應該會大好多
呢隻game個原意應該係做比玩開pmgo班人...
但我們玩開正傳就覺得麻麻..
當初我見到pm go只有捉沒戰鬥已經好低B...完全沒左PM神髓...
半人馬-RigiL- 04:22 PM 06-01-18
當初我見到pm go只有捉沒戰鬥已經好低B...完全沒左PM神髓...
但係開發商有講過同証明左,佢地推出初期只有完成度10%.
而家雖然未更新到最理想既玩法,但已經比初期有趣好多。
由手機版發出
qwe 05:16 PM 06-01-18
作者: 半人馬-RigiL-:
由手機版發出
不過而家飛人同多帳問題已經解決唔到,再出新野都要諗唔會因呢2個問題而影響到正常玩家,好多限制

而家最主要都係打gym入飛抽超夢,d癲嘅已經有半打以上⋯
香港跟本打唔到gym, 打完轉頁就飛人多帳打返
zzzdx 05:21 PM 06-01-18
我基本上咩PM遊戲都有玩,我覺得佢似係GO既超貴實體課金裝備多過當一隻NS遊戲,特別係個精靈球PLUS
PM咩都出得,連格GAME都出得,反正唔係正傳就冇咩所謂,而且近幾代正傳都麻麻地

作者: 半人馬-RigiL-:
由手機版發出
但又佢未開服之前既PV到最近果次有PVP既影片,PVP都係同打GYM一樣模式,又真係悶左D,全攻技能下,怪三圍已經決定左隻怪強度,完全冇返身機會

LET'S GO對戰比起GO近D正傳,起碼有4招同2V2,變化應該比GO大好多,呢隻作為兩者之間,9成都係試水溫,如果OK既對正傳同GO都可以有D改變
張飛後代 11:09 PM 06-01-18
唔知道館戰同埋石英聯盟戰會唔會好似ポケモンバトルレボリューション咁樣有實況呢?
好想再聽到堀內賢雄把聲啊...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 15  ... 最後

返回主題版面