Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 4 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 24  ... 最後
日本動漫畫討論版>MAGES.「STEINS;GATE 0(シュタインズ・ゲート)」アニメ化決定
強化人間ですの~★ 09:40 PM 07-20-11
作者: teamkiller:
咁就結果黎睇咪就係無意義lor...佢只係將個狀態回復到落雨果晚
但依家真由里係咪即係唔洗死呢
然後一直都改變唔到個值大過一直至2036...
萌郁第一條D-mail之後部IBN已經唔見左
ycyleo 09:49 PM 07-20-11
咁就結果黎睇咪就係無意義lor...佢只係將個狀態回復到落雨果晚
但依家真由里係咪即係唔洗死呢
然後一直都改變唔到個值大過一直至2036...
結果係
個值未過1%,加上因為會世界線收束所以....
teamkiller 09:53 PM 07-20-11
作者: 強化人間ですの~★:
萌郁第一條D-mail之後部IBN已經唔見左
諗諗下....大致結果都係差不多...除非係由始至終倫太郎都無整過電話微波爐啦
咁就個個唔洗死....又救到未來
knight-philip 10:12 PM 07-20-11
其實D-mail 返去未send D-mail果時叫佢自己唔好比人用又得唔得呢?
咁部IBM應該會保得住喎

最初的D-mail(radio會館門口send的那個)send的時候,okarin根本就不知道那是d-mail
所以send了D-mail叫他不要用也沒有用的
更何況在那時候的okarin(0.5xx%世界線)並不是現在這個主觀的okarin
就算send D-mail叫他不要send有關助手被刺的mail
都沒有用,因為根本就沒有發生過那件事

而且就算send不讓萌郁用D-mail的D-mail
因為當時萌郁send了D-mail的世界線中,萌郁是沒有成為labomem的
所以對於當時的okarin(未進行主觀移動統合/簡單來說就是未繼承記憶),根本就不知道萌郁是什麼人
所以這個方案都是沒有用的

JMi 10:57 PM 07-20-11
其實本身隻GAME裡面四眼姐有無GOOD ENDING...
Rance 11:01 PM 07-20-11
ENDING?!
大團圓o個陣咪GD...佢自己獨立ENDING就無....

Led Mirage 11:03 PM 07-20-11
作者: knight-philip:

最初的D-mail(radio會館門口send的那個)send的時候,okarin根本就不知道那是d-mail
所以send了D-mail叫他不要用也沒有用的
更何況在那時候的okarin(0.5xx%世界線)並不是現在這個主觀的okarin
就算send D-mail叫他不要send有關助手被刺的mail
都沒有用,因為根本就沒有發生過那件事

而且就算send不讓萌郁用D-mail的D-mail
因為當時萌郁send了D-mail的世界線中,萌郁是沒有成為labomem的
所以對於當時的okarin(未進行主觀移動統合/簡單來說就是未繼承記憶),根本就不知道萌郁是什麼人
所以這個方案都是沒有用的
直接捏到尾
一個未去過alpha世界線返黎既mad scientist, 點都係去唔到STEINS;GATE既

夜貓 11:19 PM 07-20-11
一次過連睇幾話
まゆり悲劇再び
ダイバージェンスメーター比想像中仲細

鈴羽のトラウマシーン再び
α世界線の鈴羽...   サヨナラ...

下集ガイアが俺にもっと輝けとささやかれているっぽい男出場
Hunter 01:02 AM 07-21-11
今集真係好睇, 估唔到打工戰士下場咁慘

6eo 01:02 AM 07-21-11
今集真係睇到好傷感

封信個度真係
keijoey 03:25 AM 07-21-11
黎緊d線應該好趕....
怪盜小G 03:40 AM 07-21-11
心情超鬱結
Funny 09:20 AM 07-21-11
直接返咗去1975年既打工戰士, 應該無同人講過佢係john titor, 亦都無人同佢過たる係佢老豆架
點解佢會用橋田鈴呢個名呢???
tat0gd 10:53 AM 07-21-11
作者: Funny:
直接返咗去1975年既打工戰士, 應該無同人講過佢係john titor, 亦都無人同佢過たる係佢老豆架
點解佢會用橋田鈴呢個名呢???
根據公式的解答是因為世界線收束了。α世界線上,把IBN5100帶來秋葉原的人的名字,一定是叫橋田鈴。無論他知不知道自己的父親是誰,有沒有失憶。所有的,都是因為被世界線收束
Funny 11:00 AM 07-21-11
作者: tat0gd:
根據公式的解答是因為世界線收束了。α世界線上,把IBN5100帶來秋葉原的人的名字,一定是叫橋田鈴。無論他知不知道自己的父親是誰,有沒有失憶。所有的,都是因為被世界線收束
唔明.....
點為知世界線收束咗???
tat0gd 01:07 PM 07-21-11
唔明.....
copy from 公式集..
Q13 跟Q12有关,铃羽因时间旅行而失忆后,为什么能够自称「桥田」这姓氏呢?我认为铃羽没有记忆的话是不可能留下遗言的,请告诉一下我天王寺得到大桧山大楼的理由,以及用廉价将房间租给冈部的理由。

A13 详细不明。不过我想会经由“别种过程”收束成相同的结果。 往1975年时间旅行的铃羽渡过了怎样的人生其详细不明。不过,α世界线里冈部、天王寺和桥田铃的关系基本上没有改变。

即無論點, 佢點都會叫姓桥田 , 佢失憶咩? 可能人地就幫佢改個新名叫桥田铃都未定 佢提早9號返去? 佢可能這麼巧合諗起桶子這個人, 便直接起用佢個姓都未定
メソウサ 01:52 PM 07-21-11
有頭有面有名有姓有戲份o既人唔會冇功能o既
knight-philip 08:52 PM 07-21-11
唔明.....
動畫中沒有解釋"世界線收束範圍-Attracter Field-"的理論呢....
所謂收束是指特定大世界線如alphar,beta世界線
都各有其最終必然產生的結果,作中已經發現的就是mayuri的死和未來被SERN支配這兩項(alphar世界線)
而世界線變動率只要還是在0.000000%~0.999999%當中,這些事情都必定會發生
簡單來說就是"命運"

另外其實"世界線束"的alphar,beta等名稱是由於世界線在不同收束範圍而命名
故事中主要是依據世界大分歧當中SERN有否支配世界來分別命名
當然最終所有世界線都應該會向"地球滅亡"這一個結果來收束吧~

ps.而且其實世界線不只小數點後6位的變動,還會有再少的變動,只不過這樣少的變動不會起動Reading Steiner,而任何人都可以繼承記憶(如當初進行D-mail效率測試時,daru記得自己有send D-mail)

另外想討論一下關於原作中的True End...

game中最終到達了的所謂不被確定的世界線Steins;Gate...
其實可以理解為該世界線就是一個新的世界線系統?
因為不被確定,所以理論上只要用time leap都可以對本應該被收束"某人死亡"進行改變
但這樣一來未來就會被改變,未來人的主觀就可能出大問題
就如feiris說過的,時間並不應該以河流和葉子來比喻,起碼"過去的人主觀的現在"和"未來的人主觀的現在"已經大不同了
所以才得到"由世界出現到消滅都是有固定命運"的世界線收束這設定
否則就會出現time paradox了
因此S;G這世界線應該可以理解為只有小數點6位後變動的世界線收束範圍?
如此一來才可以同時確立為"未被觀察和確定(因為無論如何都不會發動RS)",和"干涉過去都不會出現time paradox"這兩點吧~

另一個解釋就可以理解為S;G這世界線永遠都沒法開發出時光機
因為無法干涉過去,才不會發生任何time paradox
但是這樣的話根本就和"世界完全被確定"是同義的
那以這種解釋的話還可以算是happy end嗎?

tat0gd 10:14 PM 07-21-11
作者: knight-philip:
動畫中沒有解釋"世界線收束範圍-Attracter Field-"的理

另外想討論一下關於原作中的True End...
skip
SG是未知的世界線,因為是依靠走隙位來的,所以 世界線變動率探測器都探測不了,所以在遊戲中我們看到的數字是BUG了
其實sg世界線走去怎樣,沒人會知道, 因為沒未來人返來, 但無未來人返來=/=日後整唔到時光機, 剛部都有提過佢可能第2日死去都未定, 但只可以確實係在END 前可以看到大家都HAPPY,無人死. 不久既未來會世界末日都係其中一個可能性

phil077 10:30 PM 07-21-11
我有人發覺今集最後, 係唔見左助手, 同TIME LEAP MACHINE..
所以ROUNDER先至沒有突襲實驗室....

我發覺S;G最有趣的地方是人口講出的理論和實際係分別的
照理論來做, 一定會奶野的

仲有, 有無IBN5100, 根本就唔大影響SERN統治世界的結果
GN00508771 10:31 PM 07-21-11
作者: phil077:
我有人發覺今集最後, 係唔見左助手, 同TIME LEAP MACHINE..

仲有, 有無IBN5100, 根本就唔大影響SERN統治世界的結果
講反了吧-.- 有冇IBN先係最大影響
phil077 10:45 PM 07-21-11
作者: GN00508771:
講反了吧-.- 有冇IBN先係最大影響
第七集
世界線變動率 IBN5100還在時
是0.571015, 打工戰士一直敵視助手, 也有提過洗腦, 未來世界不安定之類的線索, 即係SERN很大機會都係未來統治世界...

第八集琉華子SEND 左DMAIL後
是0.456903, 琉華子變咗性, IBN5100 就唔見左...肯定係SERN未來統治世界...

推論係, 有無IBN 5100, 根本唔會影响SERN 日後統治世界...

有無IBN5100, 最後分別係, 打工戰士來過去的動機可能有唔同而已...
luciferdark 11:01 PM 07-21-11

玲羽講左點解重要啦喎
擁有左部機但未用佢功能, 未超過1%都合理啊
phil077 11:08 PM 07-21-11
作者: luciferdark:
玲羽講左點解重要啦喎
這句係由沒有IBN5100存在的世界, 打工戰士講的
唔係, 存在IBN5100的世界, 打工戰士講的....
GN00508771 11:10 PM 07-21-11
第七集
世界線變動率 IBN5100還在時
是0.571015, 打工戰士一直敵視助手, 也有提過洗腦, 未來世界不安定之類的線索, 即係SERN很大機會都係未來統治世界...

第八集琉華子SEND 左DMAIL後
是0.456903, 琉華子變咗性, IBN5100 就唔見左...肯定係SERN未來統治世界...

推論係, 有無IBN 5100, 根本唔會影响SERN 日後統治世界...

有無IBN5100, 最後分別係, 打工戰士來過去的動機可能有唔同而已...
---
重點係SERN有冇CHECK到兇真第一封DMAIL吧 如果有IBN就可以從SERN的資料庫DEL左戈封野,咁樣SERN就整唔到時光機 最起碼2036年統治世界呢件事應該存在唔到 因為由入侵資料庫件事可以睇到"SERN整時光機"係碰壁冇進度

第一 ... 4 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 24  ... 最後

返回主題版面