Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版

主題工具 顯示模式
舊 03-18-07, 12:55 AM   #1
泰利
Moderator
GAF 足球隊3號

註冊日期: Feb 2002
3DS Friend Code2680 9513 3230
PSN  IDterry1803
J League 討論區

http://www.j-league.or.jp/index.html

此篇文章於 12-01-08 09:21 AM 被 魚伕 編輯。
泰利 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-07, 09:05 AM   #2
阿聰
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
引用:
作者: 泰利 查看文章
Now 有得播, 較早前 6點直播 第3節 川崎前峰 vs 橫浜FC.

講波係蔡育俞 和 陳柄安
林慶麟應該要幫無記講聯賽盃決賽,所以搵陳炳安代替。

尋日場波我雖然冇睇,不過 6-0 嘅戰果真係俾橫濱 FC 睇到 J1 強隊攻力有幾強勁!
橫濱 FC 重用老將 + 打防守型足球未必可以足夠支持一季的。希望下場佢地可以有返好表現。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-07, 09:43 AM   #3
泰利
Moderator
GAF 足球隊3號

橫濱 FC 後防打得比較亂, mark 唔實人.

買左呢本名鑑, 好多球評家都話橫濱 FC 係降班擔

但我幾鍾意 橫濱 FC 的, 有40歲的Kazu嘛
舊 03-18-07, 10:09 AM   #4
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
引用:
橫濱 FC 後防打得比較亂, mark 唔實人.

買左呢本名鑑, 好多球評家都話橫濱 FC 係降班擔

但我幾鍾意 橫濱 FC 的, 有40歲的Kazu嘛
始終 J2 球隊攻力同 J1 球隊攻力係完全唔同,橫濱 FC 防守上未必一下子能夠適應得到,
加上今場對手川崎前鋒 d 進攻力真係勁到爆燈,此消彼長俾對手炒半打都算係黑仔了。

橫濱 FC 某程度上俾球評家視為降班膽並非冇道理,因為三支升班馬之中,
橫濱 FC 主力平均年紀比較大,加上 J-LEAGUE 球季都算長,體力上頂唔頂得住係一個問題。
我覺得橫濱 FC 要主打聯賽,聯賽杯﹙至少要打六場比賽﹚就盡可能派年青球員上陣,
俾一班老將有足夠時間休息應付聯賽,咁樣會好好多。而天皇杯係差唔多季尾先開始打,問題不大。

三浦知良呢位球星,無論佢係何時何地,日本人仍然會視佢為「國寶」,地位超然。

舊 03-18-07, 10:40 PM   #5
基基
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
久保龍彥有無出場,我覺得佢射術都唔錯,
只係成日受傷同制遇唔係咁好!

基基 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-07, 10:47 PM   #6
佐藤成樹

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagfujimura
係咪個個星期六都有得播?
佐藤成樹 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-07, 12:36 AM   #7
泰利
Moderator
GAF 足球隊3號

引用:
作者: 佐藤成樹 查看文章
係咪個個星期六都有得播?
通常係, 但有時星期三, 五 都有得踢, 唔知點安排.

宜家 Now 只公佈左 4月1日 播 橫浜FC vs 名古屋八鯨.

正! 又有橫浜FC睇, 今季對橫浜FC很有好感.
舊 03-25-07, 09:52 AM   #8
阿聰

引用:
通常係, 但有時星期三, 五 都有得踢, 唔知點安排.

宜家 Now 只公佈左 4月1日 播 橫浜FC vs 名古屋八鯨.

正! 又有橫浜FC睇, 今季對橫浜FC很有好感.
橫濱 FC 擁有多位 90 年代日本國家隊主力成員,親切感係高好多。
尤其係三浦知良,當年 98 世界杯日本隊領隊唔選佢入決賽週大軍名單,真係好遺憾。

此篇文章於 03-25-07 09:54 AM 被 阿聰 編輯。
舊 03-25-07, 10:27 AM   #9
傑少
Crazy Gamer

註冊日期: May 2002
講J League點少得呢d片段

http://hexamax.com/blog/2006/08/24/j-league/
傑少 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-07, 12:33 AM   #10
泰利
Moderator
GAF 足球隊3號

除左官方網, now 同 去日本 之外, 有什麼方法看到J league 全場90分鐘?

我找到了 3月21日的 AFC シドニーFC vs 浦和レッズ 全場 avi ver.
舊 04-01-07, 07:40 PM   #11
阿聰

紅鑽作客大分三神又俾對手完場前迫和,唔該奧斯錫教練唔好再用阿部勇樹打後衛了!
阿部勇樹最佳位置一定係後防三人前那兩個中場位置,加埋頭長谷部誠、鈴木啟太、酒井友之其中一人作為中場核心。
至於紅鑽後防三人應該要起用返堀之內聖 + 闘莉王 + 坪井慶介,再以尼尼、堤俊輔、內館秀樹、細貝萌作調動。

舊 04-01-07, 10:26 PM   #12
泰利
Moderator
GAF 足球隊3號

但係 阿部勇樹 入到2球呢.
舊 04-02-07, 01:42 PM   #13
阿聰

引用:
但係 阿部勇樹 入到2球呢.
入波但贏唔到係冇用架!聯賽每場波3分最重要!

舊 04-08-07, 10:00 AM   #14
阿聰

尋日紅鑽又係險勝,到底奧斯錫訓醒未呀?!

舊 04-08-07, 01:32 PM   #15
泰利
Moderator
GAF 足球隊3號

3球都係外援入.
舊 04-08-07, 11:58 PM   #16
cloud

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
J League d 波d 比數都好激下......

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-07, 12:06 AM   #17
泰利
Moderator
GAF 足球隊3號

橫浜FC 又大敗0:4... 殘念.
舊 04-09-07, 12:08 AM   #18
cloud

J League 較勁既係咪紅鑽同飛腳

舊 04-09-07, 12:08 AM   #19
阿聰

引用:
作者: cloud 查看文章
J League d 波d 比數都好激下......
某程度上係 J-LEAGUE 特色之一,大家都鬥攻,好少球隊打守勢足球。
引用:
J League 較勁既係咪紅鑽同飛腳
仲有川崎前鋒同埋清水心跳都係強隊。不過川崎前鋒今季暫時睇落都係攻強守弱,
而清水心跳風格就似浦和紅鑽,攻守兼備,唔會將全部力量集中晒係進攻上。

舊 04-09-07, 12:11 AM   #20
cloud

引用:
作者: 阿聰 查看文章
某程度上係 J-LEAGUE 特色之一,大家都鬥攻,好少球隊打守勢足球。

仲有川崎前鋒同埋清水心跳都係強隊。不過川崎前鋒今季暫時睇落都係攻強守弱,
而清水心跳風格就似浦和紅鑽,攻守兼備,唔會將全部力量集中晒係進攻上。
一日未完都唔知邊隊嬴
前幾日有場3分鐘定5分鐘入左3粒........

舊 04-09-07, 12:16 AM   #21
阿聰

引用:
一日未完都唔知邊隊嬴
前幾日有場3分鐘定5分鐘入左3粒........
上年都有唔少呢 D 經典賽事,球證一日未吹雞完場就千祈唔好開心住,
川崎前鋒以及大阪飛腳上年已經各有一次致命敗仗,都係大好領先形勢之下輸返轉頭。
其實呢種情況久唔久就出現,某程度上係有 d 球隊係某段時候防守唔夠集中/慌失失,
今日橫濱 FC 大敗千葉市原 0-4,最後三球入球分別係 65、70、73 分鐘射入﹙前後唔夠十分鐘﹚。

舊 04-09-07, 12:18 AM   #22
cloud

引用:
上年都有唔少呢 D 經典賽事,球證一日未吹雞完場就千祈唔好開心住,
川崎前鋒以及大阪飛腳上年已經各有一次致命敗仗,都係大好領先形勢之下輸返轉頭。
其實呢種情況久唔久就出現,某程度上係有 d 球隊係某段時候防守唔夠集中/慌失失,
今日橫濱 FC 大敗千葉市原 0-4,最後三球入球分別係 65、70、73 分鐘射入﹙前後唔夠十分鐘﹚。
好精彩......連入3粒.....
d 球員係咪上晒去攻........

舊 04-09-07, 12:25 AM   #23
阿聰

引用:
好精彩......連入3粒.....
d 球員係咪上晒去攻........
大部份 J-LEAGUE 球隊都係打介乎 3-5-2 至 3-6-1 陣式,千葉市原近年都係踢呢兩個陣式,
我可以向你保證千葉市原嘅進攻模式以及入球質素都幾好,但我更能保證佢地後防真係弱得好緊要。

至於其他隊伍好多都係踢 3-5-2﹙戰績就視乎後防實力而定﹚,而主要踢 4-4-2 而戰績又好嘅球隊只有清水心跳。

舊 04-09-07, 12:30 AM   #24
cloud

引用:
大部份 J-LEAGUE 球隊都係打介乎 3-5-2 至 3-6-1 陣式,千葉市原近年都係踢呢兩個陣式,
我可以向你保證千葉市原嘅進攻模式以及入球質素都幾好,但我更能保證佢地後防真係弱得好緊要。

至於其他隊伍好多都係踢 3-5-2﹙戰績就視乎後防實力而定﹚,而主要踢 4-4-2 而戰績又好嘅球隊只有清水心跳。
唔怪之la........玩3-5-2~~

舊 04-09-07, 10:22 AM   #25
阿聰

引用:
唔怪之la........玩3-5-2~~
其實踢 3-5-2 左右兩隻翼衛唔係太大問題,問題係日本球員好多時都搶中場搶得好緊要,
中場一失波時就俾對手一個長傳過半場之後就係一個前鋒對住三個後衛﹙A、B、C﹚,
如果個前鋒係有技術,一對一就過咗三人後衛其中一個﹙A﹚,過咗一個之後另外一個後衛﹙B﹚自然會追返個前鋒,
咁好自然另外一個後衛﹙C﹚就補返中路防守位置。假如己隊中場 + 翼衛球員返唔切補返中路位置的話,
對方控住波那個前鋒一做到底線傳中的話,對方衝上嚟嘅球員就差唔多對住個龍門任射,失球數字有乜辦法唔多丫!
你有興趣可以睇馬會網頁,有 J-LEAGUE 比賽精華,有好多波都係 D 後衛走漏晒 D 前鋒而射入,後上射入嘅波都唔少。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
figma 討論區 vol.9 mikemike 收藏品討論版 1016 09-07-13 08:17 AM
yahoo mobage 討論區 okabe PC電腦遊戲討論版 1507 06-22-12 02:03 PM
[PS2]J League Winning Eleven 10 + Europe League 06'-07' , 06年11月22日發售 6402oen 電視遊戲討論版 17 11-02-06 12:57 PM
Xenosaga 討論區 + 爆機畫面 Legends 攻略及心得交流區 296 06-10-04 08:00 PM

現在的時間是 05:36 PM

手機版 | APP版