Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-06-18, 11:48 AM   #126
Jockey
Crazy Gamer
清淡素雅俏麗韻致

註冊日期: Mar 2006
3DS Friend Code1246 8878 9215
PSN  IDKingRance
XBox Live GamertagKing Rance
或者講DS同玩過山車, 跳樓機體驗一樣,
妥協左就唔係果味野.......

DS你起碼玩一次先明白創作者意圖,
就唔會成日講easy mdoe~
- 就係要你體驗九死一生既迷宫探索, 唔死又點會有緊張感......
- 同埋自由TRPG角色setting, 非單線性攻略方法
- 最少既故説明及交代, 自已理解而投入Dark Fantasy世界觀
- 混合PVP/PVE隨機配對機制, 在有限設定內產生無限體驗
- 早期PC RPG寫實風格美術及難易度設定
最好參考例子就係Wizardry(僻邪除妖/巫術)

其實隻game design已經內設左easy mdoe......
只不過無係game start開始俾你揀咁樣~

戦場の絆 ジオン公国軍戦術情報局に所属する特殊部隊。ガンダム強奪遂行の為なら金も惜しまない!
BorderBreak EUST 25nd Airborne Brigade Combat Defence Enforcer

此篇文章於 04-07-18 11:34 AM 被 Jockey 編輯。
Jockey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-18, 12:04 PM   #127
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: Kain 查看文章
BTW通常都有班人出黎講根本好易玩
但係果D人就忘記左自己死左幾百次/有前幾集既虛憶/已經變左DS腦先有咁既錯覺
就係死左幾百次先終於有"易玩"感覺..
請真玩完ds系列...玩其他game都沒咁易死...呢個係事實...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-18, 12:05 PM   #128
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 雙日 查看文章
一出即玩其實最易,因為較容易召喚其他玩家幫手

我第一集出左兩年先玩,搞到大部分時間SOLO,要用5Xhrs破一週目

反而二三集,多數打boss都召到玩家幫手,兩集都3x hrs爆左
其實solo先係最好玩...call人真係沒意思...
我自己係幫人過多d...ds1會成日入去病村睇下有沒人召印...幫下佢地過...
舊 04-06-18, 12:09 PM   #129
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
本身死其實係咪等如難玩?
DS大不了都只係死住黎過關,望下當年魔界村果D…

舊 04-06-18, 12:31 PM   #130
Jockey
Crazy Gamer
清淡素雅俏麗韻致

估DS系列之所以係歐美發揚光大因由,
其一係召人/被召, 入侵人/被入侵...既自由
有限設定中產生之無限體驗...

太多不確定呢一點, 都俾人話係「難玩」既理由,

戦場の絆 ジオン公国軍戦術情報局に所属する特殊部隊。ガンダム強奪遂行の為なら金も惜しまない!
BorderBreak EUST 25nd Airborne Brigade Combat Defence Enforcer
舊 04-06-18, 12:33 PM   #131
Jockey
Crazy Gamer
清淡素雅俏麗韻致

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
本身死其實係咪等如難玩?
DS大不了都只係死住黎過關,望下當年魔界村果D…
「Easy Mode」「易玩」其實無得定義......

卡關但唔死係咪等如難玩?

舊 04-06-18, 02:20 PM   #132
神人ではない!新人だ

引用:
作者: Jockey 查看文章
「Easy Mode」「易玩」其實無得定義......

卡關但唔死係咪等如難玩?
其實在下一向都認為「手殘腦殘」係冇下限既,你SET到有埋鎖血勝利掣,都一樣會有人爆唔到,根本冇必要過分遷就。

當年魔界村果D真係死十萬次都未必爆到架

此篇文章於 04-06-18 02:23 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-18, 02:25 PM   #133
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
我只係覺得明明唔食辣嘅人見水煮牛肉好多人食
就想叫廚師走辣得唔得?
走辣後你食緊嘅仲係咪水煮牛肉?
你能得到只係堅執後獲得嘅快感, 你根本冇食到水煮牛肉
而水煮牛肉卻被蒙上污點

但走辣會唔會仲好食呢, 仲多人食呢?
好難講, 可能會有, 但已經唔係水煮牛肉, 廚師費盡心機做嘅新菜應該比個新名佢

固執定觀點不同呢, 重點都已經錯晒, 冇野可以研究

大જિંગ
大징

此篇文章於 04-06-18 02:34 PM 被 D.K. 編輯。
D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-18, 02:37 PM   #134
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
DS好好玩
個地圖可以行唔同路去同一地方好有心
我仲記得一開波要拎飛龍劍
最緊要學識用弓引卒同埋同大佬行圈跳舞

舊 04-06-18, 02:38 PM   #135
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
所以譚仔十小辣甘成功。

舊 04-06-18, 02:51 PM   #136
神人ではない!新人だ

引用:
作者: D.K. 查看文章
我只係覺得明明唔食辣嘅人見水煮牛肉好多人食
就想叫廚師走辣得唔得?
走辣後你食緊嘅仲係咪水煮牛肉?
你能得到只係堅執後獲得嘅快感, 你根本冇食到水煮牛肉
而水煮牛肉卻被蒙上污點

但走辣會唔會仲好食呢, 仲多人食呢?
好難講, 可能會有, 但已經唔係水煮牛肉, 廚師費盡心機做嘅新菜應該比個新名佢

固執定觀點不同呢, 重點都已經錯晒, 冇野可以研究
都覺得恐怖片個比喻MATCH D
在下相信SAW都可以改到充滿溫馨歡笑,不過果套已經唔再係恐怖片。

舊 04-06-18, 03:34 PM   #137
hkfaker
Senior Gamer

無論係食定係玩 重點係自己覺得高興滿意 ,
即係自我感覺良好 而其他人點睇根本並唔重要。
我見有人係麥記買魚柳飽 同個職員講: 魚柳飽走醬, 職員照落單,錢照收(無平到)
我亦無見麥記會加樣新產品或改名:「魚柳走醬飽」。
又好似 multiplayer 同team嘅人應該係合作,我相信創作者都會係咁諗,
但總有D"人"以殺隊友為樂......當然host 可以踢走個攪屎棍,
但同時亦可以加入friendly fire機制....重點係 創作者想點"轉變",
正如早前推出嘅resident evil 7
或即將面世嘅新作God of War......根本唔到您地呢班die hard fans或者攪屎棍 說三道四。

「一樣米養百樣人」呢句野真係無得頂~

此篇文章於 04-06-18 04:06 PM 被 hkfaker 編輯。
hkfaker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-18, 04:13 PM   #138
神人ではない!新人だ

無啦啦又遊咗去GOW

舊 04-06-18, 04:17 PM   #139
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
製作人都係覺得自己高興滿意就好
所以根本唔需要去遷就所謂嘅苦手玩家
玩唔掂咪唔好玩囉,點都係無得Easy 㗎

又既然都唔 buy ,咁仲喺度 XX 唔出賴地硬做乜啫
個遊戲唔加 Easy Mode 根本就唔到你哋呢班苦手玩家說三道四

Biohazard 7 同埋 God of War 所謂嘅轉變講嘅根本唔係而家 focus 嘅要求追加 easy mode 嘅問題
我唔覺得 Biohazard 7 & God of War 嘅轉變有咩問題
如果係唔鍾意新玩法嘅就連買都唔買啦
唔通叫製作人做返元祖Biohazard 玩法嘅 Biohazard 7 俾我咩?(係呀我係鍾意元祖 biohazard,但我都有買 biohazard 7

此篇文章於 04-06-18 04:19 PM 被 Marco 編輯。
Marco 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-18, 04:25 PM   #140
hkfaker
Senior Gamer

돼지에게 노래를 가르치려고 시도하지 마십시오. 그것은 당신의 시간을 낭비하고 돼지를 귀찮게합니다
hkfaker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-18, 04:29 PM   #141
神人ではない!新人だ

引用:
作者: Marco 查看文章
製作人都係覺得自己高興滿意就好
所以根本唔需要去遷就所謂嘅苦手玩家
玩唔掂咪唔好玩囉,點都係無得Easy 㗎

又既然都唔 buy ,咁仲喺度 XX 唔出賴地硬做乜啫
個遊戲唔加 Easy Mode 根本就唔到你哋呢班苦手玩家說三道四

Biohazard 7 同埋 God of War 所謂嘅轉變講嘅根本唔係而家 focus 嘅要求追加 easy mode 嘅問題
我唔覺得 Biohazard 7 & God of War 嘅轉變有咩問題
如果係唔鍾意新玩法嘅就連買都唔買啦
唔通叫製作人做返元祖Biohazard 玩法嘅 Biohazard 7 俾我咩?(係呀我係鍾意元祖 biohazard,但我都有買 biohazard 7
同感,唔啱製作人果套就自然唔玩架,駛咩要人形合自己。
BTW,在下都有買BH7,不過俾仁王搞到放置咗

舊 04-06-18, 04:41 PM   #142
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
同感,唔啱製作人果套就自然唔玩架,駛咩要人形合自己。
BTW,在下都有買BH7,不過俾仁王搞到放置咗
我係反而接受咗 Bloodborne,想之後買返隻仁王玩吓
再之前 Demon's Souls 就有 GAF 網友帶住打,誤打誤撞 Thank god 都慶幸白金咗

舊 04-06-18, 04:47 PM   #143
whassupbun

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
唔知點解DS同Bloodborne我都冇乜大問題, 只係初頭要適應下, 之後用保守打法就ok
但仁王真係玩到我叫救命, 結果個個大佬都係用屈飛鏢打法屈到爆機

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-18, 04:57 PM   #144
神人ではない!新人だ

引用:
作者: Marco 查看文章
我係反而接受咗 Bloodborne,想之後買返隻仁王玩吓
再之前 Demon's Souls 就有 GAF 網友帶住打,誤打誤撞 Thank god 都慶幸白金咗
仁王雖然叫戰國死GAME,不過DLC之前既基本上都好和平,習慣到打晒對方D氣先開刀就好易。

引用:
作者: whassupbun 查看文章
唔知點解DS同Bloodborne我都冇乜大問題, 只係初頭要適應下, 之後用保守打法就ok
但仁王真係玩到我叫救命, 結果個個大佬都係用屈飛鏢打法屈到爆機
你比較異類
在下問十個玩齊既九個都話仁王易。
SO FAR有九十九武器呢個救命系統,肯爆既堅易玩。

舊 04-07-18, 03:36 PM   #145
seed2005

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDseed2005
3DS Friend Code4038 6080 2757
https://www.youtube.com/watch?v=hRDU48mS3cw

seed2005 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-18, 04:10 PM   #146
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
其實與其要整到隻game "易玩"

不如整到隻game 有一定難度但有攻略竅門, 噤會更好玩

依排追緊依位玩家嘅MGSV 片

毎次睇完都會讃嘆一句 "潜入は変わっだ"

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-18, 04:44 PM   #147
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Kain 查看文章
BTW通常都有班人出黎講根本好易玩
但係果D人就忘記左自己死左幾百次/有前幾集既虛憶/已經變左DS腦先有咁既錯覺
要睇下點樣難玩法架
即係DarkSoul2果D夠晒難玩 只係我完全唔覺得Darksoul2好玩囉
Nerf到玩家隻角色變成智障殘廢

Darksoul1,3同BB都係屬於其實玩家隻角色能力好高 玩家只要知道D基本打法其實就會即刻變到易玩好多

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-18, 12:10 PM   #148
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
要睇下點樣難玩法架
即係DarkSoul2果D夠晒難玩 只係我完全唔覺得Darksoul2好玩囉
Nerf到玩家隻角色變成智障殘廢

Darksoul1,3同BB都係屬於其實玩家隻角色能力好高 玩家只要知道D基本打法其實就會即刻變到易玩好多
dark souls 2真心好難玩,死得最多係呢集~
最心刻係初初玩,去到第一條村竟然版三隻小豬圍死,咩料呀
舊 04-08-18, 12:10 PM   #149
charcsc2000
J神哥

不得了,正到呢,第一日出一定要買,不然又要食炒價
舊 04-17-18, 10:12 PM   #150
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
http://www.4gamer.net/games/406/G040669/20180417079/

Nintendo Switch版「DARK SOULS REMASTERED」の発売日が2018年夏に延期。PC/PS4/Xbox One版は変わらず5月24日に発売

フロム・ソフトウェアは本日(2018年4月17日),同社が5月24日に発売を予定していたNintendo Switch版「DARK SOULS REMASTERED」の発売日を2018年夏に変更すると発表した。合わせて「amiibo 太陽の戦士 ソラール」の発売も2018年夏に変更されている。発売日変更の理由は特に明かされていない。

http://www.darksouls.jp/remastered/

ooooooo

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4,XB1] Dark Souls 3 - 已售 Hello MiMi 電視遊戲討論版 332 12-19-17 03:09 AM
收PS4 dark souls 3 $200 咩Feel 買賣專區 0 05-23-16 04:26 PM
求 PS3 DARK SOULS 第一集及第二集皆可 hyakki 買賣專區 0 05-10-15 06:01 PM
賣ps 3 dark souls 2 中英文版 gameky2012 買賣專區 0 05-01-14 10:30 AM
賣 PS3 Dark Souls 2 中文版 zero0417hk 買賣專區 1 04-19-14 02:51 AM

現在的時間是 04:23 AM

手機版 | APP版