Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 07-07-15, 09:17 AM   #1
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
愛·回家 家已回

集數 :120 (暫)

監製:羅鎮岳

編劇: 萬宇衡、陳可兒

編導 : 邱南隆

編審: 蕭 朗、徐達初、湯健萍

CAST : 張繼聰、黃翠如、龔嘉欣、張振朗、
何君誠、吳業坤、麥長青、李 楓

引用:
香港這個國際大都會,生活節奏急促,人、事、物不斷變化,但依舊機遇處處。即使人生路途上充滿挑戰,事業、愛情、家庭或朋友帶來種種衝擊及考驗,香港人仍以輕鬆的態度面對,對夢想的追求從不放棄!

戀人創業闖出名堂 情海翻波危機湧現

瑜伽大師常健新(張繼聰飾)自印度學成歸來,與女朋友溫詩詩(黃翠如飾)合力開設健身及瑜伽中心-「See See Fitness」。二人共同奮鬥、經營,「男主外,女主內」。健新負責擔任導師,由於其冷酷的外表及健碩的身形,加上言語間充滿哲理,成功吸引一班追隨者。詩詩則專責一切管理及日常行政工作,經過一番努力,將健新打造成瑜伽大師,使健身中心闖出名堂。

健新與詩詩拍拖多年,無論在感情與事業方面都形影不離,在外人眼中是一對合拍的璧人。健新享受愛情的浪漫,同時嚮往自由;詩詩亦甘於為愛情犧牲,協助心愛的男人在事業上衝線。然而事實的真相是,二人的愛情充斥危機!詩詩自感年紀漸長,與其他女生一樣,希望建立幸福家庭,但健新卻未有結婚的打算;詩詩眼見男友深受女性顧客歡迎,身邊圍繞着癡纏女生,令詩詩對這段感情危機感日深,希望向健新爭取保障,令健身中心也面臨一場前所未有的風暴……

旅遊達人情陷三角 三男「同居」吵鬧鬥氣

利樂兒(龔嘉欣飾)熱愛四處旅遊及吃喝玩樂,並將旅遊見聞及食評放上互聯網,大受歡迎,令她偶然成為網絡旅遊達人,不時得到去世界各地旅行的贊助。樂兒在旅途中先後認識了方嘉尚(何君誠飾)及倫立信(張振朗飾),竟暪著兩男發展一段糾纏不清的三角關係。

樂兒面對樓價不斷上升,業主一再加租,為讓家人有個真正的安樂窩,萌生置業念頭,但積蓄不多令她大感苦惱。樂兒分別向嘉尚及立信傾訴心事,想不到二人竟主動提出代付首期及供樓。樂兒心急實踐買樓願望,竟接受二人幫忙,並當二人的出資為一種投資。隨着樂兒與弟弟利樂童(吳業坤飾)搬往新居,「一腳踏兩船」的秘密也終被嘉尚及立信拆穿,二男更驚悉情敵也有出資為樂兒的物業供款。樂兒面對嘉尚及立信的逼問,無法抉擇,竟離港躲避。

嘉尚及立信為不想失去樂兒,也不甘心物業落入情敵手中,爭相搬入樂兒家,樂兒卻要弟弟趕走兩男。於是,樂童、嘉尚及立信三個大男孩展開了同一屋簷下,吵吵鬧鬧的生活。

「海味姑爺」獨守家業 父子隔膜有待修補

立信出身於海味世家,母親外家世代經營海味店。立信父親倫伯寬(麥長青飾)與親姊倫靜雯(李楓飾)早年由內地來港後,得到海味店老闆的接濟,收容姐弟在店內幫手。二人勤奮工作,以回饋老闆,伯寬更與老闆的獨生女日久生情,結為夫婦,誕下立信。

可是,伯寬的妻子及岳父在立信年幼時先後過世,伯寬百分百投入海味店的生意。海味店忠心員工文惠蘭(馬海倫飾)對伯寬並不信任,但亦幫忙靜雯照顧立信。伯寬錯過不少立信的成長時光,以致兩父子關係疏離,要靠姑媽靜雯居中舖橋搭路修補……

把「愛」帶回家 建堅固後盾

幾個家庭、一眾看似不相關的人和事,交織出當下社會各階層所面對的種種變化和機遇。縱使眾人各自面對事業、愛情等不同難題,所幸心中有「愛」,回到家中,總有永遠不離不棄的家人作為強大後盾,互相傾訴、互相鼓勵……人生路上再多風雨,總有「愛」同行。

===========================================

除咗用返舊劇名同5個舊角色
班底,故事,風格都換哂
索性開新topic好過

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 04-02-16 01:48 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-15, 10:07 AM   #2
kimtch
God of Gamer

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
有唔乜乜既集數, 唔睇
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-15, 10:26 AM   #3
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
用返舊名先確保到廣告商落廣告嘛

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-15, 11:12 AM   #4
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
今次雖然係羅鎮岳操刀
但係主題都係"愛回家"
所以唔好期望會好似同事/畢打

引用:
作者: W!LL 查看文章
用返舊名先確保到廣告商落廣告嘛
呢套我當係愛回家tribute

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
舊 07-07-15, 11:22 AM   #5
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

張振朗/馬海倫/龔嘉欣~依d上輯既主要角色~好心就唔好借屍還魂啦~好亂囉~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-15, 11:24 AM   #6
kimtch

其實我靜睇廣告以為係阿KEN唔做律師做海味鋪:0)....
舊 07-07-15, 11:26 AM   #7
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
最唔好係用返舊人, 但又用舊劇名.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-15, 11:29 AM   #8
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: (=v=)b 查看文章
張振朗/馬海倫/龔嘉欣~依d上輯既主要角色~好心就唔好借屍還魂啦~好亂囉~
同劇,唔同角色,仲要話唔係新,係同一世界
呢啲真係無線精神,是是但但

舊 07-07-15, 11:41 AM   #9
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: 小草 查看文章
同劇,唔同角色,仲要話唔係新,係同一世界
呢啲真係無線精神,是是但但
張振朗/馬海倫
如果佢兩個同馬壯有對手戲就真係好笑.

舊 07-07-15, 01:33 PM   #10
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

引用:
作者: HON HON 查看文章
張振朗/馬海倫
如果佢兩個同馬壯有對手戲就真係好笑.
就算見到,你估編劇會自嘲,話咩你個樣同我同事一樣樣,係唔係孖生
新劇未新劇囉,係都屈只係唔講馬家講其他家庭,本來無問題,但你用緊同一個人做唔同角色,真係好難接受

舊 07-07-15, 02:00 PM   #11
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
就算見到,你估編劇會自嘲,話咩你個樣同我同事一樣樣,係唔係孖生
新劇未新劇囉,係都屈只係唔講馬家講其他家庭,本來無問題,但你用緊同一個人做唔同角色,真係好難接受
真係接受唔到.
其實將個故事放大咁寫咪得囉, 佢地又唔係無人用, 係都要咁玩, 駛唔駛慳成咁呀.

橋唔怕舊, 但都唔好成日用同一條橋...
我一見到就估中晒佢地想點玩, 勁無癮.

舊 07-07-15, 02:20 PM   #12
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
真係接受唔到.
其實將個故事放大咁寫咪得囉, 佢地又唔係無人用, 係都要咁玩, 駛唔駛慳成咁呀.

橋唔怕舊, 但都唔好成日用同一條橋...
我一見到就估中晒佢地想點玩, 勁無癮.
查畢嚴...都唔知係咪拆剩嚴謹同查查間房...
JM分分鐘無屋企返...亦再無男子組火鍋...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-15, 02:28 PM   #13
Fio

註冊日期: Dec 2001
引用:
原來係唔同角色咁搞笑
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-15, 03:38 PM   #14
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
作者: kimtch 查看文章
其實我靜睇廣告以為係阿KEN唔做律師做海味鋪:0)....
我初頭以為係張振朗連接2個世界~海味舖條線係佢屋企~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-15, 03:51 PM   #15
N0T51B
Game Master
非中國藉

咪就係因為啲腦殘最高層囉
原本諗住新劇用啲新演員新鮮啲
但係又怕啲新仔擔唔到大旗所以就夾硬用舊劇名
手法咁腦殘一睇就知創作部俾人硬上弓
TVB啲腦殘高層越嚟越鍾意騎劫創作部, 而加仲要多個隻蝗蟲股東
真係唔摺都唔得

此篇文章於 07-07-15 03:53 PM 被 N0T51B 編輯。
舊 07-07-15, 04:20 PM   #16
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: Busconcamp 查看文章
查畢嚴...都唔知係咪拆剩嚴謹同查查間房...
JM分分鐘無屋企返...亦再無男子組火鍋...
無晒架啦, 等睇溏口風暴-愛.回家版算LA.

話時話, ALEX同馬壯應該復合唔到, 因為馬壯都放棄左唔做律司, 咁即係唔同ALEX一齊咁解LA, 係咪? 所以我諗最後嗰幕ALEX得一個SHOT=SAD END左就算.

舊 07-07-15, 05:20 PM   #17
kimtch

引用:

話時話, ALEX同馬壯應該復合唔到, 因為馬壯都放棄左唔做律司, 咁即係唔同ALEX一齊咁解LA, 係咪? 所以我諗最後嗰幕ALEX得一個SHOT=SAD END左就算.
下?
邊個CARE佢做成點:0), 新線我打算直接SKIP
舊 07-07-15, 06:03 PM   #18
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: kimtch 查看文章
下?
邊個CARE佢做成點:0), 新線我打算直接SKIP
下?!?

你唔CARE又覆我既?!?

我都係HEA住咁睇架咋.

舊 07-07-15, 08:37 PM   #19
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
完全白痴做法
有舊角色係以前角色設定,有d又變左第二個人,勁反感.
一係你玩平衡時空呀笨
有霞姐做主線既集數先會望兩眼. 但睇怕都吾會多

相薄

此篇文章於 07-07-15 08:40 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-15, 11:18 PM   #20
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

老實你用新劇名可能仲好,而家完全俾人比較,完全智障行為
如果一個月都無改善,睇下會唔會急急召馬家回來

我想知邊條白痴提議咁樣轉,反正名唔變,你未好似換律師樓咁,慢慢減,看入屋情況先啦
一野cut真係抵死,等看下星期收視報告

舊 07-08-15, 04:34 AM   #21
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
老實你用新劇名可能仲好,而家完全俾人比較,完全智障行為
如果一個月都無改善,睇下會唔會急急召馬家回來

我想知邊條白痴提議咁樣轉,反正名唔變,你未好似換律師樓咁,慢慢減,看入屋情況先啦
一野cut真係抵死,等看下星期收視報告
急召都無用,幕後班底都唔同
佢當同事/畢打咁做反而會救到少少

舊 07-08-15, 04:45 AM   #22
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
真係好奇怪, 我真係好似樓上咁以為呀KEN走左去做海味...

我仲心諗咁ANGEL咪好慘

原來第二個人

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-15, 07:48 AM   #23
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
馬壯嚴謹查查係咪定期亂入做路人,連續2晚都係出得幾分鐘
暗黑騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-15, 08:19 AM   #24
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
黃翠如想唔聲唔聲分張繼聰一半股份, 左一句右一句話保障自己,如果真係咁玩法, 唔散都變散啦

仲講咩鬼"錢keep係女人手比較好, 因為女人唔識走", 完全唔睇新聞嗎? 完全是自我感覺良好
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-15, 10:22 AM   #25
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:

[TVB]你地諗多左喇...一套劇唔駛咁多個律師咁解姐[/TVB]

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[TVB] 《愛·回家》14/05/2012 20:00首播 主演:劉丹,徐榮,黎諾懿,郭少芸,林漪娸,朱慧敏 *是夜最終回... 804集完* Busconcamp Neo Entertainment TREND 1061 07-05-15 06:13 AM
[動畫] 劇場版 機動戦士ガンダム00 -A wakening of the Trailblazer- BD/DVD 発売中 Vol.20 money 日本動漫畫討論版 415 08-19-13 02:53 PM
DIABLO III Vol. IV --- US scheduled maintenance on WED June 6th, 5:00-11:00 AM PDT 小白熊 PC電腦遊戲討論版 1011 06-06-12 10:06 PM
PSP 網聚 [截止報名: 4 月 9 日 00:00] david_yip_kw 手提遊戲機討論版 145 04-21-05 12:37 AM

現在的時間是 12:39 PM

手機版 | APP版