Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-12-06, 06:24 PM   #1
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
打機以來,你覺得那個遊戲劇本寫得最好?

打機以來,你覺得那個遊戲劇本寫得最好?

雖然呢d通常都係RPG/SLG天下,但其實好多ACT同STG都有佢個劇本同故事的,唔好忽略創作人的心血

引用:
我先來
SHINING FORCE 3:前後共3集的遊戲,以3個主角錯綜複雜的故事,我仲記憶猶新,玩到我好感動
DQ5:父子的3代故事,極之感人
Chrono Cross:時空交錯的故事,我喜歡呢集多過上一集
TOD2中文版:少數完全睇得明的RPG
FF4:FF中我覺得佢個故事係最正

舊 08-12-06, 06:26 PM   #2
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
我就係「MGS」囉…
如果RPG就「FF6」囉…忍者唔要隻狗,好感動囉…

舊 08-12-06, 06:27 PM   #3
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
死亡火槍bbbbbb

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 06:31 PM   #4
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
空氣

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 07:16 PM   #5
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
包乞食系列

舊 08-12-06, 07:20 PM   #6
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
GRANDIA 1 bbbb
冒險冒險冒險

舊 08-12-06, 07:20 PM   #7
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
一定Chrono Trigger~ b

第1 集同前半的MGS 都好正!!!~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 07:20 PM   #8
jason 仔
Crazy Gamer

gungrave
情意結,所以冇咩感想
jason 仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 07:22 PM   #9
NTBOY
Game Master
神貓特攻隊

註冊日期: Jun 2004
近排ge未FF10 囉
因為睇/玩到流眼水

舊 08-12-06, 07:33 PM   #10
cinimod

引用:
作者: 基路亞
一定Chrono Trigger~ b
只投一票的話,我也是Chrono Trigger
cinimod 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 07:33 PM   #11
養雞場之旦那
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: jason 仔
gungrave
情意結,所以冇咩感想
識貨.....

另Gungave TV 版真係好有Feel.......
養雞場之旦那 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 07:34 PM   #12
主人
Game Master

註冊日期: Apr 2004
ff7

不過如果計埋電腦game 又唔同講法
主人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 07:34 PM   #13
momopower
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2005
XBox Live Gamertagmomopower
TALES OF PHANTASIA ,我心中唯一的tales
感人,攪笑,性格設定都令人好深刻

打boss 唔夠打,好彩比長輩送左去過去搵救兵
個故事就係因為好恰當咁穿插左過去同現在,所以令個世界觀,同人物關係變得有趣

舊 08-12-06, 07:36 PM   #14
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
首推緊係XENOGEARS啦
壯大+複雜+超多設定+超多有魅力角色
次推緊係XENOSAGA1+2+3啦
三推緊係FINAL FANTASY IV啦
四推緊係TACTICS ORGE啦

此篇文章於 08-12-06 07:39 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 07:43 PM   #15
SANG2003
Banned
希望之星

註冊日期: Feb 2003
ffx,7,1 XD
GRANDIA 1 and 2
SANG2003 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 07:51 PM   #16
K.LIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
PC ENGINE:飛裝騎兵

超任: Romantic Saga2、FFIV、FFVI

PS:FF VII、BIOHAZARD1、SOUL EDGE

PS2:鋼鐵之咆哮

街:IMAGE FIGHT、Thunder Cross、戰斧
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 07:53 PM   #17
惡魔X魔鬼
Game Master
[=" o "=]

FF7
FF10
龍戰士4
火炎之紋章~聖戰之譜系
MGS3

此篇文章於 08-12-06 09:47 PM 被 惡魔X魔鬼 編輯。
惡魔X魔鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 08:01 PM   #18
Y.Bird
Ultimate Gamer
度日如日

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code1676 3642 5459
只選一隻一定係DQ5。

隱藏、二周目、儲齊裝備、獎杯等都放棄了啦,
因為跟本唔夠時間打機,
買一隻爆一隻都好難...。
Y.Bird 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 08:20 PM   #19
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: RPG之鬼
四推緊係TACTICS ORGE啦
唔記得左這個TIM!!!!

這隻遊戲係史上第一隻有劇情睇既遊戲!!!!唔會得D字,同跳兩野就當係劇情………

舊 08-12-06, 08:40 PM   #20
Tatya
Crazy Gamer
戦神

Xenogears...for its deep timeline, plot & many other elements.
Tatya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 08:47 PM   #21
Adieu0510
Senior Gamer

PSN  IDAdieu0510
XBox Live GamertagAdieu0510
この世の果てで恋を唄う少女YU-NO
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%81%...B7.8F.E8.A9.95
Adieu0510 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 08:48 PM   #22
jason 仔
Crazy Gamer

引用:
作者: 養雞場之旦那
識貨.....

另Gungave TV 版真係好有Feel.......
tv版我超鍾意,但係好多人都話覺得好悶
jason 仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 08:50 PM   #23
elmond
女權主義信奉者

XBox Live Gamertagelmond1986
FF8
加埋首eyes on me好正

舊 08-12-06, 09:00 PM   #24
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

註冊日期: Apr 2002
經典GAME唔提住~
近期真係大神,真架,我好耐未試過玩ARPG可以咁歡樂同感動~
故事好老士,但你會邊笑鬼佢老土邊投入佢既故事~
邊話佢老士但同時比佢感動到~
引用:
作者: jason 仔
tv版我超鍾意,但係好多人都話覺得好悶
布籣登未比人改造之前我覺得幾好睇~
因為係青春黑幫片~
之後係結局果小段哈利同布籣登再遇先至好睇番~

此篇文章於 08-12-06 09:05 PM 被 修羅Lemon 編輯。
修羅Lemon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-06, 09:03 PM   #25
闇影風

註冊日期: Dec 2005
Nintendo Switch ID207717831903
PSN  IDShadow0524
MGS三集都可以話走不了的

其次是TOD和TOP

另外個人覺PERSONA3個故事都算近期不錯的
闇影風 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:19 PM

手機版 | APP版