Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 09-16-08, 12:37 PM   #626
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Marco 查看文章
其實第一次打既時候,每個 Boss 都有 Secret Mission 的
詳情可以留意本Topic的第3頁,全部共有23個 Secret Mission

有個稱號 Event 係要一週目內完成所有 Secret Mission 先會發動的
其實"稱號" 又有乜用? 我幫D角色轉左稱號又唔覺有乜唔同.

(sorry, 唔想睇spoiler, 所以唔想追舊post)

引用:
作者: Razgriz 查看文章
主線前半段都幾好睇
但去到救公主之後嘅劇情就異常地頹
公式化到一個地步係唔洗睇劇情都估到哂佢之後會點
有種好似想草草埋尾就算嘅感覺
玩左10個鐘左右, 我覺得劇情都已經幾公式化 (e.g. 女主角真正身份係公主; 一路追住個敵人去完一個鎮又一個鎮). 如果話往後更公式化的話, 有點不敢想像........

有D細節位又幾求奇. 例如, Karol(同伴入面個o靚仔)又唔係專家, 唔知點解剩係得佢識得醫Halure棵樹 (雖然最後係靠女主角); 嚮旅館俾龍騎士襲擊果個鎮, 個將軍明明話一定要帶女主角番皇城, 講講下又俾主角佢地D似是而非既理由講甩左.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-08, 12:37 PM   #627
ゆり
God of Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Peter Yu 查看文章
今集副題「正義」を貫き通すRPG
主要都係講主角配角各式各樣既正義
反而愛情缐幾乎等於無
玩到最後都唔覺男女主角係一對

另外想問一下
ユーリ係唔係第一個唔識出魔神劍既系列主角?
senel luke淚目

舊 09-16-08, 01:34 PM   #628
Peter Yu
慾の求道者

註冊日期: May 2002
PSN  ID好叻喎嗝時能非牆巧
XBox Live GamertagPeter789
引用:
作者: Knuckle
佢招蒼破刃已經超級哂過往所以主角的魔神劍
tod2主角都係用蒼破刃唔用魔神劍
引用:
作者: ~freedom~
senel luke淚目
啊啊
我剩係玩過tod同變裝迷宮

引用:
作者: ahleung
其實"稱號" 又有乜用? 我幫D角色轉左稱號又唔覺有乜唔同.

(sorry, 唔想睇spoiler, 所以唔想追舊post)

玩左10個鐘左右, 我覺得劇情都已經幾公式化 (e.g. 女主角真正身份係公主; 一路追住個敵人去完一個鎮又一個鎮). 如果話往後更公式化的話, 有點不敢想像........

有D細節位又幾求奇. 例如, Karol(同伴入面個o靚仔)又唔係專家, 唔知點解剩係得佢識得醫Halure棵樹 (雖然最後係靠女主角); 嚮旅館俾龍騎士襲擊果個鎮, 個將軍明明話一定要帶女主角番皇城, 講講下又俾主角佢地D似是而非既理由講甩左.
有d稱號可以換衫
齊晒稱號會有實績

Karol有講過佢係魔物專家(有好多魔物劇情都係佢負責講解)
至於將軍比女主角走果part, 你唔想睇spoiler繼續玩落去就知點解

╰ ╯

オレ様は20世紀の最後ゆうしゃだ!←しかもエロ
あずさをプロデュースできないアイマスは絶対に買いません
http://www28.cds.ne.jp/~cattail/maid.htm
武礼堂こやま基夫佐藤ショウジ堤抄子大暮維人山田秀樹ISUTOSHI萩原一至紺條夏生
琴義弓介飛龍乱前田千石尾崎未来艶々ゼロの者梅谷ケンヂ尾崎晶フエタキシ伊沢慎壱フクダーダ英丸はんざきじろうかるま龍郎
裏次郎西安
Peter Yu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-08, 02:24 PM   #629
WonderJimmy2
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2007
PSN  IDWonderjimmy
XBox Live GamertagWonderJimmyUS
老實我覺得個故仔so far真係愈做愈頹,希望後面可以力挽狂瀾啦。

唯一覺得好o既係Yuri為正義執行私刑,做得乾淨俐落兼義無反顧,唔似得一般d正氣主角咁鬼咁多道德包袱。不過亦都係因為Yuri o既說一不二性格,更突顯女主角Estelle果種奄悶死人o既迂腐~~~
WonderJimmy2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-08, 02:30 PM   #630
ahleung
The One
Bannnned

引用:
至於將軍比女主角走果part, 你唔想睇spoiler繼續玩落去就知點解
好, 一於玩落去再睇睇
舊 09-16-08, 03:45 PM   #631
Jamie
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF
引用:
作者: WonderJimmy2 查看文章
老實我覺得個故仔so far真係愈做愈頹,希望後面可以力挽狂瀾啦。

唯一覺得好o既係Yuri為正義執行私刑,做得乾淨俐落兼義無反顧,唔似得一般d正氣主角咁鬼咁多道德包袱。不過亦都係因為Yuri o既說一不二性格,更突顯女主角Estelle果種奄悶死人o既迂腐~~~
女主角已經OK
最少知道了惡即斬後沒有發難...
廢能騎士才配得上迀腐兩隻字呢 XD

評議會, 好像對帝都政權很有影響力, 但被投河後這三個字就沒再出現過
打不死之小強, 看SKIT補完都只是一個為打而打的笨旦, 沒任何正義可言
某貓眼的那一刀近乎將所有合理性完全破壞...
阿雷西背景基本上無交待過

到底什麼是正義?? 打倒自己路上所有的敵人就是貫徹正義????
劇本只帶出了法治國家也可以很不正義
每個人都有自己的正義, 到最後就是少年漫畫式打嬴了就是正義
我只能說這種正義很低層次

不過我都同意今集女角每個都描寫得不錯(再上SKIT的話)

艾絲提 --- 天然娘, 美少女戰士式替月行道
天才 --- 很明顯是將南家夏奈和千秋合体了
茱迪 --- 典型御姊屬性再上龍騎, 都算有新鮮感
魔狩妹妹 --- 正牌蘿利, 可惜劇情太少.... 但總算有秘奥義大特寫

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]

此篇文章於 09-16-08 03:54 PM 被 Jamie 編輯。
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-08, 04:07 PM   #632
Knuckle
Junior Member

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Jamie 查看文章
女主角已經OK
最少知道了惡即斬後沒有發難...
廢能騎士才配得上迀腐兩隻字呢 XD

評議會, 好像對帝都政權很有影響力, 但被投河後這三個字就沒再出現過
打不死之小強, 看SKIT補完都只是一個為打而打的笨旦, 沒任何正義可言
某貓眼的那一刀近乎將所有合理性完全破壞...
阿雷西背景基本上無交待過

到底什麼是正義?? 打倒自己路上所有的敵人就是貫徹正義????
劇本只帶出了法治國家也可以很不正義
每個人都有自己的正義, 到最後就是少年漫畫式打嬴了就是正義
我只能說這種正義很低層次

魔狩妹妹 --- 正牌蘿利, 可惜劇情太少.... 但總算有秘奥義大特寫
唔知係故仔原本就咁寫定編劇問題...故事交代真係好多有頭冇尾的地方...亦唔夠深入
不過我覺得主角係知道自己惡即斬的做法係有問題...

所以到故事尾部佢將所以功勞比哂廢能騎士去上位
又同副官講自己係唔適合企係廢能騎士身邊
主角永遠唔會走上表舞台

感覺有d似黑夜之神...(下集廢能騎士變雙面人 )
腦補腦補
Knuckle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-08, 04:35 PM   #633
Jamie
バンブラ小職人

引用:
作者: Knuckle 查看文章
唔知係故仔原本就咁寫定編劇問題...故事交代真係好多有頭冇尾的地方...亦唔夠深入
不過我覺得主角係知道自己惡即斬的做法係有問題...

所以到故事尾部佢將所以功勞比哂廢能騎士去上位
又同副官講自己係唔適合企係廢能騎士身邊
主角永遠唔會走上表舞台

感覺有d似黑夜之神...(下集廢能騎士變雙面人 )
腦補腦補
我覺得廢能和尤利有點像池上遼一筆下的英雄本色
一個表面風光, 一個暗中幹dirty work...
還好最終沒有BL結局...... (雖然廢能於結局中的對白是典型女主角會對男主角說的對白 XD)

惡即斬, 最大笑點是大叔的眼帶.... 不正是被攔腰斬殺的心眼嗎!!?? XDDD
一開始劇本不錯, 有點像皇騎二般到底應否為求目的而弄髒自己雙手??
亦帶出了不少深奧問題, 為何有人類為何有魔物... 但最後都是沒解答過
不過我喜歡今集主角, 只是下町一名市井, 不會最後才說其身世是什麼勇者之後

男は__で勝負!!
舊 09-16-08, 05:29 PM   #634
Peter Yu
慾の求道者

註冊日期: May 2002
PSN  ID好叻喎嗝時能非牆巧
XBox Live GamertagPeter789
我玩左2次
都係去到圍攻鬥技埸先見到union首領個孫ハリー第一次出場
但係リタ又話係union見過佢
我做漏左event定係編劇cut左劇情?

引用:
作者: Jamie

仲有海凶左右双子, 都係劇情太少
基本上無見佢地做過壞事
double dropkick踢飛小強之後用治癒術
出秘奥義之後飛吻
依兩幕真係(*´Д`)ハァハァ

╰ ╯

オレ様は20世紀の最後ゆうしゃだ!←しかもエロ
あずさをプロデュースできないアイマスは絶対に買いません
http://www28.cds.ne.jp/~cattail/maid.htm
武礼堂こやま基夫佐藤ショウジ堤抄子大暮維人山田秀樹ISUTOSHI萩原一至紺條夏生
琴義弓介飛龍乱前田千石尾崎未来艶々ゼロの者梅谷ケンヂ尾崎晶フエタキシ伊沢慎壱フクダーダ英丸はんざきじろうかるま龍郎
裏次郎西安
Peter Yu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-08, 06:02 PM   #635
WonderJimmy2

註冊日期: Jun 2007
PSN  IDWonderjimmy
XBox Live GamertagWonderJimmyUS
廢能 = Flynn

衰鬼又真係好貼切喎~~~
WonderJimmy2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-08, 12:54 AM   #636
Jamie
バンブラ小職人

引用:
仲有海凶左右双子, 都係劇情太少
基本上無見佢地做過壞事
double dropkick踢飛小強之後用治癒術
出秘奥義之後飛吻
依兩幕真係(*´Д`)ハァハァ
我覺得她們的配音有點太嬌太煩厭...
加上hard鬥技場秘奥義都只是扣1hp的笑話.......
這兩個外型討好但設定有點行貨 ^^''
引用:
廢能 = Flynn

還好沒人上天台投訴我爆粗...... XDDDDDD
實情我都是按日文音譯 ^^''

男は__で勝負!!
舊 09-17-08, 02:59 AM   #637
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
我覺得她們的配音有點太嬌太煩厭...
加上hard鬥技場秘奥義都只是扣1hp的笑話.......
這兩個外型討好但設定有點行貨 ^^''

還好沒人上天台投訴我爆粗...... XDDDDDD
實情我都是按日文音譯 ^^''
為下一集打定基礎吧 我硬係覺得佢兩個有潛力(邊方面請自行想像 但絕對不是歪野 )

老老實實 佢兩個的秘奧CUT IN 係我在女角中 最LIKE的一個 順帶 男性CUT IN當然係"殺死英雄的男人"

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-08, 03:07 AM   #638
Jamie
バンブラ小職人

引用:
廢能 = Flynn

引用:
作者: GN00508771 查看文章
為下一集打定基礎吧 我硬係覺得佢兩個有潛力(邊方面請自行想像 但絕對不是歪野 )

老老實實 佢兩個的秘奧CUT IN 係我在女角中 最LIKE的一個 順帶 男性CUT IN當然係"殺死英雄的男人"
別忘了這個世界已經沒有了BASTIA
随時所有人都無任何戰鬥SKILL... XD
加上奸角全滅了...
所以我個人認為前傳比續集更有可能

而殺雄那招其實是反撃技... 就算非OVL狀態, 一用ITEM就會被反撃...

其實... 不如用一個ENGINE, REMAKE TOTA... 甚至TOS + TOSR合集 XD

男は__で勝負!!

此篇文章於 09-17-08 03:15 AM 被 Jamie 編輯。
舊 09-17-08, 03:36 AM   #639
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
別忘了這個世界已經沒有了BASTIA
随時所有人都無任何戰鬥SKILL... XD
加上奸角全滅了...
所以我個人認為前傳比續集更有可能

而殺雄那招其實是反撃技... 就算非OVL狀態, 一用ITEM就會被反撃...

其實... 不如用一個ENGINE, REMAKE TOTA... 甚至TOS + TOSR合集 XD
TOA就唔使RE了 畫面已經唔算差 倒是LOAD TIME-.-
至於TOS 就最值得RE 戈陣時的3D真係淚哂目( 再加下佢係外國銷量最好的TALES)
TOSR 要RE都幾麻煩-.- 用WII手製解迷的部份

奸角呢D野...想整就有架啦 大可以話係冇左魔導器的情況 一部份人不滿 之後又創建左D XXXX的組織 之後又又又毀滅世界

前傳的話 主角點睇都係搵今集的LAST BOSS吧

若本戈招 RETOD已經係咁 唔出奇

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-08, 03:43 PM   #640
ryan2001

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDRyanCheungHK
XBox Live GamertagRyan Cheung
Miss 左開隱藏迷宮任務.........打完不落城先知...................................................
扔野 ><
ryan2001 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-08, 10:55 AM   #641
ryan2001

我想問 RITA SKILL 攻擊力變為 1, 點學 ?
好似要用開頭武器黎合成 , 我賣走左 , 係 Aspio 買唔到.............點算 @@

thx
舊 09-18-08, 10:59 AM   #642
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: ryan2001 查看文章
好似要用開頭武器黎合成 , 我賣走左 , 係 Aspio 買唔到.............點算 @@

thx
我練左呢招. 但其實有乜用?
舊 09-18-08, 11:01 AM   #643
Jamie
バンブラ小職人

引用:
作者: ahleung 查看文章
爆FS打寶用
反正FS打卒一撃必殺

男は__で勝負!!
舊 09-18-08, 11:01 AM   #644
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: ahleung 查看文章
屈grade
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-08, 11:02 AM   #645
Jamie
バンブラ小職人

引用:
作者: ryan2001 查看文章

thx
崩壊後はダングレスト
即是KAROL出身地

男は__で勝負!!
舊 09-18-08, 11:13 AM   #646
ryan2001

引用:
崩壊後はダングレスト
即是KAROL出身地
THX 大人
今晚返去屈
舊 09-18-08, 11:12 PM   #647
inoran164
Game Master

註冊日期: Feb 2004
XBox Live Gamertaginoran168
點偷野???

舊 09-18-08, 11:13 PM   #648
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: inoran164 查看文章
點偷野???
用狗狗去偷

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-08, 05:32 PM   #649
呆王
Game Master

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDleocy_2011
XBox Live Gamertagleo cy
我想問下溫泉event果度
我比左90萬唔知點解仲拎唔到全員稱號
有冇人知點解

呆王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-08, 05:41 PM   #650
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: 呆王 查看文章
我想問下溫泉event果度
我比左90萬唔知點解仲拎唔到全員稱號
有冇人知點解
出大地圖入返去同個店員講野
做完兼職就有全員稱號

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Tales of Vesperia (テイルズ オブ ヴェスペリア) - 攻略討論區II ゆり 攻略及心得交流區 639 06-08-12 05:19 PM
[ETC] 傳說系列又註冊新商標 romrom2004 電視遊戲討論版 23 04-01-09 01:32 PM

現在的時間是 02:24 AM

手機版 | APP版