Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-08-04, 02:30 AM   #1
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002

買返來第一件事:
最好即日Check件;我發現冇佐紅圈果兩件parts,但影響不大......

今次所用既工具,和膠水~~

剪parts前可用清潔液洗去離模劑,或用沙紙磨走,今次選擇後者~~
用cutter時要小心,唔好括花模型表面~~

此篇文章於 10-14-06 04:05 AM 被 kog 編輯。
kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-04, 02:31 AM   #2
kog
Moderator
リン・ミンメイ

消除夾口:
關節可試組一次,再掃3次膠水(左右左),
夾好"咇"出多餘既膠水,再用"象根"紮好等乾.......通常膠水乾透須要2~4日時間~~

保留夾口線:
先用cutter括走少少邊位(約45度),掃完膠水組合和紮好,乾後批走多出既膠水,
用沙紙磨平,再用模型刀劃線,和用鈎刀加深(微力),最後過返沙紙就ok~~

夾口問題:
先"了"走打磨留下既粉 => "aa膠+爽身粉"補好 => 批走多出既"aa+爽身粉" => 沙紙磨滑~~

此篇文章於 10-14-06 04:25 AM 被 kog 編輯。
舊 07-08-04, 02:32 AM   #3
kog
Moderator
リン・ミンメイ

修正:
頭部改造是方便補夾口後上色和組合......黑色地方批去,假組一次,ok先落膠水~~

之前留下既水口位,和全隻沙紙打磨(是令之後噴灰時食得實d)~~

筍位太"實"時,可獨立一個個轉鬆D先~~

此篇文章於 10-14-06 04:26 AM 被 kog 編輯。
舊 07-08-04, 03:31 AM   #4
kog
Moderator
リン・ミンメイ

注膠問題1:
橫面線位有時特別淺,做法同手臂一樣,模型刀=>鈎刀=>過沙紙~~

注膠問題2:
注膠時留下既水口;"aa膠+爽身粉"補 => 批走多出既"aa" => 沙紙磨滑~~

注膠問題3:
分模線,直接用沙紙打磨,或用模型刀批完再打磨~~

初步完成,過清水洗和風乾,之後噴灰(水畢地)~~

不定期連載~~

此篇文章於 10-14-06 04:33 AM 被 kog 編輯。
舊 07-08-04, 12:30 PM   #5
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
check件唔係即場check咩~拎左番屋企佢會唔認數的

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-04, 12:41 PM   #6
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
期待接下來的製作連載

舊 07-08-04, 01:21 PM   #7
大粒麥
God of Gamer
最後衝刺......

勁呀 ~

竹谷隆之,鬼木祐二,韮沢靖,安藤賢司,高柳佑介,鬼頭栄作
OMG...
大粒麥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-04, 02:02 PM   #8
q^__^p
Hobby收集者

註冊日期: Dec 2002
睇完真係對高達模型的製作過程了解深好多,thank you~
(好俾心機作此topic的說)
q^__^p 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-04, 08:05 PM   #9
普通人一個
NEO ZEON萬歲

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDjackasukaHK
XBox Live Gamertagjackasuka
真係勁,如果比我整.....一隻手都要整成日.......

不過話時話,用刀時小心D,我見你用刀時刀鋒好近手....

『等價交換』
普通人一個 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-04, 09:41 PM   #10
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: jaVaj ◣
check件唔係即場check咩~拎左番屋企佢會唔認數的
即場通常只會望望就算,屋企可以慢慢check......
再者,隻ver.1.5都唔係我買~~

*...記得以前有次買重戰機模型,即場check時見筍位關節斷佐,
換過盒又係,再換過盒又係......最後check曬十幾盒,只得3~4盒冇事.......

此篇文章於 07-09-04 06:11 AM 被 kog 編輯。
舊 07-08-04, 11:13 PM   #11
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
kog你砌左幾多隻RX-78-2呀

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-04, 11:29 PM   #12
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: Hitomi
kog你砌左幾多隻RX-78-2呀
今次已經第3次.......
其實我唔想噴紅白藍版本,不過...........冇得選擇......

舊 07-09-04, 02:00 PM   #13
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
果把刻線刀係唔係去五金鋪買?
幾錢一把?D刀片有無得配?
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-04, 02:18 PM   #14
ultrachiu
Ultimate Gamer
不如中午出去食飯囉?

可唔可以cap d爽身粉+aa膠圖,睇下份量要幾多

我其實始終都係一個好人...
囡囡賣哂啦,唔好問啦
ultrachiu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-04, 03:26 PM   #15
SK2
STG人~Pinky命

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: ultrachiu
呢樣我都想知~

應該係將AA膠加入爽身粉中...還是將爽身粉加入AA膠中?

SK2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-04, 04:21 PM   #16
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: Terry仔
果把刻線刀係唔係去五金鋪買?
幾錢一把?D刀片有無得配?
"p刀"五金鋪有得買,幾錢唔記得啦,刀片有散賣......

舊 07-09-04, 04:26 PM   #17
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
引用:
作者: SK2
呢樣我都想知~

應該係將AA膠加入爽身粉中...還是將爽身粉加入AA膠中?
link <==
約一比一,aa膠多d硬d,爽身粉多d就好cut d......
最好用圖中果種aa,$3~4(一支),乾得冇咁快,五金舖和部分模型/首辦店有售...... /

此篇文章於 07-09-04 04:49 PM 被 kog 編輯。
舊 07-09-04, 04:35 PM   #18
Rugawa
Insane Gamer
百式制霸~!

註冊日期: Aug 2003
好精彩仔細的製作過程,岩晒我呢d初心者睇,請繼續

off一off:我想買一隻MG RX-78,但市面有咁多隻邊隻先good

WoW世界專殺攔路鼠雜兵一名
ID:Rugawa
class:Orc shaman
Rugawa 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-04, 04:40 PM   #19
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: Rugawa
好精彩仔細的製作過程,岩晒我呢d初心者睇,請繼續

off一off:我想買一隻MG RX-78,但市面有咁多隻邊隻先good
我比較喜歡ver.1.5,
但ver.ka外型又好似好d~~

舊 07-09-04, 04:53 PM   #20
SK2
STG人~Pinky命

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: kog
link <==
約一比一,aa膠多d硬d,爽身粉多d就好cut d......
最好用圖中果種aa,$3~4(一支),乾得冇咁快,五金舖和部分模型/首辦店有售...... /
圖中隻AA睇唔清楚...

SK2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-04, 04:57 PM   #21
ultrachiu
不如中午出去食飯囉?

引用:
作者: kog
link <==
會唔會勁快乾???

我其實始終都係一個好人...
囡囡賣哂啦,唔好問啦
ultrachiu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-04, 05:04 PM   #22
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: SK2
圖中隻AA睇唔清楚...
O-SECOND ~~
引用:
會唔會勁快乾???
圖中果隻約有30秒左右,快乾果d可能開完就會乾~~
天氣都有影響,熱天都會快乾d.......

舊 07-09-04, 05:44 PM   #23
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

其實隻O-SECOND 同AA比黏著度差幾多.....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-04, 05:54 PM   #24
mew
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2003
kog你d手指甲好長同埋小心手指唔好比刀界親
mew 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-04, 12:32 AM   #25
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: jaVaj ◣
其實隻O-SECOND 同AA比黏著度差幾多.....
link
AA(是 瞬間接着剤 既一種品牌名),可以分好多種類,所以......

O-SECOND = 瞬間接着剤 既其中一種品牌......

此篇文章於 07-10-04 12:34 AM 被 kog 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:37 AM

手機版 | APP版