Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-30-07, 09:57 PM   #126
KUTAR#
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
作者: gtrr344 查看文章

大家既評價都ma ma 喎 ......
嗚.....乜唔係無雙斑底omega force整架咩 ,
我好吊無雙引 , 咁我等邊隻好.....
恭喜你,如果你想玩無雙式的遊戲
你可以慳番幾舊買N3 Rondo/巾雙 /

================
玩了好幾次,其實還不錯…
但很明顯,AI方面有很大的進步空間
(可能因為試玩,所以難度是最低的)

1. 當自己部隊嘗試穿過其他部隊時,士兵總是會被卡住,要集結列隊就花了不少時間
(因為其它部隊就如一道牆一樣,其他士兵穿過時也不會嘗試"走位"讓路,嘗試穿過的士兵又不會繞路走
2. 當和其他部隊交戰時,敵部隊就如木頭,不會反擊(應該調較難度就可以了)
3. 畫面指示不足,你不太清楚知道接下來要到那裡去,更不會知道左下角的那些bar是什麼
4. 玩弓兵時,不可調節視點,有一次剛剛被一棵樹遮了3/4畫面,無言
按「」攻擊時,不可以選攻擊對像,突然被後襲就麻煩了
按「口」瞄準時,視點又是怪怪的,總是先瞄空氣
5. 有時命令散開之後(接「X」),就再不能控制回那一隊部隊,什麼一回事?

但我無雙有點玩厭了,所以會買來玩玩……………………吧?a
雖然玩弓兵時視點怪怪的,但真係幾爽
如果可以移動巨型投石機就更好了

此篇文章於 07-30-07 10:07 PM 被 KUTAR# 編輯。
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-07, 10:24 PM   #127
小毛明
Game Master
毛厘頭

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code0946 2182 4512
PSN  IDmomimg
XBox Live Gamertagmoming23
引用:
作者: 王小虎 查看文章
似KOEI隻決戰2?
right, sort of like that, but i think its more like KUF than 決戰2

u dont have limitless enemies, but u can actually control each troop...

anyway, its not a 無雙 game

超懶 SB ID: 108,003,610...

Trophy card
小毛明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-07, 10:30 PM   #128
josecheng
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2005
玩完demo之後覺得真係唔錯 , 我會買 , 不過未決定買ps3/360版

同之前有人講o既一樣 , 如果想玩無雙o既 , 呢隻可以慳番 ,
之前仲驚隻game似無雙無新意 , 而家玩過demo之後期待度上升
而且都有一定爽快感 , 由其係儲滿storm同人撞埋一齊再用晒3個制o既特殊攻擊
都真係幾有爽快感o既

感覺上呢隻係一隻"自動波"版KUF
因為自己人o既索敵能力好高 , 相反敵軍就真係麻麻

決定呢隻到底係唔係好game
josecheng 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-07, 11:19 PM   #129
ist
Game Master
.

註冊日期: Mar 2003
玩左
多數吾買,一來打人係自動打,出親招都係得1hit,我試個打5Xhit,其實只係20人各人打3下= ="
d AI 仲低個Overlord D小鬼......

舊 07-30-07, 11:20 PM   #130
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

PSN  IDPear_Prince
download緊...對呢隻game都幾有期望
不過見到大家d意見參差....有d擔心

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-07, 11:27 PM   #131
square-enix
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2004
PSN  IDSQ-EN_HK
XBox Live Gamertagsquare-enix2061
百年戰爭完全係即時戰略GAME來, 絕對唔好囉無雙比啦.
demo版唔錯, 都幾有心思, 兵種真係幾多(有幾十種吧??, 相生相克).
戰鬥後有POINT : 每兵種都有3招各3LEVEL強化(三角/X/口), 兵士基礎能力亦細分攻擊力/防禦力等可以強化.
另主角有得用錢買裝甲/武器/特技書, 又可請傭兵幫手.
暫時睇入戰場讀碟/部隊移動速度都好滿意, 正式版希望有中途SAVE
我覺得缺點畫面平庸D, 同視點比較細唔夠震撼.
有一版打幾日既版打唔嬴, 右上方係咪無得佔領? 打死D敵兵, 無耐死完又出死完又出, 騎兵又鬼火咁勁~.~

此篇文章於 07-30-07 11:32 PM 被 square-enix 編輯。
square-enix 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-07, 12:31 AM   #132
kay
Banned
Underclass

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDrubbish_kay
我係新手,可唔可以大慨咁教我點玩...
我淨係識按╳ 控制一隊人,之後就周圍去搵人亂咁○□△.....
可能真係我唔識玩既關係,我唔知自己玩緊咩

有冇人可以救一救在下
kay 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-07, 12:59 AM   #133
KUTAR#

隻game愈玩愈有味b
我突然愛上它了
弓兵好屈機(因為AI實在太弱啦)
遠射敵軍佢地唔會嘗試反擊,就咁俾我射死
就算敵軍打到,只要不停退後並保持一段距離
看準時機按「」,全身而退並不因難

話時話,KOEI在攪什麼
這麼爛的AI是次世代的嗎?
看見一大堆雜兵撞牆不繞路
只希望正式版會好一點吧……

引用:
作者: kay 查看文章
我係新手,可唔可以大慨咁教我點玩...
我淨係識按╳ 控制一隊人,之後就周圍去搵人亂咁○□△.....
可能真係我唔識玩既關係,我唔知自己玩緊咩

有冇人可以救一救在下
每次出擊前,都會有目標俾你
想辦法完成目標就可以了
(例如佔領某一個地方)
見敵軍就按R1吧,你的軍隊會自動攻擊了
○□△你當係特殊攻擊用
玩多幾次你就明嫁啦

此篇文章於 07-31-07 01:04 AM 被 KUTAR# 編輯。
舊 07-31-07, 01:19 AM   #134
kay
Banned
Underclass

引用:
作者: KUTAR# 查看文章
每次出擊前,都會有目標俾你
想辦法完成目標就可以了
(例如佔領某一個地方)
見敵軍就按R1吧,你的軍隊會自動攻擊了
○□△你當係特殊攻擊用
玩多幾次你就明嫁啦
原來按R1就已經係攻擊...
我仲以為要○□△先係打人
咁我明喇唔該你

想問,自己係咪靜係「領軍」嫁咋?好似冇咩作為咁
成日係人堆之中唔知發生咩事,去打人又打唔到d乜咁
驚比人誤打誤撞扣到我血走出人堆又好似自己唔係打緊機咁

另外想問,劍兵d盾攻擊有咩作用嫁?好似冇咩攻擊力咁

此篇文章於 07-31-07 01:25 AM 被 kay 編輯。
舊 07-31-07, 01:26 AM   #135
KUTAR#

引用:
咁我明喇唔該你

ps: 劍兵d盾攻擊有咩作用嫁?好似冇咩攻擊力咁
可以咁講,你按R1時
你控制的CPU會自己索敵
而你故意走近敵兵的話,你自己也會自動追擊敵人

中左盾擊會氣絕
好有用嫁,因為敵兵中左會失神
可以屈佢一段時間

不過弓兵/投石機冇得按R1攻擊
只可以按○□△攻擊
但我覺暗箭傷人好好玩

此篇文章於 07-31-07 01:33 AM 被 KUTAR# 編輯。
舊 08-01-07, 04:50 AM   #136
kay
Banned
Underclass

引用:
作者: KUTAR# 查看文章
可以咁講,你按R1時
你控制的CPU會自己索敵
而你故意走近敵兵的話,你自己也會自動追擊敵人

中左盾擊會氣絕
好有用嫁,因為敵兵中左會失神
可以屈佢一段時間

不過弓兵/投石機冇得按R1攻擊
只可以按○□△攻擊
但我覺暗箭傷人好好玩
唔該晒你既指教
識點玩之後真係覺得幾好玩
應該會買隻正式版慢慢煲

另外有個問題
有時佢會限你個契約期
比如兩日咁,咁係咪即係要兩日內達到個作戰目的?
咁我一開波就走去佔據佢要果座城既話
咁咪一日都唔洗就玩完?
舊 08-01-07, 11:56 AM   #137
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
睇完試版 game評, 睇嚟我必買
應該係決戰嘅進化版, 好鐘意玩決戰3, 正!!
360幾時有試版/ _ \

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-07, 02:17 PM   #138
小毛明
Game Master
毛厘頭

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
睇完試版 game評, 睇嚟我必買
應該係決戰嘅進化版, 好鐘意玩決戰3, 正!!
360幾時有試版/ _ \
have u tried kingdom under fire for xbox? bladestorm is similar to it la

except... u dont really control the character to hack and slash

Trophy card
舊 08-01-07, 02:40 PM   #139
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: 小毛明 查看文章
have u tried kingdom under fire for xbox? bladestorm is similar to it la

except... u dont really control the character to hack and slash
未玩過@_@睇下有冇demo先..

自從玩過決戰3都幾鐘意光榮依種戰略action. 不過果時ps2機能所限畫面就唔好提, 依隻希望有驚喜

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-07, 03:05 PM   #140
tallken
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
XBox Live Gamertagtallkenwong
BladeStorm demo video

http://media.ps3.ign.com/media/772/772611/vids_1.html

Kingdom Under Fire: The Crusaders gameplay video

http://media.xbox.ign.com/media/016/016955/vids_1.html
tallken 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-07, 04:33 PM   #141
普通人一個
NEO ZEON萬歲

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDjackasukaHK
XBox Live Gamertagjackasuka
唔係自己打架???

『等價交換』
普通人一個 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-07, 04:53 PM   #142
破戒僧

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
引用:
作者: 普通人一個 查看文章
唔係自己打架???
對, 完全唔係無雙類

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-07, 05:05 PM   #143
KUTAR#

引用:
另外有個問題
有時佢會限你個契約期
比如兩日咁,咁係咪即係要兩日內達到個作戰目的?
咁我一開波就走去佔據佢要果座城既話
咁咪一日都唔洗就玩完?
係,契約期=時限
總之最後一日係deadline,之前完成就ok了

你當然可以留至第三日至達成目標
但會不會對取得名聲值有所影響,就仲研究緊 a
因為每日能取得的名聲值,會按比例減少……

此篇文章於 08-01-07 05:31 PM 被 KUTAR# 編輯。
舊 08-01-07, 07:58 PM   #144
Ninstation
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDHupyi
引用:
咁我明喇唔該你

另外想問,劍兵d盾攻擊有咩作用嫁?好似冇咩攻擊力咁
主角唔係無野做,按R1係有打擊判定的,只要行正位置就可以對敵人進行攻擊,所以我經常用佢走去攻擊對方部隊領袖,好快可以佔領個城。

此篇文章於 08-01-07 08:00 PM 被 Ninstation 編輯。
Ninstation 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-07, 08:06 PM   #145
小毛明
Game Master
毛厘頭

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
未玩過@_@睇下有冇demo先..

自從玩過決戰3都幾鐘意光榮依種戰略action. 不過果時ps2機能所限畫面就唔好提, 依隻希望有驚喜
no demo, but soon will have a 360 version of KUF Heroes... seems like a prologue of the story of xbox one

the xbox KUF is good

Trophy card
舊 08-01-07, 09:17 PM   #146
小毛明
Game Master
毛厘頭

引用:
作者: 破戒僧 查看文章
日本PS store已有demo...1014MB
i want to ask... how to logon to jp ps store? i can logon to local ja...

Trophy card
舊 08-02-07, 12:14 AM   #147
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

PSN  IDPear_Prince
引用:
作者: 小毛明 查看文章
i want to ask... how to logon to jp ps store? i can logon to local ja...
開多個使用者
開多個PSN a/c 揀日本

詳情睇返PS3版頭post...LKC有講

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-07, 12:50 AM   #148
小毛明
Game Master
毛厘頭

hehehe... thx, did it, done that, played the game
yup, its very much like KUF but... i start out with no army? hm...
and it seems like not too close to KUF but... similar
too bad i cant control the character to actually hack and slash
now, battle spamw over 5 days or more, eh?
not too bad, personally think, altho i wish i can actually do the hacking
looking forward to it

Trophy card
舊 08-02-07, 01:36 PM   #149
小毛明
Game Master
毛厘頭

試玩後報告

真係同 xbox 版 KUF 好似又同毛傷系列有不同, 分別在於...
a) 世界觀: bladestorm 係打使實英法大戰, KUF 係類似 LotR
b) 主角係傭兵而唔係將軍 (所以唔係一開始就有自己兵?)
c) 冇得按制去劈友, 只有按實 R1 自己打
d) 戰場超大, 一戰場可以分成 8 個小地圖以上
e) 戰事最小打上幾日, 比毛傷 o個 o的只打幾十分鍾黎得真
f) 打完一場有名聲、道具、錢入手, 用黎升技、升能力值、組織自己既傭兵隊
g) 冇絕對要幫英國定法國, 因為係自由身, 主要接 contract (合同) 做事, 真正既有 $ 有朋友
h) 每個合同都有一個固定目標, 完成目標 = 過關, 但又可以打其他野升名聲先
i) 主角可以自己 set 樣、性別、聲 (雖然選擇好小)
j) 不同毛傷, 唔使一味死劈, 返而似 RTS 咁要有小小戰術, 否則好易比人圍死
k) 主角真係會有自己既小隊, 好似 KUF 咁, 比毛傷既以一敵千黎得真實

批評:
a) 冇得自己按制劈人, 小左 o的快感
b) camera angle 同控制奇差, 又冇自動 camera 追尾
c) auto 打人時硬係怪怪咁... (冇計, 唯有當尼隻係純 RTS)
d) 自己一開始乜都冇, 打得幾辛苦下

玩法...
一開始周身冇蚊, 又冇名聲...
所以去打仗時, 自己只係一隊軍隊既毛名小卒...
因為得自己一條友, 一開始要跟住隊主隊去劈人...
打左陣, 佔領左個 village 之後, 毛厘頭自己有人跟住去劈 (終於有自己既小隊啦!)
過左陣, 時間夠, 第一日完, 返軍營做 setup
再打第二日... 如此類推, 直至到戰事結束 (戰事日完或 target 完成)

兩個字: 好玩

ps. demo 我都打到 85 hit combo 以上...

報告完畢...

Trophy card
舊 08-02-07, 06:16 PM   #150
neo
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2002
http://www.gamecity.ne.jp/bladestorm/
公式サイトにてプロモ動画が公開されました
PSストアにて体験版も配信中です

『目に見えるものを感じずに・・・目に見えぬものを感じられるとでも言うのか?』
『おまえ達にも見えているのだろう?未来永劫、この輪廻を断ち切ることなど出来ないことを。』
『それ故に・・・悔いの残らぬよう、やり遂げなさい。』
「我、生きずして死すこと無し。理想の器、満つらざるとも屈せず。
これ、後悔とともに死すこと無し・・・」
「わかっていたはずだった・・・」「私達は、自由を見られるかしら?」
「これで・・・良かったのか?」
「大丈夫・・・何時かきっと、分かり合える日が来る。
そして、遠い未来へ・・・命は受け継がれるから。」
neo 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 11:19 PM

手機版 | APP版