Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

顯示所有圖片
第一 ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  ... 最後
照相館>我們的銀鹽新手美沙酮中心[菲林報到/發問區]
NetNetBoy 11:57 AM 09-17-08
這個比較適合在 風和日麗的天氣使用... 顏色會較毒...:-)

100VS就適合 日出/日落多點...

而影mm... 就要揾RAP了... :-)

*你問的什麼 S, C, Z 好像是負片..
沒什麼影過... 但記得分別在反差大小... 用途不同...

但以香港不用手放相計.. 作用不大...

作者: M-eye:
謝謝...我買了一卷RVP 50 試下先

M-eye 12:24 PM 09-17-08
作者: OldCake:
香港的 Lab 用 Kodak 藥.......沖富士的活.....iso 不太足

用 RVP50......可試下 set iso 40 來影...:-)
原來有這些學問....
我部Ikonta冇測光同ISO的...
要自己用DC測了再影....
去試下先
M-eye 12:26 PM 09-17-08
作者: NetNetBoy:
這個比較適合在 風和日麗的天氣使用... 顏色會較毒...:-)

100VS就適合 日出/日落多點...

而影mm... 就要揾RAP了... :-)

*你問的什麼 S, C, Z 好像是負片..
沒什麼影過... 但記得分別在反差大小... 用途不同...

但以香港不用手放相計.. 作用不大...
收到....
等我試下先....
:-)
希望這個星期可以曬到睇下
真.朱皮 04:49 PM 09-17-08
估唔到青衣咁細既地方都有120沖
$20 沖費
$4.5@1 (6*6)
貴唔貴???
M-eye 02:47 AM 09-18-08
作者: 真.朱皮:
$20 沖費
貴唔貴???
我在旺角都係咁上下價...
NetNetBoy 09:57 AM 09-18-08
$4.5@1 (6*6) 指什麼? 數碼出相?

如果是Slide.. 自己scan丫...
如是負片... 手放的價錢相約...

:-) 影多d...

$20 沖費
貴唔貴???

真.朱皮 11:32 AM 09-18-08
作者: NetNetBoy:
$4.5@1 (6*6) 指什麼? 數碼出相?

如果是Slide.. 自己scan丫...
如是負片... 手放的價錢相約...

:-) 影多d...
應該係每張哂相既價錢:-)
NetNetBoy 05:20 PM 09-19-08
但 數碼放相 和 非數碼放相 不同...

如是數碼.. 我建議用Scanner... 或.. 另有要求再計...

應該係每張哂相既價錢:-)

initial 09:08 PM 09-25-08
最近心血來潮找出老爸一部老爺機. 完全唔知點用......隨便係 google 上 search 下, 竟然比我搵到本 manual. 原來係全機械相機. 真係想買d電池, 菲林來拍下, 不過唔知仲唔可以起用呢. 在下一接觸攝影已經係數碼時代, 而且唔係咩專家, 快拍手一名.......

外想問下點解叫 "銀鹽"??

唔知你地識唔識呢部東東呢~photo by gx100

M-eye 01:21 AM 09-26-08
作者: initial:
最近心血來潮找出老爸一部老爺機. 完全唔知點用......隨便係 google 上 search 下, 竟然比我搵到本 manual. 原來係全機械相機. 真係想買d電池, 菲林來拍下, 不過唔知仲唔可以起用呢. 在下一接觸攝影已經係數碼時代, 而且唔係咩專家, 快拍手一名.......

外想問下點解叫 "銀鹽"??

唔知你地識唔識呢部東東呢~photo by gx100
單鏡反光機最易用了....
試下吧...
銀鹽 = 菲林
initial 01:42 AM 10-05-08
post 下相sin~

第一次影SLR 50mm/ F1.7

apache 11:46 PM 10-05-08
作者: initial:
post 下相sin~

第一次影SLR 50mm/ F1.7
數碼港:-) ?
ビスケット 08:52 PM 10-06-08
今日拎返今晚五月影完嗰條Fortia...見到曬出黎D相...好絕望...
D綠色好似蜜瓜豆奶啲包裝咁...不知所謂...
Digital曬出黎仲靚...
/:-)\
initial 06:02 PM 10-07-08
作者: apache:
數碼港:-) ?
係ar, 呢個係好地方, 不論影相or hea 都好舒服:-)

另外想問下, 是否最好 wide , zoom 分開兩支鏡好d?
如果我鐘意影景o既, 是否買支 only wide 好過買 28-70mm 個d?
Vice 01:28 AM 10-14-08
新手發問~
想問各位大大有咩機種可以影出好似lc-a+ 色彩對比強烈的機種?
見過相片覺得好靚啊...
謝謝~
Rabbidas 05:10 PM 10-20-08
小餅..尋日兩筒片

一筒自捲放雪櫃4年RDP III
一筒原裝無放雪櫃 2年E100VS

結果
E100VS陣亡
RDP III生存

應該無放雪櫃的另一圈E100VS同RDPIII都已經陣亡
可以留返來做裝飾了..

証明雪櫃係你好朋友
ビスケット 10:18 PM 10-20-08
作者: Rabbidas:
小餅..尋日兩筒片

一筒自捲放雪櫃4年RDP III
一筒原裝無放雪櫃 2年E100VS

結果
E100VS陣忙
RDP III生存

應該無放雪櫃的另一圈E100VS同RDPIII都已經陣忙
可以留返來做裝飾了..

証明雪櫃係你好朋友
咁快沖好?
:-)a

查實我最死係影極都影唔完......
影完又唔沖......
/:-)\
ビスケット 12:00 AM 10-21-08
話說響晚企圖去夜遊尖咀...
不過得返六格片...(40D仍然是一舊紙鎮)
尖咀有冇邊度可以買到片?
M-eye 02:03 AM 10-21-08
作者: Vice:
新手發問~
想問各位大大有咩機種可以影出好似lc-a+ 色彩對比強烈的機種?
見過相片覺得好靚啊...
謝謝~

可試正片負沖...

怕煩或不想找些沖曬店...
你試下用一般135機...但用Agfa 的 Vista 菲林
log on...city super都有
Rabbidas 03:47 AM 10-21-08
作者: ビスケット:
話說響晚企圖去夜遊尖咀...
不過得返六格片...(40D仍然是一舊紙鎮)
尖咀有冇邊度可以買到片?
加拿芬道 天祥影集
ビスケット 03:32 PM 10-21-08
作者: Rabbidas:
加拿芬道 天祥影集
呢間係咪做埋沖片的?
riceking 04:02 PM 10-21-08
呢間係咪做埋沖片的?
梗係啦 :-)/

Rice
ビスケット 04:03 PM 10-21-08
作者: riceking:
梗係啦 :-)/

Rice
都係$25筒+即日起貨?
加賀KAGA 05:31 PM 10-21-08
都係$25筒+即日起貨?
如果沖slide的話就唔係.....佢好似都係交比其他lab做的
ビスケット 05:48 PM 10-21-08
作者: 加賀KAGA:
如果沖slide的話就唔係.....佢好似都係交比其他lab做的
咁都係問下價錢先...
貴的話拎返馬鞍山搞仲方便...
第一 ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  ... 最後

返回主題版面