Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-13-18, 06:44 PM   #26
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
我係咪睇少咗集?
上集最尾大原媽唔係嚟咗咩?今集去咗邊…

黑化最高

對面個教練想點
望完人哋屁股番去同人講「佢玩完了」
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-18, 08:56 PM   #27
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
主角賤格魔王mode全開,可怕得嚟有啲可愛。

不過呢個粉紅頭髮又係自己攞嚟嘅,唔係你當年將病傳染比佢,搞到佢阿媽離家出走,間接成為綾乃黑化嘅罪魁禍首。

之後賽前仲要走去撩多幾下送個手巾比佢「輸波抹眼淚鼻涕」,咁身為賤格魔王當然係毫不客氣雙倍奉還然後將個手巾原封不動送返俾你抹鼻涕囉。

引用:
作者: 野良猫 查看文章
對面個教練想點
望完人哋屁股番去同人講「佢玩完了」
呢幕演出我唔知個監督想點,係咪我哋嘅思想太污穢所以諗多咗?

最後,啲配角搞緊咩動畫原創三角戀伏線算吧啦,我係完全投入唔到佢哋嘅感情囉。家下觀眾依家只係關心魔王同部長咋。

此篇文章於 08-13-18 08:58 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 12:41 PM   #28
phil077
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2002
漫畫版比較+劇透

只能講是大方向是一樣,但好多細節都好不同。
勝負和比數都可以有不同,好似這場對薰子漫畫係大比數地炒她粉的
現在動畫組係故意地弱化了魔王的實力,看來羽咲足夠証明她是魔王下一場會直接刪掉

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-18, 02:07 AM   #29
東條希
Game Master
青春色の波紋疾走

註冊日期: May 2005
綾乃感覺跟個流氓似的沒問題嗎,誰快來送她一記修正拳啊

還是渚哥比較帥
筷子頭想打快樂羽毛球,可惜正攻法實力就是不如渚哥,第三局大比數落敗似乎最大弱點還是體能

四十九年一睡夢,
一期栄華一盃酒。

TSUMUGI RHYME 薄桜鬼中毒中 今期1番好きな曲 希deきしめ
大好きって言うなら、大大好きって返すよ
忘れ物もうないよね? ずっと永遠に一緒だよ

此篇文章於 08-20-18 02:13 AM 被 東條希 編輯。
東條希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-18, 02:06 PM   #30
Game Master

聽漫畫讀者話綾乃就算黑化都冇動畫而家咁賤格。

上集黑化明明啱啱好,而家好似過晒火位。希望下集部長就算贏唔到都能夠令呢條靚妹魔王清醒番。

舊 08-21-18, 02:44 PM   #31
野良猫
肥倫

黑化過頭了
黑化目的明明只係為咗贏,依家係咁串人真係好討厭
行為仲衰過未漂白嘅渚
舊 08-27-18, 08:51 PM   #32
phil077

綾乃和抲尼的關係好徵妙
綾乃對柯尼,就係大婆同小三,阿媽比柯尼搶走左。
柯尼對綾乃,就因為被領養,就想得到母親親生女兒認同,成為真正的家人。

柯尼和綾乃初見面的印象真係最惡,就係擺明我就係搶咗你阿媽吹咩的態度
難怪今集尾綾乃黑化炒她

太太點都有問題,領養這樣大件事點解一直唔同綾乃講,仲要真是在外國有另外一頭家。
仲有唔理太太有什麽動機,無啦啦離家出走,對綾乃真係好大負面影響

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了

此篇文章於 08-27-18 09:26 PM 被 phil077 編輯。
舊 08-27-18, 08:59 PM   #33
Game Master

都唔知點解呢套可以改編到咁令人沮喪。

明明都係體育/睇肉動漫,但隔離果套沙灘排球真係睇得歡樂得多。表面上睇落似賣水着「波波」做賣點,但角色(百合)互動同排球戲份好睇過呢套囉。

舊 08-27-18, 09:05 PM   #34
野良猫
肥倫

哩個魔王真係隨時變,白下又得,立即變黑又得,得咗
舊 08-27-18, 09:08 PM   #35
野良猫
肥倫

引用:
作者: phil077 查看文章
綾乃和抲尼的關係好徵妙
綾乃對柯尼,就係大婆同小三,阿媽比柯尼搶走左。
柯尼對綾乃,就因為被領養,就想得到母親親生女兒認同,成為真正的家人。

柯尼和綾乃初見面的印象真係最惡,就係擺明我就係搶咗你阿媽吹咩的態度
難怪今集尾綾乃黑化炒她

太太點都有問題,領養這樣大件事點解一直唔同綾乃,仲要真是在外國有另外一頭家。
仲有唔理太太有什麽動機,無啦啦離家出走,對綾乃真係好大負面影響
今集尾仲要笑笑口番嚟,明明黑化原因就係佢

天然真係可怕
舊 08-27-18, 09:24 PM   #36
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
今集d人物性格係唔係出左問題....完全理解解唔到金毛突然想同魔王做番好姊妹,,,???

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-18, 09:55 PM   #37
phil077

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
今集d人物性格係唔係出左問題....完全理解解唔到金毛突然想同魔王做番好姊妹,,,???
我可以理解做
一路自已在努力要得到養母認同,甚至專程去日本見綾乃想得到認可成為真正的家人。
但柯尼和綾乃第一次見面時,綾乃似在一隊弱隊HEA 緊,柯尼所以才這樣不甘心發脾氣吧,為什麽這樣的女孩是養母的親生女之類吧....而今集柯尼因為什麽心情專程去見綾乃,第一次對賽後搞不清楚綾乃是強定弱,和究竟是什麽心態對綾乃,需要親自再來確認多一次

舊 08-27-18, 09:58 PM   #38
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
原創回監督專門搞破壞
可是顏藝我喜歡b

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-18, 10:00 PM   #39
野良猫
肥倫

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
如果你解釋到上幾集太太明明嚟咗日本問過綾乃隊友後消失幾集再出現的話,你就會理解到點解金毛會咁
綾乃仲要知太太嚟咗日本,但下集就好似失憶咁繼續玩黑化

我覺得係監制啲表現手法有啲問題

對面教練望完渚後就話佢玩完又係莫名其妙
一係佢當觀眾全部有睇過漫畫版唔駛講咁白

所以我自己腦補成
金毛得到隊友後明白一家人嘅重要性所以厚顏走去想家姐認同佢做一家人
舊 08-27-18, 10:44 PM   #40
phil077

我覺得今集補完了漫畫柯妮來日本的背景和空白
睇多一次四/五集和今集背景,要用三集綜合去理解,才明白柯妮點解會這樣。
身為養女的柯妮,對在地球另一方的親生女綾乃,係會有先天的自卑感和好奇。
所以才引致到柯妮去日本留學,之後去見綾乃。

第一次見面,理想和現實的落差,自然會令柯妮說了些誨氣的說話,但始終心裡是想和綾乃成為家人。
今集有畫面有提過柯尼和太太通電話,話見過綾乃,但搞不清楚她。加上她對綾乃的複雜心情
所以才會出現今集柯妮和綾乃第二次見面

但綾乃視點去理解,就係完完全全另外一回事,“你個小三不但搶了我媽媽,還專程去找我大婆要我認同你,要我和你合理化認可共享一個媽媽,但實際擁有權是在你處...等我黑化打死你

此篇文章於 08-27-18 10:58 PM 被 phil077 編輯。
舊 08-27-18, 10:58 PM   #41
野良猫
肥倫

引用:
作者: phil077 查看文章
我覺得今集補完了漫畫柯妮來日本的背景和空白
睇多一次四/五集和今集背景,要用三集綜合去理解,才明白柯妮點解會這樣。
身為養女的柯妮,對在地球另一方的親生女綾乃,係會有先天的自卑感和好奇。
所以才引致到柯妮去日本留學,之後去見綾乃。

第一次見面,理想和現實的落差,自然會令柯妮說了些誨氣的說話,但始終心裡是想和綾乃成為家人。
今集有畫面有提過柯尼和太太通電話,話見過綾乃,但搞不清楚她。加上她對綾乃的複雜心情
所以才會出現今集柯妮和綾乃第二次見面
就係哩點完全冇預警下就話要做一家人

單睇動畫好難去了解柯尼點解突然會有哩種諗法
身在遠方有個家姐,好想去試佢身手我明
但完全冇描寫出「成為一家人」嘅諗法,好難唔令人R頭
舊 08-27-18, 11:09 PM   #42
phil077

引用:
作者: 野良猫 查看文章
就係哩點完全冇預警下就話要做一家人

單睇動畫好難去了解柯尼點解突然會有哩種諗法
身在遠方有個家姐,好想去試佢身手我明
但完全冇描寫出「成為一家人」嘅諗法,好難唔令人R頭
我認為柯妮真心喜歡養母,想知道/得到更多養母認同/共同點。
即是同愛上一個人一樣,自然她身面的事或人會“迫”自已去喜歡或愛上的情況差不多吧
但根本就無考慮過對方的感受,所以今集尾才這樣黑化反彈

此篇文章於 08-28-18 11:17 AM 被 phil077 編輯。
舊 08-28-18, 07:41 PM   #43
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
聞到準備爛既味道.....
係咪玩緊平行時空?
D人物既態度好像唔夾之前既劇情.......
第六話太太出現一兩秒第七話解決粉紅雙馬尾都無鏡頭已經奇怪
第九話無啦啦就返左屋企等個女????
最初唔係因為覺得個女屎波得所以唔要個女離家出走咩?????

可妮又奇怪初出現來挑機話自己先有資格做太太個女
第九話要做返妹妹????

係咪編劇其實未睇曬本漫畫後面發覺出左事又改返??????

我好亂啊
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-18, 08:49 PM   #44
phil077

引用:
作者: s2001154 查看文章
聞到準備爛既味道.....
係咪玩緊平行時空?
D人物既態度好像唔夾之前既劇情.......
第六話太太出現一兩秒第七話解決粉紅雙馬尾都無鏡頭已經奇怪
第九話無啦啦就返左屋企等個女????
最初唔係因為覺得個女屎波得所以唔要個女離家出走咩?????

可妮又奇怪初出現來挑機話自己先有資格做太太個女
第九話要做返妹妹????

係咪編劇其實未睇曬本漫畫後面發覺出左事又改返??????

我好亂啊

現實和理想是有落差,柯妮在羽毛球上努力想得到太太認同
但見到綾乃在好似HEA 緊,但偏偏她才是太太的親生女,自然係心有不甘,才會講出自已才有資格做太太的女兒。但第一次比賽之後,始終搞不懂綾乃,仲有講到底柯妮來日是為了見綾乃。所以才會有今集第二次見面。要請求成為家人果段,我覺得這個某程度上想得到更多太太認同感才會這樣做。算是愛屋及鳥吧

太太方面,其實第一集開場綾乃對緒,太太一樣在場的,但好似第六集一樣沒有和綾乃見面。
第六集應該只是太太和綾乃的隊友打招呼而已。
其實她為什麼會這樣做,因為還在劇情發展中,不用太早下判定是動畫組的問題。
再看下一集才算吧。

其實我反而唔覺得爛,反而是編排上比較複雜,劇情和關係不是一眼看得到,要多點思考才理解到

舊 08-28-18, 09:01 PM   #45
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
我覺得如果將柯妮睇成係一個傲嬌會容易理解D
一開始咁大口氣內心其實好想認女主做妹妹
之後打完場波比隊友感化先做返個正常人去同個妹告白

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-18, 01:28 AM   #46
green
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2005
看到第9集真的感覺很微妙, 真的不吐不快
原本頭三集給人的感覺非常好, 女主重返球場的心理轉折也非常流暢
但柯尼出場後, 整套作品就變得非常詭異, 當中最莫名其妙就係柯尼
一開始跑去挑釁綾乃, 仲要好侮辱性咁要去一打二, 我最初睇完仲以為佢視綾乃媽媽為母親, 所以妒忌綾乃先玩挑釁, 點知睇完今集, 你同我講原來柯尼係想同綾乃做姐妹??
柯尼你患了失憶症嗎? 完全忘了集訓時對綾乃做過什麼? 點解你仲會覺得綾乃會答應? 柯尼的行為和願望根本就自相矛盾吧

另外我只想講, 柯尼班隊友真係好寬容, 直情到達聖人級數, 柯尼無視隊友要一打二, 其實係好離譜, 最後隊友救場後,柯尼唔出聲就走左去, 我以為故事會講下佢同隊友會點樣對立, 畢竟柯尼一開始就好串話夥伴係無用的, 但最後佢隊友居然係當無事發生? 仲一齊洗白白, 睇完真係O嘴
仲有今集柯尼被綾乃拒絕後, 又遷怒隊友, 結果一班隊友又係好偉大咁接受, 我真係唔識形容

同埋劇情間中又會講下配角的感情線, 本來無問題, 但係呢套作品中, 班配角根本係路人, 連佢地咩性格其實都無咩描寫, 咁觀眾又點會對佢地的感情問題有興趣? 只係覺得係主線突然插入路人配角的感情戲, 感覺好突兀

查實漫畫劇情係咪都係一樣? 本來好有興趣買漫畫來睇下, 但睇完今集就好猶豫

此篇文章於 09-01-18 01:31 AM 被 green 編輯。
green 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-18, 11:45 AM   #47
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-18, 08:06 PM   #48
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
本來仲諗住有家變睇結果插一回多鬼餘ge支線

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-18, 09:06 PM   #49
Game Master

引用:
作者: anyone 查看文章
本來仲諗住有家變睇結果插一回多鬼餘ge支線
動畫原創支線悶到嘔

好似連監督都知套野俾佢改到爛晒啲原作劇情接得唔好,於是就求其寫個好hea嘅支線攞嚟揼波鐘。

舊 09-04-18, 09:14 AM   #50
phil077

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
動畫原創支線悶到嘔

好似連監督都知套野俾佢改到爛晒啲原作劇情接得唔好,於是就求其寫個好hea嘅支線攞嚟揼波鐘。
要忠於原著? 即是近兩集綾乃對上"世界排名第一"仲要打贏,那就無投訴嗎?

今集這個副線,又不是突然之間出來的,都舖排了好幾集,只是今集收網而已
睇漫畫時已經有感覺,部內好似有男子成員,但點解沒有什麼篇幅去講,之後無啦啦輸咗。
唯二男子部員真係不需要去做任何交代嗎? 其實今集是補回漫畫的不足而已。

仲有漫畫真是看不出綾乃有幾嬲太太
動畫就之前的劇情,加今集完全無視太太的表現,就好容易看出綾乃真心嬲了太太

動畫是將漫畫原著不太現實的劇情CUT,和交代清楚一點人物的關係。
爛真是不覺得,至少如果嬲左屋企人我都應該一樣無視屋企人一段時間

此篇文章於 09-04-18 09:28 AM 被 phil077 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[漫畫] 濱田浩輔「パジャマな彼女」連載終了 Gallardo 日本動漫畫討論版 4 09-29-12 11:38 AM

現在的時間是 01:16 AM

手機版 | APP版