Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-17-17, 03:04 AM   #1
Hunter
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
[玩死人]海洋公園「哈囉喂」添亡魂 中大生遭棺木撞死

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...70916/57217804

【22:55】阿杰女友日前獲得兩張海洋公園哈囉喂門票,遂提出與阿杰一同前往,詎料阿杰意外身亡,她事後極度自責,後悔帶阿杰到海洋公園。
【22:30】死者張朝杰(21歲)為中文大學機械工程學系學生。
【16:55】機電署發言人就海洋公園發生的意外事故,已派員到場了解情況。
【16:50】消息指事發時男事主躺在活埋凶間的一個棺材內,由滑梯向下滑落,之後起身離開時疑行錯路,撞到控制棺材傾斜的一塊木板昏迷。
【16:25】園方將「活埋凶間」鬼屋關閉。

海洋公園「哈囉喂全日祭」今午發生命案。下午2時許,21歲姓張男子在香港仔海洋公園意外受傷重創昏迷,救護員接報到場將他送院,經搶救後證實不治,警方正展開調查。死者女友人陪同送院,獲悉死訊後痛哭:「係我唔啱,我好唔捨得佢。」

現場消息指,死者一行七人趁海洋公園舉辦「哈囉喂全日祭」入場,其間他與另外兩名友人在鬼屋「活埋凶間」遊玩時,意外跌傷頭部昏迷,送院不治。園方事後將「活埋凶間」關閉。

據了解,遊客在活埋凶間遊玩時,會先獲工作人員派發一張大麻布,用作躺進棺材時墊底。當準備就緒後,一、兩秒間棺材會45度角向下傾斜,遊客即連麻布由棺材滑落至下層,並有扮鬼的工作人員呼叫:「起身嘞!」遊客於是按指示起身離去。不過,有早前曾試玩該設施的遊客表示,當時未見有工作人員在旁呼叫,指示他們離開。

警員事後在場調查,消息指現場閉路電視拍得事發時,男事主已由棺材滑落下層,並起身離開,惟疑事主行錯路,走到另一個房間,撞到控制棺材傾斜的一塊木板昏迷倒地。

「活埋凶間」以歐洲中世紀巫毒的活埋生葬為題,遊人將各自躺在一個棺材內,並分別滑落至下層迷宮內。各人均會被滑落至不同的位置作為起點,然後在四通八達的並佈滿嘩鬼及機關的迷宮內尋找出口,可能會在途中與友人重逢,或需要獨自走完全程,並有可能被困良久,未能找到出口。

====================================================

今年鬼節好猛

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 07:36 AM   #2
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
明顯海洋公園失職+ 機關設計有問題

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 08:37 AM   #3
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
男事主 R.I.P
另外亦睇到海洋公園已經降格(定升格?)到同自閉垬國啲樂園一樣了。

舊 09-17-17, 09:05 AM   #4
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
邊有咁多鬼
鬼神之說之會令人推卸責任唔去反省問題

睇落問題係點解冇職員睇住同指示遊人點行
由手機版發出

此篇文章於 09-17-17 09:12 AM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 09:27 AM   #5
Cloud之部屋
Senior Gamer

註冊日期: May 2002
好陰功
唔知有無得賠

舊 09-17-17, 09:28 AM   #6
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
行錯方向就撞死左個設計會唔會兒嬉左D

同埋D鬼屋入面咁鬼黑行錯路有幾奇..

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 10:00 AM   #7
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
呢o的地方最少有工作人員係度掛,
就算你話有工作人員會影響恐怖感,
叫佢地味埋一邊囉,依家係個男仔玩完死咗都無人知...

舊 09-17-17, 10:01 AM   #8
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
呢單新聞反映各大報章的表達方式
到呢刻我都唔知受害者喺(比嘢跌落黎撞死/撞到木板死/定喺比棺材碰死)
Btw滑完落去仲要玩迷宮,咁行錯去機關地方又好合理喎
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 10:11 AM   #9
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
呢單新聞反映各大報章的表達方式
到呢刻我都唔知受害者喺(比嘢跌落黎撞死/撞到木板死/定喺比棺材碰死)
Btw滑完落去仲要玩迷宮,咁行錯去機關地方又好合理喎
由棺材起身去到迷宮入回整一本道就可以了
明顯係設計配置問題

主辨單位應該要當遊客係路痴一樣去整先得
新手一個路又黑又冇指示牌等等,想唔行錯路有幾難
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 10:21 AM   #10
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
rip,活埋凶間變成OP十七年哈囉喂第一間真.鬼屋
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 10:40 AM   #11
Rv250

註冊日期: Aug 2002
https://news.mingpao.com/pns/dailyne.../1505584287710
海洋公園昨午發生奪命事故,21歲男子張朝傑被發現於「活埋凶間」鬼屋後勤設施內昏迷,送院後證實不治,涉事鬼屋立即關閉。機電工程署指不涉機件故障,相信死者進入機械操作區被機件擊中。海洋公園昨未有交代死者何以進入該處,以及有無防範遊人進入。有立法會議員指,事件或涉人為失當,着有關部門展開調查。
出事機動棺材下墜變滑梯
據了解,「活埋凶間」共設8個棺材,遊客躺入棺材後數秒間,棺材以約45度角向下傾斜,遊客隨棺材似玩滑梯般落到下層,屆時有工作人員指示遊客起身離去繼續一人的「鬼屋體驗」;據知死者本已離開所躺的棺材,工作人員曾指示他作一人體驗,他其後進入機械操作區,走到其他棺材所降落的位置,因而被正滑下的棺材擊中。
獲兩門票邀入園 同行女友自責
據悉,21歲死者張朝傑為中文大學機械工程學系學生,自小父母離異,小時候與弟弟被安排到家舍居住,18歲離開家舍後,勸父母親和好,終可一家四口一起生活;昨日與朋友一行7人入場,其女友沒一同玩事發景點,於鬼屋外久候,發現與男友同批入場的遊客早已離去,一度擔心,遂向工作人員查詢,便看到醫護人員將男友抬出。
死者女友因獲兩張海洋公園哈囉喂門票,與男友一同前往,怎料男友自此成亡魂,顯得十分自責,死者與女友生前十分恩愛,曾拍攝婚照;女友昨日於律敦治醫院顯得情緒激動,聞死訊後痛哭:「係我唔好,佢咁乖咁好仔,唔應該揀中佢。」據知死者被棺材擊中後,面部發紫、頸部通紅,園方亦向家屬指最快一周會查出事件成因。

RIP
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 11:17 AM   #12
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
照睇係入咗棺材之後衝入地底,之後由棺材出黎入迷宮,問題黎勒,有八具棺材,個出口可出可入,又無人睇,即是佢出咗去之後行咗入另一具棺材衝落黎嘅位置,被衝落黎嘅棺材夾死.
所以話呢依家啲人無嘢好玩連棺材都玩,又係七月盂蘭之時,結果咪由假棺材入真棺材囉,RIP

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 12:19 PM   #13
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
去過一次主題公園所謂優先場既哈佬喂

裡面既野可以講係完全唔ready就開比你玩...
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 01:26 PM   #14
Hunter

我諗OP遲下會出黎解話係有工作人員唔記得關門/拉圍封帶
而果位員工係外判臨時工黎

其實夾到野個機動棺材有無自動停?
另外, 點睇都無工作人員FOLLOW遊客玩成點
係個機動棺材出問題先去睇, 而唔係因為唔見左個遊客去搵佢出黎

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 02:28 PM   #15
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 布甸 查看文章
呢o的地方最少有工作人員係度掛,
就算你話有工作人員會影響恐怖感,
叫佢地味埋一邊囉,依家係個男仔玩完死咗都無人知...
美國最近IT O既主題鬼屋係由頭到尾有工作人員"GEORGIE"帶路的...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 04:05 PM   #16
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
我覺得一個人都算 有咩理由你個一個人玩既空間入面可以有個位係行過去會死人既.....
比個cam影著都要啦話

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 04:14 PM   #17
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
乜件野吾係一齊開GAME架咩? 同一個GAME TIME點會存在有人後落, 咁遲早出事.....

舊 09-17-17, 04:31 PM   #18
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
睇完
女友約事主去玩鬼屋
女友縮沙在外等候
事主被工作人員指左條死路
不涉及機件固障

即係點睇都係兇殺案啦
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 10:25 PM   #19
freemanl
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
1) 死者讀機械工程, 會唔會想了解運作原理, 自己走入操作區?
2) 死者咁後生, OP應該賠多D俾家人, e.g.捐出哈囉喂收入10%
3) 為悼念死者, OP出年係咪應該停辦哈囉喂一年?
freemanl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 10:34 PM   #20
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
成個場地係咪香港自己搞出嚟……
如果係照搬外國現成嘅
應該冇理由有咁大漏洞
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-17, 12:43 PM   #21
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
冇人confirm下面clear左先落下一轉, 唔出事就假...

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-17, 02:04 PM   #22
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
維修處正常唔係鎖住或者有不可進入牌?

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20170918/57224279

引用:
事發於周六下午2時,傑仔偕同女友及友人一行七人到海洋公園玩,他獨自玩「活埋凶間」,從棺材沿滑落下層後,疑迷途行錯方向,誤闖另一條棺材通道,並進入後勤維修處,慘被剛降下的棺板底部一塊板夾住頭部及頸部,送院後不治。鬼屋事後關閉以便調查,案件由西區警區重案組調查。

此篇文章於 09-18-17 02:15 PM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-17, 10:50 PM   #23
f2light
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2011
R.I.P
f2light 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-17, 10:52 PM   #24
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
維修處正常唔係鎖住或者有不可進入牌?

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20170918/57224279

即係有人唔記得鎖門啦
點會唔做自動上鎖同自動關門架........

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-17, 02:22 AM   #25
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
我喺呢單新聞出事前1日(即15/09)由公司包場玩哈佬喂,玩海洋公園哈佬喂亦連續玩左好幾年,所以日前亦包括玩過"活埋凶間"呢間鬼屋。
而"活埋凶間"玩法係入口要行樓梯先上一層,上到去,職員會安排各玩家1人入一間房間,內裡有副棺木,職員會即時鋪一張麻布落棺木並示意玩家訓入去,蓋棺後不久...漆黑一片下隨即感覺底板傾斜向下打開,玩家就會似訓滑梯咁煽左落下一層,不消幾秒人就停下,係果個黑暗既環境下,忽然有職員叫"喂~起身喇!"跟住我就企起身向前搵路行...所以若果中途無差錯,係唔會有同類型呢單意外發生~
不過,我係呢間鬼屋入邊都試過行錯路(另外幾間鬼屋係無試過行錯路),行左去有牆板相隔,d扮鬼工作人員後勤嘅地方,佢隨即用手示意叫我行返轉頭...之後碰上其他2個玩家,直至找到出口出返鬼屋外邊。

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363

此篇文章於 09-19-17 02:25 AM 被 Busconcamp 編輯。
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:57 PM

手機版 | APP版