Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 09-06-05, 08:57 AM   #251
遊雲gspirit
Game Master

註冊日期: Oct 2004
PSN  IDgspirit_
引用:
作者: 神風@AMD
marcross7 d敵人 唔脫力仲恐怖...有個-50%傷害既防罩
''直撃''佢阿媽啦...
SP計落用少得多...而且好多人都有得用.
遊雲gspirit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-05, 09:58 AM   #252
數碼石頭
Ultimate Gamer
眠い狼

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDartificialRock
引用:
作者: 遊雲gspirit
直擊破唔到M7怪獸既喎
對佢地用直擊的話都只係修正size差異而用~

だからそんな簡単に修正とか言わないで!!
700年前のティリアソフトのスタッフに謝って!!
數碼石頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-05, 10:17 AM   #253
神風@AMD
God of Gamer
Action!

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
引用:
佢阿媽都唔知係邊....直撃唔到

個能力解識~講個直擊無效,除左歌可以直接打中佢....直擊唔係萬能的

舊 09-06-05, 11:47 AM   #254
遊雲gspirit
Game Master


気力100以上全磼岆U50%軽減。精神「直撃」受付、「歌」獉岊。

係喎, 搞錯左...

可能我果陣負責打人d主人都係攻擊力400, 武器又改盡 , 打人似唔覺有護罩...
舊 09-06-05, 12:38 PM   #255
Ishimura
Game Master
兼職提督業

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 神風@AMD
個計用隱藏數值黎計~~滿就升一級

比人打就加

越少hp果陣比人打~越加得多(黃血開始~好似唔比人打,每trun都加少少)

加hp就減~~不過係以"次數"黎減,唔係回復量

殺人都減(所以有時出完map炮~不過殺得唔夠多,仲可以再出)

機戰F 果陣~~好似附近敵機多,友機少...都會加,而家唔知

神槍~神劍都要黃hp先出到
P.S: (未確定)大吉姆計乜無(得一點)的話被擊沉只係爆左無事
但升左大吉姆計之後大吉姆被擊沉就立即發動伊迪GAME OVER(←100%肯定)

此篇文章於 09-06-05 12:43 PM 被 Ishimura 編輯。
Ishimura 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-05, 12:43 PM   #256
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
同埋map版清場劍鎗唔洗黃血, 只要大約四分一就ok啦~

舊 09-06-05, 12:51 PM   #257
Ishimura
Game Master
兼職提督業

但我比較懷疑大吉姆槍無限發的講法(59話另計)

STMC無限出賺擊墜數個話
用左大吉姆槍掃低大量雜魚之後
個計都得翻1~2階段,何來無限發去打到600多隻?
舊 09-06-05, 01:24 PM   #258
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

註冊日期: Jun 2002
引用:
41話...我殺左40xx機, 千幾萬....
玩左7-8個鐘...XD
d 錢都夠我改晒d 主力機囉...
下次打extra-special的話, 我要「萬人斬」..
(extra-hard 就唔屈了, 因為武器冇得改)
你真係好心機。
不過唔睇都差d比game weekly 騙左,佢話41話到第八話就強制過版...
好彩我昨天先打到第四十話。...

28/12/2008:華東之旅:杭州、烏鎮、蘇州、無錫、上海。
9/8/2009:首爾之旅:雪嶽山、驪州、南山、新村梨花女子大學、明洞、南大門。
1/8/2010:北海道之旅:札幌、大通、すすきの、富良野、中富良野、上富良野、美馬牛、美瑛、函館、五稜郭。
31/7/2011:歐洲之旅:英國倫敦、意大利羅馬、梵蒂岡、佛羅倫斯、威尼斯、米蘭、瑞士琉森、德國海德堡、法蘭克福、科隆、荷蘭阿姆斯特丹、華倫丹、比利時布魯塞爾、布魯日、法國巴黎。
柴崎幸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-05, 01:35 PM   #259
Chris皇

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDPanzerRaptor
XBox Live GamertagRaptorReaper
大家講下今集有D咩好麻煩的雜魚(不用任何精神)

我認為:

1.Marcross果部X-9

2.藍狗

3.帝國軍D橙色鏈鋸機
Chris皇 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-05, 01:40 PM   #260
Ishimura
Game Master
兼職提督業

引用:
作者: Chris皇

我認為:

2.藍狗

3.帝國軍D橙色鏈鋸機
4.STMC們

5.SEED迪恩小隊

以上
舊 09-06-05, 02:30 PM   #261
ivanhui
Junior Member

引用:
41話...我殺左40xx機, 千幾萬....
玩左7-8個鐘...XD
d 錢都夠我改晒d 主力機囉...

下次打extra-special的話, 我要「萬人斬」..
(extra-hard 就唔屈了, 因為武器冇得改)
咁犀利ga!!!
仲以為可以上到百萬已經好好~~
可唔可以講解下應該點打?
我仲有一兩版就到啦~~
ivanhui 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-05, 02:35 PM   #262
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:

我認為:

2.藍狗

3.帝國軍D橙色鏈鋸機
>1.Marcross果部X-9,
雖然冇乜攻擊力, 回避好高, 勁麻煩

m7 班降人氣力ge卒都麻煩,
d特機避唔倒

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-05, 07:21 PM   #263
遊雲gspirit
Game Master

引用:
作者: ivanhui
咁犀利ga!!!
仲以為可以上到百萬已經好好~~
可唔可以講解下應該點打?
我仲有一兩版就到啦~~
點打...? 睇編隊o者...

==============================
1-3 係必做o既, 少一樣都唔得..

1. 出macross7 唱歌機, 分開做2隊或3隊, 用來出map歌...(主要係用來加SP, 氣力)
2. MAP 炮隊幾隊(其實1隊都得, 志在可以令其他人咻hd PP o者...)
以上各隊要最少要有1人識覺醒

3. 識期待(一定要),及補給的人, 都要出撃, 最好都係編埋一齊, 方便控制. (同埋移動力最好高d, 又或者有覺醒人一齊, 以方便盡快走上MAP的右上角...俾macrosss7 d人幫佢地回SP... )
------------------------------
4. 如果一開始唔夠SP用, o甘就之前帶d SP 回復parts (俾macross7d人用)啦.主要係升到佢地d 氣力到可以出MAP歌回到SP就夠玩)
5. 出MAP 炮的機...順住攻擊範圍, 建議用
雷登 > Wing0 > ZZ-G > 其他
同埋記得同佢地裝返, 宇宙適應S的parts去加大攻擊力...
==============================

至於個combo係點, 應該唔洗我多講啦...
Macross小隊覺醒 ---> MAP歌回SP(之前用多d埋熱+熱血)俾d 有期待的人 ---> 期待返俾有覺醒o既人 --->
再次回SP+ 開始開MAP炮掃卒 ---> 之後不斷重複.....

此篇文章於 09-06-05 07:25 PM 被 遊雲gspirit 編輯。
舊 09-06-05, 07:22 PM   #264
kaka
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2004
引用:

我認為:

2.藍狗

3.帝國軍D橙色鏈鋸機
seed嗰啲紅色飛機仔
hp高回避又高,差唔多除咗阿寶個個要必中

舊 09-06-05, 07:27 PM   #265
遊雲gspirit
Game Master

引用:
作者: kaka
seed??欓鶡潃蜀鬙J
hp高回避又高,差唔多除?鱆寶個個要必中
yes...好多人LV99 都打佢地唔中....真係唔講開得笑...
舊 09-06-05, 07:34 PM   #266
kaka

話時話鐵球老爹都唔係好肉腳啫
有唔扣野既all,又有裝甲down大技…
不過係pp蝕底咗少少…

舊 09-06-05, 07:34 PM   #267
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

引用:
yes...好多人LV99 都打佢地唔中....真係唔講開得笑...
果d ghost x-09 其實係marcross plus 的敵人....
msz006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-05, 07:37 PM   #268
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
引用:

1. 出macross7 唱歌機, 分開做2隊或3隊, 用來出map歌...(主要係用來加SP, 氣力)
2. MAP 炮隊幾隊(其實1隊都得, 志在可以令其他人咻hd PP o者...)

3. 識期待(一定要),及補給的人, 都要出撃, 最好都係編埋一齊, 方便控制. (同埋移動力最好高d, 又或者有覺醒人一齊, 以方便盡快走上MAP的右上角...俾macrosss7 d人幫佢地回SP... )
------------------------------
4. 如果一開始唔夠SP用, o甘就之前帶d SP 回復parts (俾macross7d人用)啦.主要係升到佢地d 氣力到可以出MAP歌回到SP就夠玩)
同埋記得同佢地裝返, 宇宙適應S的parts去加大攻擊力...

Macross小隊覺醒 ---> MAP歌回SP(之前用多d埋熱+熱血)俾d 有期待的人 ---> 期待返俾有覺醒o既人 --->
再次回SP+ 開始開MAP炮掃卒 ---> 之後不斷重複.....
我覺得其實咁同用老金無分別..
自己一turn行n次來打人

舊 09-06-05, 08:17 PM   #269
肥陸行鳥
Eternal Flame™
↓壓倒的存在感

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code4957 2283 8472
PSN  IDelfultima
XBox Live Gamertagelfultima
我想問地形修正的問題
S+S = S同 A+S = S實質有無分別?

村名: ペンキン
特產: 橙
肥陸行鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-05, 09:33 PM   #270
ivanhui
Junior Member

引用:

謝謝大大提供的戰術指導~~
實在是非常值得參考是也!!
之前我仲擔心冇左一半sp點打,而且好似話得8個turn,
估唔到原來可以咁打! 犀利!!
ivanhui 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-05, 10:33 PM   #271
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: 肥陸行鳥
我想問地形修正的問題
S+S = S同 A+S = S實質有無分別?
same

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-05, 10:51 PM   #272
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: 飛空艇
但我比較懷疑大吉姆槍無限發的講法(59話另計)

STMC無限出賺擊墜數個話
用左大吉姆槍掃低大量雜魚之後
個計都得翻1~2階段,何來無限發去打到600多隻?
其實有機ga
如果hp 極低(我個次剩三位數)的話, 我試過連續兩turn都開清場炮都仲係第5段

舊 09-06-05, 11:13 PM   #273
kaka

後悔改咗吉吉王裝甲9段…
依家儲計好難

舊 09-06-05, 11:20 PM   #274
panpan01

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: kaka