Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-30-18, 01:44 PM   #51
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: Akira 明 查看文章
個精靈球制可唔可以當POKEMON GO PLUS用
無玩手機版GO,但唔玩買呢隻會唔會少好多樂趣

中文版任記放棄咗?
已講左個精靈球可以當POKEMON GO PLUS咁用....睇黎又有炒賣..
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 01:48 PM   #52
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
正,終於等到。而且在下係keep住玩pkg 但無貨金既玩家XDDD
所以好期待~~
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 01:48 PM   #53
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: HM 查看文章
就係為左就班豆靚
先會出現XY動畫版強制亞軍呢d笑話

宣傳時

小智將在這地區登頂!!

現行
小智障被釣在這地區最高的地方....
還要阿藍去救

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 01:50 PM   #54
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
Pokémon 2018 Video Game Press Conference
https://youtu.be/aQ_qtyOa5Dg
引用:

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 01:52 PM   #55
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
就係為左就班豆靚
先會出現XY動畫版強制亞軍呢d笑話
其實動畫而經係死症,唔reboot唔得
不過Pokemon Co. 而加咁彊化應該唔夠膽玩咁大

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 01:57 PM   #56
fhdelibird
Insane Gamer
信使鳥/火雞

註冊日期: Jun 2011
Nintendo Switch ID1401-7745-0619
PSN  IDfhdelibird
『精靈寶可夢』系列首次登陸Nintendo Switch™
『精靈寶可夢 Let's Go!皮卡丘』
『精靈寶可夢 Let's Go!伊布』
2018年11月16日發售
http://hk.portal-pokemon.com/special/pika_vee/tc/

成朝F5香港老任個網,原來去左呢度發布
今次可能買一隻DL版試下,雙持就免了
fhdelibird 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 01:57 PM   #57
lineage19
Crazy Gamer

Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
ポケットモンスター Let's Go! ピカチュウ・Let's Go! イーブイ|2018年11月16日

引用:
作者: N0T51B 查看文章
我又覺得pm都玩咗22年,

而家已經越來越少人玩

最大鑊係新一代已經又唔多識pm,level-5啲game又咁有成績

再唔轉攻勢死得仲快

GF近年已經將每代遊戲週期減到三年,但係都無乜成績

而家出隻入門game代表佢地都見到問題,肯嘗試去改變

有啲hardcore fans唔like係正常

不過pm唔係DQ, 佢業務已經包括動畫,電影,遊戲,玩具,根本已經係隻巨獸

淨做Hardcore game fans生意邊養得起Pokemon co.

更加唔好講佢正傳銷量一集少過一集

佢如果再搞唔掂新一代小朋友市場佢真係遲早執

我一直都覺得pkm比同期的dgm成功的一點係,gf/pkm co./老任捉住個原味捉得好緊,唔會比分支取代個正統

跟開的死忠有得keep住玩熟悉的系統同味道
而又一直發展其他方向去試

而dgm就邊邊成功就一面倒晒去果邊,果陣原味一早已經消失左唔知去邊

呢家呢隻定位係分支的話,大家又可以唔洗睇到太過著緊既(我覺得)
出左未試下咁囉

Sent from my iPhone using Gaforum
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 02:04 PM   #58
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: lineage19 查看文章
我一直都覺得pkm比同期的dgm成功的一點係,gf/pkm co./老任捉住個原味捉得好緊,唔會比分支取代個正統

跟開的死忠有得keep住玩熟悉的系統同味道
而又一直發展其他方向去試

而dgm就邊邊成功就一面倒晒去果邊,果陣原味一早已經消失左唔知去邊

呢家呢隻定位係分支的話,大家又可以唔洗睇到太過著緊既(我覺得)
出左未試下咁囉

Sent from my iPhone using Gaforum
其實佢都已經做左黃版個模組出來, 唔明點解唔直接出多個正傳....
從來PM最吸引人係個精靈和戰鬥系統...不是GO系一味捉怪...
舊 05-30-18, 02:04 PM   #59
neo2046
(<ゝω・)綺羅星~

舊 05-30-18, 02:07 PM   #60
neo2046
(<ゝω・)綺羅星~

【懶人包】《精靈寶可夢》新作發布會重點及 Q&A 整理

1. 《精靈寶可夢 Let's Go!皮卡丘 / 伊布》基於是黃版為基礎重製的作品,對應平台為 Nintendo Switch,2018 年 11 月 18 日全球同步發售

2. 本作中只會登場初代 151 隻寶可夢 + 阿羅拉型態 + 1 隻尚未公開的全新寶可夢

3. 本作無法與野生寶可夢對戰,遭遇野生寶可夢時選單依序為「收服、道具、幫助、逃跑」,其中收服採用了 Pokemon GO 的方式,不過依然可和訓練家進行對戰

4. 本作無法透過網路進行對戰、交換寶可夢等,不過可透過兩台 Nintendo Switch 主機進行面連

5. 寶可夢跟隨系統回歸,並延續了類似於《日月》的騎乘系統

6. 本作可透過 Joy-Con 手把進行單機雙人協力遊玩,包含一起收服寶可夢及和訓練家對戰等

7. 本作保留了 3DS 系列作的寶可夢觸摸系統,並且可替皮卡丘、伊布等寶可夢換裝

8. 玩家可將 Pokemon GO 的寶可夢傳送至本作,但並不會影響本作主線進度,而是傳送至名為「Go Park」的小設施進行互動

9. 遊戲上市時將同步發售額外配件「精靈球 Plus」,除了可作為手把收服寶可夢外,亦包含 Pokemon GO Plus 的功能

10. 如《XY》《日月》核心玩法的正統新作將在 2019 下半年問世

舊 05-30-18, 02:07 PM   #61
怪人怪人
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
引用:
掉轉,game sm (未完成品)同 us um (無良正式版)都好q 頹
反而Sm 動畫先係成個第七世代最可取之處

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 02:12 PM   #62
lineage19
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID8108-0773-7021
ポケットモンスター Let's Go! ピカチュウ・Let's Go! イーブイ|對應中文|2018年11月16日

引用:
作者: 怪人怪人 查看文章
掉轉,game sm (未完成品)同 us um (無良正式版)都好q 頹

反而Sm 動畫先係成個第七世代最可取之處

我都唔太鐘意game的gen7, 同以前比真係頹左好多...(其實gen6已經有類似的感覺,但比oras撐住左

舊 05-30-18, 02:14 PM   #63
lineage19
Crazy Gamer

引用:
作者: charcsc2000 查看文章
其實佢都已經做左黃版個模組出來, 唔明點解唔直接出多個正傳....

從來PM最吸引人係個精靈和戰鬥系統...不是GO系一味捉怪...

往好看,今次的remake屬外傳性質的話、即係唔影響本傳的remake啦xddd

繼續期待dppt的remake!

舊 05-30-18, 02:26 PM   #64
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
動畫反而由BW開始已經識玩多啲花款
劇情好唔好就見仁見智

遊戲睇番SM,就總覺得係俾個系統框住左
傳統戰鬥外嘅部分都有啲未盡全力
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 02:32 PM   #65
charcsc2000
J神哥

動畫要做得好...首先要殺左小智先得....
集集都係佢...悶到呢...
遊戲王都識轉新人啦...
舊 05-30-18, 02:35 PM   #66
lineage19
Crazy Gamer

ポケットモンスター Let's Go! ピカチュウ・Let's Go! イーブイ|對應中文|2018年11月16日

引用:

我都覺

特別係果時宣傳bw2有段跟game劇情的小動畫其實好好睇,個班底仲要係智障動畫個班底做

舊 05-30-18, 02:39 PM   #67
HM

註冊日期: May 2007
你地全部都捉錯用神
Gen6到gen7咁差係因為本身PKM新作係兩年出一作
Gen6開始改為一年一作
開發時間大幅壓縮下
成品當然唔會令人滿意

ORAS其實一樣好多問題,好多野都删減左

就算而家remake黄版,仲係一年一隻的話成果都係唔好
而且佢幾乎大部分時間都係試go系統
可以係隱藏要素下既功夫咪少左囉
由手機版發出
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 02:40 PM   #68
luffy1734
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2003
引用:
睇死佢日月聯盟又輸
luffy1734 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 02:42 PM   #69
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
尾隨系統⋯⋯正傳都有先好⋯
出啲乜都會玩架喇

希望正傳有同樣水準啦
咁嘅設定,其實出隻一樣嘅正傳我都收貨
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 02:46 PM   #70
lineage19
Crazy Gamer

引用:
你地全部都捉錯用神

Gen6到gen7咁差係因為本身PKM新作係兩年出一作

Gen6開始改為一年一作

開發時間大幅壓縮下

成品當然唔會令人滿意

ORAS其實一樣好多問題,好多野都删減左

就算而家remake黄版,仲係一年一隻的話成果都係唔好

而且佢幾乎大部分時間都係試go系統

可以係隱藏要素下既功夫咪少左囉
由手機版發出

Oras個remake同hgss比真係差左幾皮
但係原本有rse的份量「逗」住,
所以先冇咁明顯

令gen6仲有一份良作,呢個係我原本的意思...

舊 05-30-18, 02:52 PM   #71
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
已講左個精靈球可以當POKEMON GO PLUS咁用....睇黎又有炒賣..
唔會因為PMG太炒到, 而家大部份都用美亞/淘寶魔改,唔會用正牌野

無玩過正傳, 玩緊PMG, 覺得咁出都好正路合理
話晒第1隻高清版, 可以用GO呢條副線黎試各方面的野(老任+機+玩家的反應), 又唔會太大影響到本傳係好事

不過關於吸引新玩家, 想吸go玩家好正常, 因為呢個新的玩家base真係好大, 老中青一家大細打工仔老闆都有, 但事實係好多都係無打開機的, 有幾多課switch黎玩係個問題, 而跳去正傳的相信會更少...

不過如果互動對pkg有好正面幫助的話應該都會賣到唔少, 例如可以見到pmg d現實活動真係穿州過省搭埋飛機去, 果幾千真係不算甚麼, 例如機+game 3千可以代替張美國機票開牛的圖
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 02:55 PM   #72
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
都喺果句啦
呢家玩緊嘅果班go 嘅玩家有幾多真喺會去買部機同你玩?
仲要以後支持正傳?
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 03:07 PM   #73
HM

註冊日期: May 2007
你確定老任唔會為左吸呢班新客,而又見新嘗試成功
調番轉cut舊系列cost?
由手機版發出
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 03:09 PM   #74
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
你確定老任唔會為左吸呢班新客,而又見新嘗試成功
調番轉cut舊系列cost?
由手機版發出
WII的大量輕玩家
導致核心玩家玩空氣

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 03:12 PM   #75
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
家下動畫要轉人嘅,就代表上面要盡地一搏啦

仲有遊戲王個核心階層都好睇重主線劇情
所以無得似PKM咁靈活拼砌拉長嚟做
上輯一唔掂,都明顯加速完左佢

相對Pkm Co可能見日月動畫同周邊仲有得打
所以唔想咁快轉主題
由手機版發出

此篇文章於 05-30-18 03:15 PM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「ポケットモンスター(Pokemon) XY」好評放送中!! Vol.2 money 日本動漫畫討論版 551 09-19-23 06:11 PM
[3DS] ポケットモンスター ウルトラサン/ウルトラムーン 2017年11月17日発売予定 ゆり 手提遊戲機討論版 42 11-15-17 07:06 PM
[3DS] [VC版]ポケットモンスター 赤・緑・青・ピカチュウ | 2DS 同梱版 | 2016年2月27日発売 seed2005 手提遊戲機討論版 33 03-24-16 09:58 AM
[3DS] ポケットモンスター オメガルビー・アルファサファイア (Pokémon Omega Ruby / Alpha Sapphire) money 手提遊戲機討論版 264 05-26-15 08:16 PM

現在的時間是 09:12 PM

手機版 | APP版