Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 04-03-14, 08:28 PM   #1
Orage
Game Master
ディバゲ,ありがとう

註冊日期: Nov 2002
PSN  IDIris02320
家,要散了

我阿媽搵左屋決定搬出去住,我老豆就完全唔知呢件事

而家就唔知點咁,比老豆知道左佢又唔知會點......

而家頭家就快散晒,我又咩都做唔到,

只好希望事情會有轉機......

此篇文章於 04-03-14 11:30 PM 被 Orage 編輯。
Orage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-14, 09:55 PM   #2
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: Orage 查看文章

做好自己,等家人見到原來仲有人為家出一分力,應該有轉機!
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-14, 11:24 PM   #3
Orage
Game Master
ディバゲ,ありがとう

引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
做好自己,等家人見到原來仲有人為家出一分力,應該有轉機!
已經唔係出一分力既問題......

而係多年來累積既問題而產生出黎......

根本我本身冇辦法解決到......

舊 04-03-14, 11:39 PM   #4
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
已經唔係出一分力既問題......

而係多年來累積既問題而產生出黎......

根本我本身冇辦法解決到......
唔知內情

數人不對的事,隨口都可以說幾樣。特別係火遮眼的時候。
但係好多時人的優點就係缺點,好難改唯有大家互相遷就。
如果可以改到就唔會有今日這個局面
現在唯一可做就係做好自己,因為要改變是當事的兩個人吧
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-14, 11:44 PM   #5
Orage
Game Master
ディバゲ,ありがとう

引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
唔知內情

數人不對的事,隨口都可以說幾樣。特別係火遮眼的時候。
但係好多時人的優點就係缺點,好難改唯有大家互相遷就。
如果可以改到就唔會有今日這個局面
現在唯一可做就係做好自己,因為要改變是當事的兩個人吧
所以我都係純粹講出黎,唔係個人仲DOWN(雖然已經近乎接受了...)

舊 04-04-14, 12:04 AM   #6
Dangerous-boy
God of Gamer
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
所以我都係純粹講出黎,唔係個人仲DOWN(雖然已經近乎接受了...)
與其伯母日日在家都不開心;點解唔在她還未鬱到病前,放手讓她過新生活呢?
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-14, 12:11 AM   #7
Orage
Game Master
ディバゲ,ありがとう

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
與其伯母日日在家都不開心;點解唔在她還未鬱到病前,放手讓她過新生活呢?
已經有......

所以先更想她過新生活

舊 04-04-14, 01:13 AM   #8
JMi

註冊日期: Feb 2011
你阿媽都咁大個人知道自己做緊乜 唔洗咁擔心
反而係你阿爸唔知有咩反應先係大問題所在

佢地兩個人之間既事 你係仔都幫唔得D咩
老婆搬走左 老公肯扮矮仔求佢返來 可能仲有彎轉 否則最後都係離婚多
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-14, 10:24 AM   #9
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
如果屋企仔女都出晒身
分開都無壞既,最緊要係自己點想,仲當唔當佢地係父母
會唔會唔理佢地,過到自己就得

舊 04-04-14, 03:55 PM   #10
sunnypigdog
Ultimate Gamer
滅絕小五郎

註冊日期: Sep 2003
好認同樓上版友的講法

小弟父母都分開左, 媽媽更加搵到新一半再婚了
而家同爸爸, 媽媽, 甚至係媽媽再婚的對像都關係好好

我明白一頭家完完整整係最好, 但如果父母真係相處唔到要分開, 做仔女GE, 繼續做好自己, 唔好要佢地擔心咁多, 同時兩邊都自己關心多D, 已經足夠

樓主加油!!

舊 04-04-14, 04:46 PM   #11
Orage
Game Master
ディバゲ,ありがとう

而家都會有些少唔知點咁,但都會去面對

反而係諗老豆個邊多,因為實出事機率高。

舊 04-04-14, 07:32 PM   #12
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
香港呢個k型社會,有因自然有果,平常心面對就得架啦

http://finance.takungpao.com.hk/gscy...7/2331573.html

香港人離婚率30年急升10倍 婚外情是主因
2014-03-07 09:26:50|來源:南方都市報|我要分享
字體
香港政府統計處官方數據顯示,香港近30年的離婚率急升10倍,高居全球第9位。

南都訊 記者陳紫嫣 發自香港 香港政府統計處官方數據顯示,香港近30年的離婚率急升10倍,高居全球第9位。昨日公布的一項最新調查結果顯示,84%受訪港人身邊有朋友或家人曾經離婚,而大部分人認為離婚主因是「婚外情」,其次是經濟或生活壓力。

根據港府統計處公布的最新數據顯示,香港近30年的離婚率也急升了10倍,至2012年,當地的離婚案件達年均2萬多宗,離婚率高居全球第9位。民主黨婦女事務委員會今年2月28日至3月3日期間,訪問了211位16歲以上的香港市民,以了解他們對家庭及婚姻相關意見與看法。調查結果顯示,66%受訪者對香港現行的婚姻制度存有信心,但也有84%受訪者表示身邊有朋友或家人曾經離婚,該數據反映了離婚在香港已呈普遍趨勢。

調查還發現,大部分受訪港人都認為「婚外情」是導致婚姻關係破裂的主要原因,而經濟與生活壓力,性格不合等原因則是造成「婚外情」的另外兩大殺手。調查還指僅有10%受訪者在婚姻出現危機時,會尋求港府的公共服務,63%認為特區政府對婚姻問題支持服務不足。

原標題:港人離婚率30年急升10倍

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-14, 05:28 PM   #13
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
都已經大個人
自己做緊咩應該好清楚

所以...你阿媽搬出去住
等大家都冷靜下未嘗唔係好事

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-14, 04:56 PM   #14
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
父母既野,佢地經濟能力無問題,就順佢地意見吧
反正子女得閒同佢飲下茶、食下飯孝順下
好過勉強一齊生活

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-14, 07:14 AM   #15
Orage
Game Master
ディバゲ,ありがとう

多謝大家比咁多意見本人,

今次呢件事其實都係比媽養病,更何況已經完全接受左

所以專注而家照顧好屋企就夠。

不過就少左錢買自己野啦!

舊 04-08-14, 12:45 PM   #16
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:

你都識講, 你乜都做唔到......只有佢2公婆自己可以決定~

舊 04-20-14, 08:43 AM   #17
惡搞的
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2007
del-----

舊 08-19-14, 12:49 AM   #18
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
長期積落黎既問題,好似雪球咁越滾越大,到左而家應該無機會返到轉頭。
分開下重新過新生活仲好...

舊 08-19-14, 02:24 PM   #19
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
一日未正式辦離婚,仍有機會有轉機

反而個人覺得你要多留意你老豆......

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:29 PM

手機版 | APP版