Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-30-16, 11:40 AM   #151
滅龍士
God of Gamer
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
由頭到尾都喺用隻眼火龍⋯
黑轟改成龍屬個效果唔錯⋯
想要多隻麒麟,但喺搵唔到蛋,
由手機版發出
引用:
作者: nomezero 查看文章
完左依賴任打麒麟之後
用誕生のオフダ之後去コベニー峠既レア巣
30分內大概可能搵到4~6隻麒麟蛋
星型紋既就係麒麟
平原金竇都有麒麟蛋,不過機會細少少咁解
=====================================================
話時話:Nomezero你最初KO迷宮果隻黑龍係帶咩怪+裝+武?揀出招同用item又有D咩要留意?

我未打,淨係知要防爆防燒傷skill同就死會出超粉塵爆破a
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-16, 12:27 PM   #152
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 滅龍士 查看文章
出o左都三個禮拜,仲係唔見有人好似之前芒亨系列咁出post約人網戰/面聯喎a
呢隻GAME養怪方面係極煩....

我刷左成朝雄火同蒼火但都未刷到我想要的因子 (已經用彩鳥叫出黎返巢快刷)
佢自己嵌入去的又最多兩粒,我又用晒QUOTA,焗刷a

但刷左一陣我對因子方面有D心得...
佢隻怪應該係preset左優先度,除左固有的因子外
應該最少有1~2個是優先出的因子

所以揀蛋的時候要記得隻怪最輕的重量,高一級重的已經可以拿走賭一賭

例如雄火的話,除左豪火球外
最優先出俾你的一定係毒無效
跟住就係睇重量同香氣,決定RANDOM多幾多因子俾你

雄火最輕的蛋係普通重量(ふつうのおもさ)
我試左幾次,如果隻蛋係「有香味(ニオイのある)」「普通重量(ふつうのおもさ)」的蛋,非常大的機率係只得豪火球同毒無效兩個因子……

一係就要香D,一係就要重一D,咁先會有唔同的因子出現
最好當然兩樣都有...

媽啊雄火的火屬攻強好難出呀~~~~~~~(慘叫
有無人知邊隻會易出d呀~~~~~

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)

此篇文章於 10-30-16 12:51 PM 被 Kaiser 編輯。
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-16, 02:16 PM   #153
nomezero
Game Master

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDnome0818
引用:
平原金竇都有麒麟蛋,不過機會細少少咁解
=====================================================
話時話:Nomezero你最初KO迷宮果隻黑龍係帶咩怪+裝+武?揀出招同用item又有D咩要留意?

我未打,淨係知要防爆防燒傷skill同就死會出超粉塵爆破a
老實講...之前一直執蛋,一直冇去打黑龍
頭先去左打自己85獄狼94,裝就一直用上位開始就用既青熊裝鐵壁大体力小自回非常抵用
武器其實只係出過一兩次刀...好似冇乜影響怨絕一門LV4
真向勝負先指定佢用龍撞,其他隨便佢
自己就有事補血冇事加攻,完全冇防爆防燒
超粉塵爆破就聽講必出,我唔記得試用無敵可唔可以防,硬食全體千幾掉2心,次回見佢又係冇眼以為又要食多次輸,點知佢中多下就死左

引用:
作者: Kaiser 查看文章
-SKIP-
你係要火屬攻大?
如果係既,你刷幾耐雄火蒼火都好似冇
火屬攻大請找岩龍/白狐

此篇文章於 10-30-16 02:19 PM 被 nomezero 編輯。
nomezero 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-16, 02:27 PM   #154
Kaiser
ドウケシ

引用:
老實講...之前一直執蛋,一直冇去打黑龍
頭先去左打自己85獄狼94,裝就一直用上位開始就用既青熊裝鐵壁大体力小自回非常抵用
武器其實只係出過一兩次刀...好似冇乜影響怨絕一門LV4
真向勝負先指定佢用龍撞,其他隨便佢
自己就有事補血冇事加攻,完全冇防爆防燒
超粉塵爆破就聽講必出,我唔記得試用無敵可唔可以防,硬食全體千幾掉2心,次回見佢又係冇眼以為又要食多次輸,點知佢中多下就死左

你係要火屬攻大?
如果係既,你刷幾耐雄火蒼火都好似冇
火屬攻大請找岩龍/白狐
火屬攻大雄火有,埋單刷到兩隻
岩龍亞種(桃岩龍)都有火屬攻大,今朝一直在家外的山丘刷這兩隻,但雄火比岩龍亞種易歸巢

而岩龍亞種似乎火屬攻大不是很優先出的樣子

白孤太難見,岩龍在廢坑道刷起來不方便,就在家門外刷雄火了

順帶一提蒼火應該是沒火屬攻大,我要蒼火是因為攻剛大

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)

此篇文章於 10-30-16 02:50 PM 被 Kaiser 編輯。
舊 10-30-16, 03:02 PM   #155
nomezero
Game Master

引用:
火屬攻大雄火有,埋單刷到兩隻
岩龍亞種(桃岩龍)都有火屬攻大,今朝一直在家外的山丘刷這兩隻,但雄火比岩龍亞種易歸巢

而岩龍亞種似乎火屬攻大不是很優先出的樣子

白孤太難見,岩龍在廢坑道刷起來不方便,就在家門外刷雄火了

順帶一提蒼火應該是沒火屬攻大,我要蒼火是因為攻剛大
白狐係メラルーアジト前一區
即係打兇氣海龍之前
同區仲有隻奇猿狐都成日拖住隻白猿狐
隨便整個奇猿狐巢入去直接出黎就可以刷兩隻
應該易刷過雄火?白猿狐係麻煩在要水屬KO先易D歸巢
===================
話說我整左隻水屬骸蜘蛛
水大 狗龍 沙龍
效毒 水鱗 續毒
效暗 續暗 攻大
狗龍其實可以換其他,不過諗全萬用所以落招藍技

此篇文章於 10-30-16 03:10 PM 被 nomezero 編輯。
舊 10-30-16, 03:40 PM   #156
Kaiser
ドウケシ

引用:
白狐係メラルーアジト前一區
即係打兇氣海龍之前
同區仲有隻奇猿狐都成日拖住隻白猿狐
隨便整個奇猿狐巢入去直接出黎就可以刷兩隻
應該易刷過雄火?白猿狐係麻煩在要水屬KO先易D歸巢
===================
話說我整左隻水屬骸蜘蛛
水大 狗龍 沙龍
效毒 水鱗 續毒
效暗 續暗 攻大
狗龍其實可以換其他,不過諗全萬用所以落招藍技
蜘蛛我覺得唔駛狗龍啦? 同埋我覺得應該係要毒水彈(紫水獸遺傳)唔係要沙龍
咁樣兩招落毒好似好D(一個力量一個水屬),又唔駛浪費兩個位專登玩盲眼,可以換D加耐性的效果,甚至用攻剛大或攻速大強化攻擊力...

更甚的是可以落抗封技,事關我家冰牙龍特化封技封得中真係會逆轉

砌了幾隻怪之後
我覺得一般來說是砌一行屬性 一行力/技/速 剩下的空格可以做針對性的因子
無屬性我一直都想砌一行bingo出來但我發覺好難砌,無屬性果d因子都好蝦人用

水打點的話,我會揀海龍,目前打算練一隻水特化的海龍
海龍蛋可以帶水鱗+水攻大,本身升等級又自帶一招高機率封技+降雷耐
不繼承土砂龍招遺傳技玩玩好似好可惜
以上暫時還在FF階段 我已經浪費左一隻白海了(就是欠攻剛大死不出給我 )不想再浪費海龍...

水系本身無AOE就繼承番白海龍的雷嘴炮補不足

無AOE好唔保險我覺得,我而家上場的怪最少都配一招AOE
以目前對戰的meta來說,AOE真係好重要

而能夠對抗AOE的就只有先行封左佢唔俾佢出 a

請叫我「小丑」。

此篇文章於 10-30-16 03:50 PM 被 Kaiser 編輯。
舊 10-30-16, 04:44 PM   #157
nomezero
Game Master

引用:
蜘蛛我覺得唔駛狗龍啦? 同埋我覺得應該係要毒水彈(紫水獸遺傳)唔係要沙龍
咁樣兩招落毒好似好D(一個力量一個水屬),又唔駛浪費兩個位專登玩盲眼,可以換D加耐性的效果,甚至用攻剛大或攻速大強化攻擊力...

更甚的是可以落抗封技,事關我家冰牙龍特化封技封得中真係會逆轉

砌了幾隻怪之後
我覺得一般來說是砌一行屬性 一行力/技/速 剩下的空格可以做針對性的因子
無屬性我一直都想砌一行bingo出來但我發覺好難砌,無屬性果d因子都好蝦人用

水打點的話,我會揀海龍,目前打算練一隻水特化的海龍
海龍蛋可以帶水鱗+水攻大,本身升等級又自帶一招高機率封技+降雷耐
不繼承土砂龍招遺傳技玩玩好似好可惜
以上暫時還在FF階段 我已經浪費左一隻白海了(就是欠攻剛大死不出給我 )不想再浪費海龍...

水系本身無AOE就繼承番白海龍的雷嘴炮補不足

無AOE好唔保險我覺得,我而家上場的怪最少都配一招AOE
以目前對戰的meta來說,AOE真係好重要

而能夠對抗AOE的就只有先行封左佢唔俾佢出 a
原本以為有影響...點知剛剛試完.....
屬性攻擊10水同20水竟然係冇分別
效暗續暗效毒續毒每個都係水屬攻擊+3,所以我先會咁玩
拆晒4個其中換左一個土砂所以變10水,攻擊力多左5
搵火山爆鎚試刀,未改前917(水屬20),改左去到972(水屬10)
之前試左同水屬唔同攻擊力,每一攻噴沙大概多11DMG
不過都係唔會用紫水獸,招毒水比噴沙低200DMG,土砂就還可以只低50DMG
另外其實我隻水蜘蛛都已經BINGO左水/力/技,亦都應該唔會諗住水屬去對戰,所以應該都係唔改算喇
===================================
又話說其實要最大DMG應該要搵係屬攻同時係三色技既招
我隻獄狼對櫻火
連續龍擊32XX~3300左右
龍タックル36XX
開左龍攻大 龍鳞 攻大 速攻中 BINGO龍/力/速

此篇文章於 10-30-16 05:08 PM 被 nomezero 編輯。
舊 10-30-16, 05:48 PM   #158
Kaiser
ドウケシ

引用:
原本以為有影響...點知剛剛試完.....
屬性攻擊10水同20水竟然係冇分別
效暗續暗效毒續毒每個都係水屬攻擊+3,所以我先會咁玩
拆晒4個其中換左一個土砂所以變10水,攻擊力多左5
搵火山爆鎚試刀,未改前917(水屬20),改左去到972(水屬10)
之前試左同水屬唔同攻擊力,每一攻噴沙大概多11DMG
不過都係唔會用紫水獸,招毒水比噴沙低200DMG,土砂就還可以只低50DMG
另外其實我隻水蜘蛛都已經BINGO左水/力/技,亦都應該唔會諗住水屬去對戰,所以應該都係唔改算喇
我個人覺得技能影響大過佢果d屬攻屬耐的白字
又可能本身的攻擊力有影響
又或者每一次攻擊都會有亂數影響攻擊力

畢竟未破解到傷害式大家都係估估下。

其實你呢個數字的分別我覺得係招式本身的威力有差而唔係屬攻的問題?

引用:
又話說其實要最大DMG應該要搵係屬攻同時係三色技既招
我隻獄狼對櫻火
連續龍擊32XX~3300左右
龍タックル36XX
開左龍攻大 龍鳞 攻大 速攻中 BINGO龍/力/速
我冰牙 獄狼 同白海都係咁砌
咁樣砌真係好勁
如果對面個人防禦唔夠會一招秒
而就算你就咁打,只要對面唔係有耐性的話個單體傷害都夠大

但缺點係呢d招無得用因子繼承而多數係怪物自己固有升等級的招式
所以可以咁砌的怪都好有限
而亦都因為咁樣好易俾人先讀

請叫我「小丑」。

此篇文章於 10-30-16 05:55 PM 被 Kaiser 編輯。
舊 10-30-16, 06:18 PM   #159
nomezero
Game Master

引用:
我個人覺得技能影響大過佢果d屬攻屬耐的白字
又可能本身的攻擊力有影響
又或者每一次攻擊都會有亂數影響攻擊力

畢竟未破解到傷害式大家都係估估下。

其實你呢個數字的分別我覺得係招式本身的威力有差而唔係屬攻的問題?

我測試既時候全部都只係用噴沙
初始狀態測試個傷害十次只有上下1既變動
你想要既話我都可以試同攻低10水屬究竟有猜分別既
我自己既推測就自屬攻-敵屬耐>=10就可以做到最大傷害,或者我應該換水獸試招?

我冰牙 獄狼 同白海都係咁砌
咁樣砌真係好勁
如果對面個人防禦唔夠會一招秒
而就算你就咁打,只要對面唔係有耐性的話個單體傷害都夠大

但缺點係呢d招無得用因子繼承而多數係怪物自己固有升等級的招式
所以可以咁砌的怪都好有限
而亦都因為咁樣好易俾人先讀
有可以繼承既 - 櫻火火牙(火屬藍招)

舊 10-30-16, 06:44 PM   #160
Kaiser
ドウケシ

/\
剛一場online對戰
對面隻黑轟ride on出大招打算秒我隻怪 (我仲有2粒心)
我拿拿聲換隻有根性的獄狼龍出黎食招,成功剩1 HP
對面俾左個好失望的STAMP俾我

請叫我「小丑」。

舊 10-31-16, 10:04 AM   #161
滅龍士
MHWs↓

Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
Nomezero同Kaiser你o地係點過offline鬥技大會白金杯?我俾麒麟八婆收o左皮,唔知邊個先係last bossa
舊 10-31-16, 11:56 AM   #162
nomezero
Game Master

引用:
Nomezero同Kaiser你o地係點過offline鬥技大會白金杯?我俾麒麟八婆收o左皮,唔知邊個先係last bossa
完左黑龍先去打唔知有冇參考價值
冰牙白海獄狼
自己技能有指示大
基本上差唔多全程開場冰牙全體>>>次回白海全體>>有剩獄狼隨便

舊 10-31-16, 03:59 PM   #163
Kaiser
ドウケシ

引用:
完左黑龍先去打唔知有冇參考價值
冰牙白海獄狼
自己技能有指示大
基本上差唔多全程開場冰牙全體>>>次回白海全體>>有剩獄狼隨便
同我一樣

不過我唔係用指示大,我抗雷

其實LV壓制足夠了
我入去打的時候冰牙Lv差不多到頂

呢隻game的last boss
一定係迷宮入面果4隻上位金獅子(官方好貼心咁除左第一個迷宮之外都擺一隻係度)

黑龍都唔係特別難打
金獅子先痴線,d攻擊力都唔係人咁品
藥水流一定gg要用其他道具先搞得掂

請叫我「小丑」。

此篇文章於 10-31-16 04:01 PM 被 Kaiser 編輯。
舊 11-01-16, 02:41 PM   #164
滅龍士
MHWs↓

俾塔40/f兩隻麒麟監生屈死,鑊鑊都o係正食藥同出招前連出四招,想啪俊足藥同加速肉都唔得,連想出絆技都滿血俾佢o地打落馬破招|||
舊 11-01-16, 04:58 PM   #165
Kaiser
ドウケシ

引用:
俾塔40/f兩隻麒麟監生屈死,鑊鑊都o係正食藥同出招前連出四招,想啪俊足藥同加速肉都唔得,連想出絆技都滿血俾佢o地打落馬破招|||
呢個無辦法,睇到佢隻劈的話不妨隻劈會受少一D的傷害

佢本身速係全隻GAME最快 + 招式效果降速
我估本身RIDER用道具會加一些速度值
而他降速+本身已高速過你就會比你用藥快

請叫我「小丑」。

舊 11-04-16, 03:35 PM   #166
Kaiser
ドウケシ

砌左一隻雷狼打對戰
優點係簡單粗暴 (和獄狼一樣)
試了幾場,以雷打點來說,雷狼個屬耐比白海好
目前線上對戰仍然是雄火祭,白海被人燒到阿媽都唔認得,唔敢用...

請叫我「小丑」。

此篇文章於 11-04-16 03:54 PM 被 Kaiser 編輯。
舊 11-05-16, 10:02 PM   #167
tao08
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
禁足地隻迅龍點打,個人中critical秒硬

同埋d心有冇得補番
tao08 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-16, 10:13 PM   #168
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
您目前進度好前,建議少量地升一升LV

"心"要過左雪山後先有得買(最快)
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-16, 11:24 PM   #169
滅龍士
MHWs↓

引用:
作者: tao08 查看文章
同埋d心有冇得補番
心仲可以用生肉+毒菇+多肉蒜頭調合

你仲可以$118買隻樣衰貓Amiibo連動隻8洞草食龍做準神獸候補
舊 11-06-16, 01:06 AM   #170
nomezero
Game Master

引用:
作者: tao08 查看文章

同埋d心有冇得補番
自己用片手,完左依賴有技能防禦
迅龍瞄自己就防
真係唔得就帶埋音爆去掟
同本傳唔同,掟完唔會嬲定佢兩輪

舊 11-07-16, 10:43 PM   #171
Kaiser
ドウケシ

又係我
他特殊賽規出得有些密,我根本練不切怪....

有無人有多些刷因子的情報交流
例如要刷某隻怪,刷路邊巢好些還是刷歸巢比較好

刷因子刷到現在覺得有固定位置出的怪易刷好多 (獄狼 / 雷狼等)

剛出牙獸種比賽想打kumamon
在養隻白孤猿,但效封大要找冰碎龍真心難找(又不是易出)...

請叫我「小丑」。

此篇文章於 11-07-16 10:47 PM 被 Kaiser 編輯。
舊 11-07-16, 10:49 PM   #172
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
普通洞 比較易有冰碎龍
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-16, 12:02 AM   #173
Kaiser
ドウケシ

引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
普通洞 比較易有冰碎龍
唔得,上位普通洞好難出封技大因子...
刷左成粒鐘都係固有+防封

把鬼火用住封技中先,有心情再刷封技大 (其實封技中都好難刷)

請叫我「小丑」。

舊 11-08-16, 12:38 AM   #174
滅龍士
MHWs↓

影低自己對戰party個QR code再用3DS scan諗住玩自攻自受嘅實驗結果:失敗。對齊角同邊照極都冇反應a

過咗輸足四鑊先贏到嘅打孖麒麟同輸一鑊先贏到嘅白海+金獅後,喺塔頂ko金火被紅血銀火亂舞滿血ko(根性爆過一鑊)止步,聽日再打|||
舊 11-08-16, 01:16 AM   #175
Kaiser
ドウケシ

特別RULES原來全部30 LV,和一般50Lv對戰規根本兩個次元
拿住上位武器的主角突然變得非常大力

特登養隻青熊諗住黎坦點知計錯晒數,感覺30 LV對戰要推HP上去

請叫我「小丑」。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Monster Hunter X 狩技團集會所 野良猫 攻略及心得交流區 2213 02-22-17 09:04 PM
[3DS] Monster Hunter X(クロス)/Generations 情報區 2 | 日版已售/美版 2016 Summer enishi 手提遊戲機討論版 95 04-05-16 02:23 AM
[3DS] Monster Hunter X(クロス) | 日版已售 enishi 手提遊戲機討論版 1023 11-28-15 06:37 PM
[放]Monster Hunter 4G 何金水 - 阿水 買賣專區 2 10-19-14 11:45 AM
[3DS] Monster Hunter 4 綜合情報 Vol.3 | 無料線上狩獵 | 日版已售 W!LL 手提遊戲機討論版 1042 09-13-13 08:33 PM

現在的時間是 11:50 PM

手機版 | APP版