Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-13-12, 11:27 PM   #3676
enishi
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
3DS sales reach 900.000 in Germany

http://www.heise.de/newsticker/meldu...d-1665950.html

此篇文章於 08-13-12 11:30 PM 被 enishi 編輯。
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-12, 04:57 AM   #3677
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: KUTAR# 查看文章
"港台個market咁細"

咪寫左囉

邊關事, PS, XBOX果邊大把日文英文game又係咁出
加番張分級貼紙就OK
我記得果d話就話叫行貨 但其實日版碟或美版碟
而唔係行貨碟 而部行機又係load得到美日碟 <--xbox360
同埋大家分區方式唔同 唔可以用黎做一個好好既參考

以wii中文碟黎講其實亦都係日區而唔係港台區 ...

此篇文章於 08-14-12 05:00 AM 被 噹噹dondon 編輯。
噹噹dondon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-12, 05:41 AM   #3678
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: 噹噹dondon 查看文章
我記得果d話就話叫行貨 但其實日版碟或美版碟
而唔係行貨碟 而部行機又係load得到美日碟 <--xbox360
同埋大家分區方式唔同 唔可以用黎做一個好好既參考

以wii中文碟黎講其實亦都係日區而唔係港台區 ...
所以話任天堂已經鎖區鎖到喪心病狂,鎖到上左腦
有D Game根本推出海外版無期,呢d根本唔應該鎖區
佢起碼應該要似ms提供比第3方鎖唔鎖區既選擇權,有彈性,而唔係一刀切徹底鎖區
任天堂係唔係唔為鎖區鎖到咁而爆死一次就唔識驚?
我係任天堂身上我真係睇唔出佢有一絲尊重玩家既態度

雖然
3DS佢自家都仲有好多牌未出,3DS嬴PSV差唔多已成定局
但家用機果面WiiU我睇佢搞呢個咁既鎖區政策佢準備點仆
連自家隻TLS,Xenoblade 都要n咁耐先有美版
佢面對既唔止SONY,仲有Microsoft

港台區都敢獨立?港區仲要只能讀繁體中文GAME?
美版3DS都比日版3DS打到半殘
憑呢個GAME又比美版少,GAME價錢比美版貴既機佢唔跟日區玩獨立港台區,
我肯定佢係香港比美版更慘淡
你旨意任天堂搞第3方?
http://www.nintendo.co.kr/3DS/software/list_2012.php
呢個表已經可以清楚比到例子你睇,靠佢自己搞,仲要一定要有當地語言先出GAME,係咩下場?

此篇文章於 08-14-12 06:05 AM 被 211835350 編輯。
211835350 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-12, 08:36 AM   #3679
Eking

註冊日期: Feb 2006
有冇海外版唔係任天堂決定吧......

舊 08-14-12, 09:05 AM   #3680
ac-angel

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
我都google左下
見到日本都有同樣問題
不過7/28已經解決
老任都有出通告
http://n-styles.com/main/archives/2012/07/28-100000.php

而家都仲係唔得?
唔得...
只怪自己貪平...
係網上買左二百既3000 pts....
交收時見銀色位無刷,
心諗應該無問題...
點知依家就出事喇~
但用credit card就完全無問題...
當一個教訓算....
所以提醒各版友係相熟既店舖買 or
最好就credit card 充值...
ac-angel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-12, 10:17 AM   #3681
雞翼軒
Junior Member
打機新手

註冊日期: Jun 2012
3DS Friend Code0430 9355 9073
引用:
作者: mrk 查看文章
你部係咪美版機???幾時入手???最近???
我個部日版
係紫色格既第1舊,
今年5月幾買的機

舊 08-14-12, 09:50 PM   #3682
sorido

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDsorido
請問DSi 上面d point 係咪轉唔到比3DS 用?
如有得轉請問怎樣轉?
sorido 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 12:20 AM   #3683
nick

註冊日期: Sep 2002
今晚mk已跌穿1800關口,出機在望

NDS GAME FC
mph FC: nick 0601-9706-0534
content fc:nick 3007-1618-1079
動森fc:5369-4190-3879

wii fc
3221-5238-1799-9879 //pm fc /4424-6802-0768 //mkwii fc 105.2621-2747-8510//日動物之森 fc: /3738-3048-3107 惡魔:3652-5761-5259

3ds:2363-5574-3483
nick 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 01:42 AM   #3684
sslazio
Junior Member

註冊日期: Apr 2007
其實價錢差不多,我係有D擔心行版突然話日行都玩到...xyz...game 價錢有行平D嘛! 都係等到9月先算。
sslazio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 01:52 AM   #3685
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: ac-angel 查看文章
唔得...
只怪自己貪平...
係網上買左二百既3000 pts....
交收時見銀色位無刷,
心諗應該無問題...
點知依家就出事喇~
但用credit card就完全無問題...
當一個教訓算....
所以提醒各版友係相熟既店舖買 or
最好就credit card 充值...
下? 無位刷?! 咁你都收貨?
你唔搵返個賣家?
無位刷既你又收左貨?!

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 08:42 AM   #3686
ac-angel

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: irismong 查看文章
下? 無位刷?! 咁你都收貨?
你唔搵返個賣家?
無位刷既你又收左貨?!
有位刷~
係見o的銀位無刷以為無問題~
點知就出事~
ac-angel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 08:48 AM   #3687
wongdee
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: sslazio 查看文章
其實價錢差不多,我係有D擔心行版突然話日行都玩到...xyz...game 價錢有行平D嘛! 都係等到9月先算。
我諗你都係死心把啦,如果行機真係咁橫行,行都即刻用黎做重點推介啦留住班未出機D人啦
wongdee 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 09:13 AM   #3688
shwl
Game Master

註冊日期: Mar 2006
Nintendo Switch ID745442910721
3DS Friend Code2234 8106 6594
引用:
作者: wongdee 查看文章
我諗你都係死心把啦,如果行機真係咁橫行,行都即刻用黎做重點推介啦留住班未出機D人啦
你假設左老任知道香港玩到誇區係緊要野
shwl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 09:45 AM   #3689
hahahaaaa

註冊日期: Jan 2007
引用:
假設真係有日行平d,但以老任既方針,分分鐘遲日版一年半載,咁我寧願比多少少玩日版好過
hahahaaaa 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 10:01 AM   #3690
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
引用:
就算真係玩到日本地區遊戲, 上唔到e-Shop已經廢左一半武功

引用:
作者: wongdee 查看文章
呢D潛規則又點可以大鑼大鼓講出黎...

引用:
作者: hahahaaaa 查看文章
假設真係有日行平d,但以老任既方針,分分鐘遲日版一年半載,咁我寧願比多少少玩日版好過
以往既行貨遊戲都係照拎日版Packaging + 行貨label (Wii / DS)
萬信/CAPCOM ASIA終於可以名正言順賣行Game

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 12:26 PM   #3691
RS 200

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
o岩o岩出左部白LL, 之前冇玩過3DS OR WII o既e-shop...有d野唔明....

我入e-shop, 佢叫我login, 我本身冇account, 應該o係邊申請? 入面好似唔見有得揀....定係我唔識日文睇唔明...
另外有個選項應該係唔login入e-shop, 我揀呢個入左去, dl左幾個demo玩...咁係唔係等如我以後都可以咁做?

如果想買野, 係唔係一定要sign個account? 定係可以用個guest身份入pt買野?

萬分感謝~
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 12:30 PM   #3692
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
唔LOGIN都買到野的

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 01:50 PM   #3693
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
Login 只不過係merge返你個Club Nintendo account
你買完e-Shop既野之後加返分比你

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 02:37 PM   #3694
RS 200

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
Club Nintendo account而家仲係咪要日本地址先可以申請?

wii初期時想搞...太煩冇搞到...d分紙比晒人...
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 03:39 PM   #3695
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: 雞翼軒 查看文章
我個部日版
係紫色格既第1舊,
今年5月幾買的機
日版機本身內存係大約有7幅砌圖,
之後老任就間中經不知不過通訊,
加o的新砌圖比我地,(每次1-2幅,後期遲入機嘅3DS機主有冇份我唔清楚)
後期配信追加嘅砌圖,開始有紫色位,
另到我地唔可以只用步行金幣抽砌圖,
一定要出街擦人。
同埋你係冇左邊幅15塊砌圖呀!講清楚o的啦!
同埋:我美版機係頭批機,日版機就今年1月尾入手,
所以到依家為止我都冇缺少新配信砌圖。(日本個2幅除外)

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 08-15-12 03:45 PM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 03:44 PM   #3696
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
請問Wii 同 3DS 的store係唔係分開的?
Wii用剩的錢或已買的VC game冇得傳過3DS用?
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 04:58 PM   #3697
bearkat

3ds 係香港雖然較日本小人玩....但都有幾百名機友!!
其實你有無試過玩網絡對戰但無本地人?或一個人都無?上討論區又要等人覆?擦機團時間不合?

現在我想開幾個群組係for line 3ds
馬車,bio,格鬥game......
加fc,網絡約戰,約擦機團,文字交流或語音對話!

但點解係line???因為line可以只留下code(行動條碼) or id,唔需要電話外洩,亦可以最多100名參與!

ps :想看看大家意見先.....
由手機版發出
bearkat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 05:24 PM   #3698
LemonCoke
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code3823 8824 1251
PSN  IDLemoncoke
XBox Live GamertagLemoncoke
引用:
作者: bearkat 查看文章
3ds 係香港雖然較日本小人玩....但都有幾百名機友!!
其實你有無試過玩網絡對戰但無本地人?或一個人都無?上討論區又要等人覆?擦機團時間不合?

現在我想開幾個群組係for line 3ds
馬車,bio,格鬥game......
加fc,網絡約戰,約擦機團,文字交流或語音對話!

但點解係line???因為line可以只留下code(行動條碼) or id,唔需要電話外洩,亦可以最多100名參與!

ps :想看看大家意見先.....
由手機版發出
很好的提議.
可惜我連線的時間非常不定, 所以好難約戰其他人.......
LemonCoke 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 05:38 PM   #3699
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: KUTAR# 查看文章
請問Wii 同 3DS 的store係唔係分開的?
Wii用剩的錢或已買的VC game冇得傳過3DS用?
冇得傳$$,
DSi/DSiLL可以傳game去3DS/3DSLL.

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-12, 05:51 PM   #3700
bearkat

引用:
作者: LemonCoke 查看文章
很好的提議.
可惜我連線的時間非常不定, 所以好難約戰其他人.......
其實我會分2-3個時段(避免通知會嘈醒其他人)
例如:
2pm-6pm
6pm-10pm
10pm-2am
其如時間可以私下約
由手機版發出
bearkat 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 Nintendo New 3DS LL 日版 maxwellduo 買賣專區 0 04-30-15 10:08 AM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[3DS] Nintendo 3DS 綜合情報討論區 01 neo2046 手提遊戲機討論版 1020 03-02-11 01:10 AM
[3DS] Nintendo 3DS 情報區 vol.2 neo 手提遊戲機討論版 1149 02-16-11 02:04 AM

現在的時間是 11:09 PM

手機版 | APP版