Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-27-12, 05:20 PM   #101
Iro
God of Gamer
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
上面完全係K-on cast集合
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-12, 05:20 PM   #102
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: 小嘉 查看文章
睇完第一集要睇呢到d大大解說先明主角用意
+1
我睇完都唔知佢咁做為乜

舊 04-27-12, 10:53 PM   #103
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 木下宏介 查看文章
也可能是因為TV版集數進度問題而加插吧? 京阿尼加插的情節都比較靠譜也不會覺得悶
反而後段對話中感覺到男主角是因為千反田的好奇而去行事...要不然一開始就拒絕了事
男主角明顯被千反田的好奇心改變了 可是卻對節能主義有所保留的解說段

這套之前聽說是日常推理系ww
希望不要每次也這麼日常小事吧= =...要不然就會像多啦A夢一樣每集出一次難題
話說最尾...這綠燈了一會還有車走過......
日本D十字路口交通燈係同香港唔同既。

通常響十字路口如果有車由第二個方向轉入黎時,只要個斑馬線上冇行人既話,就算斑馬線綠燈佢都可以照駛入黎。

所以我住呢邊多時,每逢去到十字街口D紅綠燈,就算轉左綠燈我都會留神周圍有冇車打算轉入黎先過。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-12, 10:57 PM   #104
Game Master

引用:
作者: 神秘過客 查看文章
+1
我睇完都唔知佢咁做為乜
里志唔係解釋得幾好既咩?

平時奉太朗會懶得去理人地,但就唔知咩原因唔想令大小姐失望而專登咁做。

而家佢可能會以為咁樣做先冇咁麻煩,但正如里志所講,佢咁樣反而會令大小姐以後更加想搵佢解答謎題。
舊 04-28-12, 12:08 AM   #105
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
里志唔係解釋得幾好既咩?

平時奉太朗會懶得去理人地,但就唔知咩原因唔想令大小姐失望而專登咁做。

而家佢可能會以為咁樣做先冇咁麻煩,但正如里志所講,佢咁樣反而會令大小姐以後更加想搵佢解答謎題。
我真係唔覺佢有解釋得幾好, 係我無留意還是又要靠自己腦補劇情?

舊 04-28-12, 03:48 PM   #106
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
K-ON愛情故事版

GEASS發動
仲加埋萬花筒寫輪眼

大小姐好易俾人呃....

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-12, 04:35 PM   #107
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
我真係唔覺佢有解釋得幾好, 係我無留意還是又要靠自己腦補劇情?
你無留意

看來對話時的分鏡要再下點功夫,讓人好好留意.....
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-12, 05:52 PM   #108
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
終於搵到小說
好薄

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-12, 06:05 PM   #109
Game Master

引用:
作者: anyone 查看文章
終於搵到小說
好薄
第一集就薄o者,之後厚度同集數會成正比。
舊 04-28-12, 06:11 PM   #110
anyone
The One
↘嫁

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
第一集就薄o者,之後厚度同集數會成正比。
下一集都係同名

舊 04-28-12, 09:16 PM   #111
Game Master

引用:
作者: anyone 查看文章
下一集都係同名
非也,每集都唔同。因為作者冇為呢個系列改翻個正式名,所以坊間都稱呢套做「古典部系列」。京社更加係索性用第一集既名冰菓黎命名。

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8F%...B3%BB%E5%88%97
舊 04-29-12, 02:40 AM   #112
anyone
The One
↘嫁

原來未出中文版
日版應該仲難搵

舊 04-30-12, 12:34 AM   #113
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 04-30-12, 03:48 PM   #114
anyone
The One
↘嫁

違和感が省エネ

舊 04-30-12, 06:51 PM   #115
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
睇完今集覺得千反田好正
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-12, 07:48 PM   #116
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
京動造萌角功力非凡 睇多兩話好易中招

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-12, 08:11 PM   #117
Iro
魔法學園學生

大小姐不合眼緣 (男主角要推倒早就推倒了)
舊 04-30-12, 08:43 PM   #118
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
根本冇得揀, 比人強制轉軚
比千反田擒住就一定係薔薇色

兩個對眼都好閃~~~
但男主都係唔受嘛

千反田既告白?!?!
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-12, 08:46 PM   #119
Iro
魔法學園學生

引用:
作者: 葉老頭 查看文章
根本冇得揀, 比人強制轉軚
比千反田擒住就一定係薔薇色

兩個對眼都好閃~~~
但男主都係唔受嘛

千反田既告白?!?!
感覺似犯人自白 雖然唔係
舊 04-30-12, 10:10 PM   #120
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
大小姐具現化能力好恐怖

引用:
作者: Kewellma 查看文章
京動造萌角功力非凡 睇多兩話好易中招
一集已中

圖書館關館bgm

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 04-30-12 10:13 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-12, 10:33 PM   #121
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

千反田係唔錯o既~

不過我想問打後個故事係唔係都係咁無聊?
次次都無野做搵野黎做, 仲要咁芝麻綠豆, 唔係咁得喎

舊 04-30-12, 10:42 PM   #122
Gallardo
最強(最凶)アイドル

註冊日期: Mar 2003
from wiki
引用:
概要
2001年10月31日,〈古籍研究社〉系列首部作品《冰菓》,透過角川Sneaker文库的叢書品牌「Sneaker mystery 俱乐部」初次發行。其後获得了轻小说新人奖和角川学园小说大奖的少年推理小说&恐怖部门奖励賞,亦於次年發行第2部作品《愚者的終幕》。
之後會有恐怖劇情嗎?

總覺得個ED好唔京阿尼...

舊 04-30-12, 10:53 PM   #123
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 小嘉 查看文章
睇完今集覺得千反田好正
如果係中原麻衣配仲好

舊 04-30-12, 11:01 PM   #124
Iro
魔法學園學生

引用:
千反田係唔錯o既~

不過我想問打後個故事係唔係都係咁無聊?
次次都無野做搵野黎做, 仲要咁芝麻綠豆, 唔係咁得喎
透? 之後翻舊案嘛
舊 04-30-12, 11:06 PM   #125
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

殺人事件麼?

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」総合THREAD丨 二期確定?! Vol.2 money 日本動漫畫討論版 1008 01-14-24 06:11 PM
[動畫] 松本零士 アニメ作品 総合THREAD丨「宇宙海賊キャプテンハーロック」CGアニメ映画化決定 money 日本動漫畫討論版 8 12-19-15 02:18 PM

現在的時間是 06:48 PM

手機版 | APP版