Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 682 1182 1582 1632 1672 1676 1677 1678 1679 1680 1681 1682 1683 1684 1685 1686 1687 1688 1692 1732 1782  ... 最後
手機平板遊戲討論版>Fate/Grand Order「サーヴァント・サマーキャンプ! ~カルデア・スリラーナイト~」夏之恐(笑)
大破人間 02:15 PM 07-10-18
作者: gingq7:
好似原版都係有咁多血? 唔係太肯定,上次我應該用令咒過

昨晚嘗試不用令咒, 暫時試了兩次都係在最後階段剩半血(40萬)時跪低, 基本上孔/梅/狐都好難企得住, 而無呢3隻又好難夠火力打最後一條血的80萬hp
第一次用大腿寶5傑克(突滿萬聖伊莉雅)主打, 但打190幾萬hp(4x萬->6x萬->8x萬)都係唔夠力
第二次用自己的寶1妖后, 但連可能係全game生存力最強的妖后都因為不停被消buff而敗走

打算今晚用型步機試吓
雙貞德配任一殺職一定磨得死,我上年就是這麼過
而孔/梅/狐只要被一回合全體爆擊兩次就可以返屋企了
Toriya 09:56 PM 07-10-18
貞德殺式 + 藍角補助輪流上

大戰 50 回合
Sar8 09:59 PM 07-10-18
14回合山翁+梅梅孔過
運game

呢d集 高血騎職+全體暴+清buff真係好煩
digiharuka 10:17 PM 07-10-18
乖乖交上3個令咒(復活)完場好了

放死靈給孔明根性了很多次
gingq7 12:09 AM 07-11-18
作者: 大破人間:
突然發現我已忘了我有貞德
好似大半年無用過佢

剛剛已試過型步機完全係廢物,
單挑普攻太慢,磨得耐一比人拆buff就收工
做輔助又唔能夠好似C狐咁藍卡搭單就可以狂出寶具
Sar8 12:39 AM 07-11-18
呢D等上修
不過隻野咁惡鐘意就除哂你d buff,本來就唔應該用刑部姬打

打雷帝都仲得既

(其實佢寶具直接buff 50%綠卡都得啦....搞到而家四不象,所以話鹽川式平衡|||)
鈴蘭 12:58 AM 07-11-18
刑部姬係D倍率set太低 如果佢個寶具Q Buff高D其實我覺得就會用得
the fool 02:14 AM 07-11-18
頂!唔記得今日維護,仲諗住清哂d任睇下聽日會唔會生放完即開2.2,早知尋日唔好身痕走去開隻extella link玩
好似原版都係有咁多血? 唔係太肯定,上次我應該用令咒過

昨晚嘗試不用令咒, 暫時試了兩次都係在最後階段剩半血(40萬)時跪低, 基本上孔/梅/狐都好難企得住, 而無呢3隻又好難夠火力打最後一條血的80萬hp
第一次用大腿寶5傑克(突滿萬聖伊莉雅)主打, 但打190幾萬hp(4x萬->6x萬->8x萬)都係唔夠力
第二次用自己的寶1妖后, 但連可能係全game生存力最強的妖后都因為不停被消buff而敗走

打算今晚用型步機試吓
個人覺得山翁生存力都好高(戰續lv4都回3600之後技2lv10又回2500).
如果唔係太睇少隻牛裝左件無加攻o既禮(唔夠cost想速戰裝左俾Jack)同相信Jack個NP率(其實有一半係因為集火同中左Q debuff),
山翁應該可以一隻打哂隻年最後一條血(我淨用B Chain都打左半條血以上,如果用BQA儲NP出埋寶具可能唔洗用令咒?)
作者: 大破人間:
都有諗過用貞德,但之前要打凜所以fd用左孔明(估唔到布姐寶1 Brave Chain可以1T Kill)
後面諗住剋職用左刑部姬,但刑部姬成日俾對面消buff...orz
gingq7 07:23 AM 07-11-18
我覺得刑部姬寶具就算加到綠卡+50%都係無用,
C狐靠串藍卡就可以2-3回合出一次寶具,
但刑部姬就算寶具有綠卡50%都係支撐唔倒佢每3回合出一次寶具

我估要2技加NP加到50%, 寶具和C狐一樣減技能CD再加出星率多100%, 才可能有救
細路翔 08:41 AM 07-11-18
前排黑聖杯卡美拉+孔梅,炒麵包爺爺壓底,easy mode
Sar8 12:15 PM 07-11-18
作者: 鈴蘭:
刑部姬係D倍率set太低 如果佢個寶具Q Buff高D其實我覺得就會用得
鹽川式平衡:你有咁多色卡buff技,所以你堆普通倍率就要低D

騎黑傻已經係最佳例子,打綠卡張綠卡廢到
Sar8 12:24 PM 07-11-18
我覺得刑部姬寶具就算加到綠卡+50%都係無用,
C狐靠串藍卡就可以2-3回合出一次寶具,
但刑部姬就算寶具有綠卡50%都係支撐唔倒佢每3回合出一次寶具

我估要2技加NP加到50%, 寶具和C狐一樣減技能CD再加出星率多100%, 才可能有救
唔係話加到50%就救到
而係本身既setting就算50%都唔過份,當然唔係指佢去到50%就飛天

佢既定位而家都只係做到類似孔明呢種拐以下既萬金油buff機,但所有野孔明都做得好過你...
剩係加攻要開寶具已經輸
4星海倫娜都實用過佢
digiharuka 06:00 PM 07-11-18
幕間6

白貞阿比武則天小莫:石
lip: 技
哥倫布:寶具
gingq7 06:03 PM 07-11-18
估唔到lip限定四星都有幕間,
咁堆過弱的四星水著和黑女僕和雪山櫻可唔可以強化一下....
the fool 01:54 AM 07-12-18
原來下星期先生放(只記得係星期三),今日得幕間
貞德幕間終於解釋左黑貞解會存在,但點解而家先講唔係真假英靈event果陣出
雖然唔多用Lip,但本身能力已經唔錯o既佢竟然仲有得強化,其他角色幾時先肯強化
細路翔 07:52 AM 07-12-18
搞錯

點解阿比無強化
gingq7 09:38 AM 07-12-18
強化的選角一向都很迷

我懷疑有無得強化的其中一個重要條件係睇後台數據果隻角色上場次數或有幾多人放在support位來決定,
因為都好似無乜其他客觀方法去衡量隻角色有無需要加強

我估:
上次大龍娘,今次lip,強度不差但其實好少見有人放在support位,所以有得加強;
阿比,X,白槍,酒吞呢類比較弱但又成日有一堆人放在support位的,就無得加強

而很明顯4星角無論上場或放在support都會比5星角少,所以好少5星角有強化
大破人間 10:15 AM 07-12-18
強化的選角一向都很迷

我懷疑有無得強化的其中一個重要條件係睇後台數據果隻角色上場次數或有幾多人放在support位來決定,
因為都好似無乜其他客觀方法去衡量隻角色有無需要加強

我估:
上次大龍娘,今次lip,強度不差但其實好少見有人放在support位,所以有得加強;
阿比,X,白槍,酒吞呢類比較弱但又成日有一堆人放在support位的,就無得加強

而很明顯4星角無論上場或放在support都會比5星角少,所以好少5星角有強化

X寶解過又改過技,算係強化左兩次
阿比在沒有比她更強的單體外國人下,其實都OK好用

另外一點就是4星角強化因為白值問題所以點強化都好少可以阻到五星搵食。
所以四星強化會比較鬆手。

其實都係要等正式的強化QUEST

出幕間任好明顯會見到營運同寫手偏心,因為始終要諗故事。
無人諗故仔的冷門角真係有排都唔駛指意見到幕間故事
人氣角如貞德小莫個D已經出過N個幕間都仲有份

CCC系列尤其見到受寫手和營運的鍾愛,情人節朱古力個時已經睇得出,今次Lip 的幕間閒閒地都過萬字和多爆點
gingq7 10:55 AM 07-12-18
貞德今次個幕間3, 好似2-3年前拆包已有?

另外,蘑菇應該都係偏愛extra系列,
CCC聯動蘑菇親自下場,仲要當係主線劇情咁寫
跟住又親自去搞last encore, FSN N次動畫化都無咁既待遇
龍娘仲經常出現

我估lip今次個幕間可能都係蘑菇新寫
Hextor 10:49 PM 07-12-18
爺爺孔梅好好彩打到30萬血被洗BUFF兩腳爆擊踢死
最後都係要CONTINUE
運ゲー乙
Sar8 10:59 PM 07-12-18
我剩返30萬血得爺爺solo
好彩冇消我根性安全渡過
鈴蘭 11:17 PM 07-12-18
貞德今次個幕間3, 好似2-3年前拆包已有?

另外,蘑菇應該都係偏愛extra系列,
CCC聯動蘑菇親自下場,仲要當係主線劇情咁寫
跟住又親自去搞last encore, FSN N次動畫化都無咁既待遇
龍娘仲經常出現

我估lip今次個幕間可能都係蘑菇新寫
我相信好大原因係因為本身Extra當年佢自己既遺憾就多
然後為左填補遺憾去寫CCC既同時又真係得到最大限既發揮
同可以寫到本身係Fate系列入面好難去寫既主題 (女性主體、エロス、唔駛局限係7個Class)
所以有特別多既愛情吧

而且真心講句Extra產既角色真係好多位可以發揮
Extra產角色而家發揮最少已經講緊係C狐咁濟
講真CCC Event我睇晒最大既感覺就係其實香菇雖然將CCC寫成神作
但佢依然心中好後侮比唔到lip同melt一個機會,所以先又全神全靈咁寫出另一個神劇本
digiharuka 05:06 PM 07-13-18
拿破崙
弓兵....
破無敵全體神性特攻

信長: ??!!??
GN00508771 05:09 PM 07-13-18
失驚無神加新野呢招真係唔該唔好再做啦 預算成日打亂
夜貓 05:09 PM 07-13-18
已經有得抽
5星拿破崙
標籤:FGO, 歐洲人, 非洲人
第一 ... 682 1182 1582 1632 1672 1676 1677 1678 1679 1680 1681 1682 1683 1684 1685 1686 1687 1688 1692 1732 1782  ... 最後

返回主題版面