Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-03-12, 12:07 PM   #1
事丫娃些
God of Gamer
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
Creamy Mami 小忌廉主題餐廳

日本經典動畫《我係小忌廉》曾風靡萬千觀眾,趁作品邁向30周年,日本和香港均有紀念活動,本地更會開設期間限定的「小忌廉主題餐廳」,除了會安排蔡穎恩化身港版「小忌廉」外,該作品的動畫大師高田明美更會來港造勢。

《我係小忌廉》在80年代迷盡香港、日本及亞洲各地的動畫迷,女主角「小桃」利用魔法由小學生變身成當紅偶像「小忌廉」,故事反映出女孩子們發明星夢的心態,片中主題曲還風靡港日粉絲。

趁《我係小忌廉》將滿30周年,日本近年有潮流品牌推出crossover系列,先後有「小忌廉」服裝、飾物及生活用品上架,著名女星中川翔子、星野亞希亦先後cosplay成「小忌廉」來滿足fans,尤其是星野亞希去年扮成巨乳「小忌廉」令網民熱烈討論。

動畫大師來港
香港方面,最近有日式餐廳破天荒開設期間限定的「小忌廉主題餐廳」,店內椅子、杯墊、天花均換上「小忌廉」及相關角色圖案,並設計出一系列精品,如環保袋、文件夾等產品吸客。為隆重其事,《我係小忌廉》的幕後功臣高田明美亦會來港,今天更會出席開幕記者會,而本地青春潮模蔡穎恩(Evelyn)將以「小忌廉」造型現身活動。

其實高田明美是日本動畫界大師級人馬,她除了是為《我係小忌廉》的人物設計外,她炮製的動畫名作還有《橙路》、《相聚一刻》及《機動警察》等,使多套經典動畫更錦上添花。

今日(3/11)下午3時九龍灣 Mega Box某日式壽司料理有記者招待會。帶橙路畫集去高田明美老師會唔會簽呢?
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-12, 03:26 PM   #2
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
睇過尼套野的人, 多數都已經人到中年了
歲月不饒人
HEERO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-12, 03:27 PM   #3
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
引用:
作者: HEERO 查看文章
睇過尼套野的人, 多數都已經人到中年了
歲月不饒人
我唔會承認我係中年的 /

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-12, 10:45 AM   #4
Diana
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2002
呀...佢開到何時?
想COSPLAY去一次=口=
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-12, 10:53 AM   #5
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 過客 查看文章
呀...佢開到何時?
想COSPLAY去一次=口=
昨天已經開了

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-12, 12:35 PM   #6
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
好老實...完全沒有睇頭,我昨天去了....
PR完全廢的,只係一個純商業show...
官FB乜都可以唔講,原來只係叫人去做免費佈境板,跟住叫高田老師出來講兩句見個面就算.做法同D名星一樣.
怪不得咁多娛記係度同搵o靚模cos優唱中文OP..
至於食物,價錢一般啦,看圖同一間普通日式料理點無咩分別....
還有goods,要食滿$50先有一個chop, 儲夠chop再補錢先換到那些(我覺得無價值)既goods.
圖仲要係TV版官圖, 高田簽名同手繪圖都見唔到一張(至少係門外見唔到),可能擺左係裡面吧.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-12, 12:52 PM   #7
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
好老實...完全沒有睇頭,我昨天去了....
PR完全廢的,只係一個純商業show...
官FB乜都可以唔講,原來只係叫人去做免費佈境板,跟住叫高田老師出來講兩句見個面就算.做法同D名星一樣.
怪不得咁多娛記係度同搵o靚模cos優唱中文OP..
至於食物,價錢一般啦,看圖同一間普通日式料理點無咩分別....
還有goods,要食滿$50先有一個chop, 儲夠chop再補錢先換到那些(我覺得無價值)既goods.
圖仲要係TV版官圖, 高田簽名同手繪圖都見唔到一張(至少係門外見唔到),可能擺左係裡面吧.
我想知起邊度

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-12, 02:36 PM   #8
Bigwater

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
我想知起邊度
MegaboxL10樓 5室

舊 11-04-12, 02:41 PM   #9
K.LIFE

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
引用:
作者: keijoey 查看文章
我唔會承認我係中年的 /
OT一下
万年初段
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-12, 03:19 PM   #10
keijoey
桐乃 x MIX

面書果度用TV圖,facebook又十問狗唔應,都預左冇活動
估唔到連talk show都冇姐

其實都預左間野好快執
由手機版發出
舊 11-04-12, 07:01 PM   #11
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
引用:
作者: keijoey 查看文章
面書果度用TV圖,facebook又十問狗唔應,都預左冇活動
估唔到連talk show都冇姐

其實都預左間野好快執
由手機版發出
期間限定到出年2月1, 咁都算係好快執既
http://www.gameover.com.hk/?p=27165

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-12, 09:24 PM   #12
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: HIM 查看文章
http://www.gameover.com.hk/?p=27165
願者上釣啦...
如果佢event做得好最少會幫襯一次,但咁既pr連一次都唔會幫襯.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-12, 01:36 AM   #13
keijoey
桐乃 x MIX

引用:
作者: HIM 查看文章
我係指間鋪, 唔係個event
連攪個event都吸唔到fans心甘情願俾錢去, PR問題又攪到劣評如潮,
買個主題返黎, 其他野都唔配合。咁既做生意手法, 可以頂得幾耐...?

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

舊 11-05-12, 11:52 AM   #14
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
香港搞呢類主題餐廳向來都係連個殼都冇架啦

舊 11-05-12, 01:41 PM   #15
keijoey
桐乃 x MIX

舊 11-05-12, 05:17 PM   #16
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
呢間野真係冇乜誠意.....

舊 11-05-12, 08:47 PM   #17
二階堂青丸
Game Master
世界和平