Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-22-10, 05:19 PM   #76
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
自由黨主席劉健儀 表示,最低工資定在24元以下,是一個有尊嚴的工資水平,對勞動市場影響亦最少。
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-10, 05:23 PM   #77
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: sugihara 查看文章
唔好講到唔關自己事咁啦,而家落屋企樓下食個頹飯都$30起呀,要買支筆都搵唔到文具舖,好過癮呀?

去到邊度都一樣?大陸工廠以前會間樓俾你做宿舍,你點睇?
我無話過貴租係好事喎

我由頭到尾只係話,個鋪係邊個既,租金就由邊個決定姐

人地既野人地都唔俾定價,你要人平俾你唔平就叫過份??

仲有,你真係以為送既??自從佢地知道自己塊爛地可以起廠之後佢地當d地係寶咁,會送俾你咁好死??

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-10, 05:28 PM   #78
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
24蚊以下,之係可以低過20蚊la= =
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-10, 05:52 PM   #79
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
唔好講到唔關自己事咁啦,而家落屋企樓下食個頹飯都$30起呀,要買支筆都搵唔到文具舖,好過癮呀?

訂立最低工資後,
人工開支上升,
$40起添

仲過癮呀

間舖開價幾錢, 同碟飯開價幾錢
咪一樣係人地開, 其他人只有選擇幫唔幫襯
人地碟飯賣幾錢你點干預?
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-10, 06:03 PM   #80
怪人怪人
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
明明大家都好食好住冇打算亦冇鬥志去玩鬥地主,有乜好怨

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-10, 06:35 PM   #81
三四
Crazy Gamer
掃貓器

註冊日期: Jan 2005
24蚊好
大大話話一個月有成12000蚊
唔好咩?

舊 03-22-10, 06:40 PM   #82
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: san4 查看文章
24蚊好
唔好咩?
24蚊你點計萬2出黎

我當做死人既12個鐘
7日唔休息,31日

24x12x31=8928蚊

此篇文章於 03-22-10 06:45 PM 被 小嘉 編輯。
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-10, 06:41 PM   #83
小嘉
The One

引用:

佢呢d上晒岸既緊係食花生啦
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-10, 06:44 PM   #84
zzzdx
↘三一龍娘之超極衝擊

註冊日期: Sep 2008
3DS Friend Code0088 0093 0096
PSN  IDMamiTomoeDX
XBox Live GamertagDouble Zeta Gundam
引用:
24蚊好
唔好咩?
每日做16小時做足31日都無12000蚊喎

2500:FA-ZZ、イクス-エクリプス、イクス-アイオス
2000:試作1号機、ガナーザク、デュナメス、ゴールド天
2000:スローネドライ、ギャン、ガイア、ブルー2L
1000:アレックス、ガンイージ、∞ジャスティス(ラクス搭乗)
zzzdx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-10, 06:53 PM   #85
怪盜小G
しゃろとも

引用:
作者: 小嘉 查看文章
佢呢d上晒岸既緊係食花生啦
出街食飯我唔駛俾錢定你幫我找數??

舊 03-22-10, 06:57 PM   #86
三四
Crazy Gamer
掃貓器

引用:
作者: zzzdx 查看文章
總之就好啦
60%有貢獻既人都贊成
$24x16hrsx31d=$11904
成12000架

鬼叫嗰班人唔交稅
唔交稅=交稅唔多=無貢獻
right?

舊 03-22-10, 06:58 PM   #87
怪盜小G
しゃろとも

引用:
總之就好啦
60%有貢獻既人都贊成
成12000架

鬼叫嗰班人唔交稅
唔交稅=交稅唔多=無用
right?
你講緊乜...??

舊 03-22-10, 07:00 PM   #88
phil077
Ultimate Gamer

引用:
作者: zzzdx 查看文章
做夠二十四小時, 有萬七, 但未做夠一個月, 可能都直接入棺材

張宇人議員, 話同飲食業界講完數後, 可能會支持將最低工資設在二十元以下, 真係吹賬
真係設在二十元以下, 不如唔好立法好過

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-10, 07:01 PM   #89
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
我無話過貴租係好事喎

我由頭到尾只係話,個鋪係邊個既,租金就由邊個決定姐

人地既野人地都唔俾定價,你要人平俾你唔平就叫過份??

仲有,你真係以為送既??自從佢地知道自己塊爛地可以起廠之後佢地當d地係寶咁,會送俾你咁好死??
既然唔係好事, 有關方面應該諗辦法攪攪佢la

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-10, 07:04 PM   #90
phil077

引用:
總之就好啦
60%有貢獻既人都贊成
成12000架

鬼叫嗰班人唔交稅
唔交稅=交稅唔多=無貢獻
right?
上下班各用一個小時
禁一日如果你只有6個小時的空餘時間
禁你可以做D 咩?

唯一做到的就係訓覺 ...
你邊可能有時間上網吹水..

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
舊 03-22-10, 07:05 PM   #91
三四
Crazy Gamer
掃貓器

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
你講緊乜...??
空氣唔好
嘗試用工商界角度諗最低工資?
引用:
作者: phil077 查看文章
上下班各用一個小時
禁一日如果你只有6個小時的空餘時間
禁你可以做D 咩?

唯一做到的就係訓覺 ...
你邊可能有時間上網吹水..
蟻民除左做野仲可以做咩?
上班時間

舊 03-22-10, 07:59 PM   #92
怪盜小G
しゃろとも

引用:
作者: 真!DC 查看文章
既然唔係好事, 有關方面應該諗辦法攪攪佢la
點搞

人地私產黎,開價放租幾多你估政府管到??

舊 03-22-10, 08:01 PM   #93
怪盜小G
しゃろとも

引用:
空氣唔好
嘗試用工商界角度諗最低工資?

蟻民除左做野仲可以做咩?
上班時間
佢開20蚊個價擺明玩野架啦,你估立法會其他人真係會陪佢癲咩

舊 03-22-10, 08:36 PM   #94
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
做夠二十四小時, 有萬七, 但未做夠一個月, 可能都直接入棺材

張宇人議員, 話同飲食業界講完數後, 可能會支持將最低工資設在二十元以下, 真係吹賬
呢個張宇人幾咁傲慢.......擺明係度鬥氣,比人罵完就串咀話可能$20以下

這就是尊貴的功能組議員,現代貴族權貴
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-10, 08:46 PM   #95
siuj

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code0361 6087 4807
個張宇人... 前 2 年都話... 香港工人工資水平較高... 擔心香港會邁向福利社會...

舊 03-22-10, 09:07 PM   #96
phil077

引用:
張宇人倡20元時薪被錢掟
(星島)2010年3月22日 星期一 05:30

(綜合報道)

(星島日報 報道)最低工資立法擾攘多時,近日又於最低工資訂立水平再次引起爭議。代表飲食業的立法會 議員張宇人 表示不排除會向政府建議,把最低工資訂於低過時薪二十元的水平,又指政府應發放補貼以協助低薪工人維持生活,而非靠僱主調整薪金。言論一出,旋即惹來抗議人士不滿,大罵其言論「可恥」,更有青年向張宇人丟擲二十元紙幣,不斷質問他會否接受時薪二十元的工作。

記者:陳正怡

立法會飲食界議員張宇人昨出席《城市論壇 》表示,現正諮詢擁有八間分店以上的食肆關於業內最低工資水平,並將於下月公布調查結果,屆時會視乎結果及業界反應,不排除向政府提出時薪低於二十元的最低工資水平建議。

不排除提出少於20元

張宇人認為香港首次制訂最低工資,應持保守態度,又要以三大前提作為基礎,包括避免引致職位大量流失,確保維持行業競爭力及不損害本港長遠經濟發展。

他表示,飲食業職級眾多,工資水平逐層遞升,釐定最低工資後,老闆將面對一定壓力。勞顧會資方代表何世柱亦表示,小型食肆利潤低,薪酬佔了開支一半,如果最低工資水平高,等同逼餐廳結業。

單親媽媽:不足養家

張宇人言論一出,隨即引起場內廿多個抗議人士激烈高呼「可恥」,更有面戴「豬面具」的抗議人士穿插場內,擾亂張宇人發言。一名抗議人士更於場內斥問張宇人會否辭去議員工作,接受時薪只有二十元的工作,更批評他對於低薪工人沒有「切膚之痛」。在場的單親媽媽劉女士更表示,自己從事飲食工人只有每小時二十元,一個月只有五、六千元,根本不足夠養活兩名兒子的生活,期望張宇人明白「勤勞有價」。

張宇人表示,理解月薪只有數千元但要養活一家三口的困難,但強調最低工資的設立目的並非用以「養家」。

他認為如要協助工人「養家」,應從政府稅收或福利作出補貼,而非靠僱主制訂最低工資。他續指香港經濟成功有賴自由市場經濟,不建議設立條例規管,「租金都貴,唔通要訂立最低租金?」

張抗議恐怖語言暴力

場內喧鬧抗議聲不斷,張宇人事後接受傳媒答問時,面戴「豬面具」的抗議人士再次出擊,企圖妨礙訪問;更有青年向張宇人丟擲二十元紙幣,並不斷向其質問會否接受時薪二十元的工作。張宇人回應批評抗議人士行為屬恐怖的語言暴力,並阻礙言論自由,不過他堅持不會收回或調整相關言論,並會繼續代表業界發表意見。
佢自己唱議, 最低工資係20元以下
但冇答20元以下的工, 佢自己肯唔肯做

舊 03-22-10, 09:14 PM   #97
liverwan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: siuj 查看文章
個張宇人... 前 2 年都話... 香港工人工資水平較高... 擔心香港會邁向福利社會...
當初話反對紅日=勞工假期好似都係佢
liverwan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-10, 09:24 PM   #98
JoeII
Crazy Gamer
白痴、煩,請收嗲!

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDJoeII_Sawa
XBox Live GamertagJoeII
呢d話題,我留返去高登講
呢度講唔盡興
JoeII 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-10, 10:14 PM   #99
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:

求其搵件二打六去問飲食業
"請個人最低2毫子一個鐘好唔好呀?"
用膝頭哥諗都知結果係乜

記住呢d功能組別唔係對全個飲食業負責
係對飲食業公司/老細負責

舊 03-22-10, 10:22 PM   #100
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
我唔知點先為知最低, 但真係最起碼要夠人地糊口, 我自己計數既話, 最少都要30蚊一粒鐘, 一日做10粒鐘, 每星期返6日, 當一個月有4個星期, 即係每個月有7200....
我諗咁樣先叫做一個比較令人生活得有尊嚴既價錢掛.....

o係我既個人立場, 其實唔太贊成最低工資同最高工時立法, 因為一咁做就一定有老細炒下人, 不過個人覺得, 一係政府就唔好立法, 一立法就真係要立埋最高工時, 如果唔係會做死唔少人, 仲有, 最低工資唔好低過30蚊, 咪試盞好似前兩版既版友話齋, 拎綜援好過!!!
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 01:20 PM

手機版 | APP版