Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 
~清談館~>點樣先叫做識打字?
mimi17 02:11 AM 05-27-07
我指打英文字
係5係5睇keyboard 都90-100%準確打到字先叫做識打?
有冇人無師自通?
我練左兩三粒鐘都5得
我手指硬係5得靈活
玩動作game完全5掂
得ge人有冇tips?
大情大性武大帝 02:13 AM 05-27-07
練左兩三粒鐘都5得

用下用下就識架喇!兩三個鐘邊得呀!
基路亞 02:15 AM 05-27-07
識哂手位果d 咪叫識打字囉... 即係好似以前人地用打字機果d 咁~
小草 02:20 AM 05-27-07
呢樣係習慣黎架wo
打得多就熟
最後你可能係憑感覺去到果個位按下去就係果個key
我就係呢種人~so 係公司同係屋企都可以打得快d~~
但去用人地果d keyboard 硬是差點點的
[KIT] 02:24 AM 05-27-07
日日對住部腦好難唔識打
mimi17 02:39 AM 05-27-07
係咪大部份文員真係可以完全5睇keyboard?
如果只打英文字
係咪雙手放固定位置郁ge只有手指?
呢個我試過
隻手會自然移位
好易打錯
信長 02:57 AM 05-27-07
手指要咁放
唔同色就係唔同手指負責的位

圖書館都應該有D 有關書 or 上網搵打字練習程式
http://www.tranexp.com/win/LearningSeries.htm

打得多d 手指好自然放番asdf, jkl
keyboad 的f.j 有小小突,食指放果到,咁其他手指都好自然歸位
vov430 04:23 AM 05-27-07
作者: mimi17:
係咪大部份文員真係可以完全5睇keyboard?
如果只打英文字
係咪雙手放固定位置郁ge只有手指?
呢個我試過
隻手會自然移位
好易打錯
你e個問題,我睇到真係..............
我本身讀電腦,讀書時已經日日用keyboard
雖然冇正識學過但一直以為自己好打得
到我出來做野做date entry
先發現職業0既境介係點
個時d前輩講,"當你可以一路同人講野,一路打字,唔洗睇keyboard/mon
一分鐘60-70字而又唔錯,咁係就差唔多"
我用左3,4個月先到e個境介
2,3粒鐘????當時我一日都打成10粒鐘
好彩我已經離開左個打字地獄 \

不過真係終身受用,做文職打字快真係著數d b
Bigwater 04:32 AM 05-27-07
幾本上,你要練返一頭半個月先得

如果打字都要睇著keyboard打,又要睇埋要打果篇野,仲要睇著個mon,有冇打錯字

你話會打得幾快喇

同埋正確的手位好重要,因為keyboard係設計過,常手的字會放係最就手的地方
Designer 06:31 AM 05-27-07
之前特登去報Pitman打字(over 30 words / min)
最好上course同狂練
JENOVA 07:01 AM 05-27-07
我前排玩得多外國既online game..對於平時要溝通既英文字係可以極快打出黎
但係一見到d難串, 好qk既字就會打錯
亍 ◣ 07:21 AM 05-27-07
作者: Bigwater:

同埋正確的手位好重要,因為keyboard係設計過,常手的字會放係最就手的地方
雖說設計過....但唔係最好....早幾十年前有人研究過第2種排位,係比而家qwerty更快的....可惜qwerty已經深入民心,攪到冇左下文........../\
信長 07:34 AM 05-27-07
作者: jaVaj ◣:
雖說設計過....但唔係最好....早幾十年前有人研究過第2種排位,係比而家qwerty更快的....可惜qwerty已經深入民心,攪到冇左下文........../\
念力打字work 唔work???
不過唔可能諗衰野...
龍寶寶 08:09 AM 05-27-07
作者: mimi17:
我指打英文字
係5係5睇keyboard 都90-100%準確打到字先叫做識打?
有冇人無師自通?
我練左兩三粒鐘都5得
我手指硬係5得靈活
玩動作game完全5掂
得ge人有冇tips?
兩三個鐘就想學打字,邊有可能

我用左3年時間學正規打字<--用打字機(學校)
再用兩個月時間學成倉頡(自己睇書學)
爽神 08:26 AM 05-27-07
我用d測試software打到44words per mins
應該都算識打呱
尼路 09:55 AM 05-27-07
兩三粒鍾就想學識?你以為你玩模擬市民升技能咩……練多兩三個月先再講la……
嘿哈兒 10:00 AM 05-27-07
2,3粒鐘........
食個飯就夠姐....打字就.........連認位 都未夠啦

我打電就係自學的......方法極之簡單,
用塊希蓋住兩手,再玩正統打字既練習軟件.....一個月就打到 2,30字..
最難係頭幾日,因為位 未記實,手指又唔熟摸位 ,打字超激慢,但進步就激快..
因為迫到你一日就會記晒位,而且 睇都無用 .......只會見到塊布.
歌絲˙暮斯 11:41 AM 05-27-07
我係果 D 一適應左一個 KEYBOARD 再用另一個 KEYBOARD 就會好大問題
jlai 11:50 AM 05-27-07
可以打house of the dead 打字版
當年有個做sec既fd打得爆

打兩個個鐘就想識就真係大唸頭左0的
可能你唔知會考有typing呢一科(依家唔知仲有冇), 如果係咁易既, 個個都去考條a返0黎啦
是但 12:06 PM 05-27-07
我果陣都專登迫自己唔睇keyboard
打左兩三日先真係記熟d位
姿態我冇乜專登練過
但你迫自己跟返佢左手食指擺係f,右手食指攞係j
然後用返附近既手指打
正常都唔會差太遠
你至少要練返十日先話自己練唔到啦
兩三個鐘係人都練唔到
JENOVA 05:23 PM 05-27-07
作者: 爽神:
我用d測試software打到44words per mins
應該都算識打呱
可唔可以share個software試下
強化人間ですの~★ 05:36 PM 05-27-07
我打中文都係唔使睇keyboard的(用九方 )
幾年前試過開集中打字都有每分鐘40幾字(中文)
Terry仔 05:47 PM 05-27-07
我中二,買新電腦前
自己拿個keyboard,打開本英文書練打字(果時暑假)
練左一段時間,記晒D位
之後成日用電腦,打字都OK快

練兩三個鐘,就想有D成績,好難做到
開始學,要持之而行
小黑 05:54 PM 05-27-07
記位呢樣野就真係工多藝熟,但如果話要用真正既打字手法既話真係要好耐

我呢d慣左只用食指同中指多既人,要用正統手法去打返真係幾難
西野村中一條河 05:54 PM 05-27-07
狂打英文未得囉(當然要一定英文能力底子)
好似我中文打字,狂留言

依家一分鐘打自己思想可以七十字
跟文章打一分鐘四十以上
1 2 3 

返回主題版面