Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-17-10, 11:53 PM   #126
kcf1201
Game Master

註冊日期: May 2004
話說強國出左本專門講boardgame既雜誌,叫《卡牌.桌遊》
入面有講卡game(Magic、WoW)、Boardgame(期期都會介紹下新game)、TRPG
大家有時行過賣簡體字書既地方可以留意下
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-10, 12:18 AM   #127
sammer
Senior Gamer

註冊日期: May 2003
之前買左Agricola農場主簡體~覺得質素不錯,但是否老翻???

Agricola農場主有無繁體版(正版??)賣?大約幾多錢?thx~
sammer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-10, 01:04 AM   #128
李某人
Game Master
初心者

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: Areios 查看文章
diamond, 聽落有d似cloud 9?? 又係每次因情況決定跳唔跳船xdd

power grid 等緊人睇rule xdddd不過佢實在太忙
又入左批新game…都應該未排得到了xdddd|||||
可能搵其他人教重快cccc??
power grid 不錯玩, 不過運氣成份也不少...

人類因為別人幸福而自己也感到幸福這種事,只不過是望梅止渴而已。
李某人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-10, 07:48 PM   #129
sonic
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: sammer 查看文章
之前買左Agricola農場主簡體~覺得質素不錯,但是否老翻???

Agricola農場主有無繁體版(正版??)賣?大約幾多錢?thx~
簡體係山塞版
繁體中文版係capstone賣$631,都幾貴下
sonic 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-10, 07:49 PM   #130
sonic
Game Master

引用:
作者: 李某人 查看文章
power grid 每一步都係玩家行出黎,那有運氣....
舊 09-18-10, 07:49 PM   #131
vov430
God of Gamer
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:

有台灣版,天鵝堡,

http://www.boardgamer.org/product_in...oducts_id=2999

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-10, 12:23 AM   #132
levinjo

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: vov430 查看文章
戰棋會咪有囉, 唔駛係台灣訂

舊 09-19-10, 01:51 AM   #133
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
提起TRPG, 真係令人懷念. 以前細路同中學果時好迷(A)D&D, 極少有既中文版D&D Basic同adventure都仲响家中

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-10, 09:32 AM   #134
vov430
黑色疾風丸

引用:
作者: levinjo 查看文章
戰棋會咪有囉, 唔駛係台灣訂
好多地方都有得賣,不過繁體正版係天鵝堡"出"

今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
舊 09-19-10, 11:00 PM   #135
jamsquare

PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
引用:
作者: smalltung 查看文章
機緣巧合下,我都試左唔少新舊Boardgame
(因為佢做iphone apps,所有買左超多Boardgame嚟玩)
有無咩好推介?

我阿哥話卡卡城好玩 (七十後既Magic廚)

唔知買唔買好

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-10, 08:03 AM   #136
Areios
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: 小直 查看文章
http://heyjude0929.pixnet.net/blog/post/29176303

說起來大富翁卡牌版我只是玩過一次。
新那批我沒多玩,最多都係十幾年的catan,對上玩過的是波多黎各(連怎玩也忘記了)

倒想不到這裡都有Boardgame Thread…
大富翁卡牌同過d自以為是自創rules以為自己好勁o既八婆玩之後就已經唔多想再玩…(我認我歧視+有怨氣xddd<<喂)

好似好多人都係玩catan, 波多黎國咁…cccc

係度開題其實係因為想搵人陪我開局玩…orz(?)

引用:
作者: kcf1201 查看文章
話說強國出左本專門講boardgame既雜誌,叫《卡牌.桌遊》
入面有講卡game(Magic、WoW)、Boardgame(期期都會介紹下新game)、TRPG
大家有時行過賣簡體字書既地方可以留意下
喔喔…強國出o既專門雜誌@_@||||
得閒真係要留意下先
Areios 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-10, 08:04 AM   #137
Areios

引用:

引用:
作者: sonic 查看文章
簡體係山塞版
繁體中文版係capstone賣$631,都幾貴下

有版權o既中文版往往重貴過英文版
舊 09-20-10, 08:06 AM   #138
Areios

引用:
作者: jamsquare 查看文章
有無咩好推介?

唔知買唔買好
其實可以上cafe玩過先再決定買唔買嘛~

(話說好多人上來玩過dominion之後都想買番盒看家用xddd)
舊 09-20-10, 08:07 AM   #139
Areios

引用:
作者: 李某人 查看文章
引用:
作者: sonic 查看文章
power grid 每一步都係玩家行出黎,那有運氣....
可能係開廠果下o既運氣??
舊 09-20-10, 09:12 AM   #140
臭氏
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2002
引用:
喔喔…強國出o既專門雜誌@_@||||
得閒真係要留意下先
出左六期喇,不過不定期出,綠野仙縱同尚書房都會返的,HK$22

近三期已經定左形,80P,其中約40P講TGC、30P BG、10P TRPG
風格唔係好香港睇開的,香港人可能會覺得太多字
BG介紹方面唔足以你學識玩隻GAME,不過會知晒佢玩咩
至於佢D遊戲策略分析就……我無興趣跟formula黎玩囉
臭氏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-10, 09:45 AM   #141
sonic
Game Master

引用:
作者: jamsquare 查看文章
有無咩好推介?

唔知買唔買好
真係好睇人,我覺得計分好煩,所以只係玩電腦版,真係要試過或者睇多D 評價先好買..

引用:
其實可以上cafe玩過先再決定買唔買嘛~

(話說好多人上來玩過dominion之後都想買番盒看家用xddd)
dominion搵到最佳得分方法就....覺得係玩開tcg既人的party game....都係銀河路跑好玩D(但無人玩)
舊 09-20-10, 10:15 AM   #142
vov430
黑色疾風丸

引用:
作者: 臭氏 查看文章
出左六期喇,不過不定期出,綠野仙縱同尚書房都會返的,HK$22

近三期已經定左形,80P,其中約40P講TGC、30P BG、10P TRPG
開頭月刊,現在雙月刊,尚書房有入,不過好小,要買就要月頭留意下
不過佢有d rule係會教錯,小心

今天是好日子嗎?
舊 09-20-10, 11:08 AM   #143
Areios

引用:
作者: 臭氏 查看文章

得閒可唔可以帶去BE睇下丫~?(喂!!)
話說…約40P講TGC、30P BG、10P TRPG
咁另外40P係講D咩, 就係介紹GAME同埋策略?_?

------------------------------------
哎呀~朱sir好像帶左一本來xd|||
不過我唔記得係唔係呢本orz(打飛)

此篇文章於 09-20-10 11:24 AM 被 Areios 編輯。
舊 09-20-10, 11:13 AM   #144
Areios

引用:
作者: YHW 查看文章
提起TRPG, 真係令人懷念. 以前細路同中學果時好迷(A)D&D, 極少有既中文版D&D Basic同adventure都仲响家中
而家出到4ED喇喎XDD都有中文版cccc
重有boardgame版添ccc
舊 09-20-10, 08:11 PM   #145
wrx
聖西路魂7

註冊日期: Oct 2005
引用:

------------------------------------
本野越黎越少講boardgames, twilight struggle 得果2頁!!

82)wrx/ シェフチェンコ/ 2491 9387 9959
wrx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-10, 04:15 AM   #146
kcf1201
Game Master

註冊日期: May 2004
引用:

40+30+10咪80P law

引用:
作者: wrx 查看文章
本野越黎越少講boardgames, twilight struggle 得果2頁!!
呢個我絕對同意
話說第一期講波多黎各講左16P,之後第二期又用8P講卡坦島,而呢兩期都再簡介左3~4隻BG
但最新個期好似只係講左兩隻BG,之後就用左好多篇幅講Magic、WoW、遊戲王個類卡game (我睇左陣就借左出去,而家只係憑記憶諗番今期講過咩,有錯請更正)
同埋最要命既係差唔多期期都實有幾頁講我唔太鐘意既三國殺 (不過三國殺咁hit,作為一本專門雜誌真係點都應該講下,情有可原)
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-10, 08:10 AM   #147
Areios

引用:
作者: kcf1201 查看文章
40+30+10咪80P law

係喎!!!痴左線
舊 09-21-10, 10:08 AM   #148
拉迪-史加羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2006
引用:
太耐冇玩,可能有錯

遊戲流程係

各PLAYERS先在地圖上放一間自己的發電廠(當然是有利自己的^^")

1. 先購買發電廠(以拍賣形式進行,假設4PLAYER 玩 , GM(非玩家)會先將發電廠排好[有固定次序的,但並非梗局的,只係起手果下係固定某D方式])會以上4張(面)下4張(蓋放)方式排好,玩家則開始購買,玩家A看中10元的發電廠(只可選面放的),A及其他玩家可以搶發電廠,價高者得(而同時購買者本回合不可再購買發電廠及托價...e.g. A 看中10元的發電廠但給B買了,B左購買發電廠上已TURN END;A而繼續購買發電廠)
每當一位玩家購買了一間面放的發電廠,空位會由蓋放的一張以面放形式補上(即上排永遠有4張面放的發電廠,蓋放的每一回合補充,而每名玩家手上的發電廠不可以多於5張,多出要選出來OUTGAME)

2. 購買燃料,由最後購買發電廠的玩家開始購買(e.g. 購買發電廠次序為B>A>C>D ; 購買燃料次序為D>C>A>B) , 玩家可以購買比現有發電廠多一倍的燃料),燃料每回合因RULES補充

3.建造供電網(即佔地,要在和自己有發電廠的相鄰地方相接.....要付$$)

4.供電

5.計算可供電地方数量領取金錢(e.g. A 手上的發電廠可供3個地方的電力但電網只有2個地方則只可收取供2個地方電力的金錢)

舊 09-21-10, 01:34 PM   #149
李某人
Game Master
初心者

註冊日期: Jun 2004
引用:
沒錯, 我覺得那一下影響也幾大...

人類因為別人幸福而自己也感到幸福這種事,只不過是望梅止渴而已。
李某人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-10, 04:09 PM   #150
Gasaraki
Crazy Gamer
就死的不死物

註冊日期: Jul 2006
PSN  IDArchanfel_Wong
=口="

唔上咁耐
都唔知有個咁ga topic=口="
乜原來有人玩TRPG 同board game 都唔覺=口="
早知找人出來玩啦=口="

塵歸塵 土歸土 荷包銀紙歸老母
以上只屬個人意見 但不代表本人立場

PAD :168 341 449
金龍裡,金無神,銀無加,拉下龍手提防提防
Gasaraki 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:56 PM

手機版 | APP版