Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-25-09, 12:53 PM   #1
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
學生資助辦事處家訪 - 需要家人的「結婚證書正本」和糧單嗎??

話說老公個細佬現正準備升讀大學year 3~~
(之前已在poly讀1年再轉中大~由year 1讀起~即係佢黎緊讀第4年)

一向都有申請學生資助~~

老公現在已搬離~~~

最近老公細佬說學生資助辦事處抽中佢做家訪~~~

但細佬話辦事處要老公兩年來的糧單~同埋提供正本結婚證書~~

請問真的有這回事??

糧單都尚可理解~~不過提供正本結婚證書?? 我實在不太理解~而且要正本??

有沒有人有經驗?

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-09, 01:00 PM   #2
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
唔係同住,何況係已婚既兄弟姊姊就會被排除左啦...,點解仲要..?

http://www.sfaa.gov.hk/pdf/common/Fo...20_2009_TC.pdf

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-09, 01:14 PM   #3
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
唔係同住,何況係已婚既兄弟姊姊就會被排除左啦...,點解仲要..?

http://www.sfaa.gov.hk/pdf/common/Fo...20_2009_TC.pdf

49頁...不好意思我沒時間看...

我地今年3月結婚並立即搬離~~

我唔知佢地呢d家訪係咪要刮番家人d舊資料?!!?

因為細佬話要阿哥兩年的糧單?! 更奇怪的是要結婚證書兼要正本?!?!?!

結婚證書係我地的~~我諗唔明人地辦事處仲咩要非申請人這種資料 (阿哥又不是申請人)

另~~以上文件要求係細佬要求我地交出~~唔係唔信佢講ge野

只係我覺得呢d文件要求有d騎尼~~
我亦唔想我不在場情況下無啦啦拎張結婚證書正本俾人

舊 08-25-09, 02:30 PM   #4
綾風祐希
Insane Gamer
東方茅原長門大明神

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDKagefumiYuki
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章

問題是……
申請人的兄弟姐妹,申請當年未婚、同住的話,都要計算收入。所以糧單之類都是需要keep的……
我在想,其實是要核對當年的收入來源的相關正本

文件要求騎尼又點,搞不好隨時要拉人坐監……
學資處家訪=家變,其實某程度好真確

題外:追查期限好似是7年?a

此篇文章於 08-25-09 02:44 PM 被 綾風祐希 編輯。
綾風祐希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-09, 06:11 PM   #5
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 綾風祐希 查看文章
問題是……
申請人的兄弟姐妹,申請當年未婚、同住的話,都要計算收入。所以糧單之類都是需要keep的……
我在想,其實是要核對當年的收入來源的相關正本

文件要求騎尼又點,搞不好隨時要拉人坐監……
學資處家訪=家變,其實某程度好真確

題外:追查期限好似是7年?a
我是對於要出示指結婚證書正本感到騎尼...

糧單我都尚可理解-->第一個post已說

不過結婚證書正本???

舊 08-25-09, 06:15 PM   #6
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
唔明,當初如果報你先生「已婚」都仲話係可能少報家庭成員入息....
諗唔明....

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-09, 10:03 PM   #7
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
其實打番去學生資助辦事處問清楚仲好啦~
o係中大讀咩?

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-09, 10:30 PM   #8
斯卡
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDjason169
今年申請佢係計你上年4月--今年3月架
所以你老公未計係收入收邊囉。

好多個d助理係無腦架,大佢叫主任傾
多數就比副本就得
我前年申請 我老豆7x歲退休10年佢都話要退休証明,我真係唔知邊到搵比佢哈

此篇文章於 08-25-09 10:32 PM 被 斯卡 編輯。
斯卡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-09, 11:41 PM   #9
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: irismong 查看文章
其實打番去學生資助辦事處問清楚仲好啦~
o係中大讀咩?
因為我覺得無理由要我打電話去問

中大電腦系過

引用:
作者: 斯卡 查看文章
今年申請佢係計你上年4月--今年3月架
所以你老公未計係收入收邊囉。

好多個d助理係無腦架,大佢叫主任傾
多數就比副本就得
我前年申請 我老豆7x歲退休10年佢都話要退休証明,我真係唔知邊到搵比佢哈
糧單都仲make sense~~

不過「結婚證書正本」?! 我覺得機乎是等於叫你拎身份證正本!!

結婚證書本身已經有好多私人資料架嘛...副本我都唔想俾何況正本...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:49 AM

手機版 | APP版