Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 08-07-08, 10:55 AM   #926
ZERO NEKO
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: KTN 查看文章
不懂影相但又想學
但又介紹部自動機...
這點不認同
用自動機都可以學影相, 用單反未必一定學影相

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-08, 10:59 AM   #927
亞飛
Moderator
野人生活中

3DS Friend Code5086 0979 5484
引用:
濕就不拿得DSLR出街/\
新機落地...太錫機了
等多一排...應該會粗用

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
這點不認同
用自動機可以簡單地學構圖
拎單鏡係為...識女仔用

此篇文章於 08-07-08 11:05 AM 被 亞飛 編輯。
亞飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-08, 11:09 AM   #928
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
我當然明,我拿部影得到相的物體都照影
不過問題係個個人學的定義a

<--最近lomo當道,我不識影相/\

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
這點不認同
那不用等,直接粗用,你看某又買入門機又買鏡行山
識女仔 ,有無見過不喜歡影相/相機的女仔,影相即時變成p

引用:
作者: 亞飛 查看文章
新機落地...太錫機了

舊 08-07-08, 11:19 AM   #929
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
唔接受自己正經興趣的女仔都係算吧~

免煩

Rice

舊 08-07-08, 11:42 AM   #930
亞飛
Moderator
野人生活中

引用:
那不用等,直接粗用,你看某又買入門機又買鏡行山
有 不過係因為我構圖耐左...要2-3秒先影到張相
佢就即刻黑面...不過妹妹仔...係冇咩耐性

舊 08-07-08, 11:46 AM   #931
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: riceking 查看文章

免煩

Rice
明明就是不良嗜好(逃
//
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-08, 01:17 PM   #932
ruri0926
Insane Gamer
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
引用:
新機落地...太錫機了

>>新機落地
這是再正常不過啦﹗不過到要用到的時候還是要用的,大不了用密實袋放好,回家再吹乾吧﹗

>>拎單鏡係為...
原來是這樣子啊

如果是為了這個原因的話,那你還有許多"發展空間"。
炫耀度不足的話不妨拿行山鏡出街呢~~ 肯定羨煞旁人啊﹗

Ruri

此篇文章於 08-07-08 01:23 PM 被 ruri0926 編輯。
ruri0926 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-08, 01:21 PM   #933
KTN
~♡

啊,正經的嗎,一看米王就知米王不正經啦\\

針不吉到肉不知痛

引用:

免煩

Rice
構圖一向都講住一二三呃住來構同影
來一(AF),二(構),三(影)
明明你部機對焦點仲好過5D這些垃圾
算啦,用MF最好(逃~)

引用:
/\

引用:
作者: ビスケット 查看文章
明明就是不良嗜好(逃
//

舊 08-07-08, 01:33 PM   #934
ruri0926
攝影菜鳥

引用:

可能由我這個萬年潛水會員來說可能沒什麼說服力,
但個人來說會是先構好圖,再叫攝影對象埋位。

構圖多是憑觸覺/感覺的,多試就會成功次數就會增多…
不過話說回來,自己還是失敗的次數比較多

但如果碰上攝影器材不聽話 (如暗位"迷焦")
那就沒有辦法了~

Ruri

舊 08-07-08, 01:39 PM   #935
ruri0926
攝影菜鳥

引用:

/\

哥哥你這 MF 控

我們偉大的大炮,以昂貴的價錢給予我們 AF 的功能,
又怎有不加以利用之理?
不過我都承認,有時候會因為AF對焦點的問題而影響張相既構圖

Ruri

舊 08-07-08, 01:48 PM   #936
亞飛
Moderator
野人生活中

引用:
構圖一向都講住一二三呃住來構同影
來一(AF),二(構),三(影)
明明你部機對焦點仲好過5D這些垃圾
之前就係用部FX50 暗少少 對焦慢呀
所以換來黑面...
不過人都係一個好大問題

引用:
作者: ruri0926 查看文章
>>新機落地
這是再正常不過啦﹗不過到要用到的時候還是要用的,大不了用密實袋放好,回家再吹乾吧﹗

如果是為了這個原因的話,那你還有許多"發展空間"。
炫耀度不足的話不妨拿行山鏡出街呢~~ 肯定羨煞旁人啊﹗

Ruri
回到家才吹乾!?
自然風乾可以嗎?
還是等清潔好機身鏡頭後 直接放入防潮箱 等防潮珠慢慢吸

行山鏡...即是!?

其實這只是其中一個原因

引用:
可能由我這個萬年潛水會員來說可能沒什麼說服力,
但個人來說會是先構好圖,再叫攝影對象埋位。

構圖多是憑觸覺/感覺的,多試就會成功次數就會增多…
不過話說回來,自己還是失敗的次數比較多
之前對構圖沒什麼觸覺
很多時候 腦內有一些想法
但拿起對焦起來 又沒了那種味道 (實情是自己不清楚要去怎麼影)
又要花時間去再次構圖 時間一定用多了

過去失敗多了....現在欣賞別人的相多了
至少做到初步先構好圖 再影出想要的效果

此篇文章於 08-07-08 02:05 PM 被 亞飛 編輯。
舊 08-07-08, 02:57 PM   #937
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

正不正經看Model而已~ 君不見我, 首領同埋Ruri哥都係咁?

MF? 冇AF我唔識影相的

Rice

舊 08-07-08, 03:07 PM   #938
KTN
~♡

行山鏡?
你要溫習一下玻璃館的正史啦
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=132913
行山用~
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=145721

人家在說拍照在說女孩子之嘛,你又想到了哪門子的事情上,要不得要不得

引用:
正不正經看Model而已~ 君不見我, 首領同埋Ruri哥都係咁?

MF? 冇AF我唔識影相的

Rice

舊 08-07-08, 08:37 PM   #939
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
濕就不拿得DSLR出街/\
落雨姐....使乜驚呀

舊 08-07-08, 08:37 PM   #940
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
同感....我有深刻經歷

舊 08-08-08, 12:00 AM   #941
亞飛
Moderator
野人生活中

有個好初心既問題...想問大家:
每次用完部DSLR番屋企大家會點清潔部機?

濕塊毛巾 整乾佢之後 用來清潔機身上的污積
之後用bump 噴走len / protector 上的dust?
等部機身乾了...就放入防潮箱?

舊 08-08-08, 12:02 AM   #942
riceking
一人前のダメ人間

引用:

之後用bump 噴走len / protector 上的dust?
一般都會係咁~

不過如果唔係去過海邊, 我會就咁收返入防潮箱

Rice

舊 08-08-08, 12:09 AM   #943
亞飛
Moderator
野人生活中

今日帶完朋友既朋友去買機
原來是兩位妙齡美女
可惜的是 我不敢舉機影她們呢...

試機中...勁多爛gag
話說我叫靚女A試機 影呀B
點知影完 B就話 做咩影我...
你影我 冇用wor
都試唔到部機既美肌function 我影唔影都係咁靚
之後...就係咁我同個fd反被她們攝入機中...
美肌...連男人都搞得掂...依個先勁=-=

此篇文章於 08-08-08 12:12 AM 被 亞飛 編輯。
舊 08-08-08, 01:15 AM   #944
ruri0926
攝影菜鳥

引用:

引用:
一般都會係咁~

不過如果唔係去過海邊, 我會就咁收返入防潮箱

Rice

Me2 啦~ 只要唔係去咩特別地方 (如海邊)
我拎到返屋企都只會用乾布抺兩野,之後就放入玩具箱抽濕,
到下次要用之前先再拎出黎抺
我都唔係咁清楚我呢d算唔算態度唔正確

Ruri

舊 08-08-08, 01:31 AM   #945
KTN
~♡

MF不知多好,CANON鏡得AF之嘛,個MF手感頹都無人有
死啦,諗起奶樽個MF手感

MF>構圖>對焦,不同程度上的方便

引用:
哥哥你這 MF 控

我們偉大的大炮,以昂貴的價錢給予我們 AF 的功能,
又怎有不加以利用之理?
不過我都承認,有時候會因為AF對焦點的問題而影響張相既構圖

Ruri
(逃~)

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
落雨姐....使乜驚呀
不要開不要開

舊 08-08-08, 01:36 AM   #946
亞飛
Moderator
野人生活中

引用:
不要開不要開
你部全片5D
係咪特別構造...防水既
我真係未捨得呀

舊 08-08-08, 01:55 AM   #947
ruri0926
攝影菜鳥

引用:
你部全片5D
係咪特別構造...防水既
我真係未捨得呀

入門機就梗係防水啦~~

PS. 我反而看到後面那支白色的東東,
該不會是米王的 300/4 吧
難道就是上次你們北上做採花賊那次的境況??

Ruri

舊 08-08-08, 02:26 AM   #948
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
身痕......
不如開返科拖叉X住黎玩囉......
a
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-08, 02:50 AM   #949
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
入門機就梗係防水啦~~

PS. 我反而看到後面那支白色的東東,
該不會是米王的 300/4 吧
難道就是上次你們北上做採花賊那次的境況??

Ruri
入門機? 是頂級機耶~
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-08, 02:50 AM   #950
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: ビスケット 查看文章
身痕......
不如開返科拖叉X住黎玩囉......
a
你有什麼 idea?
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:47 PM

手機版 | APP版