Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-19-17, 01:04 PM   #76
KUTAR#
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
應該有另外一條條款再cover原出發地delay?
我用MSIG 係分兩條條款

4.2 行程誤點
如「閣下」因(i)罷工或工業行動;(ii)騷亂;(iii)騎劫;(iv)惡劣天
氣;或(v)自然災害直接導致「公共交通暫停服務」,而直接導
致所乘的「公共交通工具」無法接載「閣下」於客運公司指定
的時間抵達啟程的港口或機場,「本公司」將賠償「閣下」在
法律上必須支付,且不能從任何其他途徑追討的前往原定目的
地或返回「香港」之必須和合理的額外交通費用。
如「閣下」必須以其他路線返回「香港」,「本公司」將支付
此等必須和合理的額外「公共交通工具」及住宿費用,最高賠
償金額為港幣 5,000 元,惟於本條款下,最高賠償額不應超過
「保障項目表」所示本節之最高金額。

但 如「閣下」必須以其他路線返回「香港」
又好似可圈可點
點先係必須?要有客觀因素先可以轉機場?

此篇文章於 09-19-17 01:08 PM 被 KUTAR# 編輯。
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-17, 02:19 PM   #77
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: KUTAR# 查看文章
應該有另外一條條款再cover原出發地delay?
我用MSIG 係分兩條條款

4.2 行程誤點
如「閣下」因(i)罷工或工業行動;(ii)騷亂;(iii)騎劫;(iv)惡劣天
氣;或(v)自然災害直接導致「公共交通暫停服務」,而直接導
致所乘的「公共交通工具」無法接載「閣下」於客運公司指定
的時間抵達啟程的港口或機場,「本公司」將賠償「閣下」在
法律上必須支付,且不能從任何其他途徑追討的前往原定目的
地或返回「香港」之必須和合理的額外交通費用。
如「閣下」必須以其他路線返回「香港」,「本公司」將支付
此等必須和合理的額外「公共交通工具」及住宿費用,最高賠
償金額為港幣 5,000 元,惟於本條款下,最高賠償額不應超過
「保障項目表」所示本節之最高金額。

但 如「閣下」必須以其他路線返回「香港」
又好似可圈可點
點先係必須?要有客觀因素先可以轉機場?

你可以望下我果個附件~ claim delay同claim交通(機票差價)住宿只能二選一~~
無得又claim 機票又claim delay~間間都唔得

見你講開MSIG~再望番隔離FORUM~就係呢間啦…
有位網友話「樓主,之前呢度有網友遇過,重新購買機票離開日本,
飛行路線要與原本的不同,再加上delay 8小時以上,旅保才有機會賠償,
如果你是買大阪→香港,很大機會賠不到的。」
(發文者原機係大阪番香港)

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-17, 12:05 PM   #78
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
冇錢只好用信用卡包的保險

蘇尼世好似可以同時claim delay + 機票 + 酒店
http://www.citibank.com.hk/chinese/c...et_Chinese.pdf
由手機版發出
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-17, 12:30 PM   #79
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: rorimoe 查看文章
冇錢只好用信用卡包的保險

蘇尼世好似可以同時claim delay + 機票 + 酒店
http://www.citibank.com.hk/chinese/c...et_Chinese.pdf
由手機版發出
睇左~
佢個因"旅程延誤引致之更改行程費用" $5000已經封頂~

睇你張單程機票買得好唔好彩~單程機票貴過買來回~貴過酒店問題好多
我寧願交通費賠多D了~

暫時睇黎藍十字好似幾好~不過我CARE佢果句"受保人
不能繼續原定的行程而需作改道,
可獲賠償因要繼續前往原定旅程目的地的合理及無可避免之額外交通及住宿費用"~
"需作改道"實在可圈可點

舊 09-21-17, 05:26 PM   #80
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

最新消息~保險公司話原先係大阪飛香港~重新買的機票亦係大阪飛香港~
所以無得Claim~只可以 當係claim delay ( delay左 12個鐘~所以claim 6舊水)

我估其他保險公司都係咁?
因為我見幾份的Terms都講過要類似"不能繼續原定的行程而需作改道"才有得賠..

舊 09-21-17, 09:56 PM   #81
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
http://jin115.com/archives/52192399.html

琴日睇去到月尾都係夜晚先17-8

舊 09-22-17, 04:59 PM   #82
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: Hitomi 查看文章
最新消息~保險公司話原先係大阪飛香港~重新買的機票亦係大阪飛香港~
所以無得Claim~只可以 當係claim delay ( delay左 12個鐘~所以claim 6舊水)

我估其他保險公司都係咁?
因為我見幾份的Terms都講過要類似"不能繼續原定的行程而需作改道"才有得賠..
我都係齋估
不過改道嘅意思明顯係指
A→由B通道→C
改為
A→由D通道→去E→再去C

即係大阪飛香港一定要變成唔係直回香港(例如經左東京先再回香港)先有得賠

估錯唔好打面

舊 09-22-17, 05:07 PM   #83
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

Nintendo Switch ID050897379389
引用:
作者: maxwaver 查看文章
http://jin115.com/archives/52192399.html

琴日睇去到月尾都係夜晚先17-8
OT
咁香港10月頭都有可能明顯變涼...

舊 09-22-17, 05:49 PM   #84
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
我都係齋估
不過改道嘅意思明顯係指
A→由B通道→C
改為
A→由D通道→去E→再去C

即係大阪飛香港一定要變成唔係直回香港(例如經左東京先再回香港)先有得賠

估錯唔好打面
我都有將幾個假設問agent,
你講的情況,如果全程機票係你自己買(A>E>C)
係唔賠的

但下面的情況,就一定有得賠
(睇完就大概可以理解點樣有得claim)
例 : 原定香港直飛札幌
札幌大風雪航班cancel, 航空公司同你講只送到你去東京,
東京去札幌叫你自己諗掂佢,
而你到東京後一定要去札幌,
咁你最後自費坐飛機/新幹線去札幌,
東京去札幌呢段就可以全claim直到封頂

舊 09-22-17, 06:32 PM   #85
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

引用:
我都有將幾個假設問agent,
你講的情況,如果全程機票係你自己買(A>E>C)
係唔賠的

但下面的情況,就一定有得賠
(睇完就大概可以理解點樣有得claim)
例 : 原定香港直飛札幌
札幌大風雪航班cancel, 航空公司同你講只送到你去東京,
東京去札幌叫你自己諗掂佢,
而你到東京後一定要去札幌,
咁你最後自費坐飛機/新幹線去札幌,
東京去札幌呢段就可以全claim直到封頂
明晒

我從使用 Tapatalk 的 G8342 發送

舊 09-24-17, 09:40 PM   #86
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
http://tokyo.letsgojp.com/archives/96967/

又有免費sim card

舊 09-26-17, 12:37 PM   #87
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
想請教大家10中北九州有無咩地方必去、特別活動?
之前未去過,特色景點、必食既有咩?
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-17, 12:57 PM   #88
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Lamsze 查看文章
想請教大家10中北九州有無咩地方必去、特別活動?
之前未去過,特色景點、必食既有咩?
去旅行無話咩地方必去必食架BOR~
最好先望下旅遊書等自己有個基本概念先知自己想要D咩
好多人去九州都會去一蘭總店朝聖(?)
我自己就完全無興趣 ~日本拉麵從來唔係我杯茶~所以呢D真係好個人

不過如果真的要推個人喜好~我會推食馬肉 
http://hitomi-kong.blogspot.hk/2015/10/day-33.html

舊 09-28-17, 12:09 PM   #89
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

想請教一下有關新千歲機場~聽聞新千歲機場十分好逛好買~
但我想問好逛的果部份是禁區外吧? 到底買左先入禁區?
定係得個行字~入左閘先買野? 還是閘外D鋪已經有得退稅?
同埋如果機場都集合大部分手信~我真係想在機場先買…

我諗緊第一日就逛機場買野(當然唔係指買生果呢D新鮮野)~
還是最後果日早D出機場才逛然後一次過買

舊 09-28-17, 01:09 PM   #90
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
新千歲機場個商場好大,大約有東薈城size,
不過集中係手信同食,再加d特色店,例如叮噹,熊仔,royce博物館/工場,
手信方面一個字: 多
有唔少蛋糕同急凍海鮮,薯仔一箱箱咁賣,好似一田/Aeon超市咁,
另外機場酒房唔錯,望出窗就睇到飛機升降

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-17, 01:22 PM   #91
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
多野行係國內線大樓果邊
國際線果邊係冇野行

Btw佢連機鋪同戲院都有
同一個商場冇分別
由手機版發出
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-17, 03:26 PM   #92
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

我其實當日2點落機~如果唔Delay…12月27…

第2日會去洞爺~掙扎緊第一晚住唔住機場酒店~
諗緊一落機就可以即刻放低行李~行機場又得~
坐半個幾鐘車入一入札幌行下再番機場酒店又得~
去千歲行下AEON又得~萬一唔好彩遇到大風雪都有地方休息~~
唔知各位點睇?_?

我覺得今年個天氣比較唔尋常...今年真係異常地熱(比起舊年)
但係9月底東京個溫度已經有秋意~似乎會早凍左

舊 09-30-17, 07:20 AM   #93
rayho
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2006
UO攪咩,係度害街坊

Origin ID : sleeperho
rayho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-17, 08:33 AM   #94
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: rayho 查看文章
UO攪咩,係度害街坊
都係個句, UO唔死浪住大圍機票個價就得。
HX 咁大官威(為左醉酒狗炒空少呢單), 就算地勤同班CREW都好好, 下次都唔考慮。

舊 09-30-17, 09:34 AM   #95
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: rayho 查看文章
UO攪咩,係度害街坊
佢今年暑假果期已經係咁~~日日都有機cancel~你去fb睇佢個苦主區日日新鮮
所以呢次呢單野完全唔意外

佢頭果年幾~run得其實係幾(最後果次坐佢係2015年)~
我覺得自從佢後期搞得愈來愈多$1呀果d機票開始愈做愈差

舊 09-30-17, 01:59 PM   #96
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
我買左1月&4月飛東京羽田單程$1500x2 ,
而家好驚.......(回程日航商務x2)
我唔想買,但係要朝早到羽田搭JR出青森,只有佢既時間係靚,
日航出到東京已經1700,除非我請多一日大假,其他如香草出東京最快都0930-1000,
ANA好貴....

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-17, 03:45 PM   #97
rayho
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2006
引用:
佢今年暑假果期已經係咁~~日日都有機cancel~你去fb睇佢個苦主區日日新鮮
所以呢次呢單野完全唔意外

佢頭果年幾~run得其實係幾(最後果次坐佢係2015年)~
我覺得自從佢後期搞得愈來愈多$1呀果d機票開始愈做愈差
所以咪唔明攪咩…mark低人地1成都夠上座率啦

Origin ID : sleeperho
rayho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-17, 12:10 PM   #98
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

睇完番黎~FULL day留台場
睇晒日場同夜場變型演出

日場果兩分鐘單純播音樂變型~
另外各位如果想慢慢影靜止狀態的獨角獸mode~記得一定日頭去影~
因為黃昏至夜晚佢貌似長期show普通mode
自從下午果轉變型演出完畢我就見唔到佢變番獨角獸(我自己鐘意獨角獸MODE多D)

夜場變型連同壁畫播放片段就有兩個演出version
第一個version 最好睇(5 分鐘)~播名場片(連聲優演出)~~部機跟住名場片變來變去
(結果我地睇足兩場~ 7點半 & 9點)

第二個version就好普通(4 分鐘)~純粹播首歌+壁畫片段+變來變去~無mud feel
睇左一次就算

至於夜晚靜止狀態會分紅燈同綠燈MODE

個展館就真係不及上次~
上次個有料區好多打卡位~呢次佢只係擴大個無料區(show模型展品同賣模型)~
然後有個counter預約上色體驗~

除左D限定野叫做可以買下其他都無MUD特別

最正都係呢個PORTER腰包~其實想買背包~紅色! 不過完全無 gundam logo實在無咩意思

舊 10-09-17, 05:49 PM   #99
Eking

註冊日期: Feb 2006
限定版好多香港都有水貨返....

舊 10-09-17, 06:57 PM   #100
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Eking 查看文章
限定版好多香港都有水貨返....
咁呢樣當然啦....
所有無行貨代理的限定野總有辦法/有人運番黎賣(只要有人買有市場)
人地本身真係果度ge限定野,不過d人自己走水貨番去賣咋嘛,
佢仲要只不過係店鋪入面就咁賣,又唔洗儲分儲印之類先有得買,入手方法簡單直接

自己買就唔洗俾人賺,仲有自己親自入去鋪頭買又開心d
唔通當地見到想要唔買番黎香港買水貨咩

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.7 Hitomi ~清談館~ 1001 01-09-15 12:40 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 04:49 PM

手機版 | APP版