Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-11-17, 11:22 AM   #51
leotam3
God of Gamer

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: Garnet_Crow 查看文章
...
一完場即走 X
未完場就要走 O

P.s.我好睇唔過眼因為純趕時間想打尖既人,上次富士山睇芝櫻,番車站條隊排左百幾人,
有4個外國人同巴士站d人講會miss左之後架車番東京,巴士站d人俾佢排頭位...
我好想爆粗問候佢,明知咁趕點解唔早d走?

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911

此篇文章於 09-11-17 11:28 AM 被 leotam3 編輯。
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-17, 10:06 PM   #52
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
https://irorio.jp/sophokles/20170911/417151/

西伯利亞鐵路有機會延伸到東京
以後可以諗下東京上莫斯科

舊 09-12-17, 12:18 PM   #53
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
一個窄軌一個標準軌
有都應該只會去到北海道
由手機版發出
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-17, 02:07 PM   #54
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
北海道果段搵邊個俾錢起~
新幹線聽講已經蝕錢蝕到喊

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-17, 04:01 PM   #55
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
九月頭香港(海南)航空去東京, 凌晨細機係幾難頂,
但返香港個程大機都仲可以, 確實唔比CX差。
不過下次兩個人去的話, 都應該會貴啲揀番ANA或JAL。
一年去得個一次, 唔想坐廉航同人逼了。

舊 09-12-17, 04:13 PM   #56
rorimoe
Crazy Gamer

引用:
作者: Hitomi 查看文章
錢都唔係主要問題
日本心理上唔會想外人可以陸路入國
仲要直入人地首都機本上冇可能
由手機版發出
舊 09-12-17, 04:18 PM   #57
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
話實,在下呢D窮鬼一見到新幹線個車費已經感覺到恐懼

舊 09-12-17, 04:28 PM   #58
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
仲拗緊北方4島咪FF啦

去北海道應該睇到唔少(偽)民間團體用愛與和平之類文藝行為想俄佬俾返4島佢

俄佬睬佢都有味
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-17, 04:30 PM   #59
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章

最近多過2粒鐘車程既都買外國人機票坐內陸機算
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-17, 04:49 PM   #60
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: luciferdark 查看文章
九月頭香港(海南)航空去東京, 凌晨細機係幾難頂,
但返香港個程大機都仲可以, 確實唔比CX差。
不過下次兩個人去的話, 都應該會貴啲揀番ANA或JAL。
一年去得個一次, 唔想坐廉航同人逼了。
香港航空=/= 廉航
香港快運 = 廉航
你講緊邊間呀?
近期俾人插到開花的是香港快運~

香港航空就應該好少俾人插

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
坐得呢D長距離新幹線無PASS真係唔坐…
唔靠PASS而坐新幹線最遠只試過名古屋去京都…五千幾YEN~~
因為其他方法過去京都實在太慢...半個鐘 vs 2個幾鐘...

舊 09-12-17, 04:57 PM   #61
rorimoe
Crazy Gamer

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
最近多過2粒鐘車程既都買外國人機票坐內陸機算
以前有寝台車都會搭火車去北海道
而家真係內陸機算
由手機版發出
舊 09-12-17, 05:51 PM   #62
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
引用:
香港航空=/= 廉航
香港快運 = 廉航
你講緊邊間呀?
近期俾人插到開花的是香港快運~

香港航空就應該好少俾人插

坐得呢D長距離新幹線無PASS真係唔坐…
唔靠PASS而坐新幹線最遠只試過名古屋去京都…五千幾YEN~~
因為其他方法過去京都實在太慢...半個鐘 vs 2個幾鐘...
我識分海南航空同海南快運...
但海南航空凌晨機用細機真係好鬼逼...
HX係少人插啲, 但我一直對佢地印像麻麻。
今次出發前五六日先買機票太趕,
UO我自己最近都被CANCEL過航班, 焗住買HX。

點知買完第二日, CX, ANA都一齊特價...

舊 09-12-17, 09:20 PM   #63
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
https://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=2...10002-kbcv-l40

「日本達人」接受日本媒體訪問

但點解佢講中文?佢日文唔係好叻叻咩

唔知佢又R到幾多sponsor呢?

不過今次佢個九州之旅有個小插曲:
酒店貴少少就賴關8演唱會搞到福岡的酒店貴哂

舊 09-12-17, 11:24 PM   #64
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Garnet_Crow 查看文章
https://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=2...10002-kbcv-l40

「日本達人」接受日本媒體訪問

但點解佢講中文?佢日文唔係好叻叻咩

唔知佢又R到幾多sponsor呢?

不過今次佢個九州之旅有個小插曲:
酒店貴少少就賴關8演唱會搞到福岡的酒店貴哂
呢D旅遊唔係包機票住宿咩

我收過N次呢種旅遊邀約~包機票酒店基本食宿坐車~同其他Blogger一齊去
由當地觀光局贊助所有費用同安排行程~然後番黎寫BLOG

不過~我一次都無去

舊 09-13-17, 10:51 PM   #65
rayho
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2006
引用:
呢D旅遊唔係包機票住宿咩

我收過N次呢種旅遊邀約~包機票酒店基本食宿坐車~同其他Blogger一齊去
由當地觀光局贊助所有費用同安排行程~然後番黎寫BLOG

不過~我一次都無去
要blog + vlog?

Origin ID : sleeperho
rayho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-17, 09:55 AM   #66
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: rayho 查看文章
要blog + vlog?
我無vlog~得blog~個facebook page得幾百個like (零宣傳)

我純粹靠寫blog~當然我個blog個瀏覽量完全比唔上呀達人啦~

果幾次叫我去的地方都好冷門(試過有個行程要行山...)
冷門到我已經唔記得在咩地方 (只記得在東北)

舊 09-19-17, 09:26 AM   #67
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

想請教各位~9月17 星期日因日本打風~
老公原本當日坐jetstar由大阪番香港~結果被jetstar取消~
佢無接受改航班的方案而選擇退款~另外買左香港航空單程9月18日回香港

問題 1. jetstar只肯退回程現金劵(要半年內用+唔可以轉俾其他人用)~呢個係正常做法?
(被迫要坐多次…)

問題 2. 因為天氣問題結果焗住要訓多一晚酒店~我地果間保險公司話~
只會賠機票差價(新買的單程香港航空)~酒店錢無得賠~~
有無邊間保險係又可以賠機票差價又可以賠酒店?

舊 09-19-17, 09:59 AM   #68
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
第一次見劍心個樣 xd

Hitomi 點解唔去有 Sponsor 既 trip 呀?
我都好想去試下~~可惜我個 blog 已荒廢了...

舊 09-19-17, 10:25 AM   #69
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 布甸 查看文章
第一次見劍心個樣 xd

Hitomi 點解唔去有 Sponsor 既 trip 呀?
我都好想去試下~~可惜我個 blog 已荒廢了...

眾多原因
1. 呀女好痴我~我驚我老公搞唔掂

2. 自己一年都去幾次日本~宜家去日本旅行已經完全無旅行興奮感覺(所以7月去泰國玩)~
果幾次去的地方實在太冷門~勾唔起我條癮~其中兩次都係行山行程…………
我驚我體力頂唔順…

題外話~有認識的香港blogger同我分享過呢d trip~
係會遇到其他地方出名的blogger (e.g.台灣)~ 以下係原文
佢話 「台灣大大A~每個地方都狂影相, 即時 Facebook 然後話比當地旅館/食店知佢個 Facebook/Blog 有幾多粉絲 Like, 幾旺場. 跟住叫人在佢 website 落廣告!!! 嘩竟然有咁厚顏的人.

另一台灣大大 B 都好有心機教人搭車, 不過人在江湖, 近年都係不斷"報導"免費團的東西, 完全悶爆.」

舊 09-19-17, 11:21 AM   #70
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
想請教各位~9月17 星期日因日本打風~
老公原本當日坐jetstar由大阪番香港~結果被jetstar取消~
佢無接受改航班的方案而選擇退款~另外買左香港航空單程9月18日回香港

問題 1. jetstar只肯退回程現金劵(要半年內用+唔可以轉俾其他人用)~呢個係正常做法?
(被迫要坐多次…)

問題 2. 因為天氣問題結果焗住要訓多一晚酒店~我地果間保險公司話~
只會賠機票差價(新買的單程香港航空)~酒店錢無得賠~~
有無邊間保險係又可以賠機票差價又可以賠酒店?
只多口問第2點
妳用邊間保險?邊個級別?(同一間保險旅保都會分級數)

舊 09-19-17, 11:25 AM   #71
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
只多口問第2點
妳用邊間保險?邊個級別?(同一間保險旅保都會分級數)
FWD最高果個plan
(佢本來得兩個level 的plan)

舊 09-19-17, 11:37 AM   #72
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

Nintendo Switch ID050897379389
引用:
FWD最高果個plan
(佢本來得兩個level 的plan)
https://www.fwd.com.hk/~/media/Files...-insurance.pdf
睇左個範圍,旅程延誤的確無包追加酒店錢,ご愁傷様

我自己就用開藍十字,旅行保險中算最出名兩個嘅其中一個(另一個無用開唔記得),貪佢好多野都包(包括妳想要嘅旅程延誤住宿費)
詳情可睇小冊子:
http://ap.bluecross.com.hk/shared/le...=Fit&toolbar=1

舊 09-19-17, 11:48 AM   #73
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
https://www.fwd.com.hk/~/media/Files...-insurance.pdf
睇左個範圍,旅程延誤的確無包追加酒店錢,ご愁傷様

我自己就用開藍十字,旅行保險中算最出名兩個嘅其中一個(另一個無用開唔記得),貪佢好多野都包(包括妳想要嘅旅程延誤住宿費)
詳情可睇小冊子:
http://ap.bluecross.com.hk/shared/le...=Fit&toolbar=1

係~所以我想轉~因為年底去北海道~風險比較大

FWD個賠法係 : 一係claim delay (已經當賠償你酒店/交通損失) / 一係claim機票差價 (交通費)

FWD其實用左好多次~Delay claim過幾次~爛野又claim過~~
但係呢次個情況第一次~另一forum有人俾左呢張野我~
FWD 真係又貴賠的範圍又少~唯一好少少係Delay上限係$2500 (每6個鐘3舊水)
上傳的圖像
檔案類型: jpg 20170919_9ab8bc20d227190ee676gGn9Xjdvfd7h.jpg (151.6 KB, 1 次查看)

舊 09-19-17, 11:56 AM   #74
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

引用:
係~所以我想轉~因為年底去北海道~風險比較大

FWD個賠法係 : 一係claim delay (已經當賠償你酒店/交通損失) / 一係claim機票差價 (交通費)

FWD其實用左好多次~Delay claim過幾次~爛野又claim過~~
但係呢次個情況第一次~另一forum有人俾左呢張野我~
FWD 真係又貴賠的範圍又少~唯一好少少係Delay上限係$2500 (每6個鐘3舊水)
個人揀法係
1.取消行程
2.行程延誤
呢兩個位點計點賠最重要
特別係日本太易有天災,一個大吉利事突然去唔到都唔係奇事
然後延誤時當然要賠到最多最合理嘅野

當初人地介紹左藍十字但我都係好小心咁睇晒成份小冊子先
始終買得就唔想白買

舊 09-19-17, 12:38 PM   #75
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
個人揀法係
1.取消行程
2.行程延誤
呢兩個位點計點賠最重要
特別係日本太易有天災,一個大吉利事突然去唔到都唔係奇事
然後延誤時當然要賠到最多最合理嘅野

當初人地介紹左藍十字但我都係好小心咁睇晒成份小冊子先
始終買得就唔想白買
我睇左藍十字個內容~有D野唔太明~以下係節錄
行程改道果PART

"受保人
不能繼續原定的行程而需作改道,可獲賠償因要繼續前往原定旅程目的地的合理及無可避免之額外交通及住宿費用"

我見過Hkexpress個苦主區~有人話佢自己果間保險 (唔知邊間)~
要轉飛另一個port改道回香港~先有得claim 機票錢~原port走無得claim~
藍十字 係咪d類似ge野? 因為見到 "不能繼續原定的行程而需作改道"呢句~~
我以自己呢次為例~原大阪走被cancel~如果買番大阪機票就無得claim? 要成田走先得?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.7 Hitomi ~清談館~ 1001 01-09-15 12:40 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 02:57 PM

手機版 | APP版