Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-07-17, 11:57 AM   #26
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
用里數, 尤其係用因航果隻里數去日本, 基本上你唔使旨意訂到旺季嘅飛

舊 09-07-17, 02:22 PM   #27
carychow
Crazy Gamer
自定頭銜

註冊日期: Dec 2006
Nintendo Switch ID4912 7594 2308
3DS Friend Code1693 0391 8181
PSN  IDcarychowhk
XBox Live Gamertagcarychow
引用:
作者: Gnosis 查看文章
用里數, 尤其係用因航果隻里數去日本, 基本上你唔使旨意訂到旺季嘅飛
早兩年我試過訂到7月尾東京入大阪出 當年1月頭訂

舊 09-07-17, 02:24 PM   #28
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
0係宜家平價機票的年代~用里數換機票已經唔著數…
又要用錢由分換里數(雖然可以儲埋先一次過換)~又要磅實D里數幾時過期之類…
淡季港航去京阪只係千幾蚊$有找~計埋雜費wo~
我今年4月飛東京張機票$1,194咋(唔係廉航有行李wo)...
北海道淡季二千六咋...計埋雜費wo~...你要用幾多分去換里數先換到張北海道機票...
我寧願用D信用卡積分去買下野扣錢仲洗得自由自在~

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-17, 02:29 PM   #29
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: carychow 查看文章
早兩年我試過訂到7月尾東京入大阪出 當年1月頭訂
自從有廉航出現~暑假的機票形勢同以前十年八年前情況唔同了

舊 09-07-17, 02:57 PM   #30
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
北海道來回只要30000里(我用英航)
大約簽40000-50000蚊已經換到
基本上只簽必要開支已經換到

來回東京更只要20000里
由手機版發出
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-17, 03:21 PM   #31
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: rorimoe 查看文章

由手機版發出
呢個抵~~淡季?

舊 09-07-17, 03:28 PM   #32
KUTAR#
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
咁平的機票是特價promo的?

我年頭急去東京,坐香草要3000左右
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-17, 03:39 PM   #33
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: KUTAR# 查看文章
咁平的機票是特價promo的?

我年頭急去東京,坐香草要3000左右
係Promotion
不過港航成日都有Promotion~同埋佢d promotion機票係非常非常易買~
買完過幾日再search都仲有得買
唔洗好似廉航咁等夜晚12點/等通宵/里數爭位

舊年飛東京11月亦買過$1,356
今年跨件北海道都只係$3,358~去超早機回程下午機~時間好靚

舊 09-07-17, 03:52 PM   #34
rorimoe
Crazy Gamer

引用:
作者: Hitomi 查看文章
呢個抵~~淡季?
旺季淡季一樣
由手機版發出
舊 09-07-17, 10:25 PM   #35
mtgalex
Senior Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
係Promotion
不過港航成日都有Promotion~同埋佢d promotion機票係非常非常易買~

今年跨件北海道都只係$3,358~去超早機回程下午機~時間好靚
港航係大陸嘢,平都咪制。
mtgalex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-17, 11:14 PM   #36
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: mtgalex 查看文章
港航係大陸嘢,平都咪制。
我知~~
同UO姊妹公司嘛~~

坐過幾次~~其實暫時唔覺有咩問題~~
我老公出差都成日坐~佢都話幾ok~準時~~飛機餐又OK~~唔差過ANA~~D staff都幾helpful
我舊年ANA / CX / 港航3間都坐過

舊 09-08-17, 01:26 AM   #37
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
坐邊間航空公司呢樣野haters gone hate
鍾意因航既咪繼續因航lor
坐過一次因航飛台灣Bad experience到爆基本上已blacklist
經濟倉既服務真係國航都不如

so far d fd試過埃塞俄比亞都唔差,就到時間的話都想試坐下
旺季見佢都係keep住二千前後

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我太遲確實到有假 想Book果時已經無時間唯有Book晒全部都係大阪住足7日了
其他都還好,京都真係搞搞佢住一兩晚,即日來回好辛苦的

此篇文章於 09-08-17 01:40 AM 被 maxwaver 編輯。
maxwaver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-17, 08:46 AM   #38
Gnosis
グノーシス

引用:

由手機版發出
你用匯豐卡簽?
我張大新英航要簽十幾萬先有30000里

舊 09-08-17, 09:33 AM   #39
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
作者: maxwaver 查看文章
坐邊間航空公司呢樣野haters gone hate
鍾意因航既咪繼續因航lor
坐過一次因航飛台灣Bad experience到爆基本上已blacklist
經濟倉既服務真係國航都不如

so far d fd試過埃塞俄比亞都唔差,就到時間的話都想試坐下
旺季見佢都係keep住二千前後

其他都還好,京都真係搞搞佢住一兩晚,即日來回好辛苦的
而家CX去台灣差了,lunch 都冇只有snack box
亦唔會主動問coffee or tea
不過短途,時間選擇多,又唔係貴好多,都冇所謂啦

去日本就還好

引用:
你用匯豐卡簽?
如果係HSBC要用VS卡先多分同埋高級客戶先換到英航(好似
都唔係我地呢D 普通人玩得起

引用:
係Promotion

以前睇過港航D時間好似怪怪雞雞咁
所以一直都冇留意
UO就成日搶唔到,或者我成日疊紅日去所以冇平啦

下次都留意下

此篇文章於 09-08-17 09:38 AM 被 KUTAR# 編輯。
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-17, 09:43 AM   #40
rorimoe
Crazy Gamer

引用:
你用匯豐卡簽?
睇promotion
Citi同HSBC都有簽
呢期citi 換里數有30% bonus
舊 09-08-17, 10:31 AM   #41
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
而家CX去台灣差了,lunch 都冇只有snack box
亦唔會主動問coffee or tea
不過短途,時間選擇多,又唔係貴好多,都冇所謂啦

去日本就還好
CX台灣舊年我食過佢個Snack box~果下收到我好驚訝~仲咩咁得hea
不過hea還hea~佢Snack box個包出奇地好好食~好食過正常d飛機餐~

CX服務真係好唔穩定~舊年北海道大風雪佢地零安排真係有問題~
但剛剛上星期個8號風~我老公中左招本身飛上海~
佢老細因為係Marco Polo member~所以第一批即刻有後補位走得~
佢個客雖然唔係member只係普通乘客~但CX都賠左一晚酒店~真係算係咁

(我老公坐東航連支水都無等通宵XDDDD)

引用:

唔怪得咁少人講
正常以香港人咁識搵著數應該會好多人咁玩

引用:
以前睇過港航D時間好似怪怪雞雞咁
所以一直都冇留意
UO就成日搶唔到,或者我成日疊紅日去所以冇平啦

下次都留意下
港航睇你飛邊~
我年底揀左北海道飛早上7點50分~回程下午3點番到香港夜晚8點幾~時間十分正
東京就無零晨機玩~不過我帶住小朋友~坐早上9點機其實仲好
同埋都叫早機丫~~回程4點都唔算太早番到香港8點幾~~
另外仲有下午機我都坐過~時間真係無左一日

大阪就有零晨機玩(視乎星期幾出發)~

舊 09-08-17, 10:35 AM   #42
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我太遲確實到有假 想Book果時已經無時間唯有Book晒全部都係大阪住足7日了
突然想回你呢樣…你晚晚住大阪但係好似2日姬路2日京都咁上下GE行程….?
你放過D老人家啦...

舊 09-08-17, 01:18 PM   #43
Gnosis
グノーシス

引用:

引用:
睇promotion
Citi同HSBC都有簽
呢期citi 換里數有30% bonus
hsbc之前睇過, 一睇到積分轉里數要手續費就冇再考慮
citi果兩張高級卡年薪要求太高

舊 09-09-17, 06:44 PM   #44
rayho

註冊日期: Sep 2006
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
台場獨角獸目測爭腳板未裝好(唔見武器同盾唔知係咪又兩手空空)

笨大已經急不及待搭左個台出黎吸遊客水

下面寫免費幫你影相之後會用佢部機影完再用你手機幫你影

但其實臨走就會溜你買佢影果張相連個相套1500

基本日本人都唔會買但我見唔少遊客科水

老實講個背景仲組裝緊有吊臂有工人隻野又無腳板係買都等整好先啦
參拜神像當然要放低香油錢

Origin ID : sleeperho
rayho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-17, 06:46 PM   #45
rayho

引用:
基本正確,我妹妹用左45K里數換左關西11月,30K一早換晒

舊 09-09-17, 07:27 PM   #46
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: rayho 查看文章
基本正確,我妹妹用左45K里數換左關西11月,30K一早換晒
...我早兩日先用30K換左11月關西(不過月尾)

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-17, 09:53 PM   #47
rayho

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
...我早兩日先用30K換左11月關西(不過月尾)
我妹換的時候沒有30K,只有45K

舊 09-10-17, 12:41 AM   #48
leotam3

註冊日期: Oct 2003
換左出年JAL7月底去札幌知床富良野
越多人轉去坐廉航, 換旺季里數越容易

====================
我唔反對人坐廉航, 不過我就唔會坐,
一年至多去得2次, 時間又唔係咁彈性,
我寧願俾多少少, 好D時間飛, 又唔會隨便俾人CANCEL

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-17, 08:25 AM   #49
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
純粹發洩,大家可以同情或恥笑小弟

話說小弟上星期六9/9於熊本睇Mr.Children最終場,えがお健康スタジアム距離熊本駅冇雷公咁遠,要一小時巴士。本身Mr.Children官網話當晚會有好多臨時巴士返JR光の森駅,該站返熊本

問題黎喇!

大家都知每次日本大型con一完場,大會的人流及交通安排真係好有「效率」,不過都要無奈守規矩排隊。已經一完場即走,但會場排隊都要兜幾十九個圈咁排隊上shuttle bus,搭到去到JR站又排長龍,有足夠電車返熊本,但新幹線唔配合先死,又唔增加新幹線班次,一邊於搖電車返熊本一邊睇乗換案内app,個陣好淆底返唔到博多,我怕要訓熊本駅,第二日(10/9)仲要飛返香港

一到熊本,用埋僅餘的氣力衝去搭到最後一班新幹線返博多

比著香港咁樣安排實比人插死!但每次呢d情況日本人都可以咁忍得,唔知讚佢地好定話佢地戇居好,呢d情況正常人都嘈啦!

當晚我堅想於會場及光の森駅外側側搏打尖,JR職員話新幹線「間に合わないかも」,聽到已經淆緊兼火燒心,演唱會已經跳到腳累,又要呆等,仲要驚趕唔切車,當晚由會場等車至返到博多都3個幾鐘,可以飛一轉喇

舊 09-11-17, 10:27 AM   #50
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Garnet_Crow 查看文章
- skip -
咁都算有驚無險丫~都坐到新幹線留博多丫~只係辛苦D

引用:
作者: leotam3 查看文章
====================
我唔反對人坐廉航, 不過我就唔會坐,
一年至多去得2次, 時間又唔係咁彈性,
我寧願俾多少少, 好D時間飛, 又唔會隨便俾人CANCEL
暫時都係得Hkexpress呢期 cancel 到上左癮姐~其他廉航又無咁做ge
時間我又覺得大家都咁上下~一樣有凌晨機有早機有午機~
佢仲多左d超騎尼時間你揀添 (例如去到目的地半夜果d / 清晨機)
不過自從小朋友出世我就無坐廉航lu (因為要帶埋小朋友)

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.7 Hitomi ~清談館~ 1001 01-09-15 12:40 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 04:44 PM

手機版 | APP版