Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 03-10-13, 12:14 AM   #1
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5

上一回 : 日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4

上個topic已爆...請各位在此繼續..

Hitomi 目前離線  
舊 03-10-13, 12:17 AM   #2
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 肥仔 查看文章
百年一時時
好似我買個陣個rate都係貴恒生少少(8277vs8290)
但係至少唔駛被綁死毎日75000
當其時匯豐做緊833幾a

wa~恒生不嬲都係貴果堆~

btw~~~如果各位有外匯戶口~~電匯去外匯戶口再提款出黎係最平最抵

當然如果可以去到先look card(銀聯) 分分鐘更更抵

Hitomi 目前離線  
舊 03-10-13, 12:45 AM   #3
飛機王
Ultimate Gamer
フィーナ~大好き~

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: Hitomi 查看文章

btw~~~如果各位有外匯戶口~~電匯去外匯戶口再提款出黎係最平最抵

我今日去左恆生唱. 0.0815 [睇緊果時價係0.0807]
飛機王 目前離線  
舊 03-10-13, 11:59 AM   #4
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:

恆生唔算貴了,匯豐仲大鑊。

其實一直想問下點解有傳去o個邊碌卡更扺呢?

以今日 10 MAR 11:00 匯價計 :
中位數 : 0.08082
恆生 : 0.08/0.08163
匯豐 : 0.07959/0.08188
VISA : 0.08265
MASTER : 0.08217
AE : 0.08461

到底係點樣得出碌卡平過比 CASH 呢個結論呢?(先假設全部唔收手續費)
當然,如果o個期 Keep 住跌,到截數日先轉做港幣係有可能比現價平。不過如果唔跌反升呢?
謝謝指教!

舊 03-10-13, 12:34 PM   #5
碧克
God of Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: mkmonkey 查看文章

到底係點樣得出碌卡平過比 CASH 呢個結論呢?(先假設全部唔收手續費)
當然,如果o個期 Keep 住跌,到截數日先轉做港幣係有可能比現價平。不過如果唔跌反升呢?
謝謝指教!
早半個月你咁講的確係既,但日元升穿95之後短期已經望到100,即係兌港紙大概7.76,超短期講緊一兩日或者會有回套,但而家個勢我睇唔到會調轉行咯

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線  
舊 03-10-13, 12:41 PM   #6
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:
作者: 碧克 查看文章
早半個月你咁講的確係既,但日元升穿95之後短期已經望到100,即係兌港紙大概7.76,超短期講緊一兩日或者會有回套,但而家個勢我睇唔到會調轉行咯
其實我係完全唔明係乜野一回事,所以先問。
即係話碌卡平,係因為截數日個匯價更平,所以著數左?

舊 03-10-13, 12:45 PM   #7
碧克

註冊日期: Aug 2003
引用:
其實我係完全唔明係乜野一回事,所以先問。
即係話碌卡平,係因為截數日個匯價更平,所以著數左?
可以咁講.雖然都有風險,但近期睇日元貶值一定居多,條數計得準的話隨時打個95折都唔出奇.

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線  
舊 03-10-13, 12:48 PM   #8
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:

謝謝指教!
其實碌卡平重點係講緊用銀聯, 一來無手續費,二來係某D大型店有95﹪
就算匯價升番去0.085 因為95﹪ 就變成 0.0807
仲有銀聯好快會結數,除非幾日內大升,唔係點都會平

舊 03-10-13, 12:48 PM   #9
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:
作者: 碧克 查看文章
可以咁講.雖然都有風險,但近期睇日元貶值一定居多,條數計得準的話隨時打個95折都唔出奇.
原來如此 ... 多謝指教!

舊 03-10-13, 12:50 PM   #10
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:
作者: 小草 查看文章
其實碌卡平重點係講緊用銀聯, 一來無手續費,二來係某D大型店有95﹪
就算匯價升番去0.085 因為95﹪ 就變成 0.0807
仲有銀聯好快會結數,除非幾日內大升,唔係點都會平
原來如此! 唔怪得當時響好多鋪頭都有 banner 寫住歡迎銀聯 ... !
唔講真係無留意呢!

舊 03-10-13, 01:18 PM   #11
mkmonkey
Crazy Gamer

另外想請教一下,用痕身綜合理財的提款卡(含銀聯提款卡)可唔可以在日本用,一樣有95折嗎?

舊 03-11-13, 12:05 AM   #12
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

有關點解我成日話銀聯CARD (唔係提款卡)可能最抵~
我用我真實CASE講下我諗大家可以更加明白

我在1月26 碌左銀聯~當日價位0.0856 ( yahoo)
1個月後月結單只係0.0863~兩者只是相差0.0007
銀聯個rate真係分分鐘靚過街換價(我已經試過唔同年份look過幾次)~

當然佢果額外5% discount好吸引啦~

引用:
另外想請教一下,用痕身綜合理財的提款卡(含銀聯提款卡)可唔可以在日本用,一樣有95折嗎?
銀聯5% discount唔係講緊提款卡~係信用卡~(銀行職員說~你當銀聯係visa/master咁理解啦)
仲有~唔係間間銀行出的銀聯卡都免海外handling charge~呢樣真係間間唔同~
要知道好多銀行都有出銀聯卡的...

暫時中銀就肯定係免(我用緊)

此篇文章於 03-11-13 12:23 AM 被 Hitomi 編輯。
Hitomi 目前離線  
舊 03-11-13, 12:08 AM   #13
BOYBOYBOY

註冊日期: Jun 2011
你去過就知銀聯有幾SO

9成都抵過比CASH

有得LOOK銀聯我多數都LOOK
係山卡啦地區先用CASH

舊 03-11-13, 01:20 AM   #14
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
你去過就知銀聯有幾SO

9成都抵過比CASH

有得LOOK銀聯我多數都LOOK
係山卡啦地區先用CASH
就係有得碌就碌,又擔心唔知有無無得碌的情況下
結果上次用剩左成10萬YEN,最慘係果時係10算換

只怪自己唔知京都大阪可用銀聯GE地方仲多過東京

舊 03-11-13, 01:27 AM   #15
魔法小王子
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2011
引用:
有關點解我成日話銀聯CARD (唔係提款卡)可能最抵~
我用我真實CASE講下我諗大家可以更加明白

我在1月26 碌左銀聯~當日價位0.0856 ( yahoo)
1個月後月結單只係0.0863~兩者只是相差0.0007
銀聯個rate真係分分鐘靚過街換價(我已經試過唔同年份look過幾次)~

當然佢果額外5% discount好吸引啦~

銀聯5% discount唔係講緊提款卡~係信用卡~(銀行職員說~你當銀聯係visa/master咁理解啦)
仲有~唔係間間銀行出的銀聯卡都免海外handling charge~呢樣真係間間唔同~
要知道好多銀行都有出銀聯卡的...

暫時中銀就肯定係免(我用緊)
中銀個張有冇免年費?
魔法小王子 目前離線  
舊 03-11-13, 01:29 AM   #16
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

其實銀聯本身唔少地方可以碌~~百貨公司/較大電器鋪/藥妝店/機場/某類連鎖(大黑屋之類)/機場免稅店...etc
就算佢無show 銀聯logo都有機會可以碌(我試過問)

不過個關鍵係有無5% Discount~有得碌銀聯唔代表可以有埋5% Discount
要睇果間野本身有無做呢個Promotion~~~例如0101就長期都做呢樣

引用:
作者: 魔法小王子 查看文章
中銀個張有冇免年費?
免啦~要年費真係唔會用

Hitomi 目前離線  
舊 03-11-13, 01:45 AM   #17
魔法小王子

引用:
其實銀聯本身唔少地方可以碌~~百貨公司/較大電器鋪/藥妝店/機場/某類連鎖(大黑屋之類)/機場免稅店...etc
就算佢無show 銀聯logo都有機會可以碌(我試過問)

不過個關鍵係有無5% Discount~有得碌銀聯唔代表可以有埋5% Discount
要睇果間野本身有無做呢個Promotion~~~例如0101就長期都做呢樣

免啦~要年費真係唔會用
岩岩上中銀望,得白金卡/_\
魔法小王子 目前離線  
舊 03-11-13, 04:13 AM   #18
BOYBOYBOY

註冊日期: Jun 2011
引用:
岩岩上中銀望,得白金卡/_\
佢個陣自己送比我用

舊 03-11-13, 07:36 AM   #19
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
中銀既白金係最cheap既白金卡

怪盜小G 目前離線  
舊 03-11-13, 10:18 AM   #20
魔法小王子

引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
佢個陣自己送比我用
哈哈~

其實恆生銀聯匯率係咪都差不多平?
魔法小王子 目前離線  
舊 03-11-13, 12:42 PM   #21
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

宜家d白金卡仲邊有矜貴可言
N年前HSBC都送張白金卡過黎
HSBC比較funny~你自己去apply唔批的-->屋企人試過
反而係等佢自己送上門先批

引用:
哈哈~

其實恆生銀聯匯率係咪都差不多平?
恆生銀聯上網見人講要收海外handling charge~呢樣要留意...

Hitomi 目前離線  
舊 03-11-13, 03:22 PM   #22
carychow
Crazy Gamer
自定頭銜

註冊日期: Dec 2006
Nintendo Switch ID4912 7594 2308
3DS Friend Code1693 0391 8181
PSN  IDcarychowhk
XBox Live Gamertagcarychow
如果想儲分, 好似揀用開o個張碌抵d咁.
中銀銀聯對亞洲萬里通都係好大路咁 15分 = 1里.

舊 03-11-13, 05:20 PM   #23
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: carychow 查看文章
如果想儲分, 好似揀用開o個張碌抵d咁.
中銀銀聯對亞洲萬里通都係好大路咁 15分 = 1里.
如果CARE飛行里數~~其實唔會考慮用銀聯吧(不論邊間銀行出)

飛行里數 VS 5%discount+exchange rate低水+免HANDLING
睇下自己想要邊樣好了

我自知唔會儲到飛行里數~D分都係換下COUPON當下cash dollar之類
老公果次買左個40000 YEN的袋~discount完俾少2000yen~
個rate又低過我地換~加埋退稅(雖然唔關銀聯事)~
購物黎講即時感覺良好

Hitomi 目前離線  
舊 03-11-13, 09:42 PM   #24
魔法小王子

引用:
宜家d白金卡仲邊有矜貴可言
N年前HSBC都送張白金卡過黎
HSBC比較funny~你自己去apply唔批的-->屋企人試過
反而係等佢自己送上門先批

恆生銀聯上網見人講要收海外handling charge~呢樣要留意...

SAD...

HSBC我有收過~
魔法小王子 目前離線  
舊 03-12-13, 10:17 PM   #25
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
四国

LCC格安航空が松山に就航へ

LCC・格安航空会社のジェットスタージャパンが、
松山空港への就航を近く発表することが、あいテレビの取材で解りました。

実現すればLCC国内線の四国乗り入れは初めてです。

格安航空会社のジェットスター・ジャパンでは、近く新たなダイヤを発表する予定で、
複数の関係者によりますとこの中に、松山空港に新規で就航する路線が含まれるという事です。

ジェットスターでは、国交省への届け出を済ませた後記者発表を行い、
役員が県庁へあいさつに訪れる予定です。

路線は成田線か関西線になると見られています。

ジェットスタージャパンは去年国内に誕生した格安航空会社で、
成田・関西間の正規運賃が3000円台からと破格の航空運賃で人気を集めています。

現在は国内7路線を運航していますが、今年中に現在の7機から20機体制にする計画で、
路線網を急ピッチで拡大させています。

松山への就航が実現すれば、LCC国内線の四国乗り入れは初めてです。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
11/7 11/8 Kalafina Special LIVE in Hong Kong 2015開催決定!丨梶浦由記総合THREAD Vol.2 神秘過客 日本動漫畫討論版 790 05-31-23 06:40 PM
[漫畫] 八木教広「CLAYMORE」13年の歴史に幕 Vol.2丨 鳳熾魂 日本動漫畫討論版 767 02-14-15 05:16 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 07:13 PM

手機版 | APP版