Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-10-12, 11:42 PM   #1
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2

第一回 : 自日本311大地震後~有無人去過日本東北?

版主叫我開新
總覺得呢D topic開新會好快沉沒 (雖然唔知仲咩呢次竟然OVER 1000 post)

引用:
作者: ammms 查看文章
就算想買
買完即走
去行中間果條大街兩邊 d 鋪好過
都有好多野吸引過 Gundam Cafe
真係想食野而又唔使排隊先好考慮入內

我反而想知大家自由行係 plan 好哂邊日幾點搭邊班車去邊到參觀
定係睇左幾日應該會去邊幾處
之後就隨心所欲?
我自己就後者
我同事先厲害
佢俾我睇佢自己編o既 5 日 schedule
1 日分左 5, 6 個 time slot
好清楚列明幾點去到邊的
視乎去邊~我呢次上東北d車很疏~成粒鐘先一班車~我會睇定幾個火車時間到時再諗~
例如 : 我第一日~我會當日先至決定到底先在盛岡lunch然後去角館~
還是在盛岡放低行李後直接去角館lunch
盛岡 > JR新幹線 > 角館 (12:24~13:14) (13:24~14:11) (14:24~15:13)

至於東京呢d班次咁密的地方...我會當日/前一晚先至諗

原則上係有plan得黎而hea遊~

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-12, 11:45 PM   #2
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
唔會咁快沉啦....上個post都有幾個人包括我嚟緊兩三個月會去日本.....等緊yen跌少少就會去換錢

舊 04-10-12, 11:47 PM   #3
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Norm 查看文章
唔會咁快沉啦....上個post都有幾個人包括我嚟緊兩三個月會去日本.....等緊yen跌少少就會去換錢
前排92尾我已經覺得唔錯

舊 04-10-12, 11:53 PM   #4
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
終於名正言順變身遊日topic

今日睇埋Hotels.com
新宿Sunroute (近JR嗰間)仲平過Jalan,total ~$5800 (2人6晚)

好在尋晚Hitomi講頭文字W事件我知
雖然我又唔係好怕,不過同行女友知道即刻縮沙,好難想像如果佢住完先知會點

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-12, 11:59 PM   #5
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章

新宿Sunroute (近JR嗰間)仲平過Jalan,total ~$5800 (2人6晚)

雖然我又唔係好怕,不過同行女友知道即刻縮沙,好難想像如果佢住完先知會點
唔怕
我月尾會去W做白老鼠(已訂)

舊 04-11-12, 12:06 AM   #6
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
可否請樓主+版主提供一些有用既遊日資訊同訂房機票既LINK? THANKS!

舊 04-11-12, 12:07 AM   #7
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Hitomi 查看文章
前排92尾我已經覺得唔錯
如果再番到92尾即換...因為兩晚貴酒店都係去到時俾錢,所以要換比較多....

舊 04-11-12, 12:11 AM   #8
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: Norm
唔洗用日本CREDIT CARD, CANCEL都冇問題
引用:
作者: Hitomi
要留意如果佢係オンラインカード決済 「專用」
真係會Credit card過數~~~如果cancel有機會扣手續費或者蝕差價(credit card問題)
無 「專用」果d字眼就唔係credit card即時過數~~
總之唔洗入credit card資料的話可以任得你更改
Thanks 兩位
reserve左 池袋 the b ikebukuro
2房6晚 94,000円
除返開每人2千2左右, 抵玩

今次要帶3位未去過東京既朋友遊覽
同時又要去D自己未去過既景點令到我冇咁悶

暫時Plan必去
Tokyo Sky Tree,六本木One Piece-Ten,台場Gundam Front

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-12, 12:15 AM   #9
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: 草薙さん 查看文章
Thanks 兩位
reserve左 池袋 the b ikebukuro
2房6晚 94,000円
除返開每人2千2左右, 抵玩

今次要帶3位未去過東京既朋友遊覽
同時又要去D自己未去過既景點令到我冇咁悶

暫時Plan必去
Tokyo Sky Tree,六本木One Piece-Ten,台場Gundam Front
Sky Tree, Gundam Front好似要預約?
Sky Tree我記得到七月頭先會有即場賣飛

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-12, 12:18 AM   #10
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
Gundam Front
大人:1000円、小人:800円です。
※小人:小・中学生。小学生以下は無料。
入場券は「セブンイレブン」の「チケットぴあ」でのみ販売となります。
施設では購入できません
お近くのセブンイレブンにお問い合わせください

舊 04-11-12, 12:36 AM   #11
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:

topic由錢大大起名

新宿酒店jalan的確無特別著數

o~~只是覺得有更好價錢差不多的選擇就無謂揀

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
唔怕
我月尾會去W做白老鼠(已訂)
俗語有云眼不見為乾淨

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
可否請樓主+版主提供一些有用既遊日資訊同訂房機票既LINK? THANKS!
很不幸地我是十分懶惰~有人肯整理我會edit頭post + 註明提供資訊人士

舊 04-11-12, 01:13 AM   #12
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
引用:
Sky Tree 5/22開始有預售卷賣
Gundam/One Piece都係要先預約~

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-12, 01:30 AM   #13
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
頭文字W????

站(2024/03/16)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-12, 02:01 AM   #14
DQGUNDAM

Nintendo Switch ID4752 8991 7789
3DS Friend Code3308 4518 9604
PSN  IDDQGUNDAMHK
XBox Live GamertagDQGUNDAM
引用:
作者: HONDA 查看文章
頭文字W????
好似係新宿華盛頓

做人要有責任,衰左要認,錯左要道歉

做人要有品德,不要強詞奪理,生安白做

動森夢番地:3600-0295-3743
DQGUNDAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-12, 07:56 AM   #15
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
yeah. 樓主未出發就過一千post

Sunshine City 住過幾次. 咪又係咁.

八景島三個館其實都好近. 值得一去的
http://www.seaparadise.co.jp/aquaresorts/

舊 04-11-12, 08:12 AM   #16
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

引用:
作者: Hitomi 查看文章
第一回 : 自日本311大地震後~有無人去過日本東北?

版主叫我開新
總覺得呢D topic開新會好快沉沒 (雖然唔知仲咩呢次竟然OVER 1000 post)
熱烈興祝vol. 2. post 番張gundam cafe 的入手item.

冇買特別野. 只係食同攞番隻杯 (叫堂飲coffee, 走時仲幫你洗同有個紙盒. )

舊 04-11-12, 09:20 AM   #17
DQGUNDAM

Nintendo Switch ID4752 8991 7789
3DS Friend Code3308 4518 9604
PSN  IDDQGUNDAMHK
XBox Live GamertagDQGUNDAM
即係堂食自己用過既餐具最後會比你?

做人要有責任,衰左要認,錯左要道歉

做人要有品德,不要強詞奪理,生安白做

動森夢番地:3600-0295-3743
DQGUNDAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-12, 09:23 AM   #18
飛機王
Ultimate Gamer
フィーナ~大好き~

註冊日期: Jun 2004
呢張PASS 好似最近出
KANSAI WIDE Area Pass
http://www.jr-odekake.net/global/tc/...nsai_wide.html

終於有FREE PASS 去和歌山同白濱

如果早半年有咪好囉,我都想去白濱...
飛機王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-12, 09:31 AM   #19
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
我叫查布羅咖啡佢只係俾個普通膠杯我

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-12, 09:35 AM   #20
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

引用:
作者: DQGUNDAM 查看文章
即係堂食自己用過既餐具最後會比你?
只係coffee杯 (2010冬)
記得飯碟好似冇特別logo的/.

舊 04-11-12, 10:44 AM   #21
怪盜小G
しゃろとも

大阪6日應該用咩psss?o?

不過如果唔係去好多地方既,包埋機場2程駛唔駛買pass??

舊 04-11-12, 10:54 AM   #22
ammms
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
繼續支持大家交流旅遊日本心得

引用:

新宿 Sunroute Plaza 唔錯
我早幾日就係住呢間
搭 JR, Metro, 大江戶線等都好近
我星期一 10:30am check out
之後行新宿
再 2:45pm 番酒店諗住搭 3:20pm 班直通巴士
番到去酒店先醒起我漏左盒士多啤梨O係酒店房入面果雪櫃
本來都預左 check out 左拎唔番
但我去 counter 問
佢幫我 check 番個人資料
問左我幾點上巴士
之後就快好搵人上去拎
最後上車前 10 分鐘拎番盒士多啤梨俾我
佢地 d service 同效率值得一讚

引用:
作者: Squaresoft 查看文章
熱烈興祝vol. 2. post 番張gundam cafe 的入手item.

冇買特別野. 只係食同攞番隻杯 (叫堂飲coffee, 走時仲幫你洗同有個紙盒. )
咁靚O既?
精品果邊好似唔見有得賣
ammms 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-12, 11:26 AM   #23
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
大阪6日應該用咩psss?o?

不過如果唔係去好多地方既,包埋機場2程駛唔駛買pass??
樓上咪有KANSAI WIDE Area Pass囉~~
真係要睇你想去邊/目的. 因張pass只係四日.

引用:
作者: ammms 查看文章
繼續支持大家交流旅遊日本心得

咁靚O既?
精品果邊好似唔見有得賣
唔係散買的. 堂飲後"送"
精品好唔ok, 所以果時一件都冇買.

舊 04-11-12, 11:37 AM   #24
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
拆散定package好呢?
好難講得埋, 最好都係你自己計下同埋睇下你彩數夠唔夠
夠既, 你撞正上樂天jalan果度, 你想去既酒店有special offer
平到喊既, 當然抵玩
or vice versa
好似我黎緊5月個trip
因為家陣先買飛 (orz), 所以平既delta又無哂, 一係就2千以上既ana, delta, cx
一係就得返2千以下既hk airline
我揀埋hk airline, 住返我常住既新宿cheap cheap business hotel
計埋, 都唔夠我join cx holidays住赤阪excel tokyu hotel平~
咁樣無計wor
一係我等運等, 駁有平hotel, 一係join package
所以講來講去, 都係自己計下搵下最抵~

lol
我次次其實都好窮咁遊日本 sosad

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-12, 11:39 AM   #25
怪盜小G
しゃろとも

我就係見佢7000得4日

唔夠機場來回~囧

我都應該只係去下京都奈良玩鹿

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「マクロス」新作TVシリーズ始動 Vol.5 money 日本動漫畫討論版 1315 06-04-23 06:12 PM
さがら総「変態王子と笑わない猫。」Blu-ray BOX 2016年5月25日発売 supermanlady 日本動漫畫討論版 175 07-11-17 10:16 PM
小畑健 x 大場つぐみ「バクマン。」実写映画化 2015年公開決定!丨佐藤健&神木隆之介主演 爽神 日本動漫畫討論版 750 10-05-15 12:13 AM
カヅホ「キルミーベイベー」Blu-ray BOX化 supermanlady 日本動漫畫討論版 68 04-27-15 06:08 PM
緑川ゆき「蛍火の杜へ」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 16 02-28-12 04:16 PM

現在的時間是 04:26 PM

手機版 | APP版