Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-02-14, 12:10 AM   #201
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: psidef 查看文章
4.會唔會又Loop過o架......
其實好難講,最尾番到去係點(返回時間同記憶保留與否),同埋後續係留白左
現時只有自己腦補
不過覺得有D野唔講清楚會好過講清楚
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-14, 12:14 AM   #202
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
最謎係點解佢地D回憶入面會有軍裝HINA跳返去實驗室度

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-14, 12:17 AM   #203
HM

引用:
作者: mario0606 查看文章
最謎係點解佢地D回憶入面會有軍裝HINA跳返去實驗室度
應該係雛係未來番黎之後係LAB度醒番
詳細的話動畫無交代清楚,大家估估下
舊 10-02-14, 12:19 AM   #204
HM

話說,關於70年前既角色,除左主角兩個同學,仲有主角阿媽同阿妹
曾經諗過第二季會唔會俾主角見番老左既親人同朋友
結果而家都係集中交代同雛既事情就算...
舊 10-02-14, 12:52 AM   #205
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

S1果陣有個阿伯死左之後有張炮姐既相
但結果原來只係為show而show

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
舊 10-02-14, 06:06 AM   #206
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
雛同aoba呢邊順時間序大約係咁:
(大學)雛第一次time swap係讀完大學係研究所同aoba實驗時發生,意外地去左未來dio既時空唯有當兵;
當兵後同佐國打,戰場中出現特異點同野牛雙雙吸左入去,進入第2次swap左去aoba中學時代
aoba中學遇到第2次time swap既雛,救左佢之後雛swap第3次回到hina幼年在佐國被收養;
這次的雛長大成人後就接到故事視點的劇情了..然後在結局的第4次swap回到實驗室哭哭的研究員aoba身邊

而aoba應該係中學同雛一齊swap,雛當時係swap第3次,aoba係第1次,去左aoba中學時代既70年後遇到dio又係唯有當兵
跟住在故事結局前swap第2次去到大學時代遇到大學版的雛,大學雛跟番雛既loop此時應該未有任何time travel記憶

dio由頭到尾都係未來冇swap過,但係就見住兩個partner消失於時空中,第一次係time swap黎既雛,第二次係劇終既aoba

野牛果邊冇心機諗佢,有志者請提供下 orz

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-14, 08:31 AM   #207
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
野牛應該係三次(定三種?)SWAP

第一次:同ヒナ入 之後追殺ヒナ。死左
第二次:同ヒナ入 追殺對象變左青葉。都係死左(呢次LOOP左無數次)
第三次:青葉救到ヒナ的世界線。隻身一人回到過去 為報仇等左70年

有錯指定@@

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-14, 08:39 AM   #208
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
應該唔係死
而係3次都留佐係70年前?
不過最後果次因為無機追殺唔到要等70年

現在於名單的人仕為: comxxxxxxjp,xenxxxxxx??86

此篇文章於 10-02-14 09:41 AM 被 廢人 編輯。
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-14, 09:53 AM   #209
凌龍
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2005
但係回到過去會無左記憶?
凌龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-14, 10:02 AM   #210
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
引用:
作者: 平山深雪 查看文章
話說,關於70年前既角色,除左主角兩個同學,仲有主角阿媽同阿妹
曾經諗過第二季會唔會俾主角見番老左既親人同朋友
結果而家都係集中交代同雛既事情就算...
本來應該會有,因為有集佢想搵妹妹,話活着都應該係老人家
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-14, 10:51 AM   #211
HM

引用:
作者: GN00508771 查看文章
野牛應該係三次(定三種?)SWAP

第一次:同ヒナ入 之後追殺ヒナ。死左
第二次:同ヒナ入 追殺對象變左青葉。都係死左(呢次LOOP左無數次)
第三次:青葉救到ヒナ的世界線。隻身一人回到過去 為報仇等左70年

有錯指定@@
即使本人無咁既意思,其實野牛既命運一直係間接俾雛玩弄緊,由第一次玩到最後一次
舊 10-02-14, 10:52 AM   #212
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
應該兩個都係返左去第一次time swap個位
雛返大學Lab
青葉返中學
但青葉如果返回中學(第1話)個時點後,未來雛不會存在於該時間點
(弓原雛個loop係 上季最尾個特異點(無入到)→第1話特異點)
照理應該只有青葉保留記憶至大學再相遇
實際最後一幕俾我感覺係原世界線已經受到干涉.
(大學)雛對青葉有印象,同埋相撞方式有差別 (留意原本記憶片斷唔係撞背架,如果青葉都無左記憶應該唔會有呢個分歧位)

無事開返隻Game (上次login係4月)
原來送緊UR弓原雛 (水著,浴衣,圍裙隨機一張),派中左浴衣.
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-14, 01:41 PM   #213
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
極速傳說……但對比超展開爛尾的某革命真係收得好靚,等入機戰。

舊 10-02-14, 01:44 PM   #214
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: 廢人 查看文章
應該唔係死
而係3次都留佐係70年前?
不過最後果次因為無機追殺唔到要等70年
有死吧?最起碼我地睇TV版第一集戈次 唔係殺左咩?

舊 10-02-14, 02:01 PM   #215
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
>有死吧?最起碼我地睇TV版第一集戈次 唔係殺左咩?

太耐既事
可能有錯
遲d返睇返一期先

現在於名單的人仕為: comxxxxxxjp,xenxxxxxx??86
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-14, 02:07 PM   #216
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

野牛睇個樣應該「死」過好多次XD
由手機版發出
舊 10-02-14, 04:46 PM   #217
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: 廢人 查看文章
>有死吧?最起碼我地睇TV版第一集戈次 唔係殺左咩?

太耐既事
可能有錯
遲d返睇返一期先
第一期第一集佢唔係起動左自爆咩
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-14, 10:55 PM   #218
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
引用:
作者: teealpha 查看文章
第一期第一集佢唔係起動左自爆咩
大把片自爆都可以唔死既,即使畫面親自睇住佢炸死都係 XD
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-14, 12:50 AM   #219
鐵桶.
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2011
引用:
作者: 平山深雪 查看文章
應該係雛係未來番黎之後係LAB度醒番
詳細的話動畫無交代清楚,大家估估下
如果果幕係發生左既話就應該唔會再輪迴掛
可能係13集青葉救人失敗
雛就會帶記憶回到大學時代
除非青葉見自己女友後生左幾年
想試多次會唔會再後生D
鐵桶. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-14, 06:56 PM   #220
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
引用:
作者: 鐵桶. 查看文章
如果果幕係發生左既話就應該唔會再輪迴掛
可能係13集青葉救人失敗
雛就會帶記憶回到大學時代
除非青葉見自己女友後生左幾年
想試多次會唔會再後生D
其實你知唔知個段片係咩意思?
弓原雛第一次~最後一次時空轉移
13集就係要破除輪迴先唔俾佢再入返去
亦就係因為咁先有最後一次特異點發生
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-14, 10:24 PM   #221
鐵桶.
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2011
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
其實你知唔知個段片係咩意思?
弓原雛第一次~最後一次時空轉移
13集就係要破除輪迴先唔俾佢再入返去
亦就係因為咁先有最後一次特異點發生
我無話成段片
係話回到實驗室果格
所以就唔明點解會出現回到實驗室果幕呀
如果帶住記憶回到原點既話
又點會再輪迴

此篇文章於 10-03-14 10:53 PM 被 鐵桶. 編輯。
鐵桶. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-14, 09:00 PM   #222
gsw
らんらんる

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code2981 6141 9325
PSN  IDGODSCORPIONJP
而家先睇完
劇情推進快到我以為自己睇緊H動

最後結婚個段,我覺得如果出現70年後既青葉同雛做真ED先比較好同震撼.

2009年11月17日2:01AM
2010年9月30日14:04PM
2012年2月29日10:55PM
gsw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-14, 11:25 PM   #223
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: 鐵桶. 查看文章
我無話成段片
係話回到實驗室果格
所以就唔明點解會出現回到實驗室果幕呀
如果帶住記憶回到原點既話
又點會再輪迴
我解釋係佢兩個回到各自原本的時代
ヒナ回實驗室
青葉回高中生戈度

咁樣會唔會好明D? (ヒナ的視點)

此篇文章於 10-05-14 11:34 PM 被 GN00508771 編輯。
舊 05-09-15, 12:29 PM   #224
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
機甲巴打

剛在mytv重看第一集,因為已知道哂「後果」,所以感覺完全唔同哂!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 高橋弥七郎「灼眼のシャナⅢ(Final)」放送終了 Vol.2 money 日本動漫畫討論版 95 09-16-23 11:10 PM
[動畫] <全4部作>劇場版「たまゆら~卒業写真~」第4部「朝-あした-」2016年4月2日公開 supermanlady 日本動漫畫討論版 117 05-17-16 09:35 PM
[AN/IOS]バディ・コンプレックス 戦場のカップリング 武藤遊戲 手機平板遊戲討論版 1 03-31-14 09:52 AM
吉田直.ブシロード.ニトロプラス「熱風海陸ブシロード」放送終了 supermanlady 日本動漫畫討論版 8 01-01-14 03:19 AM
岸本みゆき.gyuo.黒岩よしひろ「バディ スピリッツ」アニメPV公開 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 09-03-13 06:49 PM

現在的時間是 07:20 AM

手機版 | APP版