Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-25-17, 07:38 PM   #1
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

註冊日期: Jan 2004
一個關於搞私竇問題

有幾個朋友想夾錢租私竇,但佢地考慮埋交通問題,想租劏房。
唔知有冇師兄有呢方面經驗?

公式

超絕可愛+賣萌+天然呆+冒失娘+短髮=本田翼
紅字為重點

本王決定中日開戰之時會去做漢奸
犬夜叉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-17, 08:31 PM   #2
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
好耐之前有個Topic 係講工廈搞私竇 / 租倉放收藏品..........

不過首先係你地預月租比到幾多, 同有無特別要求要有來去水, 獨立廁所之類

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-17, 08:47 PM   #3
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
講咗buget 再傾落去

舊 03-27-17, 03:04 AM   #4
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
好耐之前有個Topic 係講工廈搞私竇 / 租倉放收藏品..........

不過首先係你地預月租比到幾多, 同有無特別要求要有來去水, 獨立廁所之類
其實我而家諗下都feel到我地要求很高甚至離哂地

交通方便(包括深夜交通)
空氣流通(大部分股東好在意)
月租$5000以下
能容納8人2枱boardgame
不打擾民居(我點我個人最在意)
獨立廁所(或離公共廁所不遠)

公式

紅字為重點

舊 03-27-17, 07:53 AM   #5
david
The One

註冊日期: Mar 2002
24小時M記

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 11:54 AM   #6
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: 犬夜叉 查看文章
其實我而家諗下都feel到我地要求很高甚至離哂地

交通方便(包括深夜交通)
空氣流通(大部分股東好在意)
月租$5000以下
能容納8人2枱boardgame
不打擾民居(我點我個人最在意)
獨立廁所(或離公共廁所不遠)
其實最離地係呢個條件話租劏房

1+4同3無可能公存
5無可能係劏房
劏鋪夜晚就唔會空氣流通

俾多一倍錢工廈實有
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 12:04 PM   #7
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: david 查看文章
24小時M記
boardgame既M記會請你收埋佢。

舊 03-27-17, 12:28 PM   #8
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

引用:
作者: qwe 查看文章
其實最離地係呢個條件話租劏房

1+4同3無可能公存
5無可能係劏房
劏鋪夜晚就唔會空氣流通

俾多一倍錢工廈實有
想啫,但我係極力反對

公式

紅字為重點

舊 03-27-17, 12:35 PM   #9
david
The One

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
boardgame既M記會請你收埋佢。
咁衰O架?

利申:見過一堆人玩TCG

---
舊 03-27-17, 12:55 PM   #10
ゆり

註冊日期: Nov 2004
劏房坐8人仲要開2枱冇咩可能

搵工廈好過啦,普遍都係10零廿蚊呎

舊 03-27-17, 02:04 PM   #11
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
租舖一開波要比2個月按金+1個月地產經紀佣金,重要簽1年生約1年死約,即是最少要租1年,如果有人簽後縮沙,簽約個會硬食

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 03-27-17 02:13 PM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 02:13 PM   #12
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
$5000其實可以租到位唔錯嘅工廈嘅,但200百呎都盡架喇, 西位可以有300呎嘅
呢個size坐得人放唔落收藏

劏房就可以死心

舊 03-27-17, 02:18 PM   #13
神人ではない!新人だ

引用:
咁衰O架?

利申:見過一堆人玩TCG
M記試過被勸收,KFC就好似未。
不過又唔怪佢地既,4-6條友叫一個餐坐足佢幾個鐘,以香港既租金的確…

舊 03-27-17, 02:45 PM   #14
david
The One

引用:
M記試過被勸收,KFC就好似未。
不過又唔怪佢地既,4-6條友叫一個餐坐足佢幾個鐘,以香港既租金的確…
咁多人叫一個餐?

我亦都見過手提機開P O既(應該都係MH),有無俾人趕就唔知啦。

---
舊 03-27-17, 02:53 PM   #15
Eking

註冊日期: Feb 2006
月租5000但係要咁條件....真係講緊香港?

舊 03-27-17, 02:56 PM   #16
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
不如搵左5千蚊有咩選擇先探討落去, 唔係就慳番啖氣暖肚啦

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 02:57 PM   #17
神人ではない!新人だ

引用:
咁多人叫一個餐?

我亦都見過手提機開P O既(應該都係MH),有無俾人趕就唔知啦。
好似唔只一個既,不過印象中兩餐+幾杯野飲咁啦
都唔係入食野架啦

手提機好難趕你,畢竟好多主旨真係入去食野都會開…

舊 03-27-17, 02:58 PM   #18
winsonhei
Insane Gamer
三防

註冊日期: Jul 2009
PSN  IDRX-78_GP-03
M記以前正常買個餐都會隻眼開隻眼閉,唔太離譜都ok
另外友人依家係深水埗租緊個套房~$4000,你預2米*2米(另加灶位+廁所)
PS.打機&玩卡都試過
winsonhei 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 03:05 PM   #19
神人ではない!新人だ

引用:
作者: winsonhei 查看文章
M記以前正常買個餐都會隻眼開隻眼閉,唔太離譜都ok
另外友人依家係深水埗租緊個套房~$4000,你預2米*2米(另加灶位+廁所)
PS.打機&玩卡都試過
睇佢生意點。印象中凌晨時份,佢地真係話知你劈友
問題係咪次次玩通頂啫

此篇文章於 03-27-17 03:07 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 03:06 PM   #20
gingq7

註冊日期: May 2008
M記最誇張我見過人玩酒店大亨, 不過都好多年前了
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 04:17 PM   #21
ゆり

註冊日期: Nov 2004
頭先食飯見街招

工廈 5千出頭左右都有一個480呎左右位

呢個價劏房真係唔洗諗,冇可能

舊 03-27-17, 04:33 PM   #22
david
The One

引用:
好似唔只一個既,不過印象中兩餐+幾杯野飲咁啦
都唔係入食野架啦

手提機好難趕你,畢竟好多主旨真係入去食野都會開…
你咁樣又衰O的,最少都一人一個餐啦,當俾場租...

---
舊 03-27-17, 04:39 PM   #23
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
先講明一下,我識有朋友係火炭同另一個朋友(2個人)夾租一間工廈做工作室,月租話大約$4800,有窗,實呎估應該有250呎或以上

昨日先上左佢個工作室坐下(因為幫手搬野)8個人如果坐地下絕對唔迫,但擺枱的話就要睇你擺乜野枱,但坐8個人我就咁睇是不成問題而且應該夠位放雜物

所以租唔租到樓主的條件應該係有可能,但要睇彩數
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 05:11 PM   #24
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
講真, 而家 $5000 月租可能連劏房都租唔到, 仲要坐 8 個人...
但樓主洗唔洗過夜先(見話要 包括深夜交通 ), 理論上工廈唔得喎...

舊 03-27-17, 05:16 PM   #25
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: martinnitram 查看文章
講真, 而家 $5000 月租可能連劏房都租唔到, 仲要坐 8 個人...
但樓主洗唔洗過夜先(見話要 包括深夜交通 ), 理論上工廈唔得喎...
理論上你唔擺床法例上捉唔到你話你違反公契
深夜交通就真係要睇下各股東住邊區......咁只有只能就大多數人近的就揀近個區

但老實講想又平又靚又正的而家得屯門同荃灣/葵芳多
其他區有無係極講彩數

利申:之前都想租私竇,但地區問題唯有作擺
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:48 AM

手機版 | APP版