Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 09-21-08, 01:50 AM   #1
呂鳳仙
God of Gamer
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
《金瓶梅》(The Forbidden Legend: Sex & Chopsticks)──久違的港產三級電影

未成年會員請自行按「上一頁」離開。
http://www.tela.gov.hk/cgi-bin/tela/...37&search.y=48

導演: 錢文錡
主演: 林偉健、若菜光、上原Kaera、早川瀨里奈、森川由衣、徐少強、吳志雄、梁焯滿、梁敏儀
語言:粵語
片長: 94分鐘
日期: 2008-09-18

預告片:http://tv.sina.com.hk/cgi-bin/nw/sho...9e61e18639ee02

故事大綱(基本上已經劇透晒成套戲,所以最好唔好睇)
宋朝。世家子第西門慶(林偉健 飾)長得俊俏,天生異稟,又得父親(徐少強 飾)真傳醫術藥理,精通補陽之術。他羽翼甫豐,父親即聘一媚妓紫煙(上原Kaera 飾)到家,名為世交之女到西門府暫住, 實則是父親替他安排的美人,指導西門慶的房中術、禦女功,要他體味男女之歡切忌交心,從此便決定了西門慶採花捕蝶的一生。

為了增廣見識,西門慶離家赴京,途中因病被尼姑救回庵堂。在庵堂內他巧遇單純可愛的小尼姑明月(若菜光 飾)。含苞待放的明月,被西門慶觸動了少女春情,更被他破了處子之身,於是還俗成為西門慶第一任妻子吳月娘!

其後西門慶父親去世,他繼承父親家財,廣結官商,玩弄財權,流連於風月柳巷,過著荒淫縱欲的色欲生活。接著他看上了自幼纏足,一對小腳仿如三歲孩童的金蓮(早川瀬里奈 飾)。只可惜金蓮卻被賣給又矮又醜的武大郎(吳志雄 飾)為妻。
可是,好色的西門慶怎會因此而罷休?為了得到金蓮,他不惜設計害死武大郎…

==========================================================
事先聲明,套o野唔係一部過,可能繼集。

首先一入場,梗係八掛o下周圍望究竟有咩人o黎睇,
結果有男有女,有老有幼(當然都係成年人),
同心目中一班麻甩佬(仔)o既相像圖完全唔一樣

故事其實都有o既,但唔好期望有咩起成轉合。
而且套戲,放低一堆色慾場面的話,差唔多全部都係得個笑字。

諗返自己第一次接觸三級電影時,
都只係從有線電線cut到體無完膚o既版本。
好多位睇完都唔知做乜……

到成年時港產三級電影已經消失得無影無蹤,
縱然早前一套李安《色戒》,氣氛都太過沉重,少了一份輕鬆感覺。

今日《金瓶梅》o向各院線公映,冒住蝕$45 o既風險入去一睇,
一看之下,卻未算太「爛」,而且都保持到以往八、九十年代三級電影o既味道。
而且攝影方面更追得上近年古裝片o既技術,完全睇得出電影製作認真。
加上再見返唔少當年o既演員……及配音員(!?)特別有一種親切感。

總合而言,如果以前未試過o向大銀幕前睇三級電影o既人,
強烈建議去睇一次,因為可能只此一次,再冇下次……

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……

此篇文章於 09-23-08 03:36 AM 被 KIM 編輯。
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-08, 02:13 AM   #2
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
我見到廣告後, 第一個感覺就係終於再有三級片.......
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-08, 06:23 AM   #3
鐵拳浪子
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
PSN  IDironfist0507
XBox Live GamertagIron fist57
早川瀨里奈

原來佢做金蓮....

此篇文章於 09-21-08 06:25 AM 被 鐵拳浪子 編輯。
鐵拳浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-08, 06:50 AM   #4
GimGim

註冊日期: Jun 2002
actually after i read the summary of the story, i'm kinda interest seeing it
but i might just read the novel instead

舊 09-21-08, 02:19 PM   #5
袓哥
Ultimate Gamer

註冊日期: Aug 2002
D笑位真係好好笑
除此之外, 同自己係屋企睇片冇咩分別
袓哥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-08, 02:28 PM   #6
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
懷念徐錦光 .....
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-08, 06:37 PM   #7
小雲天
Crazy Gamer
好多GAMR要玩

註冊日期: Oct 2006
PSN  IDCSFish
XBox Live GamertagCSFish360
引用:
作者: 袓哥 查看文章
D笑位真係好好笑
除此之外, 同自己係屋企睇片冇咩分別
夠唔夠淫賤?唔夠我唔睇

Little Big Planet 創意之評測
近期所玩:Resistance 2、LBP、COD5、GEARS OF WAR 2、NBA2K9、FIFA09、DEAD SPACE
E兩個月買左三千幾蚊Game 破產
小雲天 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-08, 08:28 PM   #8
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
想睇金瓶梅
不如搵番李翰祥果d睇
會好睇好多

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-08, 12:29 AM   #9
Heifetz
Game Master
獨身漢子

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
懷念徐錦光 .....
更懷念吳啟華.

http://hk.myblog.yahoo.com/cpc412
Heifetz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-08, 09:30 PM   #10
小雲天
Crazy Gamer
好多GAMR要玩

註冊日期: Oct 2006
PSN  IDCSFish
XBox Live GamertagCSFish360
睇左了,好正,好好波,好搞笑,

PS:我睇緊期間感覺頭頂有D水彈左落個頭度....我唔敢摸係咩....-__-後面係兩條"媽甩佬"...
而且我又聽到有震蛋"之之"聲 -____- 痴線架!!

Little Big Planet 創意之評測
近期所玩:Resistance 2、LBP、COD5、GEARS OF WAR 2、NBA2K9、FIFA09、DEAD SPACE
E兩個月買左三千幾蚊Game 破產
小雲天 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-08, 11:35 PM   #11
二伍

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 小雲天 查看文章

PS:我睇緊期間感覺頭頂有D水彈左落個頭度....我唔敢摸係咩....-__-後面係兩條"媽甩佬"...
有埋互動沃添

d演技得唔得?
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-08, 11:42 PM   #12
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:

諗起唔知邊本小說入面描寫既咸片戲院,

緩急既呼吸聲,
腥臭既氣味,
同埋完場會有好多紙巾雲吞

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-08, 02:14 PM   #13
nerv173
Game Master

註冊日期: Dec 2001
無劉南光ge
nerv173 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-08, 02:38 PM   #14
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
港產片沒落我覺得最可惜既係, 無左D純情玉女忽然剝衫去拍III級片
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-08, 02:40 PM   #15
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:

講堅架? 麻甩佬都震蛋?

電話響震機時佢飲緊汽水彈左落黎咋~~~ XDDDDDDD

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-08, 02:43 PM   #16
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: 基路亞 查看文章
講堅架? 麻甩佬都震蛋?

電話響震機時佢飲緊汽水彈左落黎咋~~~ XDDDDDDD
我都有想過
震機咋話
港產咸片都令佢地咁開心?
你唔抺走D水 味滲入你頭度仲衰囉

舊 10-10-08, 02:48 PM   #17
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
明明系三級片~
點解講到好似笑片

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-08, 08:44 PM   #18
bbmanonline
Crazy Gamer
Key社之吉詳物

註冊日期: May 2006
四大奇書
未知出唔出到其神粹呢?

bbmanonline 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-08, 06:57 PM   #19
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: DC 97 查看文章
明明系三級片~
點解講到好似笑片
我覺得港產既三級片,基本上都係笑片
輕輕鬆鬆又有D野睇吓咁

舊 10-12-08, 02:39 PM   #20
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: kohta 查看文章
我覺得港產既三級片,基本上都係笑片
輕輕鬆鬆又有D野睇吓咁
所以一定要有徐錦江..........

舊 10-13-08, 11:15 AM   #21
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
用老B 黎睇
真係好好笑
其中一part, Mr Simon 俾人妻玩
我諗起臭作lib
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-08, 11:39 PM   #22
mil90048
Junior Member

註冊日期: Dec 2008
~好高興喔~有這部電影
mil90048 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Legend of Zelda Movie Trailer Premiere(April Fool's) 神祕人1號 電影版 18 11-09-23 08:58 PM
Street Fighter: Legend of Chun-Li 神祕人1號 電影版 85 06-21-09 02:01 AM
[Wii] Overlord Dark Legend neo2046 電視遊戲討論版 4 02-20-09 09:58 PM

現在的時間是 10:52 PM

手機版 | APP版